Ετικέτες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Με σημαία τη «Συλλογική ευθύνη» η Γκεστάπο εκτελούσε αθώους για εκφοβισμό…


 


Πόσες φορές έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα τις εκφράσεις «ατομική ευθύνη» και «συλλογική ευθύνη»; Οι εποχές διαφορετικές, η προπαγάνδα παρόμοια…

Τον Μάρτιο του 1942, η Γκεστάπο συνέλαβε και εκτέλεσε με αποκεφαλισμό τους διοργανωτές των φοιτητικών διαδηλώσεων του Βερολίνου. Αρκετοί θαρραλέοι φοιτητές τόλμησαν να αντιταχθούν στον Χίτλερ και μάλιστα διαδηλώνοντας δημόσια. Η τύχη, όμως, των καθοδηγητών τους ήταν προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που ανέλαβαν την υπόθεση οι άντρες της Γκεστάπο.
Στα μέσα του 1944, η Γκεστάπο έλαβε την εντολή να εφαρμόσει σκληρά μέτρα στην Πολωνία εναντίον των σαμποτέρ. Για να το επιτύχει αυτό, εκτελούσε όλους του άρρενες συγγενείς κάθε ενόχου και έστελνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όλες τις γυναίκες συγγενείς άνω των 16ετών.
Η τακτική αυτή εφαρμοζόταν ήδη στη Γερμανία και ονομαζόταν «Συλλογική Ευθύνη Μελών Οικογενειών δολοφόνων και σαμποτέρ». Με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκαν πολλοί αθώοι, απλά και μόνο για εκφοβισμό.

George Washington inaugurated,Édouard Manet French painter

FEATURED EVENT

Η στιγμή της Επανάστασης που έκρινε το μέλλον της χώρας

Toν Απρίλιο του 1789 ο Στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον θα ορκιστεί ως πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. Η πατρίδα του εξέρχεται από έναν μακρόχρονο πόλεμο ανεξαρτησίας από την Αγγλία, και απευθύνεται στον ήρωά της για να την καθοδηγήσει στα πρώτα της βήματα.
Αν και γόνος ευκατάστατης οικογένειας, ο Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να λάβει την παιδεία που έλαβαν τα μεγαλύτερα αδέρφια του, καθώς έχασε νωρίς τον πατέρα του σε ηλικία 11 ετών. Ωστόσο διδάχθηκε αριθμητική και ανάγνωση. Επιτομή της προεπαναστατικής του σταδιοδρομίας αποτέλεσε η στρατιωτική του θητεία, ως ταγματάρχης, υπό τις διαταγές του Άγγλου κυβερνήτη της Βιρτζίνια κατά τον Αγγλογαλλικό πόλεμο στην περιοχή. Για την προσφορά του στον αγώνα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, έλαβε τον τίτλο του Αρχιστράτηγου.

Where in the World Is the EU Now?

?

από anixneuseis

carnegieeurope.eu

STEFAN LEHNE,  FRANCESCO SICCARDI
Source: Getty
Summary:  The EU is a global actor, particularly in the areas of trade, sanctions, and assistance, but its neighboring regions remain the main focus of its external policy.
Related Media and Tools 
In April 2015, Carnegie Europe published an article that analyzed the global footprint of the EU. Looking at the period of the second European Commission of former president José Manuel Barroso, which ran from February 2010­ to October 2014, the article examined how the union deployed different foreign policy instruments across the world. Now, at the beginning of a new institutional cycle, this article examines developments during the commission of Jean-Claude Juncker, who was president from November 2014 to November 2019.

Μάχη του Λεβουνίου -Η παλινόρθωση των Κομνηνών









Στις 29 Απριλίου του 1091, η δύναμη των Πετσενέγων που εισέβαλαν στα εδάφη της αυτοκρατορίας συνετρίβη από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπό τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό και τους Κουμάνους συμμάχους του.

Η μάχη του Λεβουνίου ήταν η πρώτη αποφασιστική βυζαντινή νίκη της παλινόρθωσης των Κομνηνών.
Στις 26 Αυγούστου του 1071, ένας βυζαντινός στρατός υπό τον Ρωμανό Δ’ Διογένη ηττήθηκε από τους Σελτζούκους στη μάχη του Μαντζικέρτ στην ανατολική Μικρά Ασία. Ο Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας αρνήθηκε να τιμήσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο Ρωμανός Δ’. Σε απάντηση οι Τούρκοι άρχισαν να κινούνται προς την Ανατολία το 1073, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Ο Αλέξιος Κομνηνός, επιτυχημένος νεαρός στρατηγός, ανέβηκε στον θρόνο την ημέρα του Πάσχα, του 1081.
Σύμφωνα με τον Νόργουιτς, η ανάρρησή του στον θρόνο είχε μεγάλη σημασία, καθώς «…για πρώτη φορά στη διάρκεια μισού αιώνα περίπου η αυτοκρατορία βρισκόταν σε ικανά χέρια». Ο Αλέξιος ήταν αποφασισμένος να αλλάξει τις τύχες της αυτοκρατορίας με οποιοδήποτε κόστος. Κατά το 1090 ή 1091, ο εμίρης Τσακά της Σμύρνης συμμάχησε με τους Πετσενέγκους, προκειμένου να καταστρέψει εντελώς τη βυζαντινή αυτοκρατορία.