Ετικέτες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ενας «προφήτης» με πίτσες και φραπεδιά!


#

Πως ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης παρουσιάζεται ξαφνικά ως νέος και άφθαρτος. Κρύβει το παρελθόν του με τις γραφικότητες και τις απίστευτες γκάφες
Παραμονές των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέρρεε και επέστρεφε θριαμβευτής ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Βασίλης Λεβέντης τότε, πριν από 22 χρόνια, έδινε το δικό του… ρεσιτάλ! Κι όμως, σήμερα, έπειτα από 30 και πλέον χρόνια αμφιλεγόμενης πολιτικής σταδιοδρομίας, εμφανίζεται ως νέος (!!!) και άφθαρτος και δείχνει έτοιμος παρά ποτέ για την είσοδό του στη Βουλή.

Η ιστορία της Αϊντχόφεν



Αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Νότιας Ολλανδίας. Το πλήρες όνομά του είναι Αθλητική Ένωση Φίλιπς (Philips Sport Vereniging NV). Μαζί με τον Άγιαξ και τη Φέγενορντ συγκροτούν την «Αγία Τριάδα» του Ολλανδικού ποδοσφαίρου.
Η Αϊντχόφεν ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1913 από τον πολυεθνικό βιομηχανικό κολοσσό της Φίλιπς, που εδρεύει στην περιοχή, για την ψυχαγωγία των εργαζομένων της εταιρείας. Η ίδρυση του συλλόγου συνδυάστηκε με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα από την ήττα των Γάλλων στους Ναπολεόντειους Πολέμους, που είχαν απειλήσει την ανεξαρτησία της Ολλανδίας.
Η ομάδα από την αρχή της ίδρυσής της αγωνίζεται στο ίδιο γήπεδο, το Στάδιο Φίλιπς (Philips Stadion), χωρητικότητας 35.000 θεατών. Είναι γνωστή τους ολλανδούς φιλάθλους με τους χαρακτηρισμούς «ερυθρόλευκοι» (rood-witten) από τα χρώματα της φανέλας της, «χωριάτες» («boeren») από την αρχική αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής και για να αντιδιαστέλλονται από τους αστούς του Άγιαξ, και «γλόμποι» (lempkes) από την παρουσία της Φίλιπς στην πόλη, αλλά και από την παρουσία ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα στο πρώτο έμβλημα της ομάδας.

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου



Το 395 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη τη ζώνη της Θεοτόκου, ένα από τα λιγοστά κειμήλια του επιγείου βίου της Παναγίας, κατασκευασμένη από τρίχες καμήλας. Την τοποθέτησε σε μία χρυσή θήκη, που ονομάστηκε Αγία Σωρός, και την εναπόθεσε στο ναό της Θεοτόκου στη συνοικία Χαλκοπρωτεία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σωρό μετά από 410 χρόνια, για να επικαλεσθεί τη θεία χάρη της, επειδή η σύζυγός του Ζωή διακατεχόταν από έναν δαίμονα. Αφού, λοιπόν, την προσκύνησαν, ο πατριάρχης άπλωσε την τίμια Ζώνη πάνω στην πάσχουσα αυτοκράτειρα, η οποία ελευθερώθηκε αμέσως από το δαιμόνιο. Το γεγονός τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 31 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους.

Καλιγούλας 12 – 41


 Καλιγούλας
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας (Caligula), γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 12 μ.Χ. Σε ηλικία δύο ετών έγινε η μασκότ ενός στρατοπέδου που διοικούσε ο πατέρας του. Οι χαρακτηριστικές μπότες (Καλιγούλα στα Λατινικά), οι οποίες συνόδευαν τη μικροσκοπική στολή του λεγεωνάριου που φορούσε, του χάρισαν το παρωνύμιό του.
Αυτοκράτορας στέφθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών κι έφερε έναν αέρα ανανέωσης. Επέτρεψε την κυκλοφορία συγγραμμάτων που είχαν απαγορευθεί κατά τις προηγούμενες βασιλείες, κατήργησε τις δίκες για εθνική προδοσία, έδωσε χάρη στους εξόριστους και βοήθησε όσους είχαν καταστραφεί οικονομικά εξαιτίας του φορολογικού συστήματος.

Μαρία Μοντεσόρι 1870 – 1952


Μαρία Μοντεσόρι

Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, δημιουργός του εκπαιδευτικού συστήματος που φέρει το όνομά της. Για την εποχή του αποτέλεσε πρωτοπορία και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσοριανά» ή «μοντεσοριανές σχολές».
H Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι (Maria Tecla Artemisia Montessori) γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 στο Κιαραβάλε, ένα χωριό πλησίον της Αγκώνας. Ο πατέρας της Αλεσάντρο Μοντεσσόρι ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και διηύθυνε ένα κρατικό καπνεργοστάσιο και η μητέρα της Ρενίλντε Στοπάνι ήταν μία ιδιαίτερα μορφωμένη νοικοκυρά.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 31 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1907
Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία δημιουργούν την Αντάντ, την Εγκάρδια Συμφιλίωση.

Η δολοφονία Τελίνι και η Κατάληψη της Κέρκυρας από τη φασιστική Ιταλία



Ένα χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία κι ενώ η χώρα μας βίωνε τα επακόλουθα της μικρασιατικής καταστροφής, ο Μπενίτο Μουσολίνι και η φασιστική Ιταλία έδειξαν το σοβινιστικό τους πρόσωπο και τις επεκτατικές τους διαθέσεις στα Βαλκάνια.
Αφορμή στάθηκε το επεισόδιο της 27ης Αυγούστου 1923 στο δρόμο Ιωαννίνων - Κακκαβιάς, κατά το οποίο βρέθηκαν δολοφονημένοι πέντε Ιταλοί, μέλη της επιτροπής για την οριστική χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, μετά την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία το 1921. Επρόκειτο για τον στρατηγό Τελίνι, τον ταγματάρχη Κόρτι, τον λοχαγό Μπανατσίνι, τον οδηγό του αυτοκινήτου τους και ένα διερμηνέα.
Ο Μουσολίνι, που ήθελε να ενισχύσει και το γόητρό του, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα των ανακρίσεων από τις ελληνικές αρχές, επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα με τους ακόλουθους όρους:

Σε ανάκριση ο Γιώργος Τράγκας για ανακριβές «πόθεν έσχες»



ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
tragas-660_0_0
Στο μικροσκόπιο των ανακριτών του Πρωτοδικείου βρίσκεται ο δημοσιογράφος και εκδότης ημερήσιων εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων Γιώργος Τράγκας για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.
Την υπόθεση ερευνά η 16η ειδική ανακρίτρια για κακουργηματική απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, που σύμφωνα με δικαστικές πηγές αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σκέλος της έρευνας που αφορά τις καταθέσεις του δημοσιογράφου στη λίστα Λαγκάρντ έχουν αναλάβει οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης.