Ετικέτες

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Οι ρίζες του καρναβαλιού στην αρχαία Ελλάδα






Οι ρίζες των εθίμων του Καρναβαλιού εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Διονυσιακές εορτές όπως τα Ανθεστήρια, εορτές της Θράκης κτλ.

Ανθεστήρια: Αττική Διονυσιακή εορτή
Τα Ανθεστήρια ήταν ετήσια γιορτή της αναγέννησης της φύσης και
γιορτή των νεκρών προς τιμή του Λιμναίου Διονύσου και του Xθόνιου Eρμή. Γίνονταν στην Aθήνα κατά τον μήνα Aνθεστηριώνα (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου) επί τρεις ημέρες. Tο όνομα της γιορτής πιθανολογείται από το ανθέω και το σχετίζουν με το έθιμο της δεύτερης μέρας των χοών να στεφανώνουν τα τρίχρονα αγόρια με λουλούδια.
Eπειδή τα Aνθεστήρια δεν ήταν γιορτή των λουλουδιών είχε υποστηριχθεί παλαιότερα η άποψη πως και το όνομα Aνθεστήρια της όλης γιορτής δε σχετίζεται με τα άνθη, αλλά με το ρήμα «αναθέσσασθαι» που σημαίνει την ανάκληση των ψυχών (όμως η συγκοπή της πρόθεσης ανά δεν είναι χαρακτήρας της ιωνικής διαλέκτου) και σχετίζουν την ετυμολογία με την τρίτη ημέρα της γιορτής που ήταν αφιερωμένη στις ψυχές των νεκρών.
Συνοπτικά τα δρώμενα των τριών ημερών των Ανθεστηρίων ήταν τα εξής:

Οι “Λύκοι της Νύχτας”, Ρώσοι μοτοσικλετιστές, “μαχητές της Ορθοδοξίας” πάνοπλοι στην Κριμαία!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 1, 2014
20140301-225115.jpg
Ως Μαχητές της Ρωσίας και της Ορθοδοξίας αυτοπροσδιορίζονται οι Ρώσοι “Hell’s angels” που με επικεφαλής τον αρχηγό τους, Alexander Zaldostanov, έφτασαν πάνοπλοι στην Κριμαία. Σκοπός τους; Η προστασία των κατοίκων απο τις διαφαινόμενες επιθέσεις ναζί και ισλαμιστών για να αναχαιτίσουν το κύμα στήριξης προς την Μόσχα που σαρώνει.
Να σημειωθεί ότι το αρχηγείο της οργάνωσης στην Μόσχα είχε επισκεφθεί
ο ίδιος ο Πούτιν το 2013 σε μια κίνηση που είχε συζητηθεί, αφού στο “καταστατικό” της οργάνωσης αναφέρεται ρητά ότι δεν αναγνωρίζουν τους νομούς του κράτους αλλά υποκλίνονται στην Ρωσική παράδοση και την Ορθοδοξία.

ΚΡΙΜΕΑ:ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)


Η Kριμαία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς αποτελεί την βάση – λιμάνι Σεβαστούπολης – του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Ρώσοι. Ιδού μια προσέσγγιση της ιστορία της, όπως την καταγράφει η <<Φωνή της Αμερικής>>:
<<Η χερσόνησος της Κριμαίας βρίσκεται στην βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Η Κριμαία αποικίστηκε και κατελήφθη επανειλημμένως από Αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Ούννους, και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τον 13ο αιώνα, η Κριμαία είχε καταληφθεί από τους Τατάρους – τουρκόφωνους μουσουλμάνους που ανήκαν στην Χρυσή Ορδή, παρακλάδι της μογγολικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από εγγονό του Τζένγκις Χαν.

Έρχεται η σειρά μας;



Είναι προφανές ότι οι δυτικοί (αμερικανογερμανοί) δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Η ιστορία το έχει επιβεβαιώσει αυτό και μάλιστα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Πριν από περίπου 20 χρόνια στην τέως Γιουγκοσλαβία, οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους καλοθελητές Ευρωπαίους ενεργοποίησαν, το φιλοναζιστικό καταπίστευμα που υπήρχε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πετσόκοψαν το γιουγκοσλαβικό κρατικό μόρφωμα για να ρίξουν στην αγκαλιά της Γερμανίας τη Σλοβενία και την Κροατία.

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ.



Η Λισαβόνα, (Πορτογαλικά: Lisboa), είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας. Η Λισαβόνα έχει πληθυσμό 545.245 κατοίκους και η μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας έχει σχεδόν 3.000.000 κατοίκους (2005). Έχει χαρακτηριστεί “Πόλη του Οδυσσέα”, επίσης “Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων – εξερευνητών”, ως και “Πριγκίπισσα του Ωκεανού”.

