Ετικέτες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ρένα Δούρου: Αίτημα ηθικό, χρέος απαράγραπτο. ------------------ Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος: Απάντηση στο άρθρο της Ρένας Δούρου στην Αυγή


Δούρου Ρένα
«Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά, γίνεται πάλι ευπρόσβλητος σε νέους κινδύνους μετάδοσής της». Αυτά ήσαν τα λόγια του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, του προέδρου της Δυτικής Γερμανίας, από το 1984 ώς το 1994, στις 8 Μαΐου του 1985, στη γερμανική Βουλή, κατά την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου… Ο πρώτος πρόεδρος της ενοποιημένης Γερμανίας έδινε μεγάλη έμφαση, όπως άλλωστε όλοι οι πολιτικοί της γενιάς του που γνώρισαν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, στο χρέος της μνήμης, ένα χρέος απαράγραπτο.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτού του χρέους εγγράφεται και το αίτημα των γερμανικών οφειλών (των επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου, των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) προς τη χώρα μας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Ένα αίτημα που ήλθε στο προσκήνιο τούτη την εβδομάδα με την επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, την οποία κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Οι κεραυνοί του Χάμπερμας κατά της Γερμανίας και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη


του Γ. Μαλούχου
Οι κεραυνοί του Χάμπερμας κατά της Γερμανίας και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη
Μίλησε για τον ηγεμονισμό της Γερμανίας στο σύνολό της, στην ηγέτιδα τάξη της που προωθεί με όλη της τη δύναμη την επανεθνικοποίηση της Ευρώπης μέσα από τον γερμανικό ηγεμονισμό.
Κεραυνούς για την ίδια του την πατρίδα, τη Γερμανία, εξαπέλυσε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο κατά κοινή ομολογία πιθανότατα σημαντικότερος εν ζωή ευρωπαίος διανοούμενος: μιλώντας στο Βέλγιο, στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, είπε ότι η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί την Ευρώπη σε καταστροφή. Είπε ότι η δημοκρατία δεν είναι πια δεδομένη και ότι οι χειρισμοί του Βερολίνου στην κρίση ξυπνούν τα «φαντάσματα της ιστορίας».

Ντροπή τους και ντροπή μας —- Βαρύ το «τιμολόγιο» της εισβολής





ceb5ceb9cf83ceb2cebfcebbceae
Μόνο όσα βρήκαν μέσα στα σπίτια, στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στα σχολεία και στα εργοστάσια, οι αδελφοί μας Τουρκοκύπριοι όταν μετακινήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο το 1974, θα έπρεπε να τους κάνουν να ντρέπονται και να σιωπούν.
Ας μην ντρέπονται για τα υπόλοιπα, αλλά για τις ατομικές περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, που βρήκαν έτοιμες και τις έκαναν δικές τους; Όταν μπήκαν, ας πούμε σε ένα σπίτι και βρήκαν κρεβάτια, ψυγεία, κουζινικά, ρούχα, αυτοκίνητα; Όταν μπήκαν σε ένα σχολείο και ήταν πλήρως εξοπλισμένο; Όταν μπήκαν σε ένα κατάστημα και ήταν γεμάτο εμπορεύματα; Τι σκέφτηκαν άραγε; Ότι ανήκουν σε άλλους και πρέπει να γίνει ο λογαριασμός για να δούμε πόσα τους χρωστούμε για να μην είμαστε κλέφτες;

100 άνθρωποι με επιρροή στο χώρο του βιβλίου

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Αφιέρωμα Book Voice
n
Γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος για τα 100+6 πιο επιδραστικά πρόσωπα στη μουσική σήμερα και όλη η Αθήνα συζητάει γι’ αυτό. Γράφαμε ότι σε αυτή την εποχή, που όλα αλλάζουν, η μουσική δεν σταματάει ποτέ, ακόμη κι όταν –όπως λένε πολλοί– η μουσική βιομηχανία καταρρέει. Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο των εκδόσεων. Μπορεί η πτώση του τζίρου να έχει φτάσει στο 30-40% ή και το 50%, τα χρέη των βιβλιοπωλών να φέρνουν σε απόγνωση τους εκδότες, τα «κανόνια» των διανομέων να τσακίζουν την αγορά, το κλείσιμο ιστορικών βιβλιοπωλείων να φέρνει κατάθλιψη στους βιβλιόφιλους, όμως το βιβλίο δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι μια παθιασμένη ιστορία για εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, συγγραφείς, πωλητές, δημοσιογράφους, αναγνώστες, bloggers.

