Ετικέτες

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

«Ο δε Πόλεμος… Βίαιος Διδάσκαλος» του @I_Raskolinick



war by OKTANA for My Pillow BookΕν τω μεταξύ, εντός της ευρωζώνης, ο δρόμος της εθνικής αντίστασης είναι ανοιχτός, αφού αυτές τις ώρες θα έπρεπε να ετοιμάζεται το, ατύπως ήδη διατυπωμένο, αίτημα έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου

του Alexandros Raskolnick

Ετούτο το τρίτο και μακρύτερο πρόγραμμα «διάσωσης» ούτε μπαίνει εκεί που πάνε να μας το φορέσουν με το ζόρι αλλά ούτε και «βγαίνει», ως πρόγραμμα, επειδή είναι

«παραληρηματικό» και «μη ρεαλιστικό».

Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο και το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες που, κατά το κοινώς λεγόμενο, γελάνε ακόμα κι αυτές με την μικρόνοια του σύγχρονου δόκτορος Μένγκελε -αν υποθέταμε ότι η κατάσταση είναι για γέλια, που δεν είναι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το κινημα της 26ης Ιουλιου του Φιντελ Καστρο

(FILES) Photograph taken in the 60s of Cuban president Fidel Castro during a speech.         AFP PHOTO/CUBA's COUNCIL OF STATE ARCHIVE (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
(FILES) Photograph taken in the 60s of Cuban president Fidel Castro during a speech. AFP PHOTO/CUBA’s COUNCIL OF STATE ARCHIVE (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)

Το Κίνημα της 26ης Ιουλίου (ισπανικά: Movimiento 26 de Julio, M-26-7) ήταν μία επαναστατική ομάδα με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, που σχεδίασε και πέτυχε το 1959 την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Η ονομασία του προήλθε μετά από μία αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση στη Μονκάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου 1953.
Movimiento 26 de Julio, M-26-7

Μετά από αυτή την επίθεση, η ομάδα ανασυγκροτήθηκε στο Μεξικό, το 1955, έχοντας ως μέλη 82 εξόριστους επαναστάτες, μεταξύ αυτών ο Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του Ραούλ καθώς και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με αποστολή τον σχηματισμό ενός αντάρτικου στρατού για την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Άλλα μέλη του κινήματος, όπως ο Φρανκ Παΐς και ο Αρμάντο Χαρτ, παρέμειναν στην Κούβα, σχεδιάζοντας δολιοφθορές. Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό του πρόγραμμα, το κίνημα της 26ης Ιουλίου ήταν υπέρ μίας γεωργικής μεταρρύθμισης αναδιανομής της γης.

Σαν σήμερα το 1996 ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών


Στον αθλητισμό… σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1996 ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ατης Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.

Φαίδων Γκιζίκης 1917 – 1999


Φαίδων Γκιζίκης
Έλληνας ανώτατος στρατιωτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τα τελευταία έτη της δικτατορίας και τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης.
Ο Φαίδων Γκιζίκης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1917 στον Βόλο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1939 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού και έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) και τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949).
Ένθερμος υποστηρικτής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, χωρίς να έχει σημαντικό ρόλο, τοποθετήθηκε αρχηγός της Στρατιάς στη Λάρισα τον Αύγουστο του 1973. Έλαβε ενεργό μέρος στην ανατροπή του Παπαδόπουλου από την Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973 και για τις υπηρεσίες αυτές διορίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια κιόλας μέρα.

Νικόλαος Πλαστήρας 1883 – 1953


Νικόλαος Πλαστήρας
Στρατιωτικός και πολιτικός, με έντονη δράση σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, γνωστός με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης». Γεννήθηκε στο Βούνεσι (σημερινό Μορφοβούνι) Καρδίτσας στις 4 Νοεμβρίου 1883.
Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό με το βαθμό του δεκανέα το 1903 και πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Συμμετείχε ενεργά στον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», που έκανε το Κίνημα στο Γουδί (1909) και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Το 1912, μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Υπαξιωματικών της Κέρκυρας, ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός και με το βαθμό αυτό πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913). Ο Πλαστήρας διακρίθηκε σε πολλές μάχες, ιδιαίτερα στη Μάχη του Λαχανά, όπου οι συμπολεμιστές του έδωσαν το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης». Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1916) συντάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδειξε ξεχωριστά χαρίσματα, ιδιαίτερα στη Μάχη του Σκρα και προήχθη σε αντισυνταγματάρχη.

Η Κουβανική Επανάσταση



Την τελευταία μέρα του 1958, ο διεφθαρμένος δικτάτορας της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, εγκαταλείπει την Αβάνα, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή. Μαζί με την κουστωδία του μεταφέρει και μια μικρή περιουσία: 300 εκατομμύρια δολάρια, προϊόν κατάχρησης από τα δημόσια ταμεία. Οι "μπαρμπούδος" (γενειοφόροι) του Φιντέλ Κάστρο βρίσκονται προ των πυλών!
Οι προσπάθειες του νεαρού γενειοφόρου δικηγόρου για την ανατροπή του Μπατίστα είχαν ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου του 1953, με την αποτυχημένη επίθεση στους στρατώνες Μονκάδα. Οι 119 επαναστάτες, που πραγματοποιούν την επίθεση, κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν. Ο Φιντέλ διασώζεται, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση 15 ετών.

Εβίτα Περόν 1919 – 1952


Εβίτα Περόν
Ηθοποιός από την Αργεντινή, δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής, Χουάν Περόν, με καθοριστική συμβολή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αντικείμενο λατρείας από τους φτωχούς και απόκληρους της χώρας («ντεσκαμισάδος») και ποπ είδωλο στη Δύση.
Η Μαρία Εύα Ντουάρτε γεννήθηκε στο Λος Τόλδος της Αργεντινής στις 7 Μαΐου του 1919. Ήταν ένα από τα εξώγαμα τέκνα του γαιοκτήμονα Χουάν Ντουάρτε και της Χουάνα Ιμπαργκούρεν. Και οι δύο γονείς της είχαν καταγωγή από τη Χώρα των Βάσκων.

Παναγιώτης Πικραμμένος 1945 –


Παναγιώτης Πικραμμένος
Ανώτατος δικαστικός του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 16 Μαΐου 2012.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1945 στην Αθήνα και κατάγεται από παλαιά οικογένεια των Πατρών. Ο παππούς του, Τάκης Πικραμμένος, με καταγωγή από την Ηλεία, ήταν έμπορος σταφίδας και ξυλείας. Το 1920 ίδρυσε στην Αθήνα την «Εταιρία Ελληνικού και Ξένου Τύπου», την οποία συνέχισε, μετά τον θάνατό του, ο γιος του Όθων Πικραμμένος (συμμαθητής και φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου), πατέρας του Παναγιώτη (Τάκη) Πικραμμένου. Η μητέρα του, Θάλεια Χρηστίδου, ήταν κόρη του εν Γενεύη γιατρού Δημητρίου Χρηστίδου και γόνος της οικογένειας Χαιρέτη, μέλη της οποίας διέπρεψαν στην αθηναϊκή και πατρινή κοινωνία.

Η Μάχη στα Δερβενάκια


Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)
Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Αγία Παρασκευή


 Αγία Παρασκευή

Οσιομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.
Η Παρασκευή έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Οι γονείς της ονομάζονταν Αγάθων και Πολιτεία και ήταν χριστιανοί. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και ανατράφηκε χριστιανοπρεπώς.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 26 Ιουλίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
 




μ. Χ.
811
Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα: Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α', ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.
1822
Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

Η Αθήνα απαντά στη Σερβία- «Υποστηρίζετε το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια»



«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, που ενώ η Ελλάδα στηρίζει εδώ και επτά χρόνια την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βελιγράδι επιμένει να αναγνωρίζει, με βάση τα δικά του συμφέροντα, την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία ως «Μακεδονία», εξυπηρετώντας τα στενά δικά τους συμφέροντα», αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα που επικαλείται  ελληνικές πηγές.
Η Αθήνα είναι σαφώς ενοχλημένη από τη στάση  της Σερβίας τόσο προς το Κοσσυφοπέδιο όσο και προς την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων, γράφει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Σερβία προβαίνει σε ακατανόητες κινήσεις στην ΕΕ για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την πΓΔΜ, αλλά συγχρόνως ενοχλείται σε πληροφορίες που αναφέρονται σε εικασίες για αναγνώριση από την Ελλάδα του Κοσσυφοπεδίου».
« Οι προκλητικές ενέργειες από το Βελιγράδι τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο κυρίως για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, προκάλεσαν την επίσημη διαμαρτυρία της Αθήνας προς το Βελιγράδι».

Δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στην εργασία καθηγητών του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης

Η αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών εθνικοτήτων, η ανταλλαγή ιδεών και εκπαιδευτικού υλικού, η προσέλκυση νέων στις Φυσικές Επιστήμες, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Queen Mary University του Λονδίνου (17-20 Ιουνίου 2015). Με σταθερή παρουσία από το έτος 2000 και πάνω από 100.000 συμμετέχοντες ώς σήμερα, το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό στους εκπαιδευτικούς κύκλους της Ευρώπης. Φετινό θέμα του:
«Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών». Εχοντας καταφέρει να αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις έξι φορές σε σύνολο 8 διοργανώσεων (ανά διετία), η Ελλάδα έχει ήδη εδραιώσει μία εντυπωσιακή παρουσία μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν – συν τον Καναδά.
«Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού», των καθηγητών Αντωνίου Μαργαρίτη και Γεωργίου Μαράκη, από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης κέρδισε φέτος το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στην κατηγορία «Η Επιστήμη και ο Βιώσιμος Κόσμος μας». «Οι συγκεκριμένοι, ξεχώρισαν ανάμεσα στους 423 καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος», επισημαίνει η κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, φυσικός, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αιγάλεω, υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος «Science on Stage» και αρχηγός της ελληνικής αποστολής

Η Άλλη Γη, στο Α του Κενταύρου…




Νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το όνειρο ίσως δεν είναι μακριά απ’ την πραγματικότητα
Η Αλλη Γη, στο Α του Κενταύρου
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη α Cen Bb, πλάι στους δύο ήλιους του, με τον δικό μας Ηλιο στο φόντο

Το Αλφα του Κενταύρου μια νυχτιά
με το παλλινώριο πήρα κάτου
Μου ‘πες με φωνή ετοιμαθανάτου
Να φοβάσαι τ’ άστρα του Νοτιά.
Ν. Καββαδίας, «Σταυρός του Νότου», 1947
Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά: η ανθρωπότητα ευημερεί, χωρίς πολέμους και απειλές από κλιματική αλλαγή ή οτιδήποτε άλλο, με αφθονία ενεργειακών πόρων, νερού και τροφίμων. Τι είναι αναπόφευκτο να συμβεί στα «αγαπημένα πλάσματα του Θεού»; Να «κατακυριεύσουν τη Γη», σε βαθμό που να μην έχει μείνει σπιθαμή στεριάς ή θάλασσας διαθέσιμη. Και τότε; Μόνη διέξοδος ο εποικισμός άλλων πλανητών. Αλλά πού; Στην άμεση γειτονιά μας – το ηλιακό μας σύστημα – οι υπόλοιποι πλανήτες είναι είτε «ανεπίδεκτοι ζωής» ή χρειάζονται πολλά χρόνια «γεωδιαμόρφωσης» ώσπου να γίνουν κατοικήσιμοι από εμάς. Οπότε η λύση πρέπει να βρεθεί έξω από τη γειτονιά μας, σε πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων.