Ετικέτες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ρωμανός Δ’ Διογένης, ο προδομένος Αυτοκράτωρ και η μάχη του Μαντζικέρτ το 1071



Την πρωτοχρονιά του 1068 ο 45χρονος Ρωμανός Διογένης εστέφθη Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, ονειροπολώντας να αναβιώσει τη δόξα και τη χαμένη δύναμη της Αυτοκρατορίας, σχεδιάζοντας να απαλλάξει τα Θέματα (επαρχίες) της Μικράς Ασίας από τις επιδρομές των Σελτζούκων Τούρκων, χωρίς να διαθέτει τα αξιόμαχα φουσάτα των προηγούμενων Στρατηγών –Αυτοκρατόρων, ή την υποστήριξη των πολιτικών της Βασιλεύουσας, οι οποίοι διέκοψαν απρόθυμα την ηθική και υλική καταστροφή του στρατού και του κράτους για να τον εκθρονίσουν.

ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!


Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Φεβρουαρίου 17, 2014
Κοντά στα χωριά Sveshtari και Σμποριάνοβο της Βουλγαρίας βρέθηκε ο τάφος του βασιλέα των Γετών Δρομιχαίτηςκαι της συζύγου του που ήταν κόρη του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου.
Αρχαιολόγοι από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν κοντά στον Θρακικό τύμβο του Sveshtari, σε βάθος περίπου 15 μέτρων, τα απομεινάρια ενός ξύλινου κιβωτίου, στο οποίο υπήρχαν καμένα οστά, στάχτη και πολύ καλά διατηρημένα χρυσά αντικείμενα. Ανάμεσά τους είναι ένα χρυσό διάδημα, 4-5 χρυσά βραχιόλια, διακόσμηση ιπποσκευής, διακόσμηση με κεφάλι θεάς, χάντρες.

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821» -Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, (1792-1828)

Πορτραίτα ηρωικών μορφών (3)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ

======================
«Αν εγώ εγνώριζον ότι οι ομογενείς μου είχον ανάγκην από εμέ και εστοχάζοντο, ότι εδυνάμην να συντελέσω εις την ευδαιμονίαν των, σου λέγω εντίμως, ότι ήθελον μετά προθυμίας κάμω κάθε θυσίαν, ακόμη και την κατάστασίν μου, και τον εαυτόν μου θα εθυσίαζον υπέρ αυτών».
(Δήλωση του Αλ. Υψηλάντη προς τον Εμμ. Ξάνθο, όταν εκείνος του έκαμε την πρόταση να αναλάβει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας, την οποία και αποδέχθηκε)
================================
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, (1792-1828), ήταν Έλληνας πρίγκιπας, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Πρωτεργάτης της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Το 1810 κατατάχτηκε με το βαθμό του ανθυπίλαρχου (ανθυπολοχαγός του Ιππικού) στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, όπου στη μάχη της Δρέσδης, (27 Αυγούστου 1813 ν.ημ.), έχασε το δεξί του χέρι. Το 1814-1815 συμμετείχε και αυτός ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας στο Συνέδριο της Βιέννης με το βαθμό του υποστράτηγου.

Στα άδυτα της Aγίας Σοφίας με μια κάμερα

Το ντοκιμαντέρ του Gülensoy απαντά στην πρόκληση τι υπάρχει κάτω από το μνημείο. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Tου Αριστείδη Βικέτου
«Έμεινα άφωνος, δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν ως να βρέθηκα στον 5ο μ.Χ αιώνα» . Με τα λόγια αυτά ο ειδικός σε ιστορικά ντοκιμαντέρ, Göksel Gülensoy (Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ) , μου περιέγραψε την συγκλονιστική εμπειρία από την πρώτη κατάδυση του, το 1998, στα έγκατα του ιστορικού και θρυλικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τον Göksel τον συνάντησα στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Πόλη, στις αρχές Ιανουαρίου. Είναι ανοιχτόκαρδος και απλός, παρόλο ότι «γράφει ιστορία», καθώς είναι ο πρώτος άνθρωπος που πήρε το ρίσκο της πρώτης έρευνας στον υπόγειο χώρο του μεγάλου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου ουδείς έφθασε μέχρι σήμερα. «Με ενδιαφέρει η ιστορία, δεν ψάχνω για θησαυρούς», τόνισε.

H Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσα από φωτογραφίες. Το μεγαλείο της από έναν Γάλλο καλλιτέχνη

Μην το χάσετε! Βυζαντινό πάθος by Antoine Helbert (Φωτογραφίες)
Ο Antoine Helbert από το Στρασβούργο της Γαλλίας είναι ζωγράφος, γλύπτης, εικονογράφος, γραφίστας, σκηνογράφος όπερας, ψηφιακός καλλιτέχνης κ.ά.
Πριν μερικά χρόνια έλαβε ως δώρο από τη μητέρα του ένα βιβλίο για το Βυζάντιο και τόσο εμπνεύστηκε από αυτόν τον μυστηριώδη πολιτισμό που αγνοούσε μέχρι τότε που δημιούργησε μερικούς ψηφιακούς πίνακες εμπνευσμένους από αυτόν.
Τους ονόμασε μάλιστα με το γενικό τίτλο Βυζαντινό πάθος (PASSION BYZANTINE), ενώ απεικονίζουν βυζαντινή αρχιτεκτονική, πορτρέτα και στιγμιότυπα καθημερινής ζωής.
Αυτά, τα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο, δημιουργήματα του Antoine Helbert είναι εξαιρετικά, όπως μπορείτε και εσείς να δείτε παρακάτω σε δείγματα της δουλειάς του.

Η κοινωνικότητα στην προϊστορική Θρησκεία και Τέχνη




του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου


Εκείνη την εποχή η φυλή ήταν σαν μια μεγάλη οικογένεια με δεσμούς αίματος. Θα υπήρχε κάποιος αρχηγός που θα ήταν ο τολμηρότερος κυνηγός, αλλά δεν υπήρχε κανένα κυβερνητικό σύστημα. Οι γυναίκες φρόντιζαν τα παιδιά που ήταν δεμένα περισσότερο μ΄αυτές παρά με τον πατέρα, του οποίου η θέση ήταν με τους κυνηγούς. Ο καταμερισμός αυτός ήταν τόσο συχνός, ώστε επικράτησε η συνήθεια στις φυλές να υπολογίζουν την καταγωγή από την πλευρά της μητέρας. Η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να αναδεικνύει τους ηγέτες με τρόπο φυσικό και αναμφισβήτητο. Η προϊστορική κοινωνία ήταν βασισμένη σε μια φυσική κλίμακα ιεραρχίας, όπου το κάθε μέλος ήξερε τη θέση και το ρόλο του σε αυτήν και που οι εσωτερικοί της κανόνες ήταν κοινά αποδεκτοί και αναμφισβήτητοι.

Ο φιλόσοφος ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ




Ο Φιλόσοφος Αρίστιππος

 

 


Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος







 


Ο πιο «τακτικός» πελάτης της εταίρας Λαϊδος, ήταν ο φιλόσοφος Αρίστιππος, τον οποίον κορόιδευαν οι Κορίνθιοι, επειδή ξόδευε τεράστια ποσά στην κλίνη της.


Όταν μαθεύτηκε ότι η Λαΐς προσέφερε δωρεάν το κορμί της στο Διογένη, όλοι στράφηκαν στον Αρίστιππο και ανέμεναν μία έντονη αντίδραση απ’ τον αδικημένο εραστή.

Άμεση Κυβέρνηση ίσων πολιτών




Η Εκκλησία του Δήμου

Αφιέρωμα στην αθηναϊκή δημοκρατία


τουΜιχαήλ Σακελλαρίου


Η αθηναϊκή δημοκρατία γεννήθηκε το 508 π.Χ. μέσα στο πλαίσιο πολιτειακής μεταρρύθμισης που πρότεινε ο Κλεισθένης. Μία από τις διατάξεις της έδωσε στο «Δήμο» (συνέλευση των πολιτών), στον οποίο μετείχαν και οι άποροι, το δικαίωμα να αποφασίζει κυριαρχικά και τελεσίδικα περί όλων των δημοσίων υποθέσεων. Με αυτή τη διάταξη θεσπίστηκε η λαϊκή κυριαρχία, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Συγχρόνως έγιναν δεκτοί στο σώμα των πολιτών απόγονοι παλαιών μεταναστών που ζούσαν στην Αττική από πολλές γενεές και πάρθηκαν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν πια ενδείξεις διακρίσεων μεταξύ ευγενών και μη ευγενών και μεταξύ παλαιών και νέων Αθηναίων. Οι άποροι πολίτες απέκτησαν επίσης δικαίωμα να αναδεικνύονται μέλη της «Βουλής», η οποία είχε έργο την επεξεργασία των νομοσχεδίων που ενέκρινε ο «Δήμος». Ωστόσο, διατηρήθηκαν μερικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών, καθώς μόνον οι ευγενείς και πλούσιοι «πεντακοσιομέδιμνοι» μπορούσαν να αναδεικνύονται «άρχοντες».


Οι ανισότητες που άφησε ο Κλεισθένης σταδιακά απαλείφθηκαν. Οι «ιππείς» ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν το δικαίωμα να κατέχουν τα αξιώματα των «αρχόντων»

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Τ.ΚΛΟΥΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ: “Όχι στο ξεπούλημα εθνικής κληρονομιάς από το κατακτητή”

O ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ αναδεικνύεται μεγάλος φιλέλληνας και ένθερμος υποστηρικτής της ιστορίας του Ελληνικού λαού!
Συγκεκριμένα, δριμύτερος επανήλθε στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποδεικνύοντας ότι η δήλωσή του περί επιστροφής δεν ήταν μία τυχαία ατάκα, αλλά πεποίθησή του.

H Google αναλαμβάνει την βελτίωση και διαχείριση Ομοσπονδιακού αεροδρομίου των ΗΠΑ.



Εικόνα απο το πρώτο υπόστεγο, υπό αναβάθμιση, US Airfield Moffet
Σε μια ιδιάζουσα περίπτωση ιδιωτικής συμφωνίας της Google και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η εταιρία ανέλαβε την αναμόρφωση και την διαχείριση του Moffet αεροδρομίου στην περιοχή του San Francisco. Πρόκειται για μια παλιά αεροπορική βάση του ναυτικού που απο το το 1990 περίπου είναι στην ιδιοκτησία της NASA.

Πλάκα Μέρος Α΄ (Ιστορική αναδρομή στην Αθήνα μας)


plaka arxontiko paparrigopoyloy kydathinaion grayΓράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Σε ποιά συνοικία αλήθεια της Αθήνας κατέβαιναν οι θεοί του Ολύμπου να πιούν  ξανθιά ρετσίνα και ποιά συνοικία τη λούζει καθημερινά το φως της Ακρόπολης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα ιερό ; Σε πια περιοχή ακόμα τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι ανηφοριές σου αναδίνουν ένα αίσθημα εσωτερικής ανάτασης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά της κτίρια, να σου ταξιδεύουν το μυαλό σε αλλοτινές εποχές μαγικές; Απάντηση σε όλα αυτά μαζί δίνει η μοναδική Πλάκα !!! Η «ιερή» συνοικία της Αθήνας, που τραγουδήθηκε, αγαπήθηκε και λατρεύτηκε, όσο κανένα άλλο κομμάτι της Αθηναϊκής γής. Η Πλάκα είναι περισσότερο Αθήνα, απο οποιοδήποτε άλλη συνοικία της Αθήνας. Συνιστά την πιο παλιά περιοχή των Αθηνών και οριοθετείται χωροταξικά στους ΒΑ πρόποδες της Ακρόπολης. Η ονομασία Πλάκα υφίσταται απο το πέρας του 16-ου αιώνα και αναφέρονταν σε ένα μικρής έκτασης κομμάτι της σημερινής συνοικίας. Και ειδικώτερα το τμήμα γύρω απο το Μνημείο του Λυσικράτους, απο την οδό Τριπόδων μέχρι  τον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβή. Κατά τον σπουδαίο μας Αθηναιογράφο Δημήτριο Καμπούρογλου, στην διασταύρωση των οδών Θέσπιδος, Αδριανού και Τριπόδων υφίστατο μια μεγάλη άσπρη πλάκα, η οποία και προσέδωσε το όνομα σε εκείνη την περιοχή και μεθύστερα σε όλη την συνοικία. Κατά μια άλλη ερμηνεία το όνομα Πλάκα συναρτάτο με την επίπεδη μορφή τότε του εδάφους ήτοι : «επίπεδη γη, πεδιάς».

MS-21. Ο ρώσος ανταγωνιστής του Boeing και του Airbus


Αικατερίνα Τούρισεβα
Ολική επαναφορά κάνει η ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία, με το επιβατικό αεροπλάνο νέας γενιάς MS-21, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το «αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων του 21ου αιώνα».
Το καινούργιο ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος νέας γενιάς, ετοιμάζεται να κάνει την ανατροπή στην παγκόσμια αγορά της πολιτικής αεροπορίας. Πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του νέου ρωσικού αεροπλάνου;

«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες

Στο συρτάρι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκονται οι εκθέσεις της Blackrock, η οποία ανέλαβε να ελέγξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Η Βουλή αποκτά… επιτηρητή





Οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Στους βουλευτές που θα παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας- ο οποίος είναι υπό επεξεργασία- θα επιβάλλεται από δημόσια απολογία και αποζημίωση, έως αφαίρεση επιδομάτων και προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας. Ποιος όμως θα τους επιτηρεί; Το ρόλο θα αναλάβει ο Επίτροπος Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Κόλαφος το Συμβούλιο της Ευρώπης: Καμία πολιτική για τους νέους στην Ελλάδα


 

hellas-miseria
«Αυτό που απορρέει από τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι η άποψη ότι οι νέοι Ελληνες είναι παθητικοί και εξαρτημένοι» αναφέρει η έκθεση.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεσή του για τις εθνικές πολιτικές των κρατών – μελών για τους νέους, συμπεραίνει την απόλυτη έλλειψη υποστήριξης της νεολαίας στην Ελλάδα.

Η καρδιά της Ευρώπης…


 
 
 
 
 
 
1 Vote


Αν σας ρωτούσαν ποια χώρα θεωρείτε καρδιά της Ευρώπης, τι θα απαντούσατε; Υποθέτω ότι οι περισσότεροι θα επιλέγατε το Βέλγιο, για λόγους θεσμικούς. Εκεί βρίσκονται οι Βρυξέλλες, το σκοτεινό εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι όπου πραγματοποιούνται τα πιο τολμηρά και ακραία πειράματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μερικοί, οι πιο αθώοι και καλών προθέσεων Ευρωπαίοι, ίσως επιλέγατε τη Γαλλία, όχι για το Παρίσι της, αλλά για το Στρασβούργο της, όπου συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο εν ολομελεία κάθε μήνα. Υπάρχει όμως αυτό το μπέρδεμα , με τις έκτακτες συνόδους του που πραγματοποιούνται στις  Βρυξέλλες και με τη γραμματεία του, που είναι στο Λουξεμβούργο. Ποιο σώμα αντέχει μια καρδιά μεταμοσχευόμενη κάθε τόσο; Οι πιο ψυλλιασμένοι θα απαντούσατε πως καρδιά της Ευρώπης είναι η Γερμανία, έχοντας κατά νου είτε την καγκελαρία του Βερολίνου, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, είτε τη Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί πιο πολύ σ’ αυτό που κυρίως είναι η Ευρωπαϊκή και η Νομισματική Ένωση, ένα τραπεζικό καρτέλ.

Ανταλλαγή εθνικών θησαυρών μεταξύ Βουλγαρίας-Ελλάδος: Ζητούν τα οστά του Σαμουήλ, τους ζητάμε πίσω τις εικόνες


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η χώρα μας θα δώσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ και οι Βούλγαροι βυζαντινά χειρόγραφα και εικόνες που είχαν αρπάξει κατά τον Α΄ Παγκόσμιο.
Οι συζητήσεις διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με απόλυτη μυστικότητα και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Τα χρονικά περιθώρια άλλωστε στενεύουν. Οι Βούλγαροι τιμούν φέτος τα χίλια χρόνια από τον θάνατο του «πατριάρχη» του έθνους τους, τσάρου Σαμουήλ, και προγραμματίζουν για το φθινόπωρο εντυπωσιακές εκδηλώσεις και τελετές. Το λείψανο του «πατέρα του έθνους» θέλουν να αποτελέσει σε αυτές τη μεγάλη ατραξιόν. Πλην όμως, τον υπερπολύτιμο για τους Βούλγαρους εθνικό θησαυρό, τα οστά δηλαδή του πρώτου αυτοκράτορά τους, τα έχουν οι Ελληνες, που ζητούν ανταλλάγματα για να τα δώσουν.

Λαθραία όπλα από Ισραήλ σε Ιράν μέσω Ελλάδας



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Πρωτοφανή υπόθεση λαθρεμπορίας πολεμικού υλικού από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας με τελικό προορισμό το Ιράν αποκάλυψε μυστική έρευνα της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ σε συνεργασία με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Η ψυχοπαθητική περίπτωση του κ. Ερντογάν



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Την κατάσταση στην Τουρκία την μελετώ επισταμένα και αφιερώνω αρκετό χρόνο στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της, διότι είναι ο γείτονας που δημιουργεί μόνιμα προβλήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κάθε αλλαγή στη μόνιμα προκλητική Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα και τις αποφάσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία και να προκαλέσει “τροκυμία” στις σχέσεις των τριών χωρών.
Η Αγκυρα εποφθαλμιά πάντα το Αιγαίο, ενώ στην Κύπρο παραμένει και σήμερα -40χρόνια μετά την αμερικανοκινούμενη εισβολή- η δύναμη
κατοχής, η οποία εμποδίζει την επανένωση του νησιού. Με τα σημερινά δεδομένα, οι σχεδιασμοί στην τουρκική πρωτεύουσα δεν επιτρέπουν ελπίδες για λύση του Κυπριακού. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά για τον Τούρκο πρωθυπουργό, και το τελευταίο που τον απασχολεί είναι η Κύπρος, αν και θα επιθυμούσε να ξυπνήσει ένα πρώι και η Κύπρος να έχει εξαφανιστεί από το χάρτη, καθώς -ως γνωστόν- δεν τρέφει καλά αισθήματα για τους Τουρκοκύπριους, αφού κοστίζουν στη “μητέρα-πατρίδα” πολλά εκατομμύρια το χρόνο.

Γερμανοί και Κατασκοπεία

Γιώργος Γεωπόνος, Θεσσαλονίκη
1) " η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ... για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ."

Ε ναι...να περνούν από σέρβερ Γερμανών και Γάλλων. Να φακελώνουν μόνο οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες τους ιθαγενείς. Λες και αν θέλουν οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί δεν μπορούν με άλλους τρόπους να παρακολουθήσουν ένα δίκτυο. Από τον πιο απλό τρόπο "σπασίματος", ενός δικτύου μέχρι τον πιο "απίθανο" και "ανύπαρκτο"(ανύπαρκτο για αυτούς που δεν έχουν τα ατελείωτα ερευνητικά κέντρα και την οικονομική βάση μιας υπερδύναμης για να τον αναπτύξουν).

Μέρκελ: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών που θα παρακάμπτει τις ΗΠΑ»

Δηλώσεις στα πλαίσια του εβδομαδιαίου μηνύματός της
EPA/MAURIZIO GAMBARINI
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μηνύματός της, η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.

Η “Αιχμή του Δόρατος” του αμερικανικού ναυτικού στη Σούδα


Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ενα από τα πλέον ταχύτερα , λόγω και της καινοτόμας  σχεδίασής του, πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες την βάση της Σούδας και έκανε – ως νέο πλοίο- και μια <<επίδειξη>> των δυνατοτήτων του, στο πλαίσιο ανεφοδιασμού και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του προσωπικού του.

Ιωάννης Φωκάς (Χουάν Ντε Φούκα): Ο μεγάλος Έλληνας θαλασσοπόρος!


Ιωάννης Φωκάς (Χουάν Ντε Φούκα): Ο μεγάλος Έλληνας θαλασσοπόρος! Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, είναι γνωστός με το ισπανικό όνομα Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca: είχε γεννηθεί στο χωριό Βαλεριάνο στη Κεφαλονιά το 1536 και πέθανε πιθανόν το 1602 και ήταν ο θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Β.Αμερικής για λογαριασμό του Ισπανικού θρόνου. Το όνομά του δόθηκε σε στενό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και των ΗΠΑ το οποίο οδηγεί στο λιμάνι που οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ, αφού ήταν ο πρώτος που έφτασε εκεί.

Με 21 μαχητικά Su-30SM θα ενισχυθεί η ρωσική πολεμική αεροπορία το 2014


Είκοσι ένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Sukhoi Su-30SM θα παραλάβει εντός του 2014 η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Irkut Corporation.«Έχουμε ήδη παραδώσει 16 Su-30SM. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα παραδοθούν άλλα 21» δήλωσε ο πρόεδρος της Irkut Όλεγκ Ντεμτσένκο στο περιθώριο του Singapore Air Show.

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821» Ο ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ (1757-1798)

Πορτραίτα ηρωικών μορφών (2)
Γεράσιμος Γ, Γερολυμάτος
Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια, στις ράχες στα βουνά;
Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
Ο «Θούριος» του Ρήγα

 =======
Επέλεξα να παρουσιάσω δεύτερο στη σειρά αυτών των αναρτήσεων τον Ρήγα Βελεστινλή, παρόλο που δεν ζούσε στα χρόνια της Επαναστάσεως. Όμως του αξίζει η τιμή αυτή, διότι Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821» (1)- Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

Πορτραίτα ηρωϊκών μορφών
Γεράσιμος Γ, Γερολυμάτος
Μετά από την ανάρτηση "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ", που παρουσιάζει τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, αποφάσισα να δημιουργήσω παράλληλα και μια νέα ανάρτηση, που θα αφηγηθεί την ανδρεία και τη δίψα για Ελευθερία των νεότερων Ελλήνων.
Θα έχει τον τίτλο: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821", και θα είναι μια καλή αφορμή, για να θυμηθούμε ξανά και να γνωρίσουμε εκείνες τις ηρωικές μορφές της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η ανάρτηση αυτή θα κρατήσει μέχρι και την 25η Μαρτίου.

Για όσους σκεφτούν δε, ότι ο Γερολυμάτος μας προέκυψε "εθνικιστής", θα ήθελα να τους πω, ότι κάνουν μέγα λάθος. Διότι, όντας ευήκοος στο αιώνιο κάλεσμα της ψυχής μου, έγινα απλά σαν το σολομό, που αποφάσισε να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα, στον ποταμό της ιστορικής του μνήμης, για να επιστρέψει κάποτε στον τόπο που γεννήθηκε.
Στις παιδικές μνήμες της λεβεντιάς και στις ζωγραφισμένες όμορφα εικόνες των ηρώων, που κρέμονταν κάποτε εκεί, στους τοίχους του σχολείου μου.....

29χρονη Ελληνίδα σε κατάλογο κορυφαίων γυναικών επιχειρηματιών στην Αυστραλία

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

29χρονη Ελληνίδα σε κατάλογο κορυφαίων γυναικών επιχειρηματιών στην Αυστραλία

Μια νεαρή Ελληνίδα που εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία μόλις πριν πέντε χρόνια συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο ενός περιοδικού με τις 50 πιο πετυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας, κάτω των 50 ετών.Πρόκειται για τη Δήμητρα Μαρκογιαννάκη, κάτοικο Μελβούρνης, που σύμφωνα με το περιοδικό Shoestring Startups, μαζί με μια άλλη Ελληνίδα-την Έμμα Πετρούλα, είναι στον κατάλογο των 50 πετυχημένων γυναικών επιχειρηματιών της χώρας κάτω των 50 ετών.

Έλληνες Μισθοφόροι στην Αρχαιότητα





Η λέξη μισθοφόρος εξέφραζε αρχικά τον αμειβόμενο για τις υπηρεσίες του.



Γρήγορα όμως άρχισε να περιγράφει τον επαγγελματία πολεμιστή, που δεν πολεμούσε για να υπερασπίσει τη φατρία του ή την πόλη του, αλλά διακινδύνευε έναντι αμοιβής.

Russia Under Attack

16/2/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 29 εμφανίσεις
7235By Paul Craig Roberts
February 15 2014 “Information Clearing HouseIn a number of my articles I have explained that the Soviet Union served as a constraint on US power. The Soviet collapse unleashed the neoconservative drive for US world hegemony. Russia under Putin, China, and Iran are the only constraints on the neoconservative agenda.
Russia’s nuclear missiles and military technology make Russia the strongest military obstacle to US hegemony. To neutralize Russia, Washington broke the Reagan-Gorbachev agreements and expanded NATO into former constituent parts of the Soviet Empire and now intends to bring former constituent parts of Russia herself–Georgia and Ukraine–into NATO. Washington withdrew from the treaty that banned anti-ballistic missiles and has established anti-ballistic missile bases on Russia’s frontier. Washington changed its nuclear war doctrine to permit nuclear first strike.
All of this is aimed at degrading Russia’s deterrent, thereby reducing the ability of Russia to resist Washington’s will.

Οτσαλάν ..15 χρόνια μετά το κάζο της Κένυας


Posted: 14 Feb 2014 10:47 PM PST
15.2.2014

Απο το onalert.gr η περίληψη του ιστορικού της υπόθεσης:

"1999 ο ηγέτης του κουρδικού PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες και παραδίδεται στους Τούρκους διώκτες του. Το γεγονός πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Δημοσίας Τάξης και Προεδρίας και Εσωτερικών."