Τι κατάφερε το μνημόνιο; Ο Έλληνας να παίρνει το μισό μισθό από τους άλλους Ευρωπαίους

Greek Money
imageΑντιμέτωπους με δραματικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας βρίσκει τους Έλληνες η εργατική Πρωτομαγιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από το 2010 βρισκόταν στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Με τις μειώσεις που έχουν γίνει την τελευταία τριετία το ποσοστό αυτό έχει διαμορφωθεί στο 49%, πράγμα που σημαίνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό παίρνει κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα που εισπράττει ο μέσος Ευρωπαίος στις αναπτυγμένες χώρες, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

30 Απριλίου 1825: Η πυρπόληση του τουρκικού στόλου στη Μεθώνη της Μεσσηνίας


Ναυμαχία 1825

Το κατόρθωμα του Πιπίνου και του Μιαούλη
Η κατάκτηση της Σφακτηρίας από τους Αιγυπτίους και ο θάνατος 400 και πλέον Ελλήνων εκεί, καθώς και η συνεχής απειλή του εχθρικού στόλου (που αμφισβητούσε την ελληνική ναυτική κυριαρχία) και ο κίνδυνος κατάληψης του Νεοκάστρου, έκαναν τον Μιαούλη να ζητά δράση. Και εκείνη την στιγμή γύριζε στο μυαλό του η ιδέα να κάνει κάτι παράτολμο πριν απομακρυνθεί: να μπάσει στο λιμάνι του Ναυαρίνου τα δύο πυρπολικά του και να κάψει όσο γινόταν περισσότερα πλοία  του αιγυπτιακού στόλου.

Ελληνίδα ερευνήτρια στην Ελβετία ανακαλύπτει πώς το «κακό» λίπος μετατρέπεται σε «καλό»


Επιστήμονες σε ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης στην Ελβετία, ανάμεσα στους οποίους μία Ελληνίδα βιολόγος, κατάφεραν για πρώτη φορά να ανακαλύψουν τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού («κακού») λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ («καλού») λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό. Το επίτευγμα αυτό, που έγινε σε ποντίκια, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας στους ανθρώπους.
Η Αλίκη Περδικάρη και οι ερευνητές στο εργαστήριο του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, στο Ινστιτούτο Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του κυττάρου «Nature Cell Biology», έδειξαν με τα πειράματά τους ότι το ένα είδος κυττάρου λίπους μπορεί όντως να μετατραπεί στο άλλο.

Στα θηλαστικά γενικά και στους ανθρώπους ειδικότερα υπάρχουν κύτταρα καφέ και άσπρου λίπους. Τα τελευταία λειτουργούν κυρίως ως «αποθήκες» ενέργειας, που γεμίζουν όταν ο οργανισμός αφομοιώνει πολλές θερμίδες και το λίπος αυτό αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία το σώμα κινητοποιεί όταν χρειάζεται ενέργεια.

Αναστολή πτήσεων πάνω από εμπόλεμες ζώνες για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες


Την αναστολή πτήσεων, μέχρι νεωτέρας, πάνω από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ζήτησε η  Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών  (Rosaviatsia ) από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, μετά το χθεσινό περιστατικό με ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που μόλις απέφυγε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του, πάνω από τη Συρία.

Για «δήθεν γενοκτονίες των Τούρκων, γράφει Mουσουλμάνος της Θράκης!




 undefined
Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θεωρείται αδίκημα, δεν θα ήταν ίσως άκαιρο να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Όχι δεν πρόκειται για λογοκρισία,πρόκειται για τον στοιχειώδη σεβασμό στις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν στις γυναίκες και στα παιδιά που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Και δεν είναι “λερωμένη” η ιστορία της γειτονικής χώρας μόνο με την Γενοκτονία των Αρμενίων. Έχουν πολλές τέτοιες “κόκκινες” σελίδες.

Ιστορία και ονομασίες των Ελληνικών φύλων



Πελασγοί: Το κοινό όνομα όλων τών προϊστορικών καί προκατακλυσμιαίων Ελληνικών φύλων. Σύγχρονοι ιστορικοί, αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν τους “Πελασγούς”, έναν όρο με μάλλον ασαφές περιεχόμενο, με διάφορους υλικούς πολιτισμούς, γλωσσολογικές ομάδες κ.λ.π. αλλά πρόκειται περί άλυτου “προβλήματος”.

Τι κάνει τον άνθρωπο πραγματικά ευτυχισμένο;


Μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες της ανθρώπινης ανάπτυξης ξεκίνησε το 1938 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
 Η έρευνα παρακολούθησε 268 φοιτητές του Χάρβαρντ για 75 χρόνια, μετρώντας ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών, μαζί με στοιχεία της προσωπικότητας – από το IQ μέχρι τις συνήθειες στο αλκοόλ, τις οικογενειακές σχέσεις – σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ποιοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στην ευτυχία του ανθρώπου.

Τα αδιέξοδα της προβληματικής σχέσης



Μια προβληματική σχέση δεν ευνοεί την ικανοποίηση των συναισθηματικών μας αναγκών. Βέβαια, όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα τα οποία όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά ενίοτε μπορούν και λειτουργούν ως μηχανισμοί ενδυνάμωσης και επαναφοράς της ισορροπίας, της επικοινωνίας και της εγγύτητας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Επανάσταση στη διάταξη των πληκτρολογίων


undefined
Χαράς ευαγγέλια για τους «textaholics» καθώς ερευνητές του πανεπιστημίου St Andrews στη Σκωτία δημιούργησαν ένα νέο πληκτρολόγιο (μια νέα διάταξη των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο, για να είμαστε ακριβείς), με το οποίο θα μπορούν να γράφουν ακόμη πιο γρήγορα.
 
Ονομάζεται KALQ (από τη σειρά των γραμμάτων στην κάτω δεξιά πλευρά) και φτιάχτηκε για να εφαρμόζεται σε οθόνες αφής Android συσκευών και να χρησιμοποιείται με τους αντίχειρες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ: Η κρυφή διάταξη του πολυνομοσχεδίου


undefined

Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των ανέργων  – Η τρικομματική δημιουργεί νέους stagieres – Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ


Μια κρυφή διάταξη-βόμβα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την τρικομματική: Οι άνεργοι που θα προσλαμβάνονται για ολιγόμηνη απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες θα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ!

Οι Αμερικανοί ξεσηκώνονται κατά των ανώνυμων γενόσημων!


Οι Αμερικανοί ξεσηκώνονται κατά των ανώνυμων γενόσημων!
Ο φακός του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου καταγράφει ασθενείς, θύματα των φαρμάκων-δολοφόνων! – Τι περιμένει η τρικομματική κυβέρνηση; Να έχουμε θύματα και στην Ελλάδα;Η Αμερικανίδα Στέφανι Μπόσγουελ πάσχει από επιληψία. Χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που της χορηγούσε ο γιατρός της, είχε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Μέχρι πρότινος. Μέχρι, που -εξαιτίας της επιβολής του συστήματος συνταγογράφησης με δραστική ουσία- υποχρεώθηκε να παίρνει ένα φτηνό, ανώνυμο γενόσημο: «Τα μάτια μου γύρισαν.

Θρήνος στον αθλητικό κόσμο – Πέθανε η 23χρονη Μαριάννα Ζαχαριάδη


undefined
Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 23 ετών άφησε τη Μεγάλη Δευτέρα η Κύπρια αθλήτρια Μαριάννα Ζαχαριάδη, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο.
Η Μαριάννα Ζαχαριάδη τα τελευταία δύο χρόνια έδινε έναν διαφορετικό αγώνα αντιμετώπισης του καρκίνου που την είχε «χτυπήσει» στα 21 της.
Τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα και τη Μεγάλη Δευτέρα η πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντών άφησε την τελευταία της πνοή.
Πηγή :  http://www.iefimerida.gr