Ετικέτες

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Mig: Οι ιπτάμενοι εξολοθρευτές του Μικογίαν

Το πρώτο σοβιετικό αεριωθούμενο μαχητικό ήταν το MiG-9. Παρά το γεγονός ότι οι πιλότοι φοβούνταν να πετάξουν με αεροπλάνα χωρίς έλικες και οι μηχανικοί δεν διέθεταν πείρα από αεριωθούμενους κινητήρες, η εμπειρία που συσσωρεύτηκε κατά τη δημιουργία του αεροπλάνου επέτρεψε στο Σχεδιαστικό Γραφείο Μικογιάν και Γκουρέβιτς να φτάσουν στην κατασκευή του MiG-15, ενός από τα καλύτερα πολεμικά αεροσκάφη της εποχής του.

Η δημιουργική λογιστική του (φιλο-χρυσαυγίτη) Τζίτζι

Όταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας (ο επονομαζόμενος και Τζίτζι της Φιλοθέης) δεν κάνει παρελάσεις μαζί με τους χρυσαυγίτες στη Θεσσαλονίκη συνηθίζει να αμφισβητεί (όπως οι φίλοι του οι χρυσαυγίτες) ό,τι δεν τον βολεύει. Έβγαλε, λοιπόν, ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr (σ.σ. η οποία, όπως καλά γνωρίζει ο κ. Τζιτζικώστας και επώνυμη είναι και δεν έχει σχέση με διάφορα αμφιβόλου ποιότητας επωνυμο-ανώνυμα blog με τα οποία συνεργάζεται) βαθμολογία των περιφερειαρχών αναφορικά με το ΕΣΠΑ κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων». 

MiG-25: Το κορυφαίο σοβιετικό αναχαιτιστικό που έγραψε ιστορία!!!

Αικατερίνα Τούρισεβα, combined report
Το θρυλικό μαχητικό που έγραψε ιστορία, μένοντας στην αιχμή της παγκόσμιας αμυντικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας για δεκαετίες. Σχεδιάστηκε για να αμυνθεί στα αμερικανικά βομβαρδιστικά νέας γενιάς και αποτέλεσε πονοκέφαλο στις εχθρικές δυνάμεις για τις επιδόσεις του σε ταχύτητα και επιχειρησιακή οροφή.

Το τέλος του μεταψυχροπολέμου

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Αυτό που ουσιαστικά διακυβεύεται από την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι, από τη μια, το είδος του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Ρωσία στο διεθνές σύστημα και, από την άλλη, η προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει το γεωπολιτικό χώρο επιρροής της Ρωσίας με σκοπό να την παρεμποδίσει να επανέλθει ηγεμονικά στον Ευρασιατικό χώρο. Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προχωρήσει σε χρήση στρατιωτικής βίας καταδεικνύει τη γεωστρατηγική της επιστροφή με μεγαλύτερες ηγεμονικές τάσεις στο σχεδιασμό της.
Κύρια προσπάθεια της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τον πρώην σοβιετικό χώρο υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, τον οποίο εκλαμβάνει ως ζωτικό χώρο, και να αποκόψει τη δυτική πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την Κεντρική Ασία. Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη λογική που επέβαλε τη δράση της στη Γεωργία το 2008.

Το 2016 η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

 Θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη
Αντωνιάδου Μαρία 
Η Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών ξεκίνησε τις εργασίες της στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ) 
Το 2016 αποφασίσθηκε να συγκληθεί η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Σύναξη των προκαθημένων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, που συνεδριάζουν στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι συζητήσεις υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου οι προκαθήμενοι αποφάσισαν η μεγάλη σύνοδος, που αποτελεί το σημαντικότερο ίσως ζήτημα των τελευταίων δύο αιώνων, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, ναό σύμβολο για τον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία.

Ντε Γκώλ, Ουκρανία και Ευρωπαική Ασφάλεια

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι το μόνο άγαλμα σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη που υπάρχει στη Μόσχα είναι αυτό του Γάλλου Προέδρου και Στρατηγού Σάρλς Ντε Γκώλ. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσμος, εκεί όπου επί τσαρικής εποχής αναπτύχθηκε η Γαλλική κοινότητα. Το επιβλητικό οκτάμετρο άγαλμα του Γάλλου ηγέτη με στρατιωτική ενδυμασία επικάθεται μιας δεκάμετρης εξέδρας απο γρανίτη.

Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν στις 9 Μαίου 2005, 60ην επέτειο της ήττας του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού, παρουσία του Πρωθυπουργού Πούτιν και του Γάλλου Προέδρου Σιράκ. Ναί μεν η τελετή έγινε επι ημερών Πούτιν, αλλά η απόφαση για να τιμηθεί ο Ντε Γκώλ ελήφθη επι Σοβιετικής Ενώσεως το1990, χρονολογία που σηματοδοτούσε εκατό χρόνια απο της γεννήσεώς του.

Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη από ένα εμπάργκο στη Ρωσία

Αν και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξίσου σημαντικό λόγο ανησυχίας αποτελεί το πλήγμα που ενδέχεται να δεχθούν οι ευρύτεροι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Μόσχα.

Ὁ ἐφευρέτης τῆς ἀσπιρίνης



Τό ἔχω ξαναπεῖ καί ξαναγράψει καί ἀπό τοῦτο ἐδῶ τό «βῆμα», πολλές φορές. Ὅποια «πέτρα» νά σηκώσῃς, ὅσο, ὅπου κι ἄν ψάξῃς, μένεις ἔκθαμβος ἀπό τό μεγαλεῖο καί τήν γνῶσι τοῦ γίγαντα Ἑλληνισμοῦ.
Εἰδικότερα, σήμερα, θά ἀναφερθῶ στόν Ἱπποκράτη (460 – 377 π.χ.). Τόν δέκατο ὄγδοο ἀπόγονο τοῦ θεοποιημένου Ἀσκληπιοῦ.
Ὅσο θά ὑπάρχῃ ἡ ἀνθρωπότης, δέν θά πάψῃ ποτέ νά μνημονεύῃ τό ὄνομα τοῦ τρισολβίου αὐτοῦ ἀνθρώπου, διότι εἶχε σπλάχνα συμπόνοιας καί τό ἀπέδειξε, μέ τό νά γίνῃ ὁ πατέρας τῆς ἰαματικῆς ἐρεύνης πού σήμερα ὀνομάζουμε ἰατρική!

Οι χειρότερες ατάκες χωρισμού που θα σου ξεφουρνίσει



Οι άντρες: το λεγόμενο ισχυρό φύλο! Γιατί από λόγια χορτάσαμε! Όταν τα αγόρια βλέπουν τον αγώνα, παθιάζονται, βρίζουν και τα λένε έξω από τα δόντια. Όταν πλακώνονται με τον κολλητό, δεν μασάνε τα λόγια τους. Όταν όμως έρχεται η ώρα να σε χωρίσουν, εκεί το ισχυρό φύλο πάει περίπατο. Ιδού οι χειρότερες ατάκες χωρισμού που θα σου ξεφουρνίσει και τι σημαίνουν πραγματικά.

Το Γεωπολιτικό Μονοπάτι Των Ρώσων ΑΡΚΤΙΚΗ – ΒΟΣΠΟΡΟΣ – ΣΟΥΕΖ

 


Από πού να αρχίσουμε, από πάνω, από κάτω ή από την μέση;Με το που θα έμπαινε η άνοιξη του 2014 η Αρκούδα μεριμνούσε να είναι σίγουρο το κάτω Στενό του μονοπατιού Ναυσιπλοίας της που λέγεται Στενό του Σουέζ και μάλιστα εν μέσω της δίνης των

γεγονότων που προέκυψαν από την αραβική άνοιξηΠέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 Ξεκάθαρη στήριξη στον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για τη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας, προσέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Ο αλ Σίσι ηγήθηκε της προσπάθειας ανατροπής του πρώην προέδρου Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, οι εκλογές θα διενεργηθούν στα μέσα Απριλίου. http://www.enet.gr/ και ξαφνικά!! Προέκυψε άνοιξη στην Ουκρανία.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΛΑΣ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ: ΜΙΑ ‘ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ’ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Archaic1

Η  Γέλα  ολοκλήρωσε  την  ηγεμονική  πορεία  της,  όταν  ο  Γέλων,  η  μεγαλύτερη  μορφή  της,  κατέστησε  πρωτεύουσα  του  τις  Συρακούσες.  Στο  εξής,  το  τέκνο  της,  ο  Ακράγας,  την  υποκατέστησε  ως  η  δεύτερη  ισχυρότερη  σικελιωτική,  πραγματικό  αντίπαλο  δέος  για  τις 
Συρακούσες.
Μετά  από  αυτήν  την  ιστορική  εισαγωγή,  θα  ασχοληθούμε  λεπτομερέστερα  με  τις  ένοπλες  δυνάμεις  της  Γέλας.

“Ήθελαν να εξαφανίσουν την Ελληνική φυλή!” Τα αρχεία της Βέρμαχτ αποκαλύπτουν τον “φιλελληνισμό” των εισβολέων.


20140306-123825.jpg
«Τα ακραία και σκληρά μέτρα, η ιδεολογία της φυλετικής ανωτερότητας, η αρχή της συλλογικής ενοχής, η αρχή της μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα μη συμμόρφωσης στην κατοχική βούληση, και γενικότερα του καθεστώτος, ήταν η πεμπτουσία της ναζιστικής βίας».
Η συνομιλία με τον καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Γκότοβο, ο οποίος μελέτησε τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βέρμαχτ, στις πόλεις Κόμπλεντς και Φράιμπουργκ, ρίχνει φως και αναζητά τα αίτια της ναζιστικής θηριωδίας  και στην Ήπειρο.
Η περίοδος από τις 10 Ιουλίου έως και τις 3 Οκτώβριου 1943, οπότε έγινε το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, θεωρείται η πιο αιματοβαμμένη στην Ήπειρο.

Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα


ΔωδεκάνησαΔεν είναι πολύς ο χρόνος που οι δώδεκα ξεχωριστές νύμφες του Αιγαίου έσπασαν τις αλυσίδες της αιώνιας σκλαβιάς τους. Ο τόπος στον οποίον ευρίσκεσθε και αναπνέεται τον καθαρόν αέρα της ελευθερίας, την ιδίαν ακριβώς ημέρα και 66 έτη πριν, για πρώτη φορά κατόπιν πολλών αιώνων βαρειάς δουλείας, αισθάνθηκε τη θωπεία και την στοργή της μητέρας Ελλάδος. Και καθώς η ιστορία του αποδεικνύει στάθηκε σαν ατράνταχτος κυματοθραύστης στις άγριες τρικυμίες της βαρβαρότητας, η οποία ενέπεσε σ’ αυτόν για να τον εξοντώσει. Η ιστορία της Δωδεκανήσου είναι από κάθε πλευρά ιστορία καθαρώς ελληνική. Κειμένη στην ανατολική Μεσόγειο και εγγύτατα προς τις τρεις ηπείρους, πλησίον των νησιών, των οποίων δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο πολιτισμός, η Δωδεκάνησος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και πολύ πέραν της εποχής κατά την οποίαν το βάρος των ιστορικών γεγονότων άρχισε να μεταφέρεται στη Δύση.

Η Φιλοσοφία της Επιστήμης στην αρχαία Ελλάδα


Οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, αγροτών, αρχιτεκτόνων, εμπόρων, σιδηρουργών, ναυπηγών, γιατρών και χρονικογράφων, ήταν εξοικειωμένοι με μια μεγάλη ποικιλία υλικών, φυτών, ζώων, ανθρώπων, γεγονότων. Έσκαψαν σήραγγες, βρήκαν τρόπους να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν ευαίσθητα αγαθά, και μπορούσαν να ταυτοποιήσουν και να ανακουφίσουν σωματικούς και ψυχικούς πόνους. Διέσχισαν εθνικά σύνορα και αφομοίωσαν ξένες ιδέες και τεχνικές. Αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν πόσα πολλά ήταν γνωστά, για παράδειγμα, σχετικά με τις ιδιότητες των μετάλλων, τις ενώσεις και τα κράματά τους, και με πόση επιδεξιότητα χρησιμοποιείτο αυτή η γνώση. Μια τεράστια ποσότητα πληροφορίας είχε κατασταλάξει στα έθιμα, τις μεθόδους παραγωγής και την κοινή λογική της εποχής.