Ετικέτες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΣΣΥΡΙΩΝ: Αντρίκια πρωτοβουλία



Ψήφισμα Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, που συνήλθε το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, ψηφίζει ομόφωνα τα εξής:
-        Υποστηρίζει τον αγώνα των Ασσυρίων, ενός πανάρχαιου λαού, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του 20ου αιώνα.
-        Θεωρεί ότι η Γενοκτονία των Ασσυρίων αποτελεί ιστορική πραγματικότητα, επιστημονικά θεμελιωμένη και αναγνωρισμένη από κοινοβούλια και επιστημονικούς οργανισμούς

1. Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΤΚΑΓΙΑ! 2.ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΣΕΤΩΝ!!!


Αναρτήθηκε από τον/την antexoume στο Μαΐου 17, 2013

Είναι από τις ιστορίες που σπας. Που δεν τη χωράει ο νους. Όσο “σκληρός” και να ‘σαι, λυγίζεις… και σε πιάνει το παράπονο, γιατί εσύ, δεν μοιάζεις με αυτούς! Γιατί εσύ τα ξέχασες όλα …

Παναγια-Μαγαρα

ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ…

1.Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ – ΟΤΚΑΓΙΑ

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, βρισκόταν μέσα σε μια σπηλιά, σε υψόμετρο 1800 μέτρων, για αυτό και ονομάστηκε “Μάγαρα” (μααρά στα τούρκικα σημαίνει σπηλιά). Οι Έλληνες τουρκόφωνοι την αποκαλούσαν και“Παχατζάκ Παναγιασί”, δηλαδή “η Παναγιά που κάνει τον άλλο να βλέπει”.

KIZLAR KAITESI! Το άγνωστο “Ζάλογγο” του ΠΟΝΤΟΥ!!!


Αναρτήθηκε από τον/την antexoume στο Μαΐου 16, 2013
Asar Kale*Το βίντεο να το δείτε ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Πήγα σε έναν ποντιακό σύλλογο,  να μάθω χορούς.  ”Νέος” ακόμα, θαρρώ 2η φορά ήταν, λέει ο δάσκαλος.  Έξω οι άντρες, τώρα θα χορέψουν οι γυναίκες το Κιζλάρ… Όταν είδα την πρώτη που έσερνε το χορό να πέφτει, ωχ λέω η καημένη έπεσε… πέφτει  και η δεύτερη και η τρίτη…. μετά έψαξα το γιατί…

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - 65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ «ΝΑΚΜΠΑ»


Διαδηλώσεις και συγκρούσεις
ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν, χτες, τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τη «Νάκμπα», δηλαδή από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που σημαδεύτηκε από την εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους και το σβήσιμο από το χάρτη περισσοτέρων των 500 χωριών και πόλεων.

19 Μαίου – Ημέρα μνήμης και μνημόσυνου


Του Παναγιώτη Τσολάκη

Σεβόμενος την μνήμη της ιστορίας, την μνήμη της γενιάς της πόντιας γιαγιάς μου, των ιερών χωμάτων που αποκόπηκαν, μονάχα ως γεωγραφικοί χώροι, από τον εθνικό μας κορμό και όχι σαν ιστορία και μνήμη, γράφω τούτες τις αράδες.

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ!!!




ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΜΑΡΑΣ: “ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” Κ ΣΙΑ ΕΠΕ…
undefined
Εδώ και λίγες μέρες ο Γιώργος Μουρούτης, νεοακροδεξιός – για τις ανάγκες του Μνημονίου- επικοινωνιολόγος και σύμβουλος της εγχώριας μαριονέτας των παγκόσμιων τοκογλύφων, κλείδωσε τον λογαριασμό του στο twitter γιατί δεν αντέχει μάλλον την δημόσια κριτική. Του κάθεται βαριά και δε μπορεί να κοιμηθεί και αναγκάζεται να ξοδεύει…ουσίες ο άνθρωπος, τη φαιά ας πούμε.

The Structure and Organization of the Syrian Opposition



undefined
SOURCE: AP
Anti-Syrian regime protesters hold a banner and Syrian revolution flags during a demonstration in the town of Haas in the northwestern province of Idlib, Syria.
By Ken Sofer and Juliana Shafroth
As President Barack Obama and his national security advisors continue to weigh the costs and benefits of providing greater financial and materiel support for elements of the Syrian opposition—potentially including lethal aid—it is important to understand the structure of the Syrian opposition, which remains plagued by many divisions.

