Ετικέτες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ, Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ




zigogianis_1Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης

Ο όρος ήθος σημαίνει το σύνολο των ψυχικών χαρακτηριστικών κάθε ανθρώπου. Ήθη λέγονται οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά. Είναι οι γενικές αρχές Δικαίου, οι θεμιτοί τρόποι συμπεριφοράς του κοινωνικού ανθρώπου, που μεταβάλλονται με τη μεταβολή του χρόνου, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και απηχούν την τρέχουσα ηθική μιας κοινωνίας. Δηλαδή τα ήθη ορίζουν αξίες, σχέσεις, συμπεριφορές. Είναι τα αισθήματα, οι νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν μια εποχή (π.χ. η καταναλωτική τάση του σύγχρονου αστού, η προτίμησή του σε πρακτικές λύσεις, όπως είναι τα τυποποιημένα είδη διατροφής, η αντίληψή του για το γάμο κ.τ.λ.). Όλα αυτά αποτελούν ένα είδος κανόνων και νόμων, μια μορφή δικαίου, άγραφου, που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε εθιμικό. Αλλά και το Γραπτό Δίκαιο δεν είναι αυθαίρετο δημιούργημα του νομοθέτη, αλλά προϊόν του πνεύματος του λαού. Υπάρχει μια συμφωνία των ηθών με τις απαιτήσεις του δικαίου. Για παράδειγμα, στις συναλλαγές των ανθρώπων οι νόμοι καθορίζουν ως δίκαιο ό,τι η κοινωνία θεωρεί ως ηθικό: απαγορεύεται η αισχροκέρδεια, θεωρείται άκυρη κάθε πράξη που αποτελεί εκμετάλλευση της ανάγκης του άλλου.

Όταν, όμως, οι αντιλήψεις αυτές πάρουν και μια σταθερά επαναλαμβανόμενη τελεστική, περισσότερο ή λιγότερο τελετουργική μορφή, γίνονται έθιμα, όπως είναι τα γαμήλια έθιμα. Γίνονται δηλαδή συνήθεια με καθολικό χαρακτήρα, που τηρείται από όλα τα μέλη της κοινωνικής ομάδας. Τα στοιχεία του εθίμου είναι: α) το ιστορικό: μακρόχρονη και ομοιόμορφη άσκηση, δηλ. ορισμένη συμπεριφορά των κοινωνιών που επαναλαμβάνεται ομοιόμορφα επί αρκετό χρόνο, ώστε να παγιωθεί ως κανόνας Δικαίου β) το ψυχολογικό: η πεποίθηση των κοινωνιών ότι, με τη συμπεριφορά τους εφαρμόζουν κανόνα δικαίου και ότι αν δεν τηρήσουν τη συμπεριφορά αυτή, θα έχουν κυρώσεις. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι η γενική κατακραυγή και η ηθική καταδίκη από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Τα έθιμα διακρίνονται σε γενικά (ισχύουν σε όλη τη χώρα) και τοπικά (ισχύουν σε ορισμένη περιοχή). Υπάρχουν, επίσης, έθιμα επαγγελματικά και θρησκευτικά.κ.λ

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ: Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας



Την ατζέντα του για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. Στην μακρά ομιλία του υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στήριξη της μεσαίας τάξης, μείωση της ανεργίας, περιορισμό της οπλοκατοχής και απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.
Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας

Ο «οδικός χάρτης» της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου, όπως συνηθίζεται να θεωρείται η ετήσια προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, επικεντρώνεται στην ανάγκη τόνωσης της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Πόσα άστρα φιλοξενούν προηγμένους πολιτισμούς;



Περίπου ένα εκατομμύριο μόνο στον Γαλαξία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ
Περίπου ένα εκατομμύριο άστρα μπορεί να φιλοξενούν νοήμονα όντα στον Γαλαξία 
Μπέρκλι, Καλιφόρνια 
Θοδωρής Λαΐνας 
Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει διάφορες μελέτες στις οποίες υπολογίστηκε ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας αλλά και ο αριθμός των πλανητών με μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης.
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με τον αριθμό των άστρων στον γαλαξία μας γύρω από τα οποία είναι πιθανό να υπάρχουν πλανήτες στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί προηγμένοι πολιτισμοί. Πολιτισμοί δηλαδή που να έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν  στο Διάστημα εντοπίσιμα σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνουμε και εμείς.

Σκόπευε να μιμηθεί τον Μπρέιβικ, η μάνα του τον πρόδωσε και τη σκότωσε



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σάλο έχει προκαλέσει στην πολωνική κοινωνία, η υπόθεση ενός καθηγητή, ο οποίος σχεδίαζε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο της χώρας.
Τελικά, ο Brunon Kwiecien κατηγορείται πως σκότωσε μόνο  τη μητέρα του, όταν εκείνη ανακάλυψε το σχέδιο του.
Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως το σώμα της γυναίκας βρέθηκε θαμμένο σε ένα αυτοσχέδιο και ρηχό τάφο σε εθνικό πάρκο της χώρας και τυποποίησαν πως πρόκειται για τη μητέρα του καθηγητή.
Έτσι, οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται στο γεγονός πως ο ίδιος της ο γιος είναι ο δολοφόνος της, όταν εκείνη ανακάλυψε πως σκόπευε να μιμηθεί τον μακελάρη Μπρέιβικ.