Ετικέτες

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Μέγας Αλέξανδρος στις αφηγήσεις του Κορανίου !!!


Χρυσός στατήρας (297-282 π.Χ.) με κεφαλή Αλεξάνδρου κερασφόρου στη μία όψη και την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ στην άλλη.

Ο μυστηριώδης Dhu al-Qarnayn (=Ντου αλ-Καρνάϊν)
Πολύς λόγος έγινε τους προηγούμενους μήνες για το μνημειώδη
τάφο της Αμφίπολης στο Λόφο Καστά και την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που έκρυβε για αιώνες μέσα στα σπλάχνα του. Οι εικασίες στα ΜΜΕ έλαβαν τεράστιες διαστάσεις και γράφηκαν πολλά κείμενα ήδη για το θέμα και ενώ η αρχαιολογική διαδικασία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Η αποκάλυψη του τάφου – του οποίου βέβαια η ύπαρξη ήταν γνωστή στην επιστημονική κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60, όταν ο αείμνηστος Δ. Λαζαρίδης πραγματοποίησε μία πρώτη ανασκαφή –πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη λαϊκή φαντασία του σύγχρονου Έλληνα και οδήγησε πολλούς να αναμοχλεύσουν πάλι την ιστορία του χαμένου τάφου του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.
Η γοητεία που ασκεί το πρόσωπο και οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου δεν αποτελεί μία νέα περίπτωση, αλλά μία πραγματικότητα που εξαπλώθηκε στη λογοτεχνία και τη φαντασία των λαών με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο Μακεδόνας βασιλιάς και όχι μόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία του Αλεξάνδρου και στη λογοτεχνία του αραβικού κόσμου, αλλά αυτό που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύτερο ελληνικό κοινό είναι μία πολύ πιθανή αναφορά στο πρόσωπο του Μ. Αλεξάνδρου μέσα στο ίδιο το Κοράνι.

«Φωτιά στα μπατζάκια» του Ποροσένκο – Τέταρτη μερική επιστράτευση κήρυξαν οι Ουκρανοί!


«Φωτιά στα μπατζάκια» του Ποροσένκο – Τέταρτη μερική επιστράτευση κήρυξαν οι Ουκρανοί!
H ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση η οποία αφορά περίπου 50.000 άνδρες, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η εντολή επιστράτευσης έχει διάρκεια 90 ημερών ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες 2 ανάλογες εντολές προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες.

Παγκόσμια Μυθολογία: Κουχούλιν…


Παγκόσμια Μυθολογία: Κουχούλιν…
Στην ιρλανδική μυθολογία, ο Κουχούλιν (ιρλ. Cú Chulainn), γνωστός κι ως Σετάντα στην παιδική του ηλικία, είναι ο επιφανέστερος ήρωας του Όλστερ στον Κύκλο του Όλστερ. Μητέρα του ήταν η Ντεχτίνε, αδερφή του βασιλιά Κόνορ μακ Νέσσα, και πατέρας του ο Σουάλταμ, σύζυγος της Ντεχτίνε, ή ο θεός Λουγ των Τουάθα ντε Ντανάν. Ωστόσο, ανατράφηκε από τον Φέργκους.
Υπεροχή στη μάχη
Ο Κουχούλιν ήταν σχεδόν αήττητος στη μάχη χάρη στο δόρυ του και την πολεμική του μανία, που θυμίζει τους Σκανδιναβούς Berserkers. Η τρέλα αυτή έκανε το δέρμα του να αλλάζει. Οι μύες του φούσκωναν σε μέγεθος όσο το κεφάλι ενός μωρού. Μια μαύρη δηλητηριώδης ομίχλη σηκωνόταν πάνω από το κεφάλι του κι ανoιγόκλεινε τα σαγόνια του με τόση δύναμη που μπορούσε να σκοτώσει και λιοντάρι. Όταν βρισκόταν σε αυτή τη λυσσασμένη κατάσταση, δεν ξεχώριζε φίλο ή εχθρό και σκότωνε όποιον βρισκόταν κοντά του.