Γιώργος Δελαστίκ: Χούντα των συνταγματαρχών και ευρωχούντα των τραπεζιτών


Η χώρα μας από την αποφράδα ημέρα της 23ης Απριλίου 2010 περιήλθε εκ νέου…

Γιώργος Δελαστίκ: Χούντα των συνταγματαρχών και ευρωχούντα των τραπεζιτών
Η χώρα μας από την αποφράδα ημέρα της 23ης Απριλίου 2010 περιήλθε εκ νέου υπό το δικτατορικό ζυγό του Μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως διαπιστώνουμε με όλο και πιο επώδυνο τρόπο όσο κυλούν οι μήνες.
Η γερμανική ευρωχούντα διοικεί με χάρη, με διάλογο, με το γάντι. Σου αφήνει πάντα εσένα, της κυβέρνησής σου δηλαδή για να είμαστε σαφέστεροι, την επιλογή της απόφασης.
Ήταν 6:30 το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων αρχίζει να μεταδίδει την ανακοίνωση που παγώνει το αίμα στις φλέβες της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού: «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας»! Το πραξικόπημα που όλοι φοβόντουσαν, που τμήμα της κοινοβουλευτικής και στρατιωτικής Δεξιάς απεργαζόταν, που όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις κατάγγελλαν αλλά καμιά τους δεν είχε προετοιμαστεί να αποκρούσει, ήταν πλέον γεγονός. Η χούντα των συνταγματαρχών, με την αμέριστη υποστήριξη της αμερικανικής CIA, είχε καταλάβει την εξουσία.
«Αναστέλλομεν τας διατάξεις των άρθρων 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95 και 97 του εν ισχύι Συντάγματος καθ’ όλον το κράτος… Μέχρι νεωτέρας διαταγής απαγορεύεται η κυκλοφορία εις τας οδούς της πόλεως των Αθηνών πάσης φύσεως οχημάτων και πεζών… Μέχρι νεωτέρας διαταγής διακόπτονται τα μαθήματα των σχολείων…» ανακοινώνει το δικτατορικό καθεστώς.
Οι συλλήψεις είναι αθρόες σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, οι πολιτικοί ηγέτες κρατούνται στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στο Γουδί – πλην του δεξιού πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου που έχει μεταφερθεί στο Πεντάγωνο. Τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες τους στοιβάζουν κατά χιλιάδες στο γήπεδο της ΑΕΚ, στον Ιππόδρομο και αλλού.
Έτσι αρχίζει η επτάχρονη νύχτα, η οποία θα σωρεύσει στον ελληνισμό συμφορές, με κορυφαία την προδοσία της Κύπρου που οι πραξικοπηματίες, δρώντας ως τυφλά όργανα των Αμερικανών, παραδίνουν αμαχητί κατά το 37% του εδάφους της στους Τούρκους του «Αττίλα».
Η κατάρρευση της άχρηστης πλέον για τις ΗΠΑ χούντας, αφού έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο για το οποίο την προώθησαν οι Αμερικανοί στην εξουσία, απελευθερώνει τον ελληνικό λαό από το ζυγό της, δεν επανορθώνει όμως το έγκλημα που διέπραξε εναντίον της Κύπρου.
Ευρώ αντί για τανκς
Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε. Στη συνείδηση των Ελλήνων, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία, έμεινε η αποκρουστική ανάμνηση της αμερικανοκίνητης δικτατορίας και της διαπλοκής της με τη μετεμφυλιακή Δεξιά και την πολιτική κόπρο του παλατιού και της μοναρχίας. Τα δεινά είχαν ξεθωριάσει στη μνήμη μας, σχεδόν τα είχαμε ξεχάσει.
Είναι ένα δύο χρόνια όμως που οι αναμνήσεις της χούντας των συνταγματαρχών αναδύονται με χειμαρρώδη τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς η χώρα μας από την αποφράδα ημέρα της 23ης Απριλίου 2010 περιήλθε εκ νέου υπό το δικτατορικό ζυγό του Μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως διαπιστώνουμε με όλο και πιο επώδυνο τρόπο όσο κυλούν οι μήνες…
Αυτή τη φορά δεν συνελήφθη κανένας πολιτικός ηγέτης – δεν χρειάστηκε καν να απομακρυνθεί από την άσκηση της εξουσίας. Δεν χρειάστηκαν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί. Δεν ανακοινώθηκε καν αναστολή άρθρων του Συντάγματος. Το Σύνταγμα τυπικά εξακολουθεί να ισχύει πλήρως, απλώς η κυβέρνηση δεν του δίνει καμιά σημασία και δεν το εφαρμόζει, αν εκτιμά ότι η τήρησή του θα της προκαλέσει προβλήματα.
Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε καν να βγουν τα τανκς στους δρόμους. Η χούντα πήρε την εξουσία με όπλο τα… ευρώ που μπήκαν στην τσέπη των Ελλήνων! Το ίδιο έγινε βέβαια και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως του αν το έχουν συνειδητοποιήσει ή όχι οι πολίτες των χωρών αυτών.
Γερμανική ευρωδικτατορία
Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μια καθυστερημένη τοπική δικτατορία αγροίκων στρατιωτικών πρακτόρων των Αμερικανών σε μια άκρη των Βαλκανίων. Όχι. Σήμερα έχουμε μια πανευρωπαϊκή «εξευγενισμένη» χούντα τραπεζιτών, μια ευρωχούντα των τραπεζών υπό γερμανική επικυριαρχία καθ’ άπασαν την ευρωπαϊκήν επικράτειαν. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Η γερμανική ευρωχούντα διοικεί με χάρη, με διάλογο, με το γάντι. Σου αφήνει πάντα εσένα, της κυβέρνησής σου δηλαδή για να είμαστε σαφέστεροι, την επιλογή της απόφασης. Πρέπει να απολύσεις, π.χ., 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, λέει η τρόικα, η οποία προηγουμένως έχει φροντίσει να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα με δάνεια, με καθοριστική συνενοχή των πρωθυπουργών της Αθήνας. Αποφασίστε ελεύθερα, συνεχίζουν οι τροϊκανοί. Απλώς να ξέρετε ότι αν δεν τους απολύσετε, εμείς απλώς δεν θα σας δώσουμε τη δόση του δανείου και θα χρεοκοπήσετε! Ωραίες κουβέντες, «τρε σικ», ευρωπαϊκές, όχι κουμπούρια, μπουνιές και κλοτσιές!
