Ετικέτες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Απώλεια Εξωτερικών Δεξαμενών Αεροσκάφους RF-4E


Απώλεια Εξωτερικών Δεξαμενών Αεροσκάφους RF-4E

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Φεβρουαρίου 28, 2012

Την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, αεροσκάφος RF-4Ε Phantom II, της 110 Πτέρυγας Μάχης/348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, απώλεσε τις δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων που έφερε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Παξών και Λευκάδας.   Οι δύο άδειες δεξαμενές, αποκολλήθηκαν από το αεροσκάφος όταν εκδηλώθηκε απότομη και βίαιη ταλάντωση στον κάθετο άξονα (Pilot Induced Oscillations-PIO) από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στην 131 Σμηναρχία Μάχης, στο αεροδρόμιο Ακτίου στην Πρέβεζα.

   Οι δύο Ιπτάμενοι, είναι καλά στην υγεία τους και για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Αναμένεται να μεταφερθούν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

   Συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή η οποία θα διεξάγει τη διερεύνηση του περιστατικού.


Πανωραία Χατζηκώστα, η γυναίκα που αδικήθηκε από την Ιστορία


Πανωραία Χατζηκώστα, η γυναίκα που αδικήθηκε από την Ιστορία…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 28, 2012
Γράφει ο ΑΠΕΛΛΗΣ
Είναι η δεύτερη φορά που γράφω ένα κείμενο για την Πανωραία Χατζηκώστα. Η πρώτη, ήταν σχεδόν πριν από δύο χρόνια στην αρχή ακόμη της κρίσης. Όμως αυτή η φορά, συμπίπτει με το αποκορύφωμα της και ειδικά τώρα, που η Ελλάδα διαβαίνει πάλι το κατώφλι της ανάγκης, η αναφορά σε αυτήν γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη.

Από πού πάνε για το Βατερλό;


Από πού πάνε για το Βατερλό;

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 28, 2012

Ο νους του ανθρώπου, τι παράξενο εργαλείο αλήθεια!

Σε μεταφέρει άκοπα, ανέξοδα και όποτε θέλεις, σε όλα τα πέρατα της γης, σε περασμένες εποχές, ειρηνικές ή αιματηρές, σε βυθίζει αβρόχοις ποσί σε αθλιότητες, ή σε εξυψώνει σε στιγμές δόξας και μεγαλείου. Σε μεταφέρει από Μεσαίωνες σε Αναγεννήσεις  και Διαφωτισμούς, από πεδία μαχών σε καλλιεργημένα χωράφια, από τις παραλίες και τα νησιά του Αιγαίου, στις πεδιάδες του Βατερλό.

Καθισμένη αναπαυτικά στον καναπέ μου, στην ασφάλεια και την ζεστασιά του σπιτιού μου, ο ατίθασος και παιχνιδιάρης νους μου αποφάσισε να με σύρει πίσω, στις εποχές των Ναπολεόντειων πολέμων, στα χρόνια γύρω στο 1808-1809.

Ο Ναπολέων είχε συμμαχήσει με τον τσάρο Αλέξανδρο της Ρωσίας και ετοιμαζόταν να χτυπήσει την Αυστρία. Πρώτα όμως έπρεπε να τελειώνει με την Ισπανία.

ALEXANDER PAYNE(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ OSCAR!


ALEXANDER PAYNE(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ OSCAR!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 28, 2012

Γράφει η Σοφία Τ.

Η Ελλάδα, έμμεσα, έλαμψε και στα φετινά Oscar. Ο ελληνικής καταγωγής Alexander Payne(το ελληνικό του όνομα είναι Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, με ρίζες από Αίγιο και Διακοφτό), βραβεύτηκε, για 2η φορά με το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου(Oscar) και κοιτάζοντας την μητέρα του, που ήταν μαζί του στην τελετή ζήτησε να πει κάτι. Επέλεξε τον καλύτερο λόγο: «μαμά, σ’ αγαπώ». Στα ελληνικά… Λίγο καιρό πριν, ο σκηνοθέτης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και δεν παρέλειψε, όπως και στις ΗΠΑ, να δώσει κουράγιο στους Έλληνες. Στην χθεσινή τελετή, η επίσης Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και θρύλος του παγκοσμίου κινηματογράφου, κάτοχος Oscar β’ γυναικείου ρόλου, Olympia Dukakis(Ολυμπία Δουκάκη) είπε στους Έλληνες απεσταλμένους στην τελετή, «Έλληνες ψηλά το κεφάλι, δεν θα μας το βάλουν κάποιοι στη γούρνα…». 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ(27/02): ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ REICHSTAG ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ(27/02): ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ REICHSTAG ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 28, 2012
Γράφει η Σοφία Τ.
Η 27η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα που φέρνει στο νου με ποιον τρόπο εξαπλώθηκε και εδραιώθηκε ο ναζισμός και πώς η μικρή, κατεχόμενη Ελλάδα αντιστέκεται, με την βοήθεια των ποιητών, ακόμα και όταν θρηνεί τον θάνατο ενός μεγάλου από αυτούς. Ο εμπρησμός στο Reichstag, κτίριο της γερμανικής Βουλής, είναι το συμβάν που επέτρεψε στον ναζισμό να εγκαθιδρυθεί και εξαπλωθεί.

Ανήλθαν στα 411 δισ. δολάρια το 2010 Αύξηση στις πωλήσεις όπλων παγκόσμια, παρά την οικονομική κρίση


Ανήλθαν στα 411 δισ. δολάρια το 2010 Αύξηση στις πωλήσεις όπλων παγκόσμια, παρά την οικονομική κρίση

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, σημειώνει η έκθεση του SIPRI.
Οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, σημειώνει η έκθεση του SIPRI.
Στοκχόλμη: Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν το 2010 στα 411 δισ. δολάρια παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με τις εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα στις ΗΠΑ και στην δυτική Ευρώπη να κυριαρχούν, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, οι 44 εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 30 στην δυτική Ευρώπη, σημειώνει το SIPRI.

Η Lockheed Martin των ΗΠΑ παρέμεινε στην πρώτη θέση με πωλήσεις 35,7 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη BAE Systems της Βρετανίας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Boeing των ΗΠΑ. Το 2010 είναι η τελευταία χρονιά για την οποία το SIPRI έχει πλήρη στοιχεία.

Οι 10 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων προέβησαν σε πάνω από τις μισές πωλήσεις, 230 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Οι πωλήσεις παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές παρά την οικονομική κρίση λόγω αρκετών παραγόντων, περιλαμβανομένων του περιορισμένου αριθμού αγοραστών --κυρίως κυβερνήσεις-- και του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών, ανέφερε η Σούζαν Τζάκσον, ειδικός στην βιομηχανία όπλων που εργάζεται για το SIPRI, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Από τον κατάλογο απουσιάζουν οι εταιρίες από την Κίνα, πρόσθεσε η ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν λόγω της έλλειψης συγκρίσιμων και επαρκώς ακριβών στοιχείων».

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση ορισμένων ακόμη χωρών, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, όπου δεν υπάρχουν δεδομένα, πρόσθεσε η Τζάκσον.

Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων βάσει του καταλόγου τον οποίο καταρτίζει το SIPRI.

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 257 δισ. δολάρια (σε τιμές και σε ισοτιμίες του 2010), ανέφερε το SIPRI.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Παρακολουθεί τις εξοπλιστικές δαπάνες και τις ένοπλες συρράξεις και δημοσιεύει κάθε χρόνο σχετικά στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

''Τάιμς'': Εξοπλισμός για όπλα μεταφέρεται μέσω Τουρκίας στη Συρία



ΔΕΥΤΈΡΑ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012

''Τάιμς'': Εξοπλισμός για όπλα μεταφέρεται μέσω Τουρκίας στη Συρία

Η Συρία χρησιμοποιεί το τουρκικό έδαφος για να παρακάμπτει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών. Ενώ η ΕΕ αναμένεται να σκληρύνει σήμερα τις κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ασάντ, προσθέτει η εφημερίδα, υλικά και εξοπλισμός για τη κατασκευή όπλων από το Ιράν και τη Κίνα και από αλλού πιθανόν να μεταφέρονται μέσω Τουρκίας παρά τη σκληρή δημόσια στάση της Αγκυρας εναντίον της Δαμασκού.
«Δεν νομίζουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση ενθαρρύνει ανοικτά αυτές τις πράξεις αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι είναι ενήμεροι" αποκάλυψε στην εφημερίδα πηγή μυστικών υπηρεσιών από τη Μέση Ανατολή. "Ας πούμε", πρόσθεσε η ίδια πηγή, "ότι κάνουν τα στραβά μάτια". Εξάλλου, έγγραφα στη κατοχή της εφημερίδας δείχνουν ότι τρείς τουρκικές εταιρείες πωλούν υλικά και εξοπλισμό σε συριακό ινστιτούτο έρευνας που κατασκευάζει όπλα και πυρομαχικά για το στρατό και την αστυνομία της Συρίας.
www.kathimerini.com.cy