Παγκόσμια Μυθολογία: Κόνορ μακ Νέσσα…

Παγκόσμια Μυθολογία: Κόνορ μακ Νέσσα…

Παγκόσμια Μυθολογία: Κόνορ μακ Νέσσα…
Στην ιρλανδική μυθολογία, και πιο συγκεκριμένα στον Κύκλο του Όλστερ, ο Κόνορ μακ Νέσσα (ιρλ. Conchobhar) ήταν βασιλιάς του Όλστερ. Πατέρας του ήταν είτε ο δρυΐδης Κάθμπαντ είτε ο Fachtna Fáthach, Βασιλιάς της Ιρλανδίας κι εραστής της Νες.
Η μητέρα του, Νες, τελικά παντρεύτηκε το Φέργκους και του στέρησε το θρόνο του Όλστερ για να τον δώσει στον ίδιο, αν και ο Φέργκους τελικά περισσότερο ικανοποιημένος ήταν που υπηρετούσε σαν πολεμιστής παρά σαν άρχοντας.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ… O Θησέας και το Hρωικό Γένος


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ… O Θησέας και το Hρωικό Γένος
Η ΜΥΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο ήρωας για τους αρχαίους Έλληνες υπήρξε σύμβολο υπέρβασης και εξύψωσης, ενσάρκωση της ικανότητας του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη θεϊκή πλευρά του και να εκπληρώσει την βαθύτερη και αληθινή φύση του. Ο τοπικός ήρωας, ιδιαίτερα, αποτελούσε για την εκάστοτε περιοχή σύνδεσμο της φυλής με το θείο, έναν μεσάζοντα και προστάτη, καύχημα για τον λαό και τη γη που τον γέννησε, φορέα αιώνιας δόξας.Το ηρωικό γένος δικαίως θεωρήθηκε θεία σπορά. Επρόκειτο κυριολεκτικά για εξαιρετικούς ανθρώπους. Ήταν οι λαμπρές εξαιρέσεις, οι πρωτοπόροι που ξεστράτιζαν από το κοπάδι και ακολουθούσαν τα δύσβατα μονοπάτια.

Δαίδαλος, ο Mεγάλος Eφευρέτης της Aρχαιότητας


Δαίδαλος, ο Mεγάλος Eφευρέτης της Aρχαιότητας
Ο Δαίδαλος είναι από τους μεγαλύτερους εφευρέτες στην αρχαία Ελλάδα,..ένας πραγματικός πολυτεχνίτης και καλλιτέχνης ταυτόχρονα, όπως υποδηλώνει το όνομα Δαίδαλος που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δαιδάλω = εργάζομαι με τέχνη.
Για τον Δαίδαλο σώζονται αρκετοί μύθοι και αυτοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά από τους Αθηναίους μυθογράφους τον 6ο π.Χ. αιώνα επί Πεισίστρατου. Το μεγαλύτερο μέρος των μύθων για τη ζωή του Δαίδαλου εκτυλίσσεται στην Κρήτη.Ο μύθος του μας παραδίδει ότι γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόγονος του Ερεχθέα βασιλιά των Αθηνών, ιδρυτή των Παναθηναίων αγώνων. Από σπουδαία γενιά ήταν και η μητέρα του η Αλκίππη, που κρατούσε από τον Κέκροπα, τον μυθικό ιδρυτή της πόλης των Αθηνών.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική και το είχε πάρει από τον πρώτο της βασιλιά, Ακταίο. Το δεύτερο όνομά της,Κεκροπία, είχε προέλθει από τον βασιλιά Κέκροπα (Κέκρωψ), ο οποίος διαδέχθηκε τον Ακταίο, αφού παντρεύτηκε την κόρη του.
Σύμφωνα με τον μύθο, το κάτω μέρος του σώματος του ήταν το ίδιο, με αυτό του δράκοντα. Κατά την διάρκεια των χρόνων της βασιλείας του, η θεά Αθηνάκαι ο Ποσειδών συναγωνίσθηκαν για την προστασία της πόλεως, προσφέροντας δώρα. Ο Ποσειδώνκτύπησε με την τρίαινα του πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως και ανέβλυσε μια πηγή με αλμυρό νερό. Από το χτύπημα (τα τρία σημάδια μπορεί να τα δει κανείς πίσω από το Ερέχθειον..) ξεπήδησε και το πρώτο άλογο έτοιμο να υπηρετήσει τον άνθρωπο, ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δένδρο ελιάς.