Χώρα που η ευρωχούντα των Γερμανών μας απαλλάσσει και από οπισθοδρομικά σύνδρομα ενδιαφέροντος για το ελληνικό έθνος και τα συναφή, όπως απέδειξε και η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τι ωραία και αποκαλυπτικά που τους τα είπε!
«Καλύτερα στους ξένους!»
«Τι θα πει αφελληνισμός των τραπεζών;» είπε ο Γ. Προβόπουλος στους άναυδους βουλευτές. «Εγώ θέλω καλές τράπεζες. Δεν με νοιάζει αν είναι γαλλικές, γερμανικές, αμερικανικές ή ελληνικές», διακήρυξε. Και ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον «έκραζαν», αυτός τους αποτελείωσε: «Αν οι ελληνικές τράπεζες αυτό το διάστημα της μεγάλης κρίσης ήταν ξένα ονόματα, δεν θα ήταν αποκομμένες από τις ξένες αγορές και το θέμα της ρευστότητας που σήμερα αντιμετωπίζουμε δεν θα υπήρχε. Θα ήταν πολύ καλύτερες οι καταστάσεις!» υπογράμμισε, αφήνοντας τους παριστάμενους βουλευτές, κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους, κυριολεκτικά «ξερούς».
Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει αποστολή την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να διακηρύσσει ωμά ενώπιον της Βουλής ότι αν οι τράπεζες της χώρας μας ήταν τόσο αφελληνισμένες ώστε να μην έχουν ούτε καν ελληνικά ονόματα, «θα ήταν πολύ καλύτερες οι καταστάσεις»! Αυτός ο άνθρωπος θα σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις αρπακτικές διαθέσεις των Γερμανών; Ωραίο ανέκδοτο!
«Μην τον αγγίζετε!»
Το εντυπωσιακό πολιτικό θράσος του Γ. Προβόπουλου δεν συνιστά ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτηριστικό. Κάθε άλλο. Η πολιτική θρασύτητα, υπεροψία και αλαζονεία διαπερνούν τη συμπεριφορά όλων των μεγαλοτραπεζιτών, ακόμη κι αν προέρχονται από χώρες ασήμαντου πολιτικού βάρους για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως η Κύπρος, ή από χώρες που δοκιμάζονται, όπως η Ιταλία.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για παράδειγμα, δεν δίστασε να αφήσει άναυδους τόσο την κυπριακή Βουλή όσο και το δεξιό πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, απειλώντας τους ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι θα παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν το Κοινοβούλιο του νησιού τολμήσει να αρχίσει τις διαδικασίες διερεύνησης τυχόν ευθυνών του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, για παραπλάνηση της Βουλής!
Ομόφωνα οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων όλων των κυπριακών κομμάτων αποφάσισαν να αρχίσουν τέτοια έρευνα. Ο λόγος είναι ότι ενώ η Βουλή ζήτησε από τον Π. Δημητριάδη στοιχεία ενός ολόκληρου χρόνου για τις εκροές καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες προς το εξωτερικό, αυτός τους έδωσε μόνο… 15 ημερών!
Τυφλό όργανο της ΕΚΤ
Τόσο ο πρόεδρος όσο και όλα τα κόμματα της Κύπρου θέλουν να διώξουν τον Δημητριάδη. Αυτός όμως αρνείται κατηγορηματικά να παραιτηθεί. «Εγώ έχω την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ!» δηλώνει αγέρωχος, αισθανόμενος προφανώς εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής της Κύπρου.
Δεν έχει καθόλου άδικο, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να στείλει αμέσως επιστολή με την απειλή ότι θα πάει την Κύπρο στο Ευρωδικαστήριο, αν η Βουλή τολμήσει να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών στον Δημητριάδη, κάτι που μπορεί να συνεπιφέρει την καθαίρεσή του από το αξίωμα του κεντρικού τραπεζίτη. «Κάτω τα χέρια από το όργανό μας!» είναι το ουσιαστικό μήνυμα της επιστολής Ντράγκι.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον πολιτικά κατάπτυστο ρόλο που θα παίξει ο Δημητριάδης. Έναν ανάλογο ρόλο παίζει και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας, τον οποίον επίσης θέλουν να διώξουν κλοτσηδόν όλοι οι Ούγγροι, λαός, Βουλή και κυβέρνηση. Δεν τον αφήνουν όμως ο Ντράγκι και οι Γερμανοί να παραιτηθεί. Εκείνον τον θέλουν ως καταδότη όλων των οικονομικών μυστικών της εχθρικής προς την ΕΕ δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης και υπονομευτή της ουγγρικής οικονομίας.
Στην Κύπρο τέτοια ανάγκη δεν φαίνεται να υπάρχει, αφού κυβερνούν οι… «γερμανοτσολιάδες» με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι εκτελούν αναντίρρητα τις εντολές του Βερολίνου. Λόγοι γοήτρου όμως επιβάλλουν στην ΕΚΤ να μην επιτρέπει κανενός είδους αμφισβήτηση της γερμανικής ευρωχούντας των τραπεζιτών από το ασήμαντο πολιτικό προσωπικό, πρόεδρο και Βουλή, της Κύπρου. Αυτό είναι το μήνυμα.

Κάτοικοι στην πλατεία Αμερικής: Η Χρυσή Αυγή έκαψε το μαγαζί των αλλοδαπών γιατί δεν συμμορφώθηκαν (video)

undefined
Νέες διαστάσεις παίρνει ο εμπρησμός ενός μπαρ Καμερουνέζων στην πλατεία Αμερικής τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων, το επεισόδιο έγινε επειδή δεν «συμμορφώθηκαν» με τις υποδείξεις μελών της Χρυσής Αυγής.

Πέλεκυς στους ρατσιστές


undefined
Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όσους προβαίνουν ή προκαλούν ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως και χωρίς αλλαγές στην Γραμματεία της Κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Αναζητώντας τις χαμένες ταυτότητες του Κόκκινου Στρατού


Αναζητώντας τις χαμένες ταυτότητες του Κόκκινου Στρατού
Πηγή: Mikhail Mordasov / Focus Pictures

Πηγή: www.spbu.ru
Εδώ και πολλές δεκαετίες, εθελοντές ανιχνευτές έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση των σημείων ταφής, όπως και στην προσπάθεια εξακρίβωσης της ταυτότητας των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, όπως έχει μείνει στην ιστορία το Ανατολικό Μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με κορύφωση φυσικά την πολιορκία του Λένινγκραντ και την πλέον αιματηρή Μάχη του Στάλινγκραντ. Εργάζονται στα μέρη όπου έγιναν οι πιο πολύνεκρες μάχες, φέρνοντας πίσω από τη λήθη τα ονόματα των ηρώων.

Aπό το μέτωπο της νίκης στα ολυμπιακά μετάλλια


Aπό το μέτωπο της νίκης στα ολυμπιακά μετάλλια
Αλεξέι Κομαρόφ. Πηγή: V. Kozlov/ RIA Novosti

Πέντε βετεράνοι, ήρωες  του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου θυμούνται τις νικηφόρες, μα γεμάτες πόνο, τελευταίες μέρες στο μέτωπο, πριν επιστρέψουν στη ζωή τους και τις προπονήσεις τους, που τους οδήγησαν σε αθλητικές διακρίσεις. Κι όσο κατακτούσαν ολυμπιακά μετάλλια και κατέρριπταν παγκόσμια ρεκόρ, τόσο «μαλάκωναν» οι ματωμένες μνήμες…

Στιγμές από τα χαρακώματα: Οι βετεράνοι θυμούνται κι αφηγούνται

Δεν υπάρχουν «καλοί» στο έγκλημα του Κατίν


Δεν υπάρχουν «καλοί» στο έγκλημα του Κατίν
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν ήδη από το 1943, από τους ίδιους τους πολίτες τους, το τι είχε συμβεί στο Κατίν. Πηγή: TASS

Πολύ λίγα πράγματα, στα όσα ήδη γνωρίζουμε για το Κατίν και αφορούν στη σοβιετική πλευρά αυτής της υπόθεσης, προσθέτουν τα δημοσιευμένα έγγραφα, του  State Department,  της CIA, του FBI και άλλων αμερικανικών κυβερνητικών φορέων. Οι κύριες αποκαλύψεις γύρω από το θέμα, όπως η δημοσίευση της μυστικής απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για την εκτέλεση αιχμαλώτων,  η οποία ελήφθη στις αρχές Μαρτίου του 1940, τα σχετικά  έγγραφα της μεταφορά τους, από στρατόπεδα στην επικράτεια  της Ρωσίας προς το Σμόλενσκ και ακόμη πιο μακριά στον τόπο της εκτέλεσης,  όλες αυτές οι αποκαλύψεις έγιναν τη δεκαετία του ‘90, χάρις στις προσπάθειες των Ρώσων ιστορικών.

Να γιατί “Δεν Ξεχνώ”

Να γιατί “Δεν Ξεχνώ”
Πηγή: Channel One

Φέτος η Ρωσία, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζει την πανηγυρική, αλλά και συνάμα θλιβερή επέτειο. Το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου,  από τον οποίο φέτος συμπληρώνονται 67 χρόνια. Σήμερα, ο όρος «Μεγάλος Πατριωτικός πόλεμος» παραπέμπει στον πόλεμο της ΕΣΣΔ ενάντια στη ναζιστική Γερμανία και τους ευρωπαίους συμμάχους της (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φιλανδία, Κροατία). Καλύπτει την περίοδο από την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, στις 22 Ιουνίου 1941, έως τις 9 Μαΐου (8 Μαΐου σύμφωνα με την ώρα Κεντρικής Ευρώπης), όταν η Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της.

Στάλινγκραντ: Η μεγαλύτερη μάχη του Πολέμου


Στάλινγκραντ: Η μεγαλύτερη μάχη του Πολέμου
Πηγή: RIA Novosti / AnatoliyGaranin

Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, όπως ονομάζουν οι Ρώσοι και οι υπόλοιποι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν πολλές λαμπρές νίκες των σοβιετικών όπλων. Και όσον αφορά τα στρατηγικά τους αποτελέσματα, αλλά και σε επίπεδο διεξαγωγής της τέχνης του πολέμου. Γιατί, επομένως, ανάμεσά τους ξεχωρίζει ιδιαίτερα το Στάλινγκραντ; Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ, θα ήθελα να καταθέσω τους συλλογισμούς μου γι’ αυτό.
Η ιστορική επιστήμη και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των λαών δημιουργούν την απαίτηση να «απεγκλωβιστεί» η πολεμική ιστορία από το πνεύμα της αντιπαράθεσης, και οι έρευνες των επιστημόνων να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της βαθιάς, ειλικρινούς και αντικειμενικής παρουσίασης της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της μάχης του Στάλινγκραντ. Η αιτία είναι ότι ορισμένοι επιθυμούν να παραχαραχθεί η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο πόλεμος να «ξαναγίνει», αυτή τη φορά πάνω στο χαρτί.

Οι ήρωες του Στάλινγκραντ έχουν όνομα


Οι ήρωες του Στάλινγκραντ έχουν όνομα
Η δράση για την ταυτόχρονη διαιώνιση της μνήμης των 17 χιλιάδων στρατιωτών και αξιωματικών είναι πρωτοφανής όχι μόνο στην ιστορία της νέας Ρωσίας, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης. Πηγή: TASS

Ένα σίριαλ που θα έκανε τον Γκέμπελς περήφανο…


Ένα σίριαλ που θα έκανε τον Γκέμπελς περήφανο…
Πηγή: kinopoisk.ru
Πρόσφατα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF προβλήθηκε σε τρεις συνέχειες η σειρά «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας», που αφορούσε τον μεγαλύτερο πόλεμο του περασμένου αιώνα, μέσα από τα μάτια Γερμανών. Η σειρά αναφέρεται σε πέντε νεαρούς, οι μοίρες των οποίων χωρίστηκαν από το πολεμικό μέτωπο. Σύμφωνα με την υπόθεση, για τον καθένα από αυτούς ο πόλεμος γίνεται μια σκληρή ψυχολογική και ηθική δοκιμασία. Το νέο σίριαλ δείχνει ότι η Γερμανία κουράστηκε να μετανοεί για όσα διέπραξε και προσπαθεί να απαλλαγεί από το αίσθημα ενοχής, μεταθέτοντάς το σε άλλους, κάτι που πράττει και μέσω του κινηματογράφου, όπου εμφανίζονται σοβιετικοί βιαστές, πολωνοί αντισημιτιστές και ουκρανοί σαδιστές. 

Η Αθήνα θα γεμίσει με «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων σε λίγους μήνες


Ο,τι ξέραμε για τις «κλασσικές» στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς πρόκειται να ξεχάσουμε σε 18 μήνες, όταν θα εγκατασταθούν στο λεκανοπέδιο 1000 στάσεις «νέου» τύπου.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων «ευφυών» στάσεων στην πρωτεύουσα, μέσω των οποίων οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους.

Νίκος Παπαχρήστος: Ο πολιτικός τσαμπουκάς δεν θα περάσει


Κανονικά θα αρχίσουν αύριο, Παρασκευή, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έπειτα και την ανατροπή στην μέχρι πρότινος σκληρή συνδικαλιστική στάση των καθηγητών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι καθηγητές έβαλαν τελικώς τέρμα στην μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων τους (ΕΛΜΕ) και δεν θα γίνουν απεργίες μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Βλαντίμιρ: Το μαργαριτάρι του «χρυσού διακτυλιδιού»

Βλαντίμιρ: Το μαργαριτάρι του «χρυσού διακτυλιδιού»
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στην Καθεδρική Πλατεία του Βλαντίμιρ είναι μια από τις πιο παλαιές και όμορφες εκκλησίες της Ρωσίας. Στο ναό διατηρήθηκαν τοιχογραφίες βυζαντινών καλλιτεχνών, που προσκλήθηκαν από τον τότε Μεγάλο Πρίγκιπα του Βλαντίμιρ από το Βυζάντιο

Στη Βοστόνη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


undefined
Πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος βρίσκεται στη Βοστόνη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από πρόσκληση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά των Αγορών



Real Κοινωνία
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά των Αγορών
16/5/2013 4:48:25 μμ
              (3)  (0)


Το "φετιχισμό του χρήματος" και "τη δικτατορία μιας απρόσωπης οικονομίας χωρίς πραγματικά ανθρωπιστικό σκοπό" κατήγγειλε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας τη λύπη του που η ηθική και η αλληλεγγύη έχουν καταντήσει "ενοχλητικές" έννοιες.

