Ετικέτες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έλληνες Ζωγράφοι: Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη (1942 - 2010)


Έλληνες Ζωγράφοι: Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη (1942 - 2010)


Ζωγράφος - ψυχογράφος
Η Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Στη σχέση της με τις Καλές Τέχνες  την ώθησε το οικογενειακό της περιβάλλον. Σπούδασε ζωγραφική στην σχολή Βακαλό (1962-1965), με καθηγητή τον Π. Τέτση. 
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από σουρεαλιστική διάθεση, με κυρίαρχο το προσωπικό στοιχείο. Η αφαίρεση και η λιτότητα  συνιστούν στοιχεία αναπόσπαστα της ζωγραφικής της.  
Πορτρέτα με ακαθόριστα χαρακτηριστικά,  αναπαριστούν κυρίως τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων της καθημερινής επιβίωσης. Η αισθητική της διάπλαση δέχτηκε επιδράσεις από πρωταγωνιστικές μορφές της μοντέρνας τέχνης, όπως είναι ο Picasso, ο Kandinsky και ο Max Ernst. 
Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις. 
Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Απεβίωσε το 2010.

H Τουρκία θα μετονομάσει τους «γαλλικούς» δρόμους της πρωτεύουσας της


H Τουρκία θα μετονομάσει τους «γαλλικούς» δρόμους της πρωτεύουσας της

Διαδήλωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα
Ο Δήμος της Άγκυρας θα μετονομάσει τους δρόμους με γαλλικά ονόματα και θα στήσει ένα μνημείο στη μνήμη των αλγερινών θυμάτων της Γαλλίας, αν η γαλλική Γερουσία ψηφίσει τον νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε την Τετάρτη ένας αξιωματούχος του Δήμου στο AFP.

«Η απόφαση θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους. Περιμένουμε μόνο την απόφαση της γαλλικής Γερουσίας», η οποία έχει προγραμματιστεί να εκφραστεί στις 23 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Avni Kavlak, εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου της τουρκικής πρωτεύουσας. 

Η απόφαση, συμβολική, προβλέπει την μετονομασία των αρτηριών με ονόματα όπως Ντε Γκωλ, Παρίσι και Στρασβούργο, διευκρίνισε. 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ανέγερση κοντά στην πρεσβεία της Γαλλίας «ενός μνημείου αφοσιωμένου στους Αλγερινούς που σφαγιάστηκαν από τους Γάλλους» κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου, πρόσθεσε ο κ. Kavlak, προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος Melih Gökçek ήταν ο υποκινητής αυτών των αντιποίνων. 
(…)

Ο Νίτσε για τον Ευρωπαϊκό Ανθελληνισμό «Γιατί μισούν τους Έλληνες»

Ο Νίτσε για τον Ευρωπαϊκό Ανθελληνισμό «Γιατί μισούν τους Έλληνες»

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 11, 2012
Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και συγκεκριμένα ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο Ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.
Η στάση ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη απέναντί μας σε συνδυασμό με τη δυσπιστία που υπάρχει γύρω από τους Έλληνες έχει προβληματίσει κατά καιρούς και τους πιο αυστηρούς κριτές μας.
«Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες» είναι…. μερικά μόνο από τα κοσμητικά σχόλια που ακούγονται διεθνώς τους τελευταίους μήνες κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τόσο μένος γύρω από ένα λαό με μία λαμπρή ιστορία και ένα αξιοζήλευτο πολιτισμό.
Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε δίνει μία ξεχωριστή απάντηση…