European 'No-Go' Zones: Fact or Fiction? Part 1: France

A 120-page research paper entitled "No-Go Zones in the French Republic: Myth or Reality?" documented dozens of French neighborhoods "where police and gendarmerie cannot enforce the Republican order or even enter without risking confrontation, projectiles, or even fatal shootings."
In October 2011, a 2,200-page report, "Banlieue de la République" (Suburbs of the Republic) found that Seine-Saint-Denis and other Parisian suburbs are becoming "separate Islamic societies" cut off from the French state and where Islamic Sharia law is rapidly displacing French civil law.
The report also showed how the problem is being exacerbated by radical Muslim preachers who are promoting the social marginalization of Muslim immigrants in order to create a parallel Muslim society in France that is ruled by Sharia law.
The television presenter asks: "What if we went to the suburbs?" Obertone replies: "I do not recommend this. Not even we French dare go there anymore. But nobody talks about this in public, of course. Nor do those who claim, 'long live multiculturalism,' and 'Paris is wonderful!' dare enter the suburbs."

«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων


«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων
H μετανάστευση των Ελληνόπουλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να βρουν δουλειά, είναι το θέμα του αφιερώματος που φιλοξενεί ο Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η «Generation G», δεν είναι άλλη από τους περίπου 200.000 νέους, ταλαντούχους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μία καλύτερη επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό.
“Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Μεγάλη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική: ο αποδεκατισμός του ελληνικού πληθυσμού ίσως είναι το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κατάρρευσης, που έχει πλήξει τη χώρα από την αρχή της ύφεσης”, αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει παραδείγματα Ελλήνων που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει τους καταλόγους στον ΣΥΡΙΖΑ


εκλογες3

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μ. Θεοχαρίδης επικαλέστηκε νομικά κωλύματα και απάντησε αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση στοιχείων των δημοτολογίων, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόσωπος του κόμματος στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών και μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης.
«Κατέθεσα εκ νέου το αίτημά μας -το οποίο είχα ήδη διατυπώσει με σχετική επιστολή μου- να μας χορηγηθούν ψηφιακά αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων και των εγγραφών του Εθνικού Δημοτολογίου (δήμο και μερίδα εγγραφής) ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες διασταυρώσεις. Ωστόσο, ο κ. υπουργός επικαλούμενος νομικά κωλύματα, μας αρνήθηκε τη χορήγηση των σχετικών με το δημοτολόγιο στοιχείων, παρόλο που -όπως έχει αποδειχθεί- το Υπουργείο δεν δείχνει την ίδια «ευαισθησία» για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όταν αναθέτει τη συλλογή και επεξεργασία των ίδιων στοιχείων σε ιδιώτες εργολάβους και υπεργολάβους. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. υπουργός μάς διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν συντρέχει καμία περίπτωση αλλοίωσης των καταλόγων, πράγμα το οποίο και εμείς ευχόμαστε», ανέφερε ο κ. Πουλάκης.
Οι Κώστας Πουλάκης (υποψήφιος στη Β΄Αθήνας) και Νίκος Φίλης (υποψήφιος στην Α΄Αθήνας) επισκέφθηκαν σήμερα την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και συναντήθηκαν με τον υπηρεσιακό υπουργό Μ. Θεοχαρίδη.
Όπως γίνεται γνωστό, με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν με τους εργαζόμενους του υπουργείου όλα τα προβλήματα που αφορούν στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όσο και στα ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Ο Διογένης και το κρασί





Σε επίσημο γεύμα πρόσφεραν στο φιλόσοφο Διογένη ένα δοχείο γεμάτο εκλεκτό και δυνατό κρασί. Αφού παρατήρησε για λίγο το δελεαστικό περιεχόμενο, το πέταξε στο πάτωμα και το έσπασε.
Η περιέργεια των συνδαιτυμόνων φούντωσε.
– «Γιατί το έκαμες αυτό;» του είπαν.
Και εκείνος με το ήρεμο ύφος του απάντησε:
– «Αν το έπινα η ζημιά θα ήταν διπλάσια. Κάποιος έπρεπε να ζημιωθεί, ή εγώ ή το κρασί. Προτίμησα το δεύτερο. Οι φρόνιμοι συντρίβουν το ποτήρι. Οι άφρονες το κεφάλι τους.»


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/anekdota/50#ixzz3PMv8gKbp

Τάσος Κόρφης 1929 – 1994


Τάσος Κόρφης
Πολύπλευρη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων (ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής, μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, εκδότης) και της τέχνης του πολέμου (ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού).
Ο Τάσος Κόρφης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αναστασίου Ρομποτή, γεννήθηκε το 1929 στην Κέρκυρα, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του Γεράσιμος Ρομποτής, ήταν μουσικοσυνθέτες. Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Όσα δεν ξέρει ο Αβικέννας



Ο ονομαστός άραβας ιατροφιλόσοφος Αβικέννας, ρωτήθηκε κάποτε πάνω σ’ ένα ζήτημα πολύ δύσκολο σχετικό με την επιστήμη του και απάντησε χωρίς να διστάσει:
- Δεν ξέρω απολύτως τίποτε γι' αυτό.
- Μα πώς; του παρατήρησαν. Ο χαλίφης σε πληρώνει τόσο ακριβά για την επιστήμη σου.
- «Βεβαίως» αποκρίθηκε εκείνος. «Με πληρώνει για όσα ξέρω. Αν επρόκειτο να


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/anekdota/9#ixzz3PMqoqiEz

Στην ενηλικίωση του Αλκιβιάδη...




Όταν ο Αλκιβιάδης γιόρτασε τα 18 χρόνια του και ανελάμβανε τη διαχείριση της μεγάλης πατρικής περιουσίας, ο Σωκράτης αντί για άλλη προσφώνηση του υπενθύμισε:
Στην Περσία όταν γεννηθεί ο διάδοχος τον παραδίδουν σε τέσσερις σοφούς. Στον ευλαβέστερο για να του εμπνεύσει το θρησκευτικό αίσθημα, στον εντιμότερο για να του μάθει να λέει την αλήθεια, στον φρονιμότερο για να τον διδάξει πώς να εξουσιάζει τα πάθη του και στον γενναιότερο για να τον κάνει παλικάρι.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/anekdota/43#ixzz3PMpenbAp

Εξωσωματική Γονιμοποίηση



Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί σήμερα μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδο τεκνοποίησης, για ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας. Ωάρια της μητέρας γονιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες από σπερματοζωάρια του συζύγου της και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο ενδομήτριο. Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον βρετανό γυναικολόγος και μαιευτήρα Πάτρικ Στέπτοου, σε συνεργασία με τον βιολόγο και φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρτς.

Κλάουντιο Αμπάντο 1933 – 2014


Κλάουντιο Αμπάντο
Διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός, που διηύθυνε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου.
Ο Κλάουντιο Αμπάντο (Claudio Abbado) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1933 στο Μιλάνο. Γιoς του βιολονίστα και συνθέτη Μικελάντζελο Αμπάντο πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του και στη συνέχεια σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο του Μιλάνου. Το 1955 συνέχισε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρα στη Βιέννη κοντά στον σπουδαίο αρχιμουσικό Χανς Σβαρόφσκι. Το 1958 κέρδισε τον διαγωνισμό για νέους μαέστρους Σεργκέι Κουσεβίτσκι στη Βοστώνη και το 1963 έλαβε το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος για διευθυντές ορχήστρας στη Νέα Υόρκη. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας, που διήρκεσε έως τον θάνατό του.

Όντρεϊ Χέπμπορν 1929 – 1993


Όντρεϊ Χέπμπορν
Βρετανίδα ηθοποιός, με σημαντική καριέρα στο Χόλιγουντ. Υπήρξε από τις αδιαμφισβήτητες σταρ του μεταπολεμικού αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ είναι από τις λιγοστές ηθοποιούς, που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα αμερικανικά καλλιτεχνικά βραβεία, Όσκαρ, Τόνι, Έμμυ και Γκράμι.
Ο Όντρεϊ Κάθλιν Ράστον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1929 στις Βρυξέλλες. Ήταν το μοναδικό παιδί του τσεχοσλοβακικής καταγωγής τραπεζίτη Τζόζεφ Ράστον και της ολλανδής αριστοκράτισσας Έλεν φαν Χέμστρα. Σπούδασε στην Αγγλία και την Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και μετά τον χωρισμό των γονέων της εργάστηκε ως φωτομοντέλο με το ψευδώνυμο Όντρεϊ Χέπμπορν.

Η ιστορία της Αθλέτικ Μπιλμπάο




Το ποδοσφαιρικό καμάρι των Βάσκων κι ένας σύλλογος στενά δεμένος με τον βασκικό εθνικισμό. Η Αθλέτικ είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας, με 8 πρωταθλήματα και 24 κύπελλα, αλλά χωρίς διακρίσεις στην Ευρώπη. Δεν έχει λείψει ποτέ από κανένα πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο ιδρύθηκε ως Αθλέτικ Κλαμπ στις 20 Ιανουαρίου 1898 από βάσκους φοιτητές που σπούδαζαν στην Αγγλία. Στο Μπιλμπάο υπήρχε και μια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα, η Μπιλμπάο Φουτμπολ Κλαμπ, που είχε ιδρυθεί το 1890 από άγγλους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της περιοχής. Οι δύο αυτές ομάδες συνενώθηκαν το 1903 και σχημάτισαν την Αθλέτικ Ντε Μπιλμπάο. Οι αγγλικές ρίζες της ομάδας φαίνονται άλλωστε και από την υιοθέτηση του πρώτου συνθετικού του ονόματός της, Αθλέτικ (Athletic) και όχι του ισπανικού Ατλέτικο (Atletico). Ατλέτικο ονομάστηκε η Μπιλμπάο μόνο επί Φράνκο, όταν ο δικτάτορας απαγόρευσε τη χρήση ξένων λέξεων.

Παντελής Μηχανικός 1926 – 1979


Παντελής Μηχανικός
Σημαντικός Κύπριος ποιητής, το έργο του οποίου τοποθετείται στο χώρο της μεταπολεμικής κυπριακής ποίησης.
Ο Παντελής Μηχανικός γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1926 στο χωριό Λιμνιά της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και την Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Από το 1949 και έως τον θάνατό του εργάστηκε ως τελωνειακός στην Κυβερνητική Υπηρεσία της Κύπρου.

Κυριακούλης Μαυρομιχάλης 1850 – 1916


Κυριακούλης Μαυρομιχάλης
Έλληνας πολιτικός, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων από τη Μάνη. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 17 Αυγούστου 1909 έως τις 18 Ιανουαρίου 1910.
Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1850 στην Αθήνα. Ήταν γιος του στρατιωτικού και πολιτικού Πέτρου Μαυρομιχάλη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και εγγονός του αγωνιστή του '21 Ιωάννη Μαυρομιχάλη, του επονομαζόμενου Κατσή, αδελφού του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και ακολούθως αναμίχθηκε στην πολιτική.

Η Διάσκεψη της Βάνζεε



Ράινχαρντ Χάιντριχ
Ράινχαρντ Χάιντριχ
Εξοντώστε τους Εβραίους! Αυτό ήταν το σαφέστατο μήνυμα που δόθηκε στη γραφειοκρατία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον αρχι-Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, που προήδρευσε διάσκεψης στο προάστιο Βάνζεε (Wannsee) του Βερολίνου, σχετικά με την τελική λύση που έπρεπε να δοθεί στο Εβραϊκό ζήτημα, δηλαδή για την οργανωμένη εξόντωση του Εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης. Η Διάσκεψη της Βάνζεε, όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε στις 20 Ιανουαρίου 1942 και πολλά από αυτά που συζητήθηκαν έγιναν γνωστά μετά την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ.
Ένα από τα μείζονα προβλήματα για τον Χίτλερ το καλοκαίρι του 1941 ήταν το πρακτέο για τα εκατομμύρια Εβραίων που ζούσαν στις γερμανοκρατούμενες χώρες της Ευρώπης. Η αναμενόμενη για τους Γερμανούς κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης μεγέθυνε το πρόβλημα. Σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 16 Ιουλίου 1941 ο Φύρερ ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση δυτικά των Ουραλίων θα γίνει ο «γερμανικός κήπος της Εδέμ» και ότι η αχανής αυτή περιοχή θα πρέπει να ειρηνεύσει το ταχύτερο δυνατό. «Αυτό θα επιτευχθεί ταχύτερα αν ξεπαστρέψουμε όποιον μας πάει κόντρα» είπε στους υπουργούς του.

O Guardian έκανε γκάλοπ: Αυτά είναι τα ποσοστά των κομμάτων και η αυτοδυναμία


Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ


elec708_0

Είναι οι εκλογές με το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Ίσως γιατί το αποτέλεσμά τους ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς. Ο Guardian επικαλείται αναλυτές που παραδέχονται πως πέρα από εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου θα είναι μια μορφή δημοψηφίσματος για την Ευρώπη.
Με πέντε βασικά γραφήματα η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να διαβλέψει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους. Όπως αναφέρει οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη οπτική της πολιτικής και των εκλογών στην Ελλάδα.