Η μαγευτική Τσουκότκα στην εσχατιά της Ευρασίας

Στην Τσουκότκα την πιο απομακρυσμένη, δυσπρόσιτη, ανεξερεύνητη και αφιλόξενη περιοχή της Ρωσίας αισθάνεται κανείς ως κόκκος άμμου μέσα στη σιωπηλή και χιονισμένη έρημο. Όσοι φτάνουν εδώ απολαμβάνουν τη φρεσκάδα των ανέμων των δύο ωκεανών, γνωρίζουν την πανίδα και τη χλωρίδα της Αρκτικής, τα μυστηριώδη μνημεία των αρχαίων κατοίκων της Τσουκότκα κι αγναντεύουν μια άλλη ήπειρο την  Βόρεια Αμερική βρισκόμενοι πάνω στο βορειονατολικότερο σημείο της Ευρασίας.
Σημείο συνάντησης δύο ωκεανών
Η έκτασή της Τσουκότκα ξεπερνάει σε μέγεθος ακόμη και την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα, με 721.000 τετραγωνικά χλμ., ενώ ταυτόχρονα, είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας. Στις τεράστιες εκτάσεις της αυτόνομης περιφέρειας Τσουκότκα ζουν μόνον 50.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ανήκουν στους ολιγάριθμους λαούς του Βορρά.

Ανοιγμα της Ρωσίας στην τουρκική αγορά όπλων

Ανοιγμα της Ρωσίας στην τουρκική αγορά όπλων
Πηγή: RIA Novosti / Alexander Mazurkevich
Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον στρατιωτικό εξοπλισμό παρουσίασε η Ρωσία στη Διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων, IDEF-2013, στην Κωνσταντινούπολη. Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 «Alligator», Mi-28NE «Nochnoy ohotnik (Κυνηγός της Νύχτας)», το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300V «Antey-2500» και το τεθωρακισμένο BMPT, γνωστό στο ρωσικό στρατό με το παρατσούκλι «Terminator (Εξολοθρευτής)», είναι ορισμένα από τα xάϊ-τεκ εκθέματα του ρωσικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση που ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου στην Πόλη.

Σε καθεδρικό ναό στην Κίνα λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Κύριλλος

Την πρώτη εδώ και δεκαετίες θεία λειτουργία τέλεσε σήμερα στον καθεδρικό ναό της κινεζικής πόλης Χαρμπίν ο Πατριάρχης Κύριλλος, στο πλαίσιο της  πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα
Συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία Ορθοδόξων κληρικών, ο Πατριάρχης Κύριλλος έψαλλε τον ύμνο της Αναστάσεως, στον καθεδρικό ναό που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 στην πόλη Χαρμπίν της Κίνας. .

Πολεμικός εξοπλισμός στην Παρέλαση της Νίκης

Πολεμικός εξοπλισμός στην Παρέλαση της Νίκης

Ορθόδοξο άνοιγμα προς την Κίνα

Ορθόδοξο άνοιγμα προς την Κίνα
Πηγή: RIA Novosti / Sergey Pyatakov
Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΡΟΕ) δεν έχει μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά και διπλωματικό, καθώς η Κίνα υποδέχεται τον Πατριάρχη σαν έναν επίσημο εκπρόσωπο της Ρωσίας. «Είστε ο πρώτος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Ρωσίας που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ιδιαίτερης βαρύτητας στις σινο-ρωσικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδεχόμενος τον ρώσο Πατριάρχη.

Βλαντίμιρ Μακάνιν - η παράδοση συνεχίζεται

Βλαντίμιρ Μακάνιν - η παράδοση συνεχίζεται
Πηγή: TASS
Όταν διάβασα πρώτη φορά τον ρώσο συγγραφέα Βλαντιμίρ Συμιόνοβιτς Μακάνιν, ένιωσα –εκτός από την αναγνωστική απόλαυση- πόσο αδιατάρακτη είναι η συνέχεια από τους μεγάλους ρώσους κλασικούς  του 19ου αιώνα ως τους σημερινούς συγγραφείς της χώρας.

Νικολάϊ Λεσκόφ - αυτός ο άγνωστος


Νικολάϊ Λεσκόφ - αυτός ο άγνωστος
Λίγο μέχρι σήμερα άλλαξαν οι περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, τη ζωή των οποίων περιγράφει ο Νικολάϊ Λεσκόφ. Πηγή: Lori/Legion Media
Θα κατηγορηθώ για μισογυνισμό με  την απόφασή μου να παρουσιάσω αυτόν το Ρώσο συγγραφέα, τον Λεσκόφ, που έχει μεταφραστεί μονάχα ένα έργο του στην Ελλάδα, «Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ».

Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ – ένας ευπατρίδης της λογοτεχνίας

Βλαντιμίρ  Ναμπόκοφ  – ένας ευπατρίδης της λογοτεχνίας
Πηγή: Getty Images/Fotobank
«Το λίκνο αιωρείται πάνω από την άβυσσο και η κοινή λογική λέει πως η ύπαρξή μας δεν είναι παρά ένα ξαφνικό ρήγμα φωτός ανάμεσα σε δυο αιωνιότητες ερέβους».
Έτσι ξεκινάει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μίλησε, μνήμη» (σίγουρα την πιο ποιητική αυτοβιογραφία που έχω διαβάσει ως τα σήμερα) ο συγγραφέας της «Λολίτας» Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.
Ο ίδιος έσπασε για πρώτη φορά το σκοτεινό έρεβος κι ήρθε στο φως στις 22 Απριλίου (Ταύρος ήγουν) του 1899 στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ντοστογιέφσκι είχε πεθάνει πριν είκοσι χρόνια περίπου κι ο Λέων Τολστόι ήταν κιόλας 71 χρονών.

Μπορίς Παστερνάκ - ένα φως στο σκοτάδι

Μπορίς Παστερνάκ - ένα φως στο σκοτάδι
Ο Μπορίς Παστερνάκ. Η φωτογραφία ανήκει στη δημόσια περιουσία.
Είχα ταξιδέψει ως την Αλόννησο εκείνο το καλοκαίρι που διάβασα τον Δρ Ζιβάγκο. Έμενα μόνος σ’ ένα σπίτι πλάι στη θάλασσα κι ενώ τα πεύκα έτριζαν απ’ τη ζέστη και τα τζιτζίκια χαλούσαν τον κόσμο, εγώ περνούσα τις ώρες μου στις παγωμένες στέπες της Ρωσίας, παρέα με τον Γιούρι Αντρέγιεβιτς και την αγαπημένη του Λάρα. Ήταν ένα από τα πιο ωραία καλοκαίρια της ζωής μου.
Ο Μπορίς Πάστερνακ, ο πιο σημαντικός  ρώσος ποιητής του 20ου αιώνα, έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη σ’ ένα μυθιστόρημα, το περίφημο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που κυκλοφόρησε το 1957.

Ιβάν Τουργκένιεφ - ο μεγάλος μοσχοβίτης

undefined
Πορτρέτο του Ιβάν Τουργκένιεφ, το οποίο ζωγράφισε ο μεγάλος ρώσος ζωγράφος του ΧΙΧ αι., Ιλιά Ρέπιν. 
Ο Ιβάν Τουργκένιεφ, είναι ένας συγγραφέας που διαβάζω ξανά και ξανά με απληστία. Ένας δημιουργός που δεν διστάζει να ομολογήσει ότι οι ήρωές του, τα προπλάσματα των προσώπων που χρησιμοποιεί, οι ίδιες οι ιστορίες του, βασίζονται στις αναμνήσεις  και στις παρατηρήσεις  του  από τη ζωή. Ξεκάθαρα αυτοβιογραφικός, ταιριάζει απόλυτα στη δική μου συγγραφική ιδιοσυγκρασία.
Γεννήθηκε το 1818 στο Οριόλ της κεντρικής Ρωσίας. Ήταν τότε που οι άνθρωποι της Φιλικής Εταιρείας αλώνιζαν την Ελλάδα προετοιμάζοντας την εξέγερση του έθνους, τρία ακριβώς χρόνια πριν γεννηθεί στη Μόσχα ο Ντοστογιέφσκι.

Απόφαση – «βόμβα» κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο όλο το Λαιμό Βουλιαγμένης


ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ
apofasi-vomva-kirussei-arxaiologiko-xoro-olo-to-laimo-voyliagmenis
Μια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενδέχεται να τινάξει στον αέρα τηνιδιωτικοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Χουντής: Οριστικό κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προωθεί η Κομισιόν



Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Το οριστικό κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

ΣΤΡΑΤΟΠΑΙΔΕΙΑ!!!


ΚΛΕΙΩ ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο παρακάτω διάλογος είναι από την πρωινή αναφορά σε ελληνικό στρατοπαίδειο, όπου ο στρατιώτης Φιλολογίδης ζητά διήμερη άδεια απ τον «διοικητή» του, για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία της προσφιλούς συγγενούς και φίλης του, κυρά-Παιδείας…
«Λαμβάνω την τιμή να σας αναφέρω, κύριε υπουργέ, ότι αιτούμαι αδείας προκειμένου να παραστώ στην κηδεία συγγενικού μου προσώπου».