Ετικέτες

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Οδυσσέας Ελύτης

Οδυσσέας Ελύτης

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Ιουνίου 10, 2012

«Αγαπητοί φίλοι, περίμενα πρώτα να τελειώσει ο εορτασμός που προβλέπεται και ύστερα να ‘ρθω σ’ επαφή μαζί σας. Το έκανα διότι ήθελα να νιώθω ξένοιαστος και ξεκούραστος.
Ξεκούραστος βέβαια δεν είμαι. Χρειάστηκε να βάλω τα δυνατά μου για να τα βγάλω πέρα με τις απαιτήσεις της δημοσιότητας, τις συνεντεύξεις και τις τηλεοράσεις. Αλλά ένιωθα κάθε στιγμή ότι δεν εκπροσωπούσα το ταπεινό μου άτομο αλλά ολόκληρη τη χώρα μου. Κι έπρεπε να την βγάλω ασπροπρόσωπη. Δεν ξέρω αν το κατάφερα. Δεν είμαι καμωμένος για τέτοια. Για τιμές και για δόξες. Τη ζωή μου την πέρασα κλεισμένος μέσα σε 50 τετραγωνικά (μέτρα), παλεύοντας με τη γλώσσα. Επειδή αυτό είναι στο βάθος ή ποίηση: μια πάλη συνεχής με τη γλώσσα. Τη γλώσσα την ελληνική που είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου.

To Ολοκληρωτικό Κράτος

To Ολοκληρωτικό Κράτος

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 10, 2012

Γράφει ο Αμετανόητος
Το κλασσικό Φιλελεύθερο κράτος, βασισμένο στην Αρχή της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας, έχει στον αντίποδα μία άλλη μορφή κράτους.
Δεν είναι παρά το Ολοκληρωτικό κράτος.
Η ολοκληρωτική εξουσία δεν πρέπει να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με την αυταρχική ή τη δικτατορική εξουσία.

Προετοιμάζεται σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής

Προετοιμάζεται σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής

Αναρτήθηκε από τον/την Greekx στο Ιουνίου 10, 2012
Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών προετοιμάζουν ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική ένωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών πολιτικών για να σωθεί το ευρώ, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εργάζονται πάνω στο σχέδιο αυτό, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν πλέον να δημιουργούν νέα χρέη βάσει αυτού που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να κάνουν.

Η Νορβηγική Εκστρατεία

Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Η Νορβηγική Εκστρατεία

Η πρώτη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ του Τρίτου Ράιχ και των Συμμάχων από την κήρυξη του πολέμου

Επιμέλεια: Στεφανος Xελιδονης
Ενα μήνα μετά τον πόλεμο της ΕΣΣΔ με τη Φινλανδία, η Γερμανία επιτέθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία στις 9 Απριλίου 1940. Σχέδια για επέμβαση στην περιοχή υπήρχαν από τους Γερμανούς, αλλά και από τους Συμμάχους, καιρό πριν. Καταλύτης ήταν το επεισόδιο με το γερμανικό δεξαμενόπλοιο Altmark στις 16 Φεβρουαρίου. Τότε, το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Cossack επιτέθηκε στο Altmark σε ένα φιόρδ της Νορβηγίας, απελευθερώνοντας τους περίπου 300 Βρετανούς ναυτικούς που μετέφερε από τον Ατλαντικό ως αιχμαλώτους πολέμου. Το επεισόδιο κατέστησε σαφές και στις δύο πλευρές ότι η νορβηγική ουδετερότητα ήταν αδύνατο να διατηρηθεί. Τη γερμανική επίθεση ακολούθησε η επέμβαση των Συμμάχων. Μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Γερμανίας, στη Νορβηγία και τα ύδατά της οι Σύμμαχοι και το Τρίτο Ράιχ θα αναμετρούνταν στρατιωτικά για πρώτη φορά. Και οι δύο πλευρές προτιμούσαν τον Βορρά, καθώς οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν επιθυμούσαν να επαναληφθεί η εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τις μάχες χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο, ενώ οι Γερμανοί δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για μια επίθεση στη Γαλλία. Πάντως, η γενίκευση του πολέμου στην Ευρώπη δεν θα αργούσε. Η Νορβηγική Εκστρατεία σηματοδοτούσε ότι ο Ψευδοπόλεμος είχε λήξει και ο πραγματικός πόλεμος είχε αρχίσει.

Στόχος ζωτικής σημασίας
Της Jorunn Sem Fure*

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αποκαλέσει την επιχείρηση Weser­bung –όπως ήταν η κωδική ονομασία για την επίθεση και εισβολή στη Νορβηγία στις 9 Απριλίου 1940– το τολμηρότερο στρατιωτικό εγχείρημα στην ιστορία του πολέμου. Είχε δίκιο. Ποτέ πριν ένα κράτος με ακτογραμμή 2.500 χλμ. δεν είχε δεχθεί επίθεση από θαλάσσης στο πλαίσιο μιας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης, που είχε σχεδιασθεί για να πλήξει ταυτόχρονα όλες τις σημαντικές παράκτιες πόλεις. Το Ναυτικό υποστηριζόταν από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία προετοίμαζε το έδαφος για την εισβολή με βομβαρδισμούς και αλεξιπτωτιστές που κατελάμβαναν σημαντικές θέσεις, ειδικά δε αεροδρόμια. Μετά την αποβίβασή τους, τα στρατεύματα πεζικού θα έθεταν αμέσως υπό τον έλεγχό τους την ενδοχώρα. Ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της αιφνιδιαστικής επίθεσης ήταν η χωρίς καθυστέρηση σύλληψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας· της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βασιλιά και της οικογενείας του. Αυτό είχε ήδη επιτευχθεί πριν από ώρες στη Δανία. Η επιχείρηση Weser­bung προϋπέθετε μία παραλυμένη Δανία και εντός ωρών από τη στιγμή που τα γερμανικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα, τα ξημερώματα της 9ης Απριλίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας παραδόθηκαν και η κυβέρνηση και ο βασιλιάς αναγκάστηκαν να υποστούν μια ολοκληρωτική ήττα και να δεχθούν έναν κατοχικό διακανονισμό. Πλέοντας προς τις παράκτιες πόλεις της δυτικής Νορβηγίας και προχωρώντας από τα μακρόστενα φιόρδ προς την πρωτεύουσα, το Οσλο, το γερμανικό Ναυτικό συνάντησε ένοπλη αντίσταση και δέχθηκε το πρώτο του μεγάλο πλήγμα.

