Ετικέτες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΕΞ Σκοπίων: ‘Ο νότιος γείτονάς μας έχει άλλες προτεραιότητες, όχι το όνομα’




Seven Worst-Case Scenarios In the Battle With the Islamic State

Seven Worst-Case Scenarios In the Battle With the Islamic State

17/10/14 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 17 εμφανίσεις
The US is at war in the Middle East, again. What could possibly go wrong?
US Navy
(Courtesy of US Navy) 
This article originally appeared at TomDispatch.com. To stay on top of important articles like these, sign up to receive the latest updates from TomDispatch.com.
You know the joke? You describe something obviously heading for disaster—a friend crossing Death Valley with next to no gas in his car—and then add, “What could possibly go wrong?”

Ανατολή vs Δύση: ένας πόλεμος δίχως τέλος


crusades-390
Του Γιώργου Σιακαντάρη
Για τη μελέτη Κόσμοι σε πόλεμο – 2500 χρόνια σύγκρουσης ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση του Anthony Padgen (εκδ. Αλεξάνδρεια).
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Ο ιστορικός Άντονυ Πάγκντεν διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Στα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνονται η ιστορία του πολιτισμού των Μάγιας, γενικότερα οι Ινδιάνοι της Αμερικής, ο ρόλος του ισπανικού ιμπεριαλισμού στην κατάκτηση της Αμερικής, αλλά και οι πολιτισμικές και ιστορικές σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του είναι οι διαφορές που χωρίζουν τη Δύση από την Ανατολή. Σύμφωνα με αυτόν αυτές οι διαφορές πάνε πολύ πέρα από τις διαφορές στην πολιτική και στη θρησκεία.

Gennaro Rubino, η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄


 


tumblr_mu7sefEc5q1sj1392o1_400
Ο Rubino γεννήθηκε στο Bitonto το 1859, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής ενοποίησης. Κατά την έκτιση της υποχρεωτικής του θητείας στον Ιταλικό στρατό, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κράτηση, κατηγορούμενος πως έγραψε ένα ανατρεπτικό άρθρο σε εφημερίδα. Το 1898, συνελήφθη πάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Μιλάνο και αντί να εκτίσει την ποινή του, έφυγε από τη χώρα. Αρχικά πήγε στη Σκωτία και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Δε μπορούσε να βρει δουλειά, μέχρι που προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Πρεσβεία της Ιταλίας. Του ανατέθηκε απ’ τις ιταλικές Μυστικές Υπηρεσίες η παρακολούθηση των αναρχικών οργανώσεων στο Λονδίνο, απολύθηκε όμως μόλις οι αρχές της πρεσβείας ανακάλυψαν πως είχε καλλιεργήσει συμπάθειες για τους αναρχικούς.

Ο άνθρωπος ως απόλυτος οικονομικός πόρος…


 


Ο άνθρωπος ως απόλυτος οικονομικός πόρος
Human resources το λένε οι αγγλοσάξωνες. Ανθρώπινοι πόροι. Κυνισμός μαζί και ακριβολογία. Ο άνθρωπος είναι πόρος. Με την οικονομική έννοια. Μάλιστα είναι ο απόλυτος οικονομικός πόρος. Χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου κανένας φυσικός πόρος δεν μπορεί να έχει ή να αποκτήσει αξία.
Ο άνθρωπος και η ανθρώπινη εργασία είναι ο απαραίτητος όρος και ο καταλύτης που μεταμορφώνει τους φυσικούς πόρους, όπως τα μεταλλεύματα και τα ορυκτά, τα χωράφια και τις σοδειές, την ξυλεία των δασών, το νερό των ποταμών, την πέτρα την ίδια, σε κάτι με αξία. Σε πλούτο. Οι πόλεμοι, μικροί και μεγάλοι, δεν γίνονται μόνο για τους φυσικούς πόρους. Γίνονται βασικά για την κυριαρχία πάνω σε μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων. Ουσιαστικά όλη η παγκόσμια διαμάχη ιστορικά έχει μία και μόνη επιδίωξη. Την κυριαρχία επί ανθρώπων.

«Μαυρογιαλούροι»… εμπιστοσύνης!

«Μαυρογιαλούροι»… εμπιστοσύνης!

 

ΜπογιόπουλοςΝίκος Μπογιόπουλος
Είπαν ότι η πολιτική τους ισοδυναμεί με τη «σωτηρία» του λαού. Αλλά  οδήγησαν 6,3 εκατομμύρια Έλληνες να ζουν υπό τον ζόφο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (στοιχεία Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής).
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×    Είπαν ότι θα φέρουν «δουλειές» και ότι νοιάζονται για τα νέα παιδιά. Αλλά έριξαν στην ανεργία πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, οι Έλληνες για να βρουν στον ήλιο μοίρα μεταναστεύουν με ρυθμούς ανάλογους της δεκαετίας του ’50  και σήμερα στην Ελλάδα 7 στους 10 νέους είναι άνεργοι (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
    Είπαν ότι θα μοίραζαν «ανάπτυξη» στους εργαζόμενους. Αλλά στους μόνους που μοίρασαν – έναν πακτωλό που ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ – ήταν στους τραπεζίτες.

Καστράτοι – castratus…

 

castrato

Πρεμιέρα στις (8/10/2014) για το MEGA και το “The Music School
Άλλη μια προσφορά της πολιτισμένης Εσπερίας στο φιλοθέαμο κοινό της Ελλάδος.
Παιδιά 8-10 ετών, υπό την επίβλεψη των ογκόλιθων της ελληνικής κουλτούρας, δίνονται βορά στις ορέξεις του προβολέα.

Μικροί, πικραμένοι άνθρωποι – Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι περί λογοκρισίας…

 

7621152182_df44900d92_o
Το 1985 η δανειστική βιβλιοθήκη του Nijmegen, μιας ολλανδικής κοινότητας στα σύνορα με τη Γερμανία, αποφάσισε να αποσύρει το βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόφσκι «Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας» από τα ράφια της, μετά από οργισμένο γράμμα αναγνώστη.

Το παράδοξο του μύθου της ΒΑΒΕΛ…

 

Εικόνα
Τι ήταν ο «Πύργος της Βαβέλ»;
Μία βλασφημία ή μία αλληγορία;
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Α. Όπως όλοι μαθαίνουμε στα μικρά μας χρόνια ,τα χρόνια των παραμυθιών, ο «Πύργος της Βαβέλ» είναι ο μύθος για την τιμωρία της βλασφημίας ενός ξιπασμένου Βασιλιά της Βαβυλωνίας προς τον Θεό. Σύμφωνα με τον μύθο, εκείνος αντιμετώπισε την ξιπασιά με οργή και για τιμωρία προκάλεσε σύγχυση και ασυνεννοησία. Και που η εκκλησία του στην διδασκαλία της, βρήκε βολικό τον συμβολισμό από τον μύθο αυτό της Γένεσης, για να εμπνέει το δέος στους ανθρώπους για τη δύναμη του Θεού στους αιώνες, για να αποδεικνύει τη δύναμή του και για την συνέπεια που επιφυλάσσεται στον άνθρωπο, που διαπράττει το αμάρτημα της ματαιοδοξίας προς τον Θεό. Τον Θεό κάθε θρησκείας…

Φασισμός και ελληνική ακροδεξιά: συγκλίσεις και αποκλίσεις…

 

Νίκος Κασφίκης

Nazi-maga_gr1
Απόσπασμα από το 7o τεύχος του Περιοδικού Πρόταγμα
Η αστοχία των μαρξιστικών προσεγγίσεων σχετικά με τη γέννηση του φασισμού έγκειται στην απλουστευτική και χιλιοειπωμένη προσπάθεια να αναχθούν όλα, γενικώς και αορίστως, στην καπιταλιστική οικονομία: ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος· το οπλοστάσιό του απέναντι στην ανερχόμενη απειλή· η επινόησή του μπροστά στον κίνδυνο της ταξικής αντεπίθεσης[1].

Γάλλος συγγραφέας καταγγέλλει: Μετάλλαξη της Ε.Ε. σε Γερμανική Επικράτεια και Επικράτηση της Γερμανικής Μεγαλομανίας


 

Ντώϋτσαλντ Υμπερ Άλλες, αντί Ισότητας Ελευθέρων
Την μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ελεύθερων και ισότιμων κρατών, σε γερμανική επικράτεια επισημαίνει ο κορυφαίος Γάλλος διανοούμενος Εμμάνουελ Τοντ, σε συνέντευξή του στη Ρωσίσκαγια Γκαζέτα.
Αναφέρει ότι υπό την ηγεσία της Μέρκελ κυριάρχησε το στοιχείο της μεγαλομανίας στο γερμανικό ψυχισμό, ότι η Γερμανία έβαλε στο χέρι το μέγιστο του χώρου της άλλοτε Σοβιετικής ΄Ενωσης (έτσι απέκτησε την οικονομική ισχύ, η οποία μεγεθύνθηκε από την οικονομική κρίση του 2008) και ότι προχωρεί ολοένα βαθύτερα στην συγκαλυμμένη επεκτατική πολιτική της.

O Ονασαγόρας και ο Βάρβαρος


Ads by HQ-Video-Pro-1.8×του Σταύρου Λυγερού
Η έναρξη της γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας (θαλάσσιο οικόπεδο 9) από την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της κορεατικής KOGAS έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να κλιμακώσει τις προκλήσεις της με σκοπό την έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον ενεργειακό πλούτο της.
Υπενθυμίζουμε πως όταν η Λευκωσία είχε ανακηρύξει ΑΟΖ, η Άγκυρα είχε αντιδράσει με απειλητικές δηλώσεις. Στις αρχές του 2007 είχε ανακοινώσει ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσβολή τους». Στις 19 Οκτωβρίου 2008 ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Μετίν Ατάτς είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητας που θα αποκτήσει προσεχώς. Εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σε έναν δεύτερο Αραβικό Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

Κι άλλος Μπους στη πολιτική!





Ένας ακόμη Μπους προέκυψε εσχάτως στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Είναι ο Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους, γιος του Τζεμπ Μπους, ανιψιός του Τζορτζ Γουόκερ κι εγγονός του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.



Ο 38χρονος Τζορτζ εγκαταλείπει τη δικηγορία για να διεκδικήσει την έδρα του Επιτρόπου για τη Γη στις ενδιάμεσες εκλογές στο Τέξας, το Νοέμβριο. Αν κερδίσει, θα είναι ο πρώτος άντρας από την οικογένεια Μπους που πετυχαίνει κάτι τέτοιο του στην παρθενική του μάχη για την διεκδίκηση ενός πολιτικού αξιώματος.

IISCA: Security Jam 2014. Απόψεις και εντυπώσεις.




Το διήμερο 14-16/10 το IISCA Sec group και το Geopolitics & Daily News μετείχαν στο παγκόσμιο σεμινάριο "Brainstorming" που γίνεται σε συνεργασία με ΝΑΤΟ, ΙΒΜ και άλλους οργανισμούς, think tanks και ινστιτούτα ασφαλείας. Σημασία έχει, επίσης, το γεγονός πώς υπήρχε απευθείας συνομιλία με ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών είτε μέσα από forums είτε μέσα από chatrooms.
Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και παρέθεσε πολλά θέματα προς συζήτηση με αρκετές πτυχές και μηνύματα. 


Απόψεις μετά την ολοκλήρωση του The Security Jam: