Ετικέτες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Οχι», ένα φιλμ για τον ήρωα που έπεσε από την Ακρόπολη το 1941


«Οχι», ένα φιλμ για τον ήρωα που έπεσε από την Ακρόπολη το 1941

Η ταινία θα γυριστεί έπειτα από το «Ναι» του ΚΑΣ για λήψεις στην Ακρόπολη
«Οχι», ένα φιλμ για τον ήρωα που έπεσε από την Ακρόπολη το 1941
Εικονογράφηση της πτώσης του Κωνσταντίνου Κουκίδη με την ελληνική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης, ο ηρωισμός του οποίου ωστόσο αμφισβητείται.

Μικρού μήκους ταινία για τη θρυλούμενη, αφού στερείται ιστορικών τεκμηρίων, πτώση από την Ακρόπολη του έλληνα φρουρού της σημαίας, όταν κατέλαβαν οι Γερμανοί τον ιερό βράχο, πρόκειται να γυρίσουν οι σπουδαστές μίας ιδιωτικής σχολής κινηματογράφου.

Το πράσινο φως δόθηκε την Τρίτη το βράδυ, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τα γυρίσματα, αν και κατόπιν μεγάλης συζήτησης. Κι αυτό γιατί άδειες κινηματογράφησης στην Ακρόπολη δεν δίνονται εύκολα - το αντίθετο μάλιστα - εκτός κι αν προκύψει κάποια ξαφνική περίπτωση τύπουΝία Βαρντάλος, οπότε οι απαγορεύσεις αίρονται... Αυτό ήταν άλλωστε και το επιχείρημα του αιτούμενου για τη λήψη σκηνών στην Ακρόπολη κ. Αντώνη Σωτηρόπουλου εκπροσώπου της σχολής κινηματογράφου και υποκριτικής STUDIO 500.

Το αίτημα είχε υποβληθεί αρχικώς στην Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι δεν χορηγεί άδειες για την κινηματογράφηση δραματοποιημένων σκηνών στην Ακρόπολη, καθώς η αυξημένη επισκεψιμότητα και το περιορισμένο φυλακτικό προσωπικό, που θα πρέπει να επιβλέπει τα κινηματογραφικά συνεργεία, δεν το επιτρέπουν. Κατά τη συζήτηση, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΣ και όταν εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες του θέματος η απόφαση που προέκυψε ήταν θετική κατά πλειοψηφία. Σ΄ αυτό συνετέλεσαν και οι όροι του γυρίσματος καθώς θα πρόκειται για ολιγομελές συνεργείο με μηχανές στο χέρι ενώ η όλη διάρκεια δεν θα ξεπεράσει τις δύο ώρες.

Οσον αφορά το σενάριο της ταινίας «Οχι», αναφέρεται στο πρόσωπο του νεαρού (ετών 17)Κωνσταντίνου Κουκίδη, ο οποίος λέγεται, πως όταν οι Γερμανοί στις 27 Απριλίου 1941 του ζήτησαν να κατεβάσει την ελληνική σημαία, εκείνος τυλίχτηκε με αυτή, και έπεσε από τον βράχο, από το σημείο του Μπελβεντέρε (πάντα κατά τον μύθο).

Να σημειωθεί πάντως, ότι τα τέλη για την κινηματογράφηση στον χώρο ορίσθηκαν σε 1600 ευρώ (συν 23% ΦΠΑ).