Το καταδρομικό σκάφος Bl­cher, το οποίο μετέφερε γύρω στους 1.000 άνδρες, χτυπήθηκε με πυρά πυροβόλου και τορπίλες από κρυμμένες θέσεις έξω από το Ντρέμπακ, όπου το φιόρδ ήταν πιο στενό. Το Bl­cher βυθίστηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό του, παίρνοντας μαζί του στρατιωτικά και πολιτικά επιχειρησιακά σχέδια, άψυχο αλλά και έμψυχο υλικό – στελέχη με αποστολή την ανάληψη εξουσίας στο Οσλο κατά την άφιξή τους. Εκατοντάδες άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Αυτό το περιστατικό έδωσε στην κυβέρνηση στο Οσλο και στη βασιλική οικογένεια πολύτιμο χρόνο για να φύγουν από την πόλη. Αποφασιστικής σημασίας για τους επόμενους μήνες και χρόνια ήταν η επιλογή της νορβηγικής κυβέρνησης να αρχίσει ένοπλη αντίσταση με υποστήριξη από βρετανικά, γαλλικά και πολωνικά στρατεύματα.

Οι Σύμμαχοι αποχωρούν

Στο Νάρβικ οι Γερμανοί ηττήθηκαν και υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν στη Σουηδία αλλά μετά τη γερμανική επίθεση στο Δυτικό Μέτωπο και τις κακές στρατιωτικές επιδόσεις της Γαλλίας, οι Σύμμαχοι αποχώρησαν από τη Νορβηγία. Επειτα από δύο μήνες μαχών, ο νορβηγικός στρατός, ελλιπώς εξοπλισμένος και ανεπαρκώς εκπαιδευμένος, συνθηκολόγησε αλλά η ηγεσία εγκατέστησε μία εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο και συνέχισε τον πόλεμο ως σύμμαχος της Βρετανίας.

Ποια ήταν η γεωστρατηγική και πολιτική προϊστορία αυτής της επιχείρησης; Πόσο επιτυχημένη ήταν; Και τι συνέπειες είχε στο ευρύτερο σκηνικό του πολέμου;

Το σχέδιο εισβολής στη Νορβηγία εκπονήθηκε από θεωρητικούς της στρατηγικής στο γερμανικό Ναυτικό αμέσως μετά την ήττα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η γερμανική πολιτική και στρατιωτική ελίτ εστίαζε στη ναυπήγηση αυτοκρατορικού Ναυτικού. Αυτή η προσπάθεια έχαιρε ευρείας λαϊκής υποστήριξης. Αλλά μεταξύ του 1914 και του 1918, το γερμανικό Ναυτικό ουδέποτε βρέθηκε σε θέση να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο – η Βρετανία ακολουθούσε αμυντική στρατηγική υπερασπίζοντας την ακτογραμμή της και επιβάλλοντας ναυτικό αποκλεισμό στη Γερμανία. Τα γερμανικά πολεμικά πλοία είχαν κλειδωθεί μέσα στον γερμανικό κόλπο. Το γερμανικό Ναυτικό μόνο σε μία περίπτωση (στη ναυμαχία της Γιουτλάνδης το 1916) μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να προκαλέσει τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρειο Θάλασσα, αλλά μετά δεν συνέχισε αυτήν τη μερικώς επιθετική τακτική.

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, αναπτύχθηκε μια πιο επιθετική στρατηγική για το Ναυτικό, σύμφωνα με την οποία η απόκτηση των παράκτιων βάσεων της Νορβηγίας και της Δανίας ήταν απαραίτητη για επιχειρήσεις σε αυτές τις θάλασσες και για την πρόληψη ενός νέου αποκλεισμού. Πρώτες ύλες από τη Βόρειο Ευρώπη, ειδικά δε από τη Σουηδία, θεωρούντο ουσιώδεις για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία. Κατά συνέπεια, το να διατηρηθεί ο δίαυλος εφοδιασμού ανοιχτός –ο οποίος, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξεκινούσε από την Κιρούνα της Σουηδίας και κατέληγε σιδηροδρομικώς στο Νάρβικ και από το Νάρβικ συνέχιζε ακτοπλοϊκώς κατά μήκος της νορβηγικής ακτής– ήταν ζωτικής σημασίας.

Μετά την επίθεση της Σοβιετικής Ενωσης στη Φινλανδία, τον Νοέμβριο του 1939, η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση σχεδίαζαν να βοηθήσουν τους Φινλανδούς περνώντας από νορβηγικά και σουηδικά εδάφη, σπάζοντας έτσι την ουδετερότητά τους. Ο φινλανδο-σοβιετικός πόλεμος έσυρε τη Σκανδιναβία στο επίκεντρο της σφαίρας γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των εμπόλεμων μεγάλων δυνάμεων. Από την πλευρά των Γερμανών, η παρεμπόδιση των Βρετανών από το να επιτεθούν πρώτοι ήταν αποφασιστικής σημασίας και ο Χίτλερ επείσθη να διατάξει τον σχεδιασμό εισβολής. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Νορβηγός φασίστας ηγέτης, Βίντκουν Κουίσλιγκ πέρασε ένα χρονικό διάστημα στο Βερολίνο μετά τον Σεπτέμβριο του 1939, προσπαθώντας να πείσει τον Χίτλερ να εισβάλει στη χώρα του.