Η Ουκρανία υπό διάλυση με εντολή των ΗΠΑ-ΕΕ και όργανο την άνοδο της φασιστικής ακροδεξιάς…




Αν θέλετε να μάθετε ποιος ενισχύει με κάθε τρόπο την άνοδο της φασιστικής και ναζιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδότησαν αδρά την επανεμφάνιση στην Ουκρανία της 14ης μεραρχίας Waffen SS που είχε συγκροτηθεί κατά την διάρκεια της εισβολής των Γερμανών ναζί στην Σοβιετική Ένωση από Ουκρανούς ναζί εθνικιστές

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ





cf87cf81cf89cebcceb1cf84ceb9cebaceae-ceb1cebdceb1cf80ceb1cf81ceaccf83cf84ceb1cf83ceb7
Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν λίγο πολύ τα προβλήματα που έχουν και τα δικά μας σήμερα με βασικότερα την ζέστη και το κρύο. Ας δούμε όμως τι έκαναν σοφά οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς συνήθως δεν μπαίνουμε στον κόπο ούτε καν να αντιγράψουμε…

θερμομόνωση – χρήση φυτών για κλιματισμό – μόνο όσος ήλιος χρειάζεστε -θερμοανακλαστικό χρώμα – δίκτυο ύδρευσης – δίκτυο
αποχέτευσης – ενδοδαπέδια θέρμανση – κατασκευή θόλου – igloo – σχεδίαση θεάτρων  - Μυκηναϊκή οδοποιία -Μυκηναϊκές τοξωτές γέφυρες – Παρθενώνας – περιστρεφόμενος ναός – μεγάλη πυραμίδα – στεγανωτικά – Ρωμαϊκό ασανσέρ – Ρωμαϊκές θερμαινόμενες πισίνες – θέρμανση με μαζούτ – κυκλώπεια κτίσματα – γιγάντιοι πρόγονοι – υγροποίηση βράχων; -κατασκευές σε πλανήτες;

Μια Ημέρα στα Αρχαία Αθηναϊκά Δικαστήρια




ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΚΗ
Διαιτησία
Η πρωτοβουλία να πάει κανείς στο δικαστήριο δε θεωρούνταν πάντα ως η πρώτη επιλογή. Συνήθως εξετάζονταν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, όπως στο Δημοσθένη, Κατά Ευέργου και Μνησιβούλου Ψευδομαρτυριών Α’, 71, όπου ο ομιλητής, έχοντας περιγράψει τον τραυματισμό που η πρώην θεραπαινίδα του
υπέστη καθώς και τις συμβουλές που του δόθηκαν, αναφέρεται επακριβώς σε συζητήσεις με φίλους σχετικά με το πώς θα έπρεπε να προχωρήσει.

Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος



20140301-103304.jpg

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με την ευρυδιάστατη παιδεία του, την εκφραστική του πολυμέρεια και τον ευδόνητο λυρισμό του, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος παρήγε πολυσχιδές και νοηματισμένο έργο που σφράγισε τα ελληνικά γράμματα, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος με τον Ανδρέα Καραντώνη, στο δύσβατο πεδίο της κριτικής. Για έξι ολόκληρες δεκαετίες άθλησε πνευματικά στη ζωή του ο Αιτωλικιώτης συγγραφέας, ασχολούμενος με ξεχωριστή επιτυχία με όλες τις μορφές του γραπτού λόγου και καταλείποντας οιστρηλατημένο έργο, που δεσπόζει στη σύγχρονη πνευματική μας δημιουργία.

Βία και πολιτική στη μαρξιστική θεωρία


1/3/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 53 εμφανίσεις

149695-24-1-thumb-largeτου Ζήση Δ. Παπαδημητρίου.-

Ο ρόλος της βίας στην ιστορία αποτελεί, ως γνωστόν, κεντρικό σημείο στην κοινωνική θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. «Η βία», γράφει ο Κάρολος Μαρξ , «είναι η μαμή κάθε παλιάς κοινωνίας που κυοφορεί μέσα της μια καινούργια.  Η ίδια αποτελεί οικονομική δύναμη»[3].

Αυτομόλησε η φρεγάτα «Hetman Sahaidachny» ναυαρχίδα του Ουκρανικού Ναυτικού!


ukraine-navy-flaghsip-protest.siΗ ναυαρχίδα της Ουκρανίας, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, φέρεται να έχει αρνηθεί να ακολουθήσει τις διαταγές από το Κίεβο, και να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο του Άντεν όπου το σκάφος φέρει τη Ρωσική ναυτική σημαία.

Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία: Ενα βήμα πριν την κήρυξη πολέμου στη Ρωσία



crimea-660Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναφορικά με την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας και τη ρωσική εισβολή με τις δύο χώρες να βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κήρυξη πολέμου.
Η ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο και ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

Ο Νικολό Μακιαβέλι και τα τρόλλ…




Άγαλμα του Νικολό Μακιαβέλι στη Φλωρεντία, της Ιταλίας

Άγαλμα του Νικολό Μακιαβέλι στη Φλωρεντία, της Ιταλίας

Γράφει ο Ερανιστής

Στα λεξικά, ο μακιαβελισμός ορίζεται ως άσκηση της εξουσίας, ιδίως της πολιτικής, χωρίς ηθικούς φραγμούς στην επιλογή των μέσων ή των στόχων.  Αν πάρουμε τον ορισμό στην ονομαστική του αξία, είμαστε σχεδόν αναγκασμένοι να δεχτούμε ότι όσοι εμπλέκονται στον αγώνα για την κυριαρχία είναι λίγο ή πολύ μακιαβελικοί – και μάλιστα ήταν τέτοιοι πριν ακόμα γεννηθεί ο Ιταλός πολιτικός. Διότι η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η άσκηση της εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς και η ανάλογη επιλογή των μέσων και των στόχων είναι από τα παλαιότερα παιχνίδια υπό τον ήλιο και σαφώς δεν περιορίζονται στους «μακιαβελικούς.» Ανάλογες αρνητικές αναφορές φαίνεται να συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, αν ισχύουν όσα διαβάζω για την χρήση του όρου μακιαβελισμός, σε καναδέζικη πανεπιστημιακή έρευνα για τα τρολ:

Ουκρανία: Προαναγγελία (σχεδόν βέβαιου) Πολέμου




Μετά «το αμερικανικό πραξικόπημα»Εκρηξη πολέμου στην Ουκρανία, προαναγγέλει υπουργός του Ρήγκαν «Μόνη ελπίδα, η διπλωματική μαεστρία του Πούτιν


O Πωλ Γκρέγκ Ρόμπερτς
Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία, που οργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αλλά πέρασε στον έλεγχο οργανωμένων και εξοπλισμένων νεοναζιστών, οδηγεί, σχεδόν κατά βεβαιότητα, σε πόλεμο, που μόνο η διπλωματική δεξιότητα του Πούτιν μπορεί πλέον να αποτρέψει.»

Επειδή αυτή η Κασσάνδρεια επισήμανση ανήκει σε Αμερικανό και μάλιστα άλλοτε υπουργό του Ρήγκαν και επειδή η Ουκρανία – αφετηρία πριν είκοσι χρόνια του καρκινοφόρου νέφους του Τσερνομπίλ- δεν βρίσκεται μακριά από τις κεφαλές μας, το μαστιγωτικό άρθρο του Πωλ Γκρεκ Ρόμπερτς δικαιούται και δημοσιότητα και ιδιαίτερη προσοχή.΄Οταν μάλιστα τα ιθαγενή συστημικά μίντια για τα γεγονότα της Ουκρανίας, αντί ενημέρωσης, απλώς  ξαναζεσταίνουν τα πιάτα του CNN και του FoxNews.
Βοηθός υπουργός Οικονομικών υπερσυντηρητικου προέδρου,  καθηγητής πανεπιστημίων, πρώην αρχισυντάκτης στη Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ, κόλουμνιστ εγκυρότατων άλλων οικονομικών φύλλων και πολυγραφότατος συγγραφέας, ο δρ. Πωλ Γκρέκ Ρόμπερτς, στο τελευταίο σειράς σκληρότατων άρθρων του για την αμερικανική αντιρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία έγραψε τα παρακάτω, υπό τον ακόλουθο τίτλο:

Η Τριμερής Διάσκεψη του Λονδίνου



ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ιστορία
Το 1955 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό στην εξέλιξη του Κυπριακού Ζητήματος. Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), την 1η Απριλίου, με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έφερε στο προσκήνιο νέα δεδομένα τα οποία οι Βρετανοί δεν μπορούσαν πλέον να αγνοήσουν, αλλά, αντίθετα, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Είχαν προηγηθεί, την προηγούμενη χρονιά, η περίφημη δήλωση του «ουδέποτε» του υφυπουργού Αποικιών Χένρι Χόπκινσον (Ιούλιος 1954) και η ήττα της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθειά της να διεθνοποιήσει το Κυπριακό (Δεκέμβριος 1954).

Απογοητευμένοι οι Αμερικάνοι από τον Μπάρακ Ομπάμα.





Το άστρο του Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται να σβήνει σιγά σιγά στις ΗΠΑ καθώς έξι στους δέκα Αμερικανούς πολίτες δηλώνουν “απογοητευμένοι” με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και του τηλεοπτικού δικτύου CBS, το 82% των Δημοκρατικών που ρωτήθηκαν εξέφρασαν την επιθυμία να δουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να διεκδικεί και πάλι το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Χρυσή Αυγή: Σχέσεις στοργής με τους Ουκρανούς Νεοναζί (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ)




Lionel Baland
Μπορεί η Χρυσή Αυγή να δηλώνει ότι κόπτεται για την τύχη των Ελλήνων της Ουκρανίας, ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα είχε αναπτύξει στενές επαφές με τους Ουκρανούς εθνικιστές, ενώ παράλληλα το κυπριακό παράρτημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ είχε δεχθεί στην Κύπρο το εθνικιστικό κόμμα Svoboda και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας.