Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Eurobank: Η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι η ανεργία





σημ.Αμετανόητου: Η ανεργία δεν είναι καθόλου απειλή για την οικονομία.Αν ήθελαν δεν θα υπήρχε.Απειλή για τον καπιταλισμό είναι.
Και δεν ξέρω αν θα τη γλυτώσουν πάλι.Γιατί Κέϋνς στον ορίζοντα, δεν βλέπω… 


Ως την μεγαλύτερη και πλέον μακροχρόνια πρόκληση χαρακτηρίζει την ανεργία η διεύθυνση οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους της τράπεζας κ. Στυλιανό Γώγο και Όλγα Κοσμά, η διατήρηση της ανεργίας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε. αποτελεί ισχυρή απειλή για την οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά είναι ιδιαίτερα υψηλή η σπατάλη πόρων αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.
Όπως τονίζουν η μείωση του αριθμού των ανέργων θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί – και μάλιστα μείωση της ανεργίας κατά 10 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες – εντός της επόμενης 10ετίας εάν η ελληνική οικονομία κατορθώσει να επιτύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προϋποθέσεις για την ισχυρή ανάπτυξη αποτελούν η αύξηση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, η μείωση του κόστους κεφαλαίου αλλά και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των νοικοκυριών.
Βάσει του οικονομικού μοντέλου που εξετάζουν οι αναλυτές της Eurobank, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα, ανάλογα με τον «βαθμό αισιοδοξίας» του κάθε σεναρίου:

Ιστορία και πόλεμος πίσω απ΄ την BRAZUCA!


Adidas-Brazuca-Ball5Tου Μάριου Αραβαντινού
Αν κανείς επιχειρήσει να αγοράσει την μπάλα του μουντιάλ της Βραζιλίας, τον σχεδιασμό της οποίας έχει επιμεληθεί, όπως κάνει από το 1970 κι έπειτα, η Αdidas, θα κληθεί να καταβάλλει περί τα 160 δολάρια. Τόσο περίπου κοστολογεί η εταιρία την Βrazuca, όπως ονομάστηκε η μπάλα, η οποία, πριν καταλήξει στα πόδια των πρωταγωνιστών, πέρασε από σκληρές δοκιμασίες, ακόμη και από τη ΝΑSA, η οποία έδωσε την έγκριση της προκειμένου να χρησιμοποιηθεί. Το καλό με την μπάλα του φετινού παγκόσμιου κυπέλλου, διατείνεται η εταιρία, είναι ότι, λόγω του πολύπλοκου σχεδιασμού της, δεν θα δημιουργεί τις αναταράξεις για τις οποίες παραπονέθηκαν οι ποδοσφαιριστές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το μουντιάλ φιλοξενούσε η Νότια Αφρική. Το κακό, πάλι, είναι ότι για να την αγοράσει ένας μέσος Βραζιλιάνος, με μισθό περίπου 300 δολάρια, πρέπει να αφιερώσει μισό μήνα δουλειάς και παράλληλα να περιορίσει τα έξοδα του για την κάλυψη των βασικών αναγκών του.
Περίπου 3.000 τέτοιες μπάλες, οι οποίες παράχθηκαν μακριά από τη Βραζιλία ή τη φυσική έδρα της εταιρίας στη Βαυαρία, θα χρησιμοποιηθούν στο φετινό μουντιάλ, όμως εκείνοι που τις δημιούργησαν είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τις απολαύσουν εν δράσει. Κι αυτό γιατί στη μακρινή πόλη Σίαλκοτ του βορειοανατολικού Πακιστάν έχουν σίγουρα σοβαρότερους προβληματισμούς από αυτούς που πιθανώς δημιουργεί ένα παγκόσμιο κύπελλο. Η Σίαλκοτ είναι κατά μία έννοια το βασίλειο του ποδοσφαίρου, αφού στα εργοστάσια της παράγονται περίπου 6ο εκατ. μπάλες ποδοσφαίρου ετησίως. Το Forward Sports, ένα εργοστάσιο που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει την μπάλα του Champions League, της Bundesliga και του γαλλικού Championnat, είχε φέτος την τιμητική του, αφού κατάφερε να γίνει επίσημος χορηγός του παγκόσμιου κυπέλλου, καθιστάμενο παράλληλα βασικός προμηθευτής της Αdidas. Αν κανείς περιηγηθεί στον επίσημο ιστότοπό του θα διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, ότι παράγει μπάλες κάθε είδους, καθώς και διάφορα άλλα αθλητικά προϊόντα, ενώ αυτοδιαφημίζεται ως «ειδικός στο ποδόσφαιρο». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Αργεντινός θρύλος Ντιέγκο Μαραντόνα δήλωσε πρόσφατα ότι το Πακιστάν θα είναι πρωταγωνιστής του φετινού μουντιάλ, όχι όμως λόγω των ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων του.

Απίστευτο/ Διαβάστε τι ζήτησε επιχείρηση στην Κρήτη


IRAKLIO

Στις αρχές Ιουνίου,  επιχείρηση στην Κρήτη  ζήτησε από τους υπαλλήλους να δηλώσουν εγγράφως ότι συμφωνούν να πληρωθούν μετά από… 3 μήνες, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και για να… “βγει”, θα έπρεπε οι υπάλληλοι να πληρωθούν σε τρεις μήνες! Η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται στον
τομέα του επισιτισμού και απασχολεί πάνω από 50 υπαλλήλους
Το εργατικό κέντρο, στο οποίο έγινε η καταγγελία, συνιστά στους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τέτοια δήλωση, αφού προφανώς ενέχει το χαρακτήρα ατομικής σύμβασης.
Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, επεσήμανε ότι μια τέτοια δήλωση είναι “προίόν εκβιασμού” και τόνισε ότι αν υπάρξουν τέτοιες δηλώσεις και χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση, τότε το ΕΚΗ θα απευθυνθεί στον Εισαγγελέα.

Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ



Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ
του Παντελή Καρύκα
Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ
Στην ιστορική απόφαση να μετονομαστεί, για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η ιστορική πόλη της Ρωσίας, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε το αίτημα βετεράνων του Κόκκινου Στρατού, με τους οποίους συναντήθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία και η όλη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Δεν γίνεται προς τιμή του Στάλιν», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Νμίτρι Ραγκόζιν, «αλλά προς τιμή αυτών που πολέμησαν εκεί».

5 άνεργοι έδωσαν ζωή σε κλειστό δημοτικό σχολείο και στέγασαν εκεί το νέο τους συνεργατικό εγχείρημα



Ανοιχτά Σχολειά
"Eκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή".
Στη φράση αυτή του Βίκτωρα Ουγκό, από το λόγο που εκφώνησε το 1847 στη Βουλή των Ομοτίμων της Γαλλίας, αποτυπώνεται επιγραμματικά η άποψη ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου αι. για την αξία, τη σημασία και τη συμβολή της εκπαίδευσης.
Επίκαιρη όσο ποτέ η φράση αυτή μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Κόντρα στην μιζέρια των καιρών, την σταθερή απαξίωση του πολιτισμού, τις ανύπαρκτες δραστηριότητες και την ισοπεδωτική υποκουλτούρα, η μόνη διέξοδος - ανάσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της επαρχίας του σήμερα είναι η πολιτιστική έκφραση, σε κάθε της μορφή.

Η εξουσιαστική κάστα των δικαστών ανταμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο σύστημα




Του Γ. Γ. 
Μόλις χτες αναπαράγαμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Τζώρτζιας Κορνάρου σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές θα πάρουν αναδρομικά 360.000.000 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν μια «προσυμφωνημένη απόφαση μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης προκειμένου να απορρίπτονται αιτήματα κλάδων εργαζομένων που θα επιβάρυναν και θα ανέτρεπαν τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις».
Σήμερα απ’ το δελτίο ειδήσεων του Mega (Δείτε το βίντεο) μαθαίνουμε ότι μετά την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας –των ίδιων των δικαστών δηλαδή- έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών κάτι που σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να  καταβάλλει –σ’ αυτούς και στους ένστολους- το αστρονομικό ποσό των 800.000.000 ευρώ!!! 
Είναι τόσο προκλητική αυτή η απόφαση που ακόμα και ο Ντελμπεντέρης αναγκάστηκε να διαχωρίσει την θέση του.

Iσραήλ : Ένας στρατός που έχει κράτος…


Sylvia Sylvia

‘Eνα Πραξικόπημα; Ανοησίες!
Ισραήλ: ένας στρατός που έχει κράτος
από τον Uri Avnery*
Η ύπαρξη του στρατού σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος αποτελεί κάτι παράδοξο.
Ο στρατός υποτίθεται ότι υπακούει την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτή η υπακοή είναι άνευ όρων.
Αλλά ο στρατός (συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων) είναι η μόνη αποτελεσματική ένοπλη δύναμη στη χώρα. Μπορεί να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα και να αρπάξει την εξουσία οποιαδήποτε στιγμή.
Μόνο τους τελευταίους μήνες, οι διοικητές του στρατού έχουν πραγματοποιήσει πραξικοπήματα στην Αίγυπτο και την Ταϊλάνδη, και ίσως και σε άλλα μέρη.
Τι είναι λοιπόν αυτό που εμποδίζει τους διοικητές του στρατού να προχωρήσουν σε πραξικοπήματα παντού; Απλά οι δημοκρατικές αξίες, στις οποίες είχαν ανατραφεί.
Στο Ισραήλ, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι αδιανόητο.

Σημαντική διάκριση νέας Ελληνίδας επιστήμονα σε συνέδριο για την Κυστική Ίνωση



Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση ήταν για τη χώρα μας η βράβευση της εργασίας μιας νέας επιστήμονα, της Μαρίας Νόνη. 
Ο θεσμός της βράβευσης νέων ερευνητών ηλικίας κάτω των 35 ετών έχει θεσπιστεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρία για την Κυστική Ίνωση και στόχο έχει την ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων να ασχοληθούν με το αντικείμενο της Κυστικής Ίνωσης, αλλά και την επιβράβευσή τους για αξιόλογες εργασίες και μελέτες για το νόσημα είτε σε ερευνητικό, είτε σε κλινικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου. 

Το ύποπτο παιχνίδι του Τόμσεν με τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

l
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στο υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς -εκτός από την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας- υπάρχουν τα «καυτά» θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της διευθέτησης του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να κορυφωθεί το φθινόπωρο.

Η ΕΕ ζητά εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Τουρκία

Οι «28» καλούν την Αγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού
O Ευ.Βενιζέλος με τους Στέφαν Φούλε (αριστερά) και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας (EPA)
Tην πεποίθηση ότι ο πλήρης σεβασμός των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του κοινοτικού κεκτημένου εκ μέρους της Τουρκίας μπορούν να δώσουν ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε τη Δευτέρα στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (Mικρή συλλογή άρθρων)

Α) 3ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών: "Η Πόλις των πόλεων: Η Πόλη της Καρδιάς μας"

 Δείτε παρακάτω ολόκληρο το πλούσιο πρόγραμμα της μεγάλης Γιορτής των Κωνσταντινουπολιτών





======================================================

Β)ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ: Να ασκήσουμε την δύναμη που έχουμε προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, στις 2-3 Αυγούστου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Να ασκήσουμε την δύναμη που έχουμε, σε αυτές εκλογές 

 20 Ιουνίου 2014

Αγαπητές Συμπολίτισσες, Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), ο φορέας που εκπροσωπεί
τους απανταχού της γης εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες, με αυτή την ανοικτή
επιστολή απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας, που είναι κάτοχοι της ιθαγένειας της Ρεπουμπλικανικής Τουρκίας και ζουν εκπατρισμένοι μακριά από την Πόλη.
Φέτος στην εκλογή Προέδρου της Τουρκίας, που θα γίνει για πρώτη φορά με απευθείας
ψηφοφορία, έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι ζουν εκτός χώρας, οι οποίοι θα μπορούν να
ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν στις κατά τόπους διπλωματικές αντιπροσωπείες της
Τουρκίας.

Είναι γνωστό, ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, συστηματικά και μεθοδικά επιδίωξαν να
αφανίσουν και να εκδιώξουν από την χώρα τα μέλη των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων
στιγματίζοντας τις Κοινότητες αυτές ως εν δυνάμει εσωτερικούς εχθρούς. Πράγμα που
πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό, σε ότι αφορά την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της
Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, ως αποτέλεσμα των στυγνών
αντιμειονοτικών κρατικών πολιτικών που εφάρμοσαν.

Μάλιστα πολλές κυβερνήσεις της Τουρκίας και μετά τον εκπατρισμό των Ρωμηών
Ορθοδόξων, επιδίωξαν με διάφορες μεθοδεύσεις να τους απογυμνώσουν από την ακίνητη
περιουσία τους και να αφαιρέσουν μαζικά τις ιθαγένειες τους, απ’ όσους ήταν πολίτες της
Τουρκίας, για να αποκόψουν οριστικά αυτούς τους ανθρώπους από τον τόπο τους και να
τους στερήσουν τα δικαιώματα τους ως πολίτες της χώρας.

Η εκλογή Προέδρου της Τουρκίας, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στους εκπατρισμένους
Κωνσταντινουπολίτες που έχουν διατηρήσει την τουρκική ιθαγένεια, να αποδείξουν ότι δεν
απεμπολούν τα δικαιώματα τους ως πολίτες των οποίων τα δικαιώματα είναι
καταχωρημένα από την διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης (1923) που αποτελεί και την ιδρυτική
πράξη της σύγχρονης Τουρκίας, αλλά και ως Ρωμηοί Ορθόδοξοι, μέλη της Ελληνορθόδοξης
Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Η Οι.Ομ.Κω. γνωρίζει πολύ καλά τα τραυματικά συναισθήματα οργής, αποστροφής και
δυσφορίας που διακατέχουν τους Κωνσταντινουπολίτες έναντι των Κυβερνήσεων της
Τουρκίας του παρελθόντος, εξαιτίας των συνθηκών του σκληρού και απάνθρωπου εκπατρισμού τους. Παρά ταύτα καλεί όλους τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες με
ιθαγένεια της Τουρκίας, να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν τα δικαιώματα τους.
Η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα
κατεύθυνση, ότι οι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες δεν είναι μια αμελητέα οντότητα,
αλλά έχουν την δύναμη και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με
βάση το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η ψηφοφορία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί στις 2
και 3 Αυγούστου 2014 (2 ημέρες) και σε περίπτωση που καμιά υποψηφιότητα δεν
συγκεντρώσει το 51% θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές στις 19 και 20 Αυγούστου
2014. Στην Ελλάδα, οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου θα στηθούν στο Γεν. Προξενείο
της Τουρκίας στην Αθήνα (Βασιλέως Παύλου 22, Παλαιό Ψυχικό 15452) και στο Γενικό
Προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη (Οδός Αγίου Δημητρίου 151, Θεσσαλονίκη
54634).

Σημειώνεται ότι όσοι συμπολίτες μας δεν είναι εγγεγραμμένοι στα Γενικά Προξενεία, εάν
επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν έως την 1 Ιουλίου 2014 μέχρι το τέλος
του ωραρίου εργασίας στα Γενικά Προξενεία που ανήκουν και να δηλώσουν την διεύθυνση
κατοικίας τους. Επίσης οι κάτοχοι παλαιού τύπου ταυτοτήτων (νουφούσια), τα οποία δεν
έχουν αριθμό μητρώου ταυτότητος, πρέπει να απευθυνθούν στο Γενικό Προξενείο που
ανήκουν για να εκδώσουν την νέα ταυτότητα τους πριν της Προεδρικές Εκλογές.

Τέλος όσοι είναι κάτοχοι νέων δελτίων θα πρέπει να ελέγξουν ότι είναι εγγεγραμμένοι
στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα: www.ysk.gov.tr
Όσοι επιθυμούν επιπλέον πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν διαμέσου του email:
nnap@otenet.gr

Γιατί έχει νόημα ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν τώρα

Σχετικό άρθρο: Γιατί δεν έχει κηρύξει το Κουρδιστάν την ανεξαρτησία του;

Φωτογραφία: al-akhbar.com •
Mohammed Shareef και Janroj Yilmaz Keles — Ekurd.net    (μτφ. Κριστιάν)
Με την εισβολή στο Ιράκ και τη μετέπειτα κακοδιαχείριση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτάχυναν τη κατάρρευση του Ιράκ ως ενιαίο κράτος, αλλά δεν την προκάλεσαν. 

Σκοτώνονται και Έλληνες στην Ουκρανία;



Η αίσθηση που υπήρχε από τη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία ανάμεσα στα θύματα, αλλά και σε αυτούς που πολεμούν μπορεί να βρίσκονται και Έλληνες πήρε τη μορφή γεγονότος.
του Αχιλλέα Πατσούκα
Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Μόσχα ο επικεφαλής του Ανώτατου Σοβιέτ της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, Ντενίς Πουσλίν έριξε μια διαφορετική βόμβα. Αφού υποστήριξε πως “ανάμεσα στους νεκρούς στο έδαφος μας δεν είναι μόνο Ρώσοι, αλλά και πολλοί ορθόδοξοι, ανάμεσα τους Έλληνες, Βούλγαροι και άλλες εθνότητες οι οποίες υπόκειται στη γενοκτονία”, έκανε ένα βήμα παραπάνω.

Ιράν: Επέστρεψε στο Ιράκ 130 πολεμικά αεροσκάφη

Image
Το Ιράν παρέδωσε στο Ιράκ τα πολεμικά αεροσκάφη που είχε μεταφέρει στην χώρα ο Σαντάμ Χουσεΐν, το 1990,πριν την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ λόγω της κατάληψης του Κουβέιτ από τις ένοπλες δυνάμεις της Βαγδάτης.

Σε σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων Qasım Ata υπογραμμίστηκε ότι το Ιράν παρέδωσε τα 130 πολεμικά αεροπλάνα τα οποία, όπως ανέφερε ο Qasim Ata θα εκσυχρονιστούν και θα χρησιμοποιηθούν  κατά της ακραίας οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε" (ΙΚΙΛ). Δεν δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Διαφορές στον αριθμό μαχητικών


Μέχρι το 1988, στο τέλος του Πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο Ιρακινός στρατός ήταν ο 4ος μεγαλύτερος στρατός του κόσμου και σύμφωνα με τους John Childs και André Corvisier, διέθετε, μεταξύ άλλων 484 μαχητικά αεροσκάφη και 232 μαχητικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον Michael Knights η αεροπορική δύναμη ήταν 700 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Από τις αμερικανικές και γενικά συμμαχικές επιθέσεις κατά τον Πόλεμου του Κόλπου το 1990 από το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ σχεδόν ανέπαφη έμεινε μόνο η Πολεμική Αεροπορία καθώς γιατί μετακόμισε στο γειτονικό Ιράν. Για τον ακριβή αριθμό των αεροπορικών μέσων του Σανταμ Χουσεΐν δεν υπάρχει συμφωνία πηγών- οι πληροφορίες τα φέρουν από 649 μέχρι 716. Ούτε για τα πόσα κατεστράφησαν, πόσα πήγαν στο Ιράν και πόσα είναι σε πτήσιμα από τότε. Η τουρκική τηλεόραση ανέφερε ότι επιστρέφονται - μετά από εκσυγχρονισμό - 130.

Το χρονικό της Καταιγίδας της Ερήμου


Να θυμίσουμε, συνοψίζοντας, ότι τις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ με το πρόσχημα ότι του κλέβει πετρέλαιο με γεωτρήσεις από κλίση. Σχεδόν αμέσως σχηματίστηκε μια συμμαχική δύναμη 35 κρατών, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία απελευθέρωσε το Κουβέιτ στις 27 Φεβρουαρίου 1991. Αυτός είναι με δυο λόγια ο Α' Πόλεμος του Κόλπου (Περσικού), η «Μητέρα όλων των Μαχών» για τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου» (Operation Desert Storm - φωτογραφία), σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία.

Αναλυτικότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '80 το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του 10ετούς ιρανο-ιρακινού πολέμου και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Όταν το Κουβέιτ ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής του κατά 40%, το Ιράκ ξεσήκωσε τον κόσμο ότι οι γείτονές του κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση κι έτσι κλέβουν το δικό του πετρέλαιο. Ήταν η αφορμή για την εισβολή και την κατάληψη του μικροσκοπικού εμιράτου από το Ιράκ. Ο Σαντάμ προχώρησε στο σχέδιο, πιστεύοντας ότι έχει την ανοχή των Αμερικανών, αφού, όπως αποκάλυψαν αργότερα οι New York Times, σε συνάντησή του με την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Βαγδάτη κ.Έιπριλ Γκιλέσπι, αυτή δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη διαμάχη Ιράκ - Κουβέιτ.

Αμέσως μετά την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ, οι ΗΠΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πέτυχαν την έκδοση της Απόφασης 660, με την οποία καταδικαζόταν η εισβολή και αξιωνόταν η απόσυρση των ιρακινών δυνάμεων (3 Αυγούστου 1990). Ανάλογη απόφαση πήρε και ο Αραβικός Σύνδεσμος την ίδια μέρα, ενώ στις 6 Αυγούστου με νεώτερη απόφασή του (661) το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Βαγδάτη. Παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες, οι ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία, φοβούμενες νέα εισβολή του Ιράκ στην πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου..

Στις 29 Νοεμβρίου 1990, το Συμβούλιο Ασφαλείας άναψε το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Κουβέιτ, δίνοντας προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 1991 στο Ιράκ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το εμιράτο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δια του Υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ συγκροτούσαν μία στρατιωτική δύναμη από 35 χώρες για να επιβάλλουν με τη χρήση βίας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1991 που έληγε το τελεσίγραφο του ΟΗΕ έγιναν κάποιες χλωμές ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά προσέκρουσαν στην άρνηση του Ιράκ, που ήθελε να εξαργυρώσει τη δική του αποχώρηση από το Κουβέιτ με την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα συριακά και παλαιστινιακά εδάφη. Στις 12 Ιανουαρίου 1991 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έλαβε από το Κογκρέσο την εξουσιοδότηση για την εμπλοκή στον επικείμενο πόλεμο, με αρκετούς εθνοπατέρες να διαφωνούν (52 - 47 στη Γερουσία και 250 - 183).

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια,τις παραμονές του πολέμου η Συμμαχία είχε αναπτύξει στον Κόλπο μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με όπλα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα, για χειρουργικά πλήγματα ακριβείας. Με αρχηγό τον αμερικανό στρατηγό Νόρμαν Σβάρτζκοπφ, η συμμαχική δύναμη αριθμούσε 1.000.000 στρατιώτες, 1.820 αεροσκάφη, 3.318 τανκς, 8 αεροπλανοφόρα και μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων. Στην αντίπερα όχθη, ο Σαντάμ είχε στη διάθεσή του 260.000 μάχιμους άνδρες και άλλους 800.000 σε εφεδρεία, 649 αεροσκάφη και 5.000 τανκς. Η υπεροχή των συμμαχικών δυνάμεων υπερτερούσε ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά.

Τα ελικόπτερα «Apachee» έδωσαν το σύνθημα της επίθεσης στις 2:38 π.μ. ώρα Βαγδάτης της 17ης Ιανουαρίου 1991, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ραντάρ των Ιρακινών. Ακολούθησαν συνεχείς έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών, που βομβάρδισαν αεροδρόμια και στρατηγικούς στόχους. Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη βομβαρδιζόταν με πυραύλους «Τόμαχοουκ» και η εικόνα αυτή έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του CNN. Πέντε ώρες μετά την πρώτη συμμαχική επίθεση, ο Σαντάμ Χουσεΐν σε ραδιοφωνικό μήνυμά του διακήρυττε ότι «η μεγάλη μάχη, η μητέρα όλων των μαχών ξεκίνησε. Η αυγή της νίκης πλησιάζει».

Την πρώτη εβδομάδα των αεροπορικών επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ είχε καταστραφεί. Σχεδόν ανέπαφη έμεινε μόνο η Πολεμική Αεροπορία και αυτό γιατί μετακόμισε, όπως προαναφέραμε, στο Ιράν. Πονοκέφαλο για τους Συμμάχους αποτελούσαν οι πύραυλοι «Σκουντ», οι οποίοι, παρότι απαρχαιωμένης τεχνολογίας, έκαναν τη δουλειά τους. Την πρώτη βραδιά της επίθεσης έπληξαν το Ισραήλ και προκάλεσαν τον θάνατο δύο ατόμων και πολλές ζημιές. Ήταν μια προσπάθεια του Σαντάμ να βγάλει το Ισραήλ στον πόλεμο και να διασπάσει τη Συμμαχία, που είχε στις τάξεις της και αραβικές χώρες. Στις 25 Φεβρουαρίου έπληξαν μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία και προκάλεσαν το θάνατο 28 στρατιωτικών.

Μετά την επιτυχία των εναέριων επιθέσεων ήλθε η σειρά των χερσαίων επιχειρήσεων για την ανακατάληψη του Κουβέιτ. Διήρκεσαν μόλις 100 ώρες (24 - 27 Φεβρουαρίου 1991), προς μεγάλη έκπληξη των αμερικανών στρατιωτικών, δείγμα της ανυπαρξίας της πολυδιαφημισμένης στρατιωτικής μηχανής του Σαντάμ. Στο διάστημα αυτό οι χερσαίες δυνάμεις των Συμμάχων απελευθέρωσαν το Κουβέιτ και έφθασαν 240 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε κατάπαυση του πυρός και ο πόλεμος έλαβε τέλος (27 Φεβρουαρίου 1991). Στην απορία πολλών γιατί δεν κατέλαβε τη Βαγδάτη για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο πατήρ Μπους απάντησε ότι ήθελε να κρατήσει ζωντανή τη Συμμαχία και δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες, που θα ήταν αχρείαστες. Άλλωστε και η εντολή που είχε από τον ΟΗΕ ήταν να απελευθερώσει μόνο το Κουβέιτ. Η ανατροπή του Σαντάμ θα ήταν έργο του γιου του, στον Β' Πόλεμο του Κόλπου (2003).

Η σημερινή συγκρότηση λόγω απειλής από ΙΚΙΛ

Τώρα καθώς οι αμερικανοί έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ και η κυβέρνηση που διοικεί την χώρα απειλείται από την ακραία Ισλαμιστική οργάνωση ΙΚΙΛ, οι Ιρακινοί συγκροτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη για να επιφέρουν άμεσα τα αναγκαία από αέρος χτυπήματα.

OnAlert

Ιράκ: Το τέλος ενός τεχνητού κράτους H ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (;)-4 (Mικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ιράκ: Το τέλος ενός τεχνητού κράτους

IRAQ, THE END OF AN ARTIFICIAL STATE
2014-06-14 

Iraq, which was created artificially after First World War according the secret Sykes–Picot Agreement and united with force under the despot Saddam Hussein by using ethnical and religious cleansing and genocides, will never exist as a state anymore.

By Roni Alasor
Middle East Diplomatic, Brussels 13 June 2014 - Iraq, which was created artificially after First World War according the secret Sykes–Picot game, shaped and “united” with force under the despot Saddam Hussein by using ethnical and religious cleansing and genocides, will never exist as a state anymore. 

A new phase in the Middle East

The seizure of Mosul by the fundamentalist Islamic State of Iraq-Levant (ISIS) and growing of the religious fanatics in Syria and in the Middle East, marks the beginning of a new phase. In the last years, Sunni jihadists supported by the former Iraqi dictator Saddam Hussein’s security elements and Sunni Arab tribes/Ulema in Iraq have been growing systematically against Shia dominated Bagdad.

The extremist policies of Iraqi Shia Prime minister Nouri Al Malliki, supported by Iranian regime, were one of the main reasons for the fast growth of the extremists. Since 2006, Mailliki also confronted and provoked Kurdistan Region with his hard stubbornness to not solve Iraqi problems according Iraqi current constitution which was ratified in 2005 referendum; this is including disagreements over oil and the so called dispute regions as Kurdish city Kirkuk, Xaneqin and other towns and villages.

The fact is that Iraq, which has been created artificially by the Western countries after First World War, now is more divided, not only because of the different fundamentalist Islamic sects as Shia and Sunni, but also mentally and physically. After all tragic crimes in the past Iraq, Shia and Sunni will never trust each other to live as a family.

And Kurds who lost several hundred of thousands as victims have also no reason to fight to keep Iraq united. Poisoning of the Kurdish city Halabja in 1988 and the Anfal Camping which resulted in more than 180 thousands of Kurdish lives are just two fresh memories the Kurds are still living with... 

Just in the last 10 years, over 500.000 Iraqi have been killed, more then one million injured and many millions of the Iraqi becomes refuge as a result of fighting between different religious and ethnical conflicts. The main question is will we continue to let some more million Iraqi will be killed in the name of so called unity of a state which is not exiting?  


Western responsibility over the Kurds

Western countries have to understand fully their responsibility for what they did against 40-45 million Kurds and other ethnical and religious minorities living in Kurdistan :

During World War I, in a secret game (Sykes–Picot) played between France - Russian and England, the European colonialist draw lines between the cities-towns and villages aimed to leave Kurds without state in the Middle East. The secret games between the super powers cleansed  Armenians, Assyrians-Syriac-Keldani people from their home land. And Kurdish regions has been divided between France (Syria), England (Iraq), Turkey and Iran. This was the price the Christians and Kurds are still paying in the last 100 year.

Currently, the Kurdistan Regional Government (KRG) is the only force in Iraq which can be trustful ally of the West to bring the peace and stability in Iraq and the Middle East, but also in the fight against fundamentalism and terror.

Kurdistan Region governance is based generally on the Western model of secularism, protection of the minorities, rule of law and democracy and it represents the only opportunity for Christians and other minorities to be protected in their homeland.

============================================================
Β)

Η Νέμεσις στο Ιράκ

του Ραφαήλ Καλυβιώτη*
Η κατάληψη της Μοσούλης από την ακραία στρατιωτική σουνιτική οργάνωση υπό την επωνυμία «Ισλαμιστικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIS) είναι γεγονός. Το μόρφωμα αυτό έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα αλλά ακόμα και η τελευταία ωχριά μπροστά στις σκληροπυρηνικές μεθόδους του. Ο δε ηγέτης του, ο  Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ισχυρίζεται ότι είναι ο συνεχιστής/απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ διεκδικώντας έτσι ένα ρόλο «ελέω Θεού Βασιλείας».

Φωτογραφικά ντοκουμέντα: Μιχαλολιάκος και Παππάς με τη σβάστικα και το σήμα των SS



Ο Χρήστος Παππάς δε διστάζει να φωτογραφηθεί σε στάση προσοχής και με τη σβάστικα στο μπράτσο την ώρα που χαιρετά ναζιστικά στο γερμανικό νεκροταφείο... 
«Δεν είμαστε ναζιστές, αλλά Έλληνες εθνικιστές» λένε βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» μαρτυρά ότι η ηγεσία της οργάνωσης έχει βαθιές ναζιστικές ρίζες.
Στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάππα και Μαρία Δημητρακοπούλου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό από το ξεκίνημα της Χρυσής Αυγής.

Σκάνδαλο στημένων αγώνων αποκαλύπτει η "Daily Telegraph"


Πέτρα του σκανδάλου η Γκάνα
«Βόμβα» στα θεμέλια του Μουντιάλ της Βραζιλίας βάζει σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, που αποκαλύπτει βρετανική εφημερίδα, με «πρωταγωνίστρια» την Γκάνα, η οποία ως γνωστόν μετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα διεκδικεί το εισιτήριο για τους 16 της διοργάνωσης.
Όπως αναφέρει η «Daily Telegraph» στο φύλλο της Δευτέρας, οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας φέρονται να έχουν υπογράψει συμφωνητικό με συνδικάτο στοιχηματισμού, προκειμένου να στήνουν παιχνίδια.

Τι έγινε όταν οι Ναζί δεσμοφύλακες έπεσαν στα χέρια των κρατούμενων που απελευθερώθηκαν από τους Συμμάχους;...

evraios vs nazi

Ένοχοι και Αθώοι. Οι φωτογραφίες της απελευθέρωσης χιλιάδων κρατούμενων από τα ναζιστικά στρατόπεδα αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της φρικιαστικής ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καταγράφουν την οργή και το θυμό των βασανισμένων κατά των δεσμοφυλάκων τους στα κολαστήρια των Ναζί....

Αριστείδης Στεργιάδης: Ο ύπατος αρμοστής-τύραννος της Σμύρνης, που μισήθηκε απο Σμυρνιούς και Ηπειρώτες

aristeidis_steriadis3_426464646.jpg
Σε εκδήλωση στηΣμύρνη ο Στεργιάδης επιπλήττει φραστικά δημοσίως τον στρατηγό Νίδερ! 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη 
Στις 22 Ιουνίου 1949, πέθανε ξεχασμένος στη  Νίκαια της Γαλλίας, ο άνθρωπος που μισήθηκε από ηπειρώτες και μικρασιάτες για τον αυταρχικό χαρακτήρα του, που χειροδίκησε με μητροπολίτες και ιερείς, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1861 και διορίστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο αρμοστής, στην ΄Ηπειρο το 1917 και στη Σμύρνη το 1919.
Στην Πρέβεζα, ο μητροπολίτης Ιωακείμ, «τόλμησε!» να τον επισκεφθεί στο γραφείο του, όπου βρισκόταν και ο υπουργός Περιθάλψεως  Σίμος. Μόλις τον είδε ο Στεργιάδης, έγινε έξαλλος και μπροστά στον υπουργό, του λέει: «Τι θέλεις εδώ δέσποτα; Ποιος σε κάλεσε;». Και σύμφωνα με την εφημερίδα «Ακρόπολις», «όρμησε, τον ήρπασε από το εγκόλπιο το οποίον έσφιγγε δυνατά το λαιμό του και τον έσυρε βιαίως προς την έξοδο. Η αλυσίδα του εγκολπίου παρά ολίγον  να τον πνίξη!» Μία ώρα μετά, επιτέθηκε στο βουλευτή Πρεβέζης Γερογιάννη με ύβρεις και τον απέπεμψε, ενώ χαστούκισε για ασήμαντο λόγο, τον τελωνιακό υπάλληλο Κρεβατά!

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ:ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ “ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ”(Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Οι ηγέτες «ράβουν κοστούμι» στον Γιούνκερ και ο Κάμερον ετοιμάζει αντεπίθεση



Συγκρουσιακό διαγράφεται το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής: Το Λονδίνο αφήνει να διαρρεύσει πως ο Ντέιβιντ Κάμερον σκοπεύει να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους ηγέτες σε ψηφοφορία στην επικείμενη Σύνοδο για το εάν θέλουν τον Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ζητώντας τους να εξηγήσουν γιατί δεν αναζητούν άλλο υποψήφιο.

Την ίδια ώρα, και αφού ο Λουξεμβούργιος πήρε το χρίσμα και των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρει ότι αρχηγοί ευρωπαϊκοί κυβερνήσεων καταρτίζουν πρόγραμμα πολιτικών το οποίο θα «αναθέσουν» στον Γιούνκερ.

Και επισήμως διεκδικεί η Ρούσεφ επανεκλογή στην προεδρία της Βραζιλίας








Τη βούλα του Εργατικού Κόμματος πήρε η υποψηφιότητα της Ντίλμα Ρουσέφ για επανεκλογή κατά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, σε μία αναμέτρηση που θεωρείται ότι θα είναι η δυσκολότερη από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα το 2002.

Έστω και με μικρότερο προβάδισμα ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν νικήτρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Spiegel: «Ρουά ματ στη βασίλισσα» Μέρκελ





Το άρθρο επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της γερμανίδας καγκελαρίου στην ΕΕ κυρίως λόγω της πολιτικής λιτότητας, στην οποία εμμένει. Όπως υποστηρίζει το άρθρο, στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν εκτός από το τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το Ισραήλ χτύπησε στόχους στη Συρία




Εννέα στόχους σε συριακό έδαφος έπληξαν ισραηλινά μαχητικά τα ξημερώματα της Δευτέρας, ως αντίποινα για την επίθεση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός 15χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο ανθρώπων.


Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως είναι και η απάντηση σε μία σειρά από παραβιάσεις συνόρων και πυροβολισμούς από μεριάς των Σύρων και πως έγινε για να διαφυλαχθούν οι Ισραηλινοί πολίτες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: CIA και ΜΙ-6 ήταν ενήμερες για τα σχέδια των δολοφόνων του ΙΚΙΛ


ικιλΤην ίδια ώρα που τα δυτικά σύνορα του Ιράκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη εξέγερση, μήνες πριν οι μαχητές του ΙΚΙΛ αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, οι μυστικές υπηρεσίες των Κούρδων είχαν προσπαθήσει να εξηγήσουν στους συμμάχους τους στη CIA, την MI6 και την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση πως το ΙΚΙΛ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ, αλλά οι προειδοποιήσεις αυτές απέτυχαν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ενέργεια.
Οι Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν επίσης προειδοποιήσει τους συμμάχους ότι το ΙΚΙΛ στρατολογεί μουσουλμάνους από ξένες χώρες, καθώς και ότι σχεδίαζε συμμαχία με τους Μπααθιστές, οι οποίοι κατείχαν την εξουσία επί Σαντάμ Χουσεΐν.

Απέτυχε να σχηματίσει ευρωομάδα η Λεπέν



Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
marin-lepen
Η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και ο Ολλανδός εθνικιστής Γκερτ Βίλντερς είχαν καταλήξει σε συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές προκειμένου να «καταστρέψουν εκ των έσω» την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ολλανδός σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν, Γκερτ Βίλντερς, «δυστυχώς δεν καταφέραμε να σχηματίσουμε μια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άλλα έξι κόμματα».
Η αντίπαλη ευρωσκεπτικιστική ομάδα, που περιλαμβάνει το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ και το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, πέτυχαν τη διαμόρφωση συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα καθώς πήραν μαζί τους μια ευρωβουλευτή που εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ευρωβουλή έχουν διορία μέχρι την Τρίτη να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα, διαφορετικά θα χαρακτηριστούν ανεξάρτητα μέλη στο κοινοβούλιο.


efsyn.gr

Του 10ωρου οι πεσόντες νανουρίζονται με τσόντες…

Αυτή η σύνοψη δεν είναι διαθέσιμη. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ανάρτηση.

Οι ύποπτοι για την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τα σενάρια και οι διαφωνίες των ιστορικών

Οι ύποπτοι για την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τα σενάρια και οι διαφωνίες των ιστορικών
Η Αλεξάνδρεια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας. Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ όταν κατέκτησε την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, προτού αναχωρήσει ο Μέγας Αλέξανδρος από την Αίγυπτο για να συνεχίσει την εκστρατεία του στα βάθη της Ανατολής, αποφάσισε να ιδρύσει μία πόλη στα παράλια της Μεσογείου στην οποία χάρισε το όνομά του. Ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλέξανδρου, διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου το 323 π. Χ . Ο ίδιος ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά με το όνομα Πτολεμαίος ο Α ´. Οι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τον Πτολεμαίο ως διάδοχο των Φαραώ της ανεξάρτητης Αιγύπτου. Στη συνέχεια ο Πτολεμαίος έκανε την Αλεξάνδρεια πρωτεύουσα της Αιγύπτου στη θέση της Μέμφιδος. Αυτή ήταν η αρχή της ακμής της.
Απεικόνιση των δρόμων της αρχαίας Αλεξάνδρειας.
Απεικόνιση των δρόμων της αρχαίας Αλεξάνδρειας....

Η δυναστεία των Πτολεμαίων συνέχισε το όραμα του Μεγάλου Αλέξανδρου που ήθελε να κάνει την Αλεξάνδρεια το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου και παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο. Ο Πτολεμαίος ο Α ´ίδρυσε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εκπληρώνοντας το όνειρο του Μ. Αλέξανδρου που και αυτός με τη σειρά του το είχε εμπνευστεί από τον Αριστοτέλη. Έτσι άρχισε η συγκέντρωση όλου του επιστημονικού και πολιτιστικού πλούτου που ήταν σκορπισμένος σε διάφορες συλλογές και βιβλιοθήκες. Λέγεται ότι τοποθέτησε αρχικά 200.000 τόμους. Ο διάδοχος του, Πτολεμαίος Β ´, διπλασίασε τα βιβλία. Στο πέρασμα των αιώνων η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου. Ο πλούτος της ανερχόταν στις 700.000 χειρόγραφες περγαμηνές. Διανοούμενοι της εποχής, επιστήμονες, μαθηματικοί, ποιητές, πήγαιναν εκεί για να μελετήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Ήταν δηλαδή σαν το πρώτο αρχαίο πανεπιστήμιο. Όμως η βιβλιοθήκη καταστράφηκε και όλα τα χειρόγραφα χάθηκαν. Τι προκάλεσε λοιπόν την καταστροφή της ; Διάφορες θεωρίες για την εξαφάνιση κυκλοφορούν εδώ και αιώνες. Η ιστορική έρευνα έχει καταλήξει σε τρεις βασικούς υπόπτους: Έναν Ρωμαίο, έναν χριστιανό και έναν μουσουλμάνο....

1ος ύποπτος : ο Ιούλιος Καίσαρας
library-alexandria1
Το πρώτο πλήγμα που δέχθηκε η βιβλιοθήκη ήταν το 48 π.Χ κατά τη διαμάχη μεταξύ Ιουλίου Καίσαρα και Πτολεμαίου του 13 ου. Σύμφωνα με πηγές ο Καίσαρας διέταξε να βάλουν φωτιά στα ίδια του τα πλοία για να μην τον περικυκλώσει ο εχθρός . Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και κατά λάθος κατέστρεψε τη βιβλιοθήκη. Κάποιες άλλες πηγές όμως θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την εκδοχή, αφού το Μουσείο που ήταν δίπλα από την βιβλιοθήκη παρέμεινε άθικτο. Γι ´αυτό κάποιοι μελετητές λένε ότι δεν καταστράφηκε η γνωστή βιβλιοθήκη, αλλά μια αποθήκη που περιείχε αντίγραφα....

2ος ύποπτος : ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόφιλος
Το 391 μ. Χ ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος αποφάσισε με διάταγμα να καταστραφούν όλοι οι παγανιστικοί ναοί. Ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόφιλος ξεκίνησε με την καταστροφή του ναού του Σεράπιδος στον οποίο υπήρχε αξιόλογη βιβλιοθήκη. Όμως και αυτή η εκδοχή είναι αβάσιμη αφού πρόκειται για έναν ναό και όχι για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Επίσης, δεν υπάρχουν αρχαίες πηγές που να αναφέρουν καταστροφή οποιασδήποτε βιβλιοθήκης.
3ος ύποπτος : ο χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού
Τον 7ο αιώνα ο χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού κατέλαβε την πόλη της Αλεξάνδρειας και διέταξε την καταστροφή των έργων της βιβλιοθήκης που έρχονταν σε αντίθεση με το Κοράνι. Οι στρατιώτες του έκαψαν όλα τα βιβλία εκτός από εκείνα του Αριστοτέλη. Τους πήρε 6 μήνες για να τα καταστρέψουν και μάλιστα χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για να ζεστάνουν τα δημόσια λουτρά όπου διασκέδαζαν. Και σ” αυτήν την εκδοχή όμως, υπάρχουν ενστάσεις από τους μελετητές. Αφ” ενός υπάρχει αναφορά για καταστρο...

Αφ” ενός υπάρχει αναφορά για καταστροφή μόνο βιβλίων και όχι βιβλιοθήκης και αφ´ετέρου, είναι πολύ πιθανό ο χριστιανός συγγραφέας που μετέφερε την πληροφορία να παραποίησε εσκεμμένα την αλήθεια. Λένε δηλαδή οι μελετητές ότι οι Ευρωπαίοι συγγραφείς του Μεσαίωνα είχαν κάθε λόγο να λοιδορήσουν τους Μωαμεθανούς εχθρούς τους. Το σίγουρο είναι πως ούτε πάπυροι διασώθηκαν, ίσως και λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ούτε ερείπια της βιβλιοθήκης βρέθηκαν. Το πιο πιθανό είναι η βιβλιοθήκη να καταστράφηκε σταδιακά με την παρακμή της Ελληνικής δυναστείας των Πτολεμαίων. Η πολιτική των Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων που ακολούθησαν καθόρισε την μοίρα αυτής της σπουδαίας βιβλιοθήκης. Η έλλειψη παιδείας και αγάπης για τα γράμματα οδήγησε την βιβλιοθήκη σε αφανισμό. Όταν ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός τότε, οτιδήποτε είχε σχέση με την αρχαία γνώση ταυτιζόταν με την ειδωλολατρεία και έπρεπε να καταστραφεί.
Πηγή:beautiful libraries, mixanitouxronou.gr

Ένταση και συγκρούσεις σε διαδήλωση Αλβανών στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου





Με πλαιστικές σφαίρες, δακρυγόνα και γκλομπ διέλυσε η αστυνομία διαδήλωση Αλβανών στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, που αντιδρούσαν στην ενίσχυση του «μπλόκου» στη γέφυρα που χωρίζει τη σερβική από την αλβανική κοινότητα της εθνοτικά διαιρεμένης πόλης.

Τζον Κέρι: Οι τζιχαντιστές στο Ιράκ απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή







Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) έχει καταστεί απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πιθανώς και πέραν αυτής, δηλώνει από το Κάιρο ο Τζον Κέρι ζητώντας από τις αραβικές κυβερνήσεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τους σουνίτες μαχητές στη Συρία καθώς ο πόλεμος έχει «περάσει» τα σύνορα και η στήριξή αυτή εν τέλει μπορεί να βοηθήσει την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατόπιν συνάντησης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο. Οι τζιχαντιστές είναι απειλή όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και πιθανώς και ευρύτερα, υπογράμμισε ο Κέρι, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Μεταμόρφωση των χρωματιστών επαναστάσεων σε ένοπλες εξεγέρσεις






Πριν αρκετό διάστημα είχε γίνει μεγάλη κουβέντα για τις ΜΚΟ ανά τον κόσμο και πως αυτές επηρεάζουν αποφάσεις και πράξεις κατά το δοκούν τρίτων που μπορεί να είναι ιδιώτες, έτεροι οργανισμοί ή ακόμη και χώρες. Σε αυτό το περιθώριο είχαμε δημοσιεύσει και ένα αντίστοιχο σχετικό άρθρο για τον ρόλο τους .


Όμως το νέο τους πρόσωπο, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία και αναλύσεις είναι αυτό του ακτιβισμού. Το προοίμιο αυτών ήταν οι «χρωματιστές επαναστάσεις» που πολλοί τις περιέγραφαν ως υποκινούμενες εξεγέρσεις του κόσμου, χωρίς οπλισμό, εξεγέρσεις  που έθεταν σε προβληματισμό πολλές κυβερνήσεις στον πλανήτη. Στην Ελλάδα βιώσαμε κάτι παρόμοιο το 2008 και πλέον φαίνεται πως είχε υποκινηθεί από ξένα στοιχεία και κέντρα.

Αλλά τώρα το νέο πρόσωπο μοιάζει να είναι πολύ διαφορετικό και δείχνει να έχει ως εκκίνηση την περιοχή της Συρίας και μετά της Ουκρανίας, όπου ενώ ξεκινούν αντιδράσεις από πολίτες προς τις κυβερνήσεις και και τις πράξεις τους, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί πως οι αντιδράσεις αυτές αποτελούσαν αναχώματα για άλλους πολίτες , ένοπλους πλέον και οργανωμένους σε πολιτοφύλακες.

A ‘Spook War’ May Be Brewing



Corruption scandals are, sadly, hardly new to the Russian police and security apparatus. Often they are just signs of political struggles and lead to nothing more than demotions, reshuffles and temporary suspensions. Sometimes, though, they turn lethal.
This Monday, while being questioned on corruption charges, Major-General Boris Kolesnikov apparently managed to push past two police guards and leap out of a sixth floor window, falling to his death.

Μάταλα: Η Πραγματική Ιστορία…




1 Vote


Τα Μάταλα, στην αρχή, ήταν γνωστά μόνο σε πολύ λίγους «παράξενους» νεανίες του εξωτερικού, που –από διάφορους λόγους-απογοητευμένοι ή κυνηγημένοι, έφευγαν από τις πατρίδες τους, αναζητώντας την «περιπέτεια» και «το ουσιαστικό νόημα της ζωής», δηλαδή την Αλήθεια. Οι πρώτοι που πήγαν εκεί, και έμειναν στις σπηλιές, ήταν μπήτνικς, γύρω στα 1965. Μετά, το 1967, πηγαίνουν και χίπις.

ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ (30 ΗΜΕΡΕΣ) 23 ΙΟΥΝΙΟΥ – 23 ΙΟΥΛΙΟΥ



Ο Εκατομβαιών είναι ο 1-ος μήνας στο Αττικό ημερολόγιο, άρχιζε την πρώτη νουμηνία μετά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) και αντιστοιχούσε με το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου, αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Είχε πάρει το όνομά του από τα Εκατόμβαια, μία γιορτή που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα, στην οποία θυσιάζονταν εκατόμβαι, δηλαδή μεγαλοπρεπής θυσία 100 βοδιών, ταύρων κ.ά. 
Κυριότερες γιορτές στην αρχαία Αθήνα κατά το μήνα αυτό ήταν τα
Παναθήναια, τα Κρόνια και τα Συνοίκια.

Εντυπωσίασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Kavala AirSea Show 2014 (φωτο + video)


εδ1Εικόνες από τα Ιπτάμενα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εντυπωσιάζουν στο Kavala AirSea Show 2014, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής…Ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθεί την επίδειξη!Την παράσταση την έκλεψε το μαχητικό αεροσκάφος F-16 BLK 52 της ομάδας «Ζευς» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα Saudi Hawks της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, με τις εντυπωσιακές φιγούρες τους που έκοβαν την ανάσα και τα σχήματα με τους καπνούς που έβγαζαν, καθώς και το πολεμικό ελικόπτερο Apache AH-64 του Ελληνικού Στρατού  και το Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που έγλειψαν κυριολεκτικά τη Θάλασσα !