Οι επιπτώσεις στις δύο πλευρές
Αρχικά, οι συνέπειες για τη Γερμανία φαίνονταν θετικές: η απόκτηση της δυτικής και βορείου ακτής της Νορβηγίας απεδείχθη σημαντική από δύο απόψεις· έδωσε ένα εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον συμμαχικών νηοπομπών που έφερναν πολεμικό υλικό στη Σοβιετική Ενωση μετά τον Ιούνιο του 1941, αλλά και για τις επιθέσεις υποβρυχίων εναντίον συμμαχικών σκαφών στον Ατλαντικό. Η απόκτηση των νορβηγικών ακτών κατέστησε επίσης δυνατή τη συνέχιση μεταφοράς σημαντικού πολεμικού υλικού από τη βόρειο Σουηδία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και από τη Νορβηγία.

Μεγάλο κόστος

Από την άλλη, το γερμανικό ναυτικό είχε βαριές απώλειες, η εισβολή είχε στοιχίσει σε 5.000 στρατιώτες τη ζωή τους και το κόστος συγκρότησης και διατήρησης της παράκτιας άμυνας κατά μιας μονίμως επαπειλούμενης εισβολής αποτελούσε δυσβάστακτη πίεση από απόψεως πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού. Πάνω από 300.000 Γερμανοί στρατιώτες, ενίοτε και περισσότεροι, ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της πενταετούς κατοχής. Η κατοχή της Νορβηγίας είχε σημαντικές συνέπειες και για τις συμμαχικές χώρες. Η στρατιωτική ήττα οδήγησε σε αλλαγή ηγεσίας στη Βρετανία· η αντικατάσταση του Τσάμπερλεν από τον Τσόρτσιλ τον Μάιο του 1940 ήρθε ως άμεση συνέπεια των κακών στρατιωτικών επιδόσεων των Βρετανών στη Νορβηγία. Επιπλέον, το 75% του νορβηγικού εμπορικού στόλου, ο οποίος ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, κατόρθωσε να διαφύγει τον γερμανικό έλεγχο και να είναι διαθέσιμος για σημαντικές μεταφορές μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σοβιετικής Ενωσης. Κατά τη μάχη του Ατλαντικού μεταξύ του 1941 και του 1942, όταν τα γερμανικά υποβρύχια προσπαθούσαν να γονατίσουν τη Βρετανία αποκόπτοντάς την από τον απαραίτητο εφοδιασμό, η συμβολή του νορβηγικού εμπορικού στόλου μπορεί και να ήταν αποφασιστικής σημασίας. Εξίσου σημαντικές για την εξέλιξη του πολέμου ήταν οι βαριές απώλειες των Γερμανών σε αντιτορπιλικά και άλλα μικρότερα πολεμικά σκάφη κατά την εισβολή στη Νορβηγία, οι οποίες ήταν τέτοιου μεγέθους, που περαιτέρω σχέδια εισβολής στη Βρετανία κατέστησαν παντελώς ανεδαφικά.

Για τη νορβηγική κοινωνία η κατοχή σήμαινε τη διακοπή μιας μακράς και συνεχούς γραμμής δημοκρατικής ανάπτυξης και την επιβολή ενός εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. Το κόμμα των δωσιλόγων, Nasjonal Samling, το οποίο είχε λάβει μόνο το 2,3% στις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από τον πόλεμο, ουδέποτε είχε αντιπροσώπευση στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτό το κόμμα δόθηκε, υπό την αιγίδα των Γερμανών, η ευκαιρία να αποπειραθεί μια επαναστατική αλλαγή στη νορβηγική κοινωνία. Η αντίσταση στην κατοχή και τη ναζιστικοποίηση οδήγησε σε συλλήψεις, απελάσεις και θανάτους πολλών Νορβηγών. Η εισβολή είχε επίσης ολέθριες συνέπειες για την εβραϊκή κοινότητα της Νορβηγίας. Το 1942 και το 1943, 771 Νορβηγοί Εβραίοι συνελήφθησαν από νορβηγικό προσωπικό που τελούσε υπό γερμανικές διαταγές και απελάθηκαν στο Αουσβιτς, από όπου μόνο 31 θα επέστρεφαν ζωντανοί.

* Η Jorunn Sem Fure είναι επισκέπτρια καθηγήτρια Σκανδιναβικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τουρκία: Φυλάκιση φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν για δωρεάν παιδεία Οι φοιτητές καταδικάστηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τουρκία: Φυλάκιση φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν για δωρεάν παιδεία Οι φοιτητές καταδικάστηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.


Η εν λόγω ποινή φυλάκισης είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας των Ειδικών Δικαστηρίων, τα οποία ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ως «κράτος εν κράτει».

Οι φοιτητές Μπερνά Γιλμάζ και Φερχάτ Τουζέρ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8,5 ετών και 20 ημερών επειδή σήκωσαν πλακάτ διαμαρτυρίας που έγραφαν συνθήματα για δωρεάν παιδεία, σε εκδήλωση που παρίστατο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, οι φοιτητές καταδικάστηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η εφημερίδα Ταράφ στην πρώτη σελίδα της αναφέρει τα συνθήματα των πλακάτ που κρατούσαν οι φοιτητές με την προειδοποίηση «μην κρατάτε ανοικτή την εφημερίδα αν βρίσκεστε κοντά στον Πρωθυπουργό διότι κινδυνεύετε με οκταετή φυλάκιση».Η Πόστα γράφει ότι η συγκεκριμένη ποινή φυλάκισης είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας των Ειδικών Δικαστηρίων, τα οποία ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ως «κράτος εν κράτει».
http://www.kathimerini.com.cy

ΝΔ: κόλαφος η έκθεση της Frontex για την Τουρκία

ΝΔ: κόλαφος η έκθεση της Frontex για την Τουρκία

undefined
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με χαρά συνάντησα σήμερα τον καλό μου φίλο, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης Egemen Bagis. Είχαμε μια πολύ φιλική και εγκάρδια συνομιλία. Φυσικά η σημερινή είναι μια ιδιωτική συνάντηση, συνεπώς δεν αναφερθήκαμε σε πολιτικά ζητήματα.Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η ισχυρή μας βούληση να καλλιεργήσουμε καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Όπως είναι γνωστό, διατηρώ ήδη από το 1995 προσωπική φιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Tayip Erdogan, και σήμερα δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω από τον φίλο μου Egemen να μεταφέρει σε εκείνον τις καλύτερες ευχές μου για υγεία.

«Σοφός Λύκος»- κοινή στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012


«Σοφός Λύκος»- κοινή στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια




‘…και με τη συμμετοχή της Ελλάδας’

Ιούνιος 8, 2012.

Στα Σκόπια, στην Οχρίδα και στο εκπαιδευτικό κέντρο ‘Κρίβολα’ πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα κοινή άσκηση των ειδικών δυνάμεων των στρατευμάτων των βαλκανικών κρατών υπό την επωνυμία «Σοφός Λύκος», όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο στρατού.

Η άσκηση ξεκίνησε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Βαλκανίων από τους αρχηγούς των Επιτελείων των Στρατών των Βαλκανικών Κρατών (Β9) και τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων και των αξιωματικών προσωπικού.

Συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις από  τις χώρες:  Αλβανίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Τουρκίας και Μαυροβούνιου.

 Ο σκοπός της άσκησης ήταν  η αύξηση του βαθμού της διαλειτουργικότητας των ειδικών μονάδων των στρατευμάτων των βαλκανικών χωρών, για την ενίσχυση του συντονισμού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για συμμετοχή σε κοινές επιχειρήσεις  για την εδραίωση της σταθερότητας και της υποστήριξης της ειρήνης, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, καθώς και  στην ενίσχυση των δυνατοτήτων διάσωσης και της ικανότητας βοήθειας σε μη στρατιωτικές δομές σε περίπτωση κρίσης.
http://www.echedoros-a.gr/

7 Ιουνίου 2012: Η Ρωσία επιδεικνύει την πυρηνική διηπειρωτική βαλλιστική υπεροχή της. Ούφο η Bulava;

7 Ιουνίου 2012: Η Ρωσία επιδεικνύει την πυρηνική διηπειρωτική βαλλιστική υπεροχή της. Ούφο η Bulava;

Ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκεντρωνόταν για τη συζήτηση της κατάστασης στη Συρία και ενώ οι δυτικές δυνάμεις και του Κόλπου σκλήρυναν τις απειλές πολέμου, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012, η ​​Ρωσία πραγματοποίησε δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).
Τα βαλλιστικά στρατηγικά στρατεύματα της Ρωσίας (RSVN) πραγματοποίησαν μια επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Topol , ανέφεραν την Παρασκευή τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κατακόρυφη άνοδος των αυτοκτονιών στον στρατό των ΗΠΑ Ενας στρατιώτης κατά μέσο όρο αυτοκτονεί την ημέρα

Κατακόρυφη άνοδος των αυτοκτονιών στον στρατό των ΗΠΑ Ενας στρατιώτης κατά μέσο όρο αυτοκτονεί την ημέρα


Κατακόρυφη άνοδος των αυτοκτονιών στον στρατό των ΗΠΑ
Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν στην περιοχή της Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Εκείνοι είναι σε επιφυλακή για την ζωή τους ενώ ένα αφγανάκι παίζει αμέριμνο
Σε άνοδο είναι οι αυτοκτονίες στον αμερικανικό στρατό: ένας στρατιώτης την ημέρα αυτοκτονεί κατά μέσο όρο. Τις πρώτες 155 μέρες του 2012 σημειώθηκαν 154 αυτοκτονίες μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτών _ δηλαδή οι αυτόχειρες είναι γύρω στο 50% περισσότεροι στρατιώτες απ' όσους σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

«Βγάζουν το ψωμί τους» με τουρκική προπαγάνδα

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

«Βγάζουν το ψωμί τους» με τουρκική προπαγάνδα

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  Ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν οι βουλευτές στο διαδίκτυο τον κίνδυνο που υπάρχει να εμπεδωθούν οι παράνομες ονομασίες που έδωσε σεκυπριακά τοπωνύμια το κατοχικό καθεστώς. Ελληνοκύπριοι καταγράφουν σε χάρτες ελληνοκυπριακά χωριά με τις ονομασίες που τα «βάφτισε» παράνομα το κατοχικό καθεστώς. Όταν τους προσέγγισε η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων και τους υπέδειξε ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν, ζητώντας τους να αποσύρουν τους χάρτες γιατί εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα, έλαβε την απάντηση: «Είναι το ψουμί μας τούτο»!
Στην καταγγελία αυτή προέβη εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Συνιστούν στην Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία για τους αγνοούμενους

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Συνιστούν στην Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία για τους αγνοούμενους


Εξετάζοντας, για μία ακόμη φορά, τις υποθέσεις ''Κύπρου κατά Τουρκίας'' και ''Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας'', η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε, μετά την τριήμερη ειδική σύνοδο της (4-6 Ιουνίου 2012), να συστήσει στην Τουρκία, να επιτρέψει την πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων, τόσον σε περιοχές που χαρακτηρίσθηκαν στρατιωτικές όσον και σε πληροφορίες που διατηρούνται στα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας.
Με την απόφαση της η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, καλεί τις τουρκικές αρχές να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί άμεση πρόοδος στην διακρίβωση των αιτίων θανάτου των Ελλήνων και Κυπρίων αγνοουμένων, που έχουν εντοπισθεί από την Επιτροπή Αγνοουμένων.

Ο Γερμανός πρόεδρος εκφράζει την "απύθμενη ντροπή" του για τις σφαγές των Ναζί το 1942

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Ο Γερμανός πρόεδρος εκφράζει την "απύθμενη ντροπή" του για τις σφαγές των Ναζί το 1942

«Καταδικάζω τις εκτελέσεις Ελλήνων από δυνάμεις κατοχής. Αυτοί που σκότωσαν αμάχους είναι κοινοί εγκληματίες χωρίς ιδεολογία. Στα Καλάβρυτα έχουν εκτελεστεί συγγενείς της γυναίκας μου. Στη λάσπη που δεχτήκαμε απάντησε ο λαός των Καλαβρύτων, καθώς μας ψήφισαν 650 άνθρωποι. Είμαι Έλληνας εθνικιστής. Στα Καλάβρυτα θα ήμουν στην πρώτη γραμμή. Αυτός που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή ήταν ο ΕΛΑΣ. Τα εγκλήματα εκεί έγιναν από Γερμανούς, όχι από ναζί. Δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί».
Η Γερμανία αισθάνεται «απύθμενη ντροπή» και αναλαμβάνει την «ιστορική ευθύνη» για τις σφαγές που διέπραξαν οι Ναζί τον Ιούνιο του 1942 στις τσεχικές κοινότητες Λίντιτσε και Λέζακι, γράφει, στη σημερινή του επιστολή προς τον τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους, ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ. «Η σκέψη αυτών των τρομοκρατικών πράξεων, των τόσο άξιων περιφρόνησης, που διαπράχθηκαν στο Λίντιτσε και στο Λέζακι με γεμίζουν με μία βαθιά ντροπή», τονίζει ο Γκάουκ στην επιστολή του, η οποία αναπαράγεται ολόκληρη από το πρακτορείο CTK. «Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους.

Τους οδήγησαν σε ενέδρα οι Βρετανοί Η σφαγή 8 Κοντεμενιωτών από Τούρκους εθνικιστές το 1958

Τους οδήγησαν σε ενέδρα οι Βρετανοί Η σφαγή 8 Κοντεμενιωτών από Τούρκους εθνικιστές το 1958

ΦωτογραφίαΤΟΥΧΡΥΣΑΝΘΟΥΧΡΥΣΑΝΘΟΥ 
 ΦωτογραφίαΦωτογραφία«Μας παρέδωσαν αι δυνάμεις ασφαλείας». Με το πανό καταγγέλθηκαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες που παρέδωσαν τους Κοντεμενιώτες στη σφαγή από Τούρκους εξτρεμιστές. Στη φωτογραφία είναι τα πέντε ορφανά παιδιά του δολοφονηθέντος Χριστόδουλου Σταύρου, μπροστά από τον τάφο του πατέρα τους.
Οι οκτώ δολοφονηθέντες από Τούρκους εξτρεμιστές. Ανάμεσά τους και δύο αδέλφια, ο Χριστόδουλος και ο Πέτρος Σταύρου.«Αιμοβόροι Τούρκοι φέροντες αυτόματα, πελέκεις και άλλα δολοφονικά όργανα εφόνευσαν 4 Έλληνας, τραυμάτισαν 8 και αγνοείται η τύχη πολλών άλλων» έγραφε ο «Φιλελεύθερος» στις 13 Ιουνίου 1958 περιγράφοντας το στυγερό έγκλημα. Από τα πιο στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, με υπαιτιότητα των Βρετανών αποικιοκρατών, ήταν η σφαγή 8 Κοντεμενιωτών και ο τραυματισμός πολλών άλλων. Η υπόθεση αυτή συνιστά την πιο κραυγαλέα απόδειξη για τις μεθοδεύσεις των Βρετανών, οι οποίοι επιδίωκαν να σπείρουν το μίσος και να χωρίσουν με αίμα τις δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

Το κλίμα στην Κύπρο ήταν τεταμένο σε πολλά επίπεδα. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν προσλάβει Τουρκοκύπριους ως επικουρικούς αστυνομικούς για πάταξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ. Σε απάντηση η ΕΟΚΑ διενεργούσε εκτελέσεις Τουρκοκυπρίων αστυνομικών, που ήταν διώχτες της, βασανιστές στα κρατητήρια και τις φυλακές. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κάθε φορά που Τουρκοκύπριος αστυνομικός έπεφτε νεκρός από σφαίρες της ΕΟΚΑ, ομάδες Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον ελληνοκυπριακών περιουσιών, καταστημάτων, οικιών και αμάχων.

Ήταν 12 Ιουνίου 1958 όταν διαδόθηκε στον Κοντεμένο ότι στο γειτονικό χωριό Σκυλούρα, που ήταν μικτό, επικρατούσε αναβρασμός. Γεννήθηκαν φόβοι ότι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζονταν για επίθεση εναντίον των Ελληνοκυπρίων συγχωριανών τους. Πολλοί Κοντεμενιώτες, διακατεχόμενοι από αισθήματα αλληλεγγύης, έσπευσαν στη Σκυλούρα για να δουν τι συμβαίνει και αν χρειαζόταν να βοηθήσουν για αποτροπή της επίθεσης. Ελέχθησαν πολλά για αυτό το συμβάν. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, οι Κοντεμενιώτες έσπευσαν στη Σκυλούρα, γιατί ήχησε η καμπάνα της εκκλησίας τους. Σύμφωνα με κάποια φήμη, η κωδωνοκρουσία οφειλόταν σε γάιδαρο ο οποίος δάγκωσε το σχοινί του καμπαναριού.

Το έγκλημα ήταν προμελετημένο, όπως υποστήριξαν κάτοικοι της Σκυλούρας με υπόμνημά τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο» στις 15.6.1958. Ανέφεραν ότι στο χωριό τους «τα δύο σύνοικα στοιχεία συνέζων μέχρι προ ολίγων ημερών εν ειρήνη και αγάπη. Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι ήσαν τακτικοί θαμώνες των Ελληνικών καφενείων και διέμενον εις τον Ελληνικόν τομέα περισσότερην ώραν παρά εις τον ιδικόν των».

Στη Σκυλούρα ζούσαν περί τους 500 Ελληνοκύπριους και 300 Τουρκοκύπριους. Λίγες μέρες πριν από το έγκλημα οι Τουρκοκύπριοι ανεξήγητα διέκοψαν τις επισκέψεις τους στα ελληνικά καφενεία, τοποθέτησαν φρουρούς και έλεγχαν τους διερχόμενους. «Το απόγευμα της Πέμπτης, 12ης Ιουνίου, μετά το πέρας της εμπρηστικής ομιλίας του Κιουτσιούκ εκ του ραδιοφωνικού σταθμού της Αγκύρας, την οποίαν οι Τούρκοι του χωρίου μας παρηκολούθησαν συγκεντρωμένοι εις το Τουρκικόν καφενείον, ήρχισαν να συγκεντρώνονται κατά μήκος του Ελληνικού τομέως, ωπλισμένοι με μαχαίρας, πελέκεις, ράβδους και δίκρανα.

Διερχόμενα αυτοκίνητα, όταν είδον τους οπλοφορούντας, αλαλάζοντας και μαινόμενους Τούρκους, ειδοποίησαν τους κατοίκους Κοντεμένου, ότι εις Σκυλλούραν επέκειτο συμπλοκή, και ότι οι Τούρκοι είχον κακάς διαθέσεις».

Παρενέβησαν βρετανικά στρατεύματα, τα οποία, με την πρόφαση ότι θα τους έπαιρναν για ανάκριση, ανάγκασαν περίπου 30 Κοντεμενιώτες να επιβιβαστούν σε στρατιωτικά φορτηγά. Είχαν, όμως, άλλα σχέδια. Αντί να τους μεταφέρουν στο χωριό τους, όπως ήταν λογικό και πρέπον, εντελώς αδικαιολόγητα τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν στα χωράφια, έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι και τους είπαν να μεταβούν στο χωριό τους περπατητοί. Λίγο πιο κάτω τους είχαν στήσει ενέδρα Τουρκοκύπριοι εθνικιστές εξτρεμιστές. Με μελανά χρώματα περιέγραψε το αποτρόπαιο έγκλημα ο συντάκτης του «Φιλελεύθερου» την επόμενη μέρα:

«Αφού διήνυσαν περί τα δύο μίλια εντός των αγρών, διέκρινον πλήθος εξ 150 Τούρκων επιβαινόντων μοτοσυκλεττών και ποδηλάτων να τους καταδιώκουν εκ δύο κατευθύνσεων. Όταν τους περιεκύκλωσαν ήρχισαν να πυροβολούν κατ’ αυτών δι’ αυτομάτων όπλων. Όσοι ετραυματίζοντο και έπιπτον υφίσταντο αμέσως επίθεσιν ανθρωπόμορφων τεράτων, τα οποία ηκολούθουν τους οπλοφόρους. Τα τέρατα ταύτα έφερον πελέκεις, μαχαίρας, σιδηρά όργανα και ρόπαλα που κατάφερον δι’ αυτών θανατηφόρα τραύματα διά να αποτελειώσουν το έργον των πρώτων».

Η κοινότητα θρήνησε και έθαψε τους νεκρούς της, αλλά συγκράτησε την οργή της και αποφεύχθηκαν χειρότερα επεισόδια. Ύστερα από λίγο καιρό οι Βρετανοί αποικιοκράτες αποκάλυψαν τις προθέσεις τους, δημοσιοποιώντας το εκβιαστικό σχέδιο Μακμίλλαν, το οποίο προνοούσε συγκαλυμμένη διχοτόμηση και συγκυριαρχία Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας επί της Κύπρου. οι κοντεμενιωτες ηρωες του 1974

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
?Νικόλαος Φλουρέντζου ?Αριστοφάνης Ανδρέου
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
?Νικόλαος Παπαχριστοδούλου ?Ανδρέας Κωνσταντίνου

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ Αρχή Κοντεμένου και το Σωματείο «Κοντεμένος - Επιστροφή» δεν ξεχνούν όσο κι αν περνούν τα χρόνια, αλλά τιμούν τα θύματα και τους πεσόντες συγχωριανούς. Τελούν αύριο Κυριακή, στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα στη Λακατάμια, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά τους εθνικούς αγώνες Κοντεμενιωτών (των 8 σφαγιασθέντων από τους Τούρκους το 1958 στο Κιόνελι και των πεσόντων του 1974). Θα τελεστεί επίσης δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων του 1974.

>>οι 8 κοντεμενιώτες αθώα θύματα του 1958
?Χριστόδουλος Σταύρου ?Πέτρος Σταύρου ?Ιωάννης Σταύρου ?Γεώργιος Σταύρου ?Χαράλαμπος Σταύρου ?Ευριπίδης Κυριάκου ?Κώστας Μουρρή ?Σωτήρης Χατζηβασίλη

Πολέμησαν για την Κύπρο Ήταν νεαρός στρατιώτης, μόλις 18 χρόνων ο Νικόλαος Φλουρέντζου από τον Κοντεμένο. Υπηρετούσε στο 281 τάγμα πεζικού, το οποίο έδρευε στη Μύρτου, όταν διενεργήθηκε το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, εναντίον της Δημοκρατίας. Η μονάδα του διατάχθηκε να μεταβεί στην Πάφο για κατάπνιξη της τελευταίας εστίας αντίστασης. Ο Νικόλαος Φλουρέντζου αρνήθηκε να πυροβολήσει εναντίον των συμπατριωτών του και υπέστη συνέπειες γι’ αυτό, όπως και η οικογένειά του, όπως πληροφορούν ο κοινοτάρχης Ευστάθιος Μιραχής και ο πρόεδρος του σωματείου «Κοντεμένος Επιστροφή», Ανδρέας Σταύρου. Ο Αριστοφάνης Ανδρέου ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Αγγλία για σπουδές ύστερα από τη θητεία του στον στρατό, ωστόσο το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή ανέτρεψαν τα σχέδιά του. Ήταν στρατιώτης της 33ης μοίρας καταδρομών και πολέμησε εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής στον Άγιο Γεώργιο και στις ακτές της Κερύνειας. Στις παρυφές του Πενταδακτύλου, έξω από το χωριό Τέμπλος έπεσε νεκρός. Παρέμενε στον κατάλογο των αγνοουμένων για 35 χρόνια, έως ότου αναγνωρίστηκαν τα οστά του με τη μέθοδο του DΝΑ. Ολόκληρη η ξεριζωμένη κοινότητα του Κοντεμένου θρήνησε τον νεαρό γόνο της.

