Ετικέτες

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων


Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης. Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις.

Ερευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο!


Ερευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο!

Λουκάς | Σεπτεμβρίου 13, 2011 at 12:06 | Ετικέτες: ΕΛΛΑΣ | Κατηγορίες: ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | URL: http://wp.me/p1aYwg-6ks

Εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες θα ερευνήσουν την περιοχή από την Κέρκυρα μέχρι και την Κρήτη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων. Στο 1 με 1,5 εκατ. δολάρια ημερησίως υπολογίζονται τα έσοδα που μπορούν να διασφαλιστούν. Ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας γεννά η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους, του Κορινθιακού Κόλπου και του Νότιου Κρητικού Πελάγους.
Χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης προκήρυξαν διαγωνισμό που καλεί ξένες γεωφυσικές εταιρείες να κάνουν επιστημονικές έρευνες. Ολο το θαλάσσιο υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης μπαίνει στο επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες και θα κληθούν μέσα στο 2012 να ρίξουν... γεωτρύπανα.

ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ – Ο αμφιλεγόμενος βασιλιάς της Σπάρτης



ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ (WIKIPEDIA)



Demaratus

From Wikipedia, the free encyclopedia
Demaratus (GreekΔημάρατος) was a king of Sparta from 515 until 491 BC, of the Eurypontid line, successor to his father Ariston. As king, he is known chiefly for his opposition to the other, co-ruling Spartan king, Cleomenes I.

ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ



Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους
Οι νόμιμες διγαμίες των Σπαρτιατών και οι συνέπειές τους

ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ (ΠΗΓΕΣ)


ΠΟΙEIN: Ο Έστω-Τόπος για την ποίηση
Η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «poiein.gr» είναι μια ιστοσελίδα για ποιήματα, ποιητές και ποίηση (ίσως...) από όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο...(περισσότερα)


Βυζαντινό Στασιωτικό Μέρος Β΄, Ανθολόγιο: Ζ. Δ. Αϊναλής

ΙΟΥΛ25

Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σωτήρης Παστάκας
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
2.) Η καθαίρεση του Ιουστινιανού Β΄

«Οι εξεγερμένοι της Λιβύης εκτέλεσαν Κροάτες και Σέρβους μισθοφόρους»


Εγκλήματα πολέμου από το καθεστώς Καντάφι και τους εξεγερμένους διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία

«Οι εξεγερμένοι της Λιβύης εκτέλεσαν Κροάτες και Σέρβους μισθοφόρους»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecernji List

Lockheed: Πρόταση προμήθειας αεροσκαφών ...«ενόψει ΑΟΖ»


Lockheed: Πρόταση προμήθειας αεροσκαφών ...«ενόψει ΑΟΖ»

Πρόταση για την προμήθεια, εν μέσω οικονομική κρίσης, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «P3C», κατέθεσε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η Lockheed Martin. Η πρόταση συνοδεύτηκε με μία άνευ προηγούμενη παρέμβαση, δια στόματος του αρμόδιου αντιπροέδρου της εταιρείας Ντένη Πλέσσα, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά «θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ». Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή της εταιρείας για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων «F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 μέχρι 1,2 δισ. δολ., αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157 υπάρχοντα αεροσκάφη.

Τουρκία εναντίον Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γολιάθ και ποιος ο Δαυίδ; Σύγκριση.


Τουρκία εναντίον Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γολιάθ και ποιος ο Δαυίδ; Σύγκριση.

undefined
Στη Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται συγκρίσεις για τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Η Τουρκία με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατο εντός του ΝΑΤΟ, θεωρητικά θα έπρεπε να αισθάνεται δυνατή για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές ΕΔ σε μία πιθανή σύγκρουση. Ειδικά στη θάλασσα ,όπου είναι το πιθανότερο να αναμετρηθούν οι δύο χώρες, η Άγκυρα εμφανίζεται να υπερέχει σαφώς αριθμητικά έναντι του Ισραήλ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ (HISTORIAN)



Ένα άλλο θέμα είναι το εξής.
Οι τούρκοι διαμέσου του Ερντογκαν δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα στα οποία “έχει” και αυτή δικαιώματα.
Είπε συγκεκριμένα:
«Το Ισραήλ κατα τη δική του άποψη άρχισε να ανακοινώνει τη δική του ΑΟΖ όμως θα δει πως ποτέ δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα. Διότι και η Τουρκία έχει δικαίωμα στην ΑΟΖ εκεί, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και η Τουρκία χάρη στα βήματα αυτά, θα δείξει την αποφασιστικότητα της στο θέμα αυτό και θα εξασφαλίσει συνέχεια την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».
Σε πρώτη προσέγγιση απορεί κανείς τι σχέση έχει η τουρκική ΑΟΖ με το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Λεβιάθαν. Ακόμα και να θεωρήσεις το ψευδοκράτος των κατεχόμενων ως κράτος που έχει ΑΟΖ πάλι δεν έχει καμμία σχέση με τα προαναφερθέντα κοιτάσματα γιατί είναι πολύ νότια. Συμπέρασμα, οι Τούρκοι είναι πιθανόν να έχουν στόχο να αμφισβητήσουν τους τρόπους που μέχρι τώρα χαράσσονται διεθνώς οι ΑΟΖ. Ακούγεται παράλογο αλλά η Τουρκία είναι η κατεξοχήν χώρα της παράλογα επιθετικής διπλωματίας.
Σε δεύτερη προσέγγιση οι δηλώσεις Ερντογκαν αποτελούν άμεση απόδειξη του παράλογου της σκέψης του ή του ότι αυτά που λέει είναι για εσωτερική κατανάλωση στη χαμηλού πνευματικού επιπέδου πλειοψηφία των ψηφοφορών του. Και συγκεκριμένα, εαν υποθέσουμε ότι το ψευδοκράτος είναι αυτό που λέει ο Ερντογκάν, δηλαδή «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τότε παύει να είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου αλλά είναι κατακτητής της Κύπρου, έκανε το κράτος του και τελείωσε. Έχει την ΑΟΖ του προς τα βόρεια και αυτό ήταν. Τι δουλειά έχει τότε η τουρκία με την ΑΟΖ της “νότιας” Κύπρου;
Αυτός ηταν ο πρώτος παραλογισμός. Ο δεύτερος είναι πάνω στο ανάποδο σκεπτικό. Αφού λέει ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου τότε γιατί μιλάει για κράτος της “Βόρειας” Κύπρου;
Υπάρχει και τρίτος παραλογισμός. Εαν υποθέσουμε ότι ισχύουν αυτά που λέει ο Έρντογκαν και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη δικαιούται να έχει δικαίωμα πάνω στην ΑΟΖ της Κύπρου, τότε δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα και η Ελλάδα αλλά και η …Μεγάλη Βρετανία;…
Θα ήθελα να δω τον κύριο Λυγερό πως θα κατάφερνε να καθορίσει με τη βοήθεια διαγραμμάτων Voronoi την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου… Αυτό για να ευθυμήσουμε λίγο μέσα στην μαυρίλα που προκαλούν οι δηλώσεις Έρντογκαν.
Μια τρίτη προσέγγιση των δηλώσεων Έρντογκαν είναι το ότι αφού με βάση τα παραπάνω η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο έχει δικάιωμα στην ΑΟΖ της το Καστελλόριζο δεν παίζει πλεόν κανένα ρόλο, είτε ορίζει υφαλοκρηπίδα, είτε όχι. Η Τουρκία θεωρεί τον χώρο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και τουρκικό!
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα τεθεί ένα τέλος στον επιθετικό διπλωματικό παραλογισμό της “γείτονος”, αν και χωρίς “φωτιά και τσεκούρι” αυτό μάλλον είναι αδύνατον…

Ποια όπλα της Τουρκίας, καταστρέφει με μία κίνηση το Ισραήλ. Ελέγχει λογισμικό!


Ποια όπλα της Τουρκίας, καταστρέφει με μία κίνηση το Ισραήλ. Ελέγχει λογισμικό!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση για την ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισράηλ, προβάλλει η τουρκική εφημερίδα TARAF. Σύμφωνα με δημοσίευμά της το λογισμικό κρίσιμων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, είναι …ανοιχτό βιβλίο για τους ισραηλινούς, γιατί πολύ απλά εκείνοι το τοποθέτησαν!

Η Μεσόγειος φλέγεται. Η ταραχοποιός Τουρκία θα πέσει τελικά μέσα στην παγίδα που στήνει


Η Μεσόγειος φλέγεται. Η ταραχοποιός Τουρκία θα πέσει τελικά μέσα στην παγίδα που στήνει

Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του ως τον Πασά που επιθυμεί να επανιδρύσει την σύγχρονη Οθωμανική  αυτοκρατορία. Δεν θα του περάσει!

Γράφει ο Υπτγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης*