Ετικέτες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σαν Σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Σεφέρης 13/3/1900


 «Ελλάς· πυρ! Ελλήνων· πυρ! Χριστιανών· πυρ!
                      Τρεις λέξεις νεκρές. Γιατί τις σκοτώσατε;»
- Γ.Σεφέρης 1968 κατά της δικτατορίας
Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του ’30».
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Στυλιανού Σεφεριάδη (1873-1951) – δικηγόρου, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες – και της Δέσποινας Τενεκίδη με καταγωγή από τη Νάξο. Το ζευγάρι είχε άλλα δυο παιδιά, τον Άγγελο (1905-1950) και την Ιωάννα (1902-2000), σύζυγο του φιλόσοφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



 Greece Chains protest 2Από το 2010 λέγαμε ότι με τα Μνημόνια σώθηκαν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Τότε πολλοί, ακόμη και καλοπροαίρετα, δεν συμφωνούσαν ή διατηρούσαν έντονες επιφυλάξεις γι’ αυτήν την άποψη. Σήμερα όμως η επιβεβαίωση έρχεται πανηγυρικά ακόμα και από τους… ίδιους τους δανειστές. Ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποκαλύπτει η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign αποδεικνύει ότι πάνω από το 90% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρησιμοποιήθηκαν για την σωτηρία των τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίαςκαι επιστράφηκαν στους δανειστές, ενώ λιγότερο από το 10% εξυπηρέτησε πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Κοντσέρτο για Βιολί του Μέντελσον



Από τα κορυφαία και δημοφιλέστερα του γερμανού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847), έργο ρεπερτορίου για το βιολί.

Λάμπρος Κωνσταντάρας 1913 – 1985


Στιγμιότυπο από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)
Στιγμιότυπο από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)


Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που διέπρεψε στο απαιτητικό είδος της κωμωδίας.
Αθηναίος βέρος, Κολωνακιώτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην οδό Πλουτάρχου 13, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σχέση του με τον αριθμό 13. Γιος χρυσοχόου, δούλεψε κοντά στον πατέρα του και αφού πέρασε δύο χρόνια στη Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε παθιασμένα με το ποδόσφαιρο, το 1931 βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου.

Παρασκευή και 13



Δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.
Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 13 Μαρτίου



    μ. Χ.
    1639

    Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομά του από τον πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.
    1848

    Εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον έως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μέτερνιχ, που διαφεύγει στην Αγγλία.

    Κωνσταντίνος Θεοτόκης 1872 – 1923

    Κωνσταντίνος Θεοτόκης
    1872 – 1923

    Κωνσταντίνος Θεοτόκης
    Λογοτέχνης και διανοούμενος που δέσποσε στα ελληνικά γράμματά στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1872 στην Κέρκυρα.
    Σε ηλικία 17 ετών αναχώρησε για το Παρίσι κι εγγράφηκε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Δύο χρόνια αργότερα, γνώρισε στη Βενετία τη βαρόνη Ερνεστίνα Φον Μάλοβιτς από τη Βοημία, με την οποία παντρεύτηκε. Το 1895 απέκτησε μαζί της μία κόρη, αφού ήδη είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του και είχε εγκατασταθεί στους Καρουσάδες, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη.

    Σημείωμα προς τον αρχηγό του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη:


    «Ρε φίλε Σταύρο, επειδή τα όσα εκστομίζεις δεν μπορούν να με πείσουν, για τις «πατριωτικές» σου προθέσεις, ψάχνω παντού από τη wikipedia μέχρι το protagon, να βρω στο βιογραφικό που έχεις αναρτήσει τους τίτλους σπουδών σου, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά. Έχεις το φτωχότερο βιογραφικό που κυκλοφορεί στον πλανήτη και που οπουδήποτε να το είχες καταθέσει για να αναλάβεις μια υπεύθυνη εργασία, θα σου είχαν δείξει την πόρτα από την οποία είχες μπει. Αλήθεια, έχεις πάεισχολείο;;; Δημοτικό;; Γυμνάσιο;; Λύκειο;; Κάτι παραπάνω;;; Γράφτο βρε παιδί μου να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε!! Όχι τίποτα άλλο, αλλά να δίνουμε κάποια βάση στα λεγόμενα σου, ότι τέλος πάντων ξέρεις τι λες.
    Γιατί τόσο σε μένα όσο και σε πάμπολλους συμπολίτες μου έχουν γεννηθεί απορίες πως ένας ρεπόρτερ όχι και τόσο πετυχημένος αλλά ακριβοπληρωμένος όπως διαβάζω, (προσωπική μου άποψη), από τα διάφορα ρεπορτάζ στους υποφωτισμένους δρόμους της Αθήνας, ξαφνικά βρέθηκε κομματάρχης, ακολουθούμενος από πλήθος επίδοξων πολιτικάντηδων που «είδαν φως και μπήκαν» στο κόμμα.

    Χριστιανική Ταξιαρχία στον Ιρανικό Στρατό!


    Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο χριστιανικής ταξιαρχίας

    Με στόχο την ανακατάληψη περιοχών που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος ο Ιρακινός στρατός δημιούργησε μια ταξιαρχία αποκλειστικά από Χριστιανούς μαχητές!Η νέα αυτή ταξιαρχία τέθηκε υπό τη διοίκηση της κυβέρνησης της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι δυνάμεις ασφαλείας του οποίου, οι Πεσμεργκά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του ΙΚ.

    ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    1941
    * Σύµφωνα µε το υπ’ αριθ. 16/1946 Βούλευµα του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληµατιών Πολέµου, οι ναζί εκτέλεσαν αµέσως µετά τη Μάχη της Κρήτης 2.000 και πλέον άτοµα.
    2 Ιουνίου – Το πρώτο ολοκαύτωµα Κάνδανος Χανίων. Οι ναζί εκτελούν 300 κατοίκους και ξεθεµελιώνουν το χωριό. Φεύγοντας, γράφουν: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος». Στον Αλικιανό Χανίων εκτελούν 42 και άλλους 81 από τα χωριά Περιβόλια, Λουτρά, Παγκαλοχώρι, Παλιοχώρα. • Στο Άδελε Ρεθύµνου 18. • Στο Κοντοµάρι 25.

    Ακατανόητη η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Τζήμερο.


    Πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την επίθεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τζήμερο. Μπορεί ο Τζήμερος να αποκάλεσε «Χίτλερ» τον Τσίπρα, όπως θα δειτε στο βιντεο, αλλά δεν το έκανε για … κακό. Δεν μισεί τον Γερμανό ηγέτη ο Τζήμερος. Μπορεί δηλαδη να ηταν και εκδηλωση θαυμασμού από τον «μάρτυρα της Μέρκελ».
    Τρολοκράτης

    Ελλάδα – Γερμανία σε πόλεμο.

    polemos-tis-germanias-kata-tis-elladosΕλλάδα και Γερμανία, ποτέ δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης από τον Β΄ ΠΠ μέχρι σήμερα. Υπάρχει μεταξύ μας μόνο ένα νόθο καθεστώς «μη εμπόλεμης κατάστασης». Όπως όμως ήταν φυσικό, ο μεγαλοϊδεατισμός της «ανώτερης Άριας Φυλής» εναντίον των «κατώτερων Τεμπελχανάδων Ελλήνων» ο οποίος υπέφωσκε πάντα, κάποια στιγμή θα έβγαινε στην επιφάνεια και σήμερα βγαίνει.
    Από ελληνικής πλευράς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη για να ανοίξει πόλεμο με τη Γερμανία. Εξελέγη με συγκεκριμένες εντολές. Να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, να κουρέψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τον περιορισμό των μέτρων εξαθλίωσης των Ελλήνων. Όμως, παρότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε την μια από τις τρεις εντολές, δηλαδή αυτή του κουρέματος του χρέους, για να δείξει καλές προθέσεις, εντούτοις συνάντησε απέναντί του τοίχο και τιμωρητική διάθεση με πρωτεργάτες τους Γερμανούς.