To "αδαμάντινο ιωβηλαίο" της βασίλισσας Ελισάβετ .Μήπως έχετε μουρλαθεί;

To "αδαμάντινο ιωβηλαίο" της βασίλισσας Ελισάβετ .Μήπως έχετε μουρλαθεί;

Ευαγόρας Παλληκαρίδης:-Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο.- Κατηγορήθηκε για διακίνηση και κατοχή οπλισμού και η δίκη του ορίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1957. Ο Ευαγόρας δεν αφήνει τους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν και παραδέχεται ενοχή. Παρ’ όλες τις προσπάθειες να αποτραπεί ο απαγχονισμός του Παλληκαρίδη, η (τότε και νυν) Βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε την απονομή χάριτος, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.3Ιουνιου 2012
Η πιο πάνω διαφήμιση δημοσιεύτηκε σήμερα 4/6/2012 στον Φιλελεύθερο και πραγματικά με σόκαρε. Με σόκαρε, διότι είχα την εντύπωση πως ο Φιλελεύθερος είχε αφήσει πίσω οριστικώς τον κακό και «επιτήδειο ουδέτερο» εαυτό του.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, κύριε Παττίχη, δεν είναι μία άλλη βασίλισσα, ούτε είναι μία συμβολική γιαγιά των Άγγλων, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, άμεσα συνδεδεμένο με την τραγωδία της Κύπρου. Είναι ο ηγέτης ενός κράτους που έως σήμερα κατέχει ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, είναι ο ηγέτης ενός κράτους που δεν έπαψε ποτέ να συνωμοτεί και να ραδιουργεί εναντίον μας, ασκώντας αφόρητες πιέσεις για να υποταχθούμε κι άλλο και στην Αγγλία και στους Τούρκους.

To "αδαμάντινο ιωβηλαίο" της βασίλισσας Ελισάβετ .Μήπως έχετε μουρλαθεί; (2)

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012


To "αδαμάντινο ιωβηλαίο" της βασίλισσας Ελισάβετ .Μήπως έχετε μουρλαθεί; (2)

Μεγάλη η ανταπόκριση από τις Ελισάβετ
Τεράστια ήταν η ανταπόκριση από τις Ελισάβετ της Κύπρου στο κάλεσμα της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας. Πέραν των 600 Ελισάβετ ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση με αφορμή το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ ΙΙ. Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας δήλωσε στον «Φ» ότι η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλες τις Ελισάβετ που τηλεφώνησαν. Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης η Υπάτη Αρμοστεία θα επικοινωνήσει με τις Ελισάβετ που γεννήθηκαν τα πρώτα χρόνια της ενθρόνισης.

Και η Φινλανδία ..το χαβά της!

Και η Φινλανδία ..το χαβά της!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουνίου 10, 2012
20120610-013006.jpgΘέλει να ζητήσει και από την Ισπανία εγγυήσεις για να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας.
Όπως είπε η Υπουργος Οικονονικων της χώρας, οι εγγυήσεις θα απαιτηθούν μόνο αν το δάνειο δοθεί μέσω EFSF. Αν πάει μέσω τιmου ESM, δεν θα το κάνει καθώς εκτιμά πως οι κίνδυνοι για τους Φινλανδούς φορολογουμένους θα είμαι μικρότερος.
Εντάξει, το καταλάβαμε και πάλι το μήνυμα. Τα δάνεια θα είναι διακρατικά…

10η Ιουνίου 1944: Καθοριστική καμπή στην ιστορική διαδρομή του Διστόμου η αποφράς εκείνη ημέρα.

10η Ιουνίου 1944: Καθοριστική καμπή στην ιστορική διαδρομή του Διστόμου η αποφράς εκείνη ημέρα.

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Ιουνίου 10, 2012

Για τη σφαγή του Διστόμου γράφτηκαν αρκετά βιβλία και θα γραφτούν ακόμα πολλά.
Η προσέγγισή μας θα ήταν ελλειπής αν στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποιο ή σε κάποια από αυτά. Προτιμήσαμε την αφηγηματική, παραστατική και συνάμα βασισμένη στα κεντρικά γεγονότα, προσέγγιση του παρακάτω υλικού που είναι αποσπάσματα από το κείμενο που συνέγραψε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς, με την ευκαιρία κυκλοφορίας τριπτύχου για τα πενηντάχρονα της σφαγής του Διστόμου, το 1994.

Ρέει άφθονο το πετρέλαιο στην Ήπειρο, αλλά μένει ανεκμετάλλευτο!

Ρέει άφθονο το πετρέλαιο στην Ήπειρο, αλλά μένει ανεκμετάλλευτο!

Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Ιουνίου 7, 2012
http://olympiada.files.wordpress.com/2012/06/tromaktiko305.jpg?w=293&h=214Ρέει άφθονο το πετρέλαιο στην Ήπειρο, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, και ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων… Αλλά μένει ανεκμετάλλευτο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα, τονίζεται χαρακτηριστικά. Για τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής σημειώνεται ότι στα Ιωάννινα τα δεδομένα προέρχονται από τη γεώτρηση Demetra-1 στο Καλπάκι. Ο στόχος της γεώτρησης στη θέση Demetra-1 υπήρξε πολύ φιλόδοξος. Στο βάθος των 4.000μ οι σεισμικές καταγραφές είχαν δείξει την ύπαρξη ενός δόμου άλατος. Μετά τη διάτρηση της ασβεστολιθικής ακολουθίας της ιόνιας ζώνης, και ενώ ήδη η γεώτρηση βρισκόταν στους τριαδικούς εβαπορίτες, παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις οι οποίες δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της γεώτρησης και η οποία εγκαταλείφθηκε στο βάθος περίπου των 4.000μ. Έτσι, ο τελικός σκοπός της γεώτρησης δεν επιτεύχθηκε. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί σωστά και μεθοδικά για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είναι δηλαδή μια «αραιή» όπως λέγεται περιοχή, άρα υπάρχουν περιθώρια για έρευνες. Οι σεισμικές έρευνες είναι η μέθοδος για να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν υπάρχει πετρέλαιο, τι ποιότητας είναι κι αν είναι αντλήσιμο και αξιοποιήσιμο. Χωρίς αυτές τις έρευνες που συνιστούν στην ουσία γεώτρηση κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά. Αντίθετα, η φημολογία ή οι ενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν από κάποια συγκριτικά δεδομένα (όπως η ύπαρξη κάποιων πετρωμάτων κλπ) δεν συνιστούν απόδειξη ύπαρξης κοιτασμάτων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο βήμα να προχωρήσουν οι έρευνες που έχουν προκηρυχθεί.

ΑΡΛΕΤΑ: 46 xρόνια στο τραγούδι !.

ΑΡΛΕΤΑ: 46 xρόνια στο τραγούδι !.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 7, 2012

Τέσσερα χρόνια.. «μετά» ξανά στον Βόλο στις 13 Ιουνίου.

Γυρίζοντας σαράντα έξι χρόνια πίσω, τότε που όλοι μας ανακαλύπταμε τους ποιητές στριμωγμένοι σε μια αίθουσα 4Χ5 με την βοήθεια μιας φωνής και συνοδεία πιάνου και κιθάρας, τότε που αντέχανε ακόμα τα νεοκλασικά στην αντιπαροχή και μέσα σε αυτά οι μπουάτ, τότε που ματώνανε τα πεζοδρόμια από τις διαδηλώσεις, τότε που  όλοι τα βράδια ξεδιψούσαμε με το τραγούδι σε μια μπουάτ. Εκεί πρωτοσυναντήσαμε την Αρλέτα. Στις μικρές μπουάτ στα στενάκια της Πλάκας. Στις «Νεφέλες», στην «Παράγκα», στα «Ταβάνια».

«Ο Προφήτης είπε: “Αν ένας μουσουλμάνος απαρνηθεί τη θρησκεία του, σκοτώστε τον”» (Τ4, Β52, Α260).ΚΟΡΑΝΙ...Video

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

«Ο Προφήτης είπε: “Αν ένας μουσουλμάνος απαρνηθεί τη θρησκεία του, σκοτώστε τον”» (Τ4, Β52, Α260).ΚΟΡΑΝΙ...Video

Μερικές φορές αηδιάζω μέ τόν φανατισμό τών θρησκειών ξευτιλίζουν τήν ενοια τού θεού από όποια πλέυρά καί αν προέρχονται είναι γεγονός ότι δέν υπάρχούν δικαιολογίες γιά τετοια φαινόμενα ΦΑΣΙΣΜΟΥ καί απροκαλυπτης βίας ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ κόσμος είναι δέσμιος τής κουλτούρας του όπως καί ο δυτικός αποφάσισα να αναρτησω αυτό το βίντεο καί να γράψω πέντε αράδες γιατί δέν αντέχω νά βλέπω καί να ακούω περί πολυτισμικότητας καί περί δικαιωμάτων του ανθρώπου

Συγκλονιστική επιστολή νομπελίστα Μ.Β. Λιό σα: “Η Ευρώπη γεννήθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης”!

Συγκλονιστική επιστολή νομπελίστα Μ.Β. Λιό σα: “Η Ευρώπη γεννήθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης”!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 9, 2012
nobel_thumb.jpg
Ο κορυφαίος Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, μιλά για την Ελλάδα σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Με ένα λογοτεχνικό κείμενο που θυμίζει τη γνωριμία του με την «ερωμένη του Θουκυδίδη», όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζακλίν ντε Ρομιγί, ο νομπελίστας συγγραφέας αναφέρεται με θαυμασμό και αγάπη στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Η Ευρώπη γεννήθηκε εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, είκοσι πέντε αιώνες πριν, και ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι αποδέχεται και θαυμάζει περισσότερο έχει τις μακρινές ρίζες του σε αυτή τη μικρή γωνιά της γηραιάς ηπείρου, στις ακτές του Αιγαίου, όπου το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό και η θάλασσα πιο γαλάζια»λέει ο βαθύτατα κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας που έχει αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές αντιθέσεις της κοινωνίας και της εποχής του.

Νέα προσπάθεια κυβιστησης της Λαγκαρντ: Παρεξηγηθηκαν οι δηλώσεις μου για την Ελλάδα

Νέα προσπάθεια κυβιστησης της Λαγκαρντ: Παρεξηγηθηκαν οι δηλώσεις μου για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουνίου 9, 2012
20120609-142311.jpgΑπό την ώρα που την έκραξαν όλοι, η Λαγκαρντ προσπαθει να ανασκευάσει, χωρίς αποτέλεσμα.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, είπε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της στον βρετανικό Guardian παρεξηγήθηκαν.

«Είπα ότι νοιώθω μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει για να ξεπεράσει την κρίση. Επίσης είπα ότι λυπάμαι που οι παρατηρήσεις μου (για τον Νίγηρα) παρεξηγήθηκαν και πλήγωσαν αισθήματα. Δεν ήταν στην πρόθεσή μου» δήλωσε.
Και εμείς την πιστέψαμε… Δεν γίνεται να μας βγάζει όλους τρελούς και να μην ζητα ακόμα έστω μια συγγνώμη.
Η Λαγκάρντ λέει ότι το ΔΝΤ «εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να έχει ένα καλύτερο μέλλον, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».
«Η αρχή του ΔΝΤ είναι να μην εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίζει το διάλογο με τους αξιωματούχους. Γι’ αυτό ας περιμένουμε, όπως το κάνουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι θεσμοί, τις εκλογές της 17ης Ιουνίου».