Ετικέτες

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ωρα για την παγίδα του Θουκυδίδη

Η είδηση που δημοσιεύει το ιστολόγιο της Deutsche Welle στα ελληνικά λέει πως η Γερμανική προεδρία θέλει να εμβαθύνει το διάλογο με την Τουρκία.
Ο διάλογος, γενικώς, είναι καλός. Μπορεί να λύσει προβλήματα και να εκτονώσει εντάσεις.
Για την Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υποχωρήσεων:
1.-Οποιοσδήποτε διάλογος δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Ελλάδα να μην αντιδράσει σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
2.-Καμιά υποχώρηση και καμιά εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία όσο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απειλεί και την ΕΕ η Τουρκία


 
Η Τουρκία δεν περιορίζει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, τις προεκτείνει και προς την κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, προειδοποίησε τον Ζοζέπ Μπορέλ ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει σε περίπτωση που η ΕΕ λάβει νέες αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ τις επόμενες μέρες, προσθέτοντας πως αν ληφθούν αποφάσεις από την ΕΕ για την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Πομπέο: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο


Να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO, καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισημαίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συνεχίζοντας, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.