Ετικέτες

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΛΛΑ, η πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων


ΠΕΛΛΑ, η πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων

Αφιέρωμα από τις ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ στον αξιολογότατο και πλουσιότατο αρχαιολογικό χώρο και τις ανασκαφές στην ΠΕΛΛΑ. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην ίδρυση της ΠΕΛΛΑΣ, στην πρώτη εγκατάστασή της και στους πρώτους οικισμούς. Στη συνέχεια, περιγράφονται η αρχαία πόλη, τα απλά σπίτια της εποχής, η καθημερινή ζωή και τα ευρήματα των ανασκαφών. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία και παρουσιάζονται ευρήματα από το λεγόμενο σπίτι του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ενώ περιγράφονται τα ψηφιδωτά, το σπίτι με τα ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ, το κέντρο κεραμικής παραγωγής, τα καταστήματα πώλησης και τα διάφορα εργαστήρια παραγωγής. Περιγράφονται, επίσης, οι λατρευτικές συνήθειες, το πάνθεον της ΠΕΛΛΑΣ, οι τόποι θρησκευτικής λατρείας, η τεράστια άνθηση της ΑΓΟΡΑΣ και η βίαιη εγκατάλειψή της λόγω σεισμού. Τέλος, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος της ΠΕΛΛΑΣ σε ολόκληρη την ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ και η ξαφνική εγκατάλειψή της από τους κατοίκους της-από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία-γεγονός που τη μετέτρεψε σε έναν απέραντο ερειπιώνα.

Σήμερα η έγκριση για τον φράχτη του Έβρου


Σήμερα η έγκριση για τον φράχτη του Έβρου

O φράχτης θα μοιάζει με αυτόν στα σύνορα Ισπανίας - Μαρόκου

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται εκτός απρόοπτου η οριστική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του έργου κατασκευής φράχτη στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο.


Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται κάτω από τα 5 εκατομμύρια ευρώ, και η χρηματοδότησή του θα γίνει από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δασκάλες ηρωίδες και εκπαιδευτικοί του…μειωμένου ωραρίου


Δασκάλες ηρωίδες και εκπαιδευτικοί του…μειωμένου ωραρίου

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 7, 2011


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος Κιλκίς
Οι εκδρομές πάντοτε ενθουσιάζουν τους μαθητές. Αν και τα τελευταία χρόνια απαγορεύονται οι ψυχαγωγικές και επιτρέπονται μόνον οι μορφωτικές-διδακτικές, εν τούτοις, τα παιδιά είναι παιδιά και χαίρονται και παιζογελούν, εδραία παιδαγωγική αρχή  είναι το «τέρπειν και διδάσκειν», η παιδεία είναι χαρά και τα παιδιά χαρά μεγαλύτερη.

Δήλωση πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιο ύπτσο Γκεοργκιέφκι: «Ο Γκρουέφσκι θέλει να οικειοποιηθεί την ελληνική Ιστορία»


Δήλωση πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιο ύπτσο Γκεοργκιέφκι: «Ο Γκρουέφσκι θέλει να οικειοποιηθεί την ελληνική Ιστορία»

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 7, 2011

gruevski-alexandros.jpg
Ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθαν για την Ελλάδα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Νικολά Γκρουέφσκι ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ελληνική ιστορία» και επιχειρεί να συνδέσει την αρχαία Μακεδονία με τη σλαβική.
Την ώρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων πανηγυρίζει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση προκειμένου να προωθήσει την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στο «Radio Free Europe», προκαλούν αίσθηση.

Χαρά και με Χορό.. στο Χώρο!


Χαρά και με Χορό.. στο Χώρο!

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Δεκεμβρίου 7, 2011
(Χώρος – Χορός – Χορδή-‘Ορχησις – ‘Ορχος )
- Ελέχθησαν κατά καιρούς ότι:
- Το παράδοξο με τον χορό είναι ό,τι για να ορίσεις τον ορισμό του ή να επιχειρηματολογήσεις γι΄ αυτόν, αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις λέξεις για κάτι, που δεν γίνεται από λέξεις.
- Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δεν λέγεται, από την ανάγκη να γνωρίσεις, να ‘ρθεις πολύ κοντά σε σχέση με τον άλλο.
- Ο χορός δεν είναι απλώς παιχνίδι, είναι τελετή, είναι καθολική συμμετοχή και όχι θέαμα, είναι δεμένος με τη γέννηση, τη δουλειά, τη γιορτή, τον έρωτα…..και τον θάνατο. Είναι τρόπος ύπαρξης.
- Δείξε μου πως χορεύει ένας λαός, και θα σου πω αν ο πολιτισμός του είναι άρρωστος ή υγιής.
- «Αφεντικό, φώναξε… «έχω πολλά να σου πω…έχω πολλά να σου πω, μα δεν το πάει η γλώσσα μου. Θα τα χορέψω το λοιπόν». Ν. Καζαντζάκης ( Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά)

7-12-1896 ΛΟΧΙΑΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ


7-12-1896 ΛΟΧΙΑΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 7, 2011
ΕΜΠΡΟΣ 7-12-1896
ΛΟΧΙΑΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ
Ο λοχίας Π. Καρβέλας είναι εις εκ των ηρωικών εκείνων ανδρών , οίτινες δόξασαν τα ελληνικά όπλα εν Μακεδονία.