Ετικέτες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο Οπλαρχηγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΥΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ, (1757-1831)


Πινακοθήκη ηρωικών μορφών
(10)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==================
Σημαντικότερη στιγμή του υπήρξε το ευφυές σχέδιό του για την αναχαίτιση της στρατιάς του Μπεϊράν πασά στη θέση Βασιλικά, στις 25 Αυγούστου 1821. Ο Δυοβουνιώτης, με τους άλλους οπλαρχηγούς της Στερεάς περίμενε τη στρατιά στα στενά των Βασιλικών και κυριολεκτικά την αποδεκάτισε.
===================

Απίστευτο! Βουλευτής έστειλε μήνυμα με τον πίνακα που ενέπνευσε τον φασιστικό χαιρετισμό!


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 24, 2014

πινακας αρχαιοτηταΜία ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό έκανε πριν από λίγο ο βουλευτής Ημαθίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Γιοβανόπουλος, στέλνοντας μαζικά ένα δελτίο τύπου (δίκην άρθρου) το οποίο κοσμούσε ο αναγεννησιακός πίνακας του Ζακ Λουί Δαυίδ “Όρκος του Οράτιου”. Αυτός ο πίνακας είναι η πρώτη και μοναδική απεικόνιση του επίμαχου χαιρετισμού που χρησιμοποίησαν οι φασίστες του Μουσολίνι και έπειτα υιοθέτησαν οι ναζί του Χίτλερ.

La Syrie face à la diplomatie des hyènes !


Mondialisation.ca, 24 février 2014

Le samedi 22 février 2014, le Conseil de sécurité de l’ONU a adopté à l’unanimité la résolution humanitaire 2139 [1]. Le vote du texte initialement présenté par l’Australie, le Luxembourg et la Jordanie, et soutenu par la Grande Bretagne, les États-Unis et la France ayant été reporté de quelques jours par la Russie, qui aurait menacé de son veto avant modification. Des voix s’élèvent, toujours les mêmes, pour exprimer leurs doutes quant à son efficacité en raison de l’absence de sanctions automatiques, pour prétendre que l’attitude intransigeante du « régime » syrien a conduit à la clôture de la deuxième session des négociations de Genève 2 sans avancées, et même pour continuer à affirmer – désormais, contre toute vraisemblance – que les terroristes qui sévissent en Syrie « sont les complices du régime syrien » [2] !
Pour mémoire, voici la traduction du communiqué final du délégué syrien permanent auprès des Nations Unies, le Docteur Bachar al-Jaafari, qui répond, entre autres, aux complices du terrorisme et aux faux amis de la Syrie. [NdT].

Σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ

24.02.2014 (αναδημοσίευση 3/3/2011)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία πέραν της παραδοσιακής τους σχέσης, συνδέονται με μια σχέση ενεργειακής και οικονομικής αυξανόμενης αλληλεξάρτησης, διότι σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τη Ρωσία, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να κατοχυρώσει την ενεργειακή ασφάλειά της μέσω της απόκτησης περισσοτέρων του ενός βασικών ενεργειακών προμηθευτών. Περίπου το 60% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου έχουν ως προέλευση τη Ρωσία.

Αμερικανική βάση, 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας.




Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
 
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την βούλησή τους να συνεργαστούν με την Πολωνία, στην προσπάθεια της χώρας αυτής της Ανατολικής Ευρώπης να αποκτήσει το δικό της σύστημα αεράμυνας / αντιπυραυλικής ασπίδας, ξεχωριστά από το νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα, η τοποθέτηση του οποίου στην Πολωνία έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2018, αναφέρει σε άρθρο της η εβδομαδιαία εφημερίδα Defense News.

«Λόγω του γεγονότος ότι η Πολωνία εξετάζει τις δικές της επιλογές για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το λογικό για μας είναι μια πιο στενή και από κοινού αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Chuck Hagel στις 30 Ιανουαρίου σε συνεδρίαση στο Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής του Πολωνικού υπουργείου άμυνας Tomasz Simonyak. «Είναι θετικό για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Ατλαντική Συμμαχία, η κίνηση αυτή» δήλωσε ο Hagel.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να εγκαταστήσουν μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία από το 2018, ως μέρος της Ευρωπαϊκής άμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, θα εγκατασταθούν επίγεια αντιπυραυλικά συστήματα, σε συνδυασμό με το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS επί ναυτικών μονάδων, στην περιοχή Redzikovo, κοντά στην πόλη Slupsk, 200 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ.
Προβλέπεται ότι η αμερικανική πλευρά στο κέντρο ελέγχου ραντάρ αεράμυνας στο Redzikovo θα εγκαταστήσει ραντάρ διανυσματοποίησης με πυραύλους τύπου SM – 3 τοποθετημένους σε σιλό, με τις ανάλογες υποδομές. Επίσης στην συγκεκριμένη βάση θα υπηρετούν 100 άτομα ως προσωπικό εδάφους.
Το 2011, η Τσεχική Δημοκρατία εγκατέλειψε την ιδέα εγκατάστασης αμερικανικών ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης/αποτροπής πυραυλικής επίθεσης του ΝΑΤΟ. Αργότερα η τσεχική πλευρά με σκοπό να κατευνάσει την Ουάσιγκτον δέχθηκε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διαθέτει τα ίδια δικαιώματα με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο του εναερίου χώρου. Η ιδέα ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα ήταν σε θέση να επηρεάζει την λήψη αποφάσεων (του ΝΑΤΟ), αν ξαφνικά χρειαστεί να εκτοξευθούν βαλλιστικοί πύραυλοι προς αναχαίτιση, δημιουργούσε άσχημους συνειρμούς στο ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του αρνήθηκε κατηγορηματικά την τσεχική αντιπρόταση. Προφανώς, του ήταν πιο εύκολο να εγκαταλείψει εντελώς τη συνεργασία του με την Τσεχία από το να κάνει τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Τώρα, οι ΗΠΑ βρήκαν ένα πιο συμβατό και πρόθυμο συνέταιρο στην Πολωνία, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα την 19η Δεκεμβρίου, 2013, ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι :. «Από την μία έχουμε… αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και από την άλλη μία Ευρώπη που δεν τα ελέγχει. Επίσης τώρα υπάρχει και ένα άλλο πολύ πιο σημαντικό μέρος των αμερικανικών στρατηγικών όπλων, υποψήφιο για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυτά είναι τα όπλα τύπου ABM. Μιλήσαμε πολύ σχετικά με το ότι η αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για το πυρηνικό δυναμικό μας, και εμείς με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Ο προκάτοχός μου είπε ότι μία από τις επιλογές μας, που δύναται να δοθούν ως απάντηση, είναι πιθανόν, οι πύραυλοι “Iskander” στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Τίποτα νέο εδώ. Αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι, πρώτον, μια τέτοια απόφαση δεν την έχουμε υιοθετήσει ακόμη. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν το πράττουμε, δεύτερον, δεν χρειάζεται κανείς να υπερασπιστεί τίποτα αλλά ούτε απαιτείται όμως να προκαλέσει και αντίποινα »!…
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι πύραυλοι «Iskander» δεν αποτελούν τον μόνο τρόπο προστασίας.
Το κινητό πυραυλικό σύστημα «Iskander» είναι ικανό να εξουδετερώσει μια μεγάλη γκάμα στόχων, καθώς επίσης δύναται να «διαπεράσει» και την νατοϊκή αντιπυραυλική άμυνα, διαθέτοντας βεληνεκές μάχης 280 km. Εκτός των πυραύλων “Iskander” οι οποίοι ίπτανται σε ακανόνιστη πορεία που δεν δύναται να προβλεφθεί από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, υπάρχουν και οι πύραυλοι «Club-K» που μπορούν να καταστρέψουν κάθε στόχο διαθέτοντας βεληνεκές μάχης 300 km. Στα τελευταία 20-30 χιλιόμετρα τις πορείας τους οι πύραυλοι αυτοί αυξάνουν ξαφνικά την ταχύτητα κρούσης τους στα 3 Μαχ ξεπερνώντας αποτελεσματικά την όποια ισχυρή άμυνα του στόχου.
Οι συνομιλίες σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία προχωρούν, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, η οποία το θεωρεί ως μια αξιόπιστη και μεγάλη απειλή, αναφέρει το άρθρο.
«Η Πολωνία σηματοδότησε σαφώς την δέσμευσή της για την πυραυλική άμυνα και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η Πολωνία μελετά τη δημιουργία του δικού της συστήματος αεράμυνας.
Σε αντίθεση με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ η Πολωνία δεν έχει μειώσει, αλλά έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 10,4 δισ. δολάρια το 2014. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ιστορία της χώρας.
Εκτός από τα συστήματα αεράμυνας / ABM, η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει και άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ελικόπτερα και πιθανώς μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2013, η ιταλική εταιρεία παραγωγής της αεροπορίας “Alenia Aermacchi”, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προμηθεύσει την Πολωνία με οκτώ εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη M-346.
«Η Πολωνία, είναι μια χώρα η οποία έχει δημιουργήσει πραγματικά μια ισχυρή άμυνα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα σκοπεύει να εκσυγχρονίζει την αμυντική τεχνολογία της στο πλαίσιο βέβαια των διαθέσιμων πόρων της. Αυτή η διαδικασία είναι προς το συμφέρον μας και εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αμερικανός επικεφαλής του Πενταγώνου.
Η Πολωνία αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της προς τους ευρωπαίους συμμάχους, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, με τους οποίους θα ήθελε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι για την δημιουργία της δικής της αντιπυραυλικής άμυνας οι Πολωνοί θα πρέπει να δαπανήσουν περίπου $5 δις.
Η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς στη ζώνη του ευρώ, η οποία αφορά το 56% των πολωνικών εξαγωγών, καθώς και μέρος της πολωνικής ελίτ το οποίο πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αλλάζουν σαφώς τα δεδομένα. Σύμφωνα με τις πολωνικές στατιστικές, το 2011, οι πολωνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ποσοστό 32% περισσότερο από ό, τι το 2010. Το 2012, οι εξαγωγές υπερέβησαν 8.000.000.000 δολάρια, και από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή αίσθημα ανησυχίας για τους γείτονες αλλά και διάθεσης για πολυδάπανα προγράμματα ή στρατιωτικές βάσεις που θα αποτελούσαν πρόκληση για την Ρωσία, καταλήγει το άρθρο.
Σχόλιο: Η Ρωσία προσπαθεί να εντάξει μακροπρόθεσμα αν όχι στα πολύ φιλικά, τουλάχιστον στα ανεκτά από άποψη σχέσεων κράτη την Πολωνία. Η ιστορία δυστυχώς έχει επηρεάσει βαθιά τα 2 κράτη και ειδικά η σφαγή του Κατύν, αλλά και η πτώση του αεροσκάφους του Πολωνού Προέδρου. Οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν μια καλή δικαιολογία για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Κρεμλίνου –Βαρσοσβίας με σκοπό την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό καλό θα ήταν να το θυμούνται όλοι, πριν πράξουν το οτιδήποτε.

Προσχεδιασμένη κίνηση γεγονότων και παραγόντων σε Ουκρανία.



24.2.2014
Και όμως ήταν προσχεδιασμένο!!!!!!

Λίγους μήνες μόλις πριν την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων από την Ρωσία, οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί ήταν πολύ προσεκτικά αποτυπωμένοι  και έτοιμοι  για εφαρμογή. Ο σκοπός απ’ όσο φάνηκε, ήταν η Ουκρανία.

Όλο και πιο κοντά μια σύγκρουση «γιγάντων»



του Κίμωνα Γεωργακάκη
Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, η οποία ενέχει τον μέγιστο κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης, όσο κι αν λυπηρό ακούγεται αυτό. Άλλωστε τις αποφάσεις τις λαμβάνουν άλλοι και όχι το θέλω του καθενός από εμάς.
Τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη και στον χώρο της Μεσογείου, οι συγκρούσεις είχαν την μορφή «ξαφνικών» εξεγέρσεων με πράκτορες και μισθοφόρους κυρίως δυτικών συμφερόντων να τις οργανώνουν, προκειμένου οι όποιες χώρες να συμβαδίζουν με τις «επιταγές» της παγκοσμιοποίησης, η οποία επιδιώκει με αφορμή την οικονομική κρίση να «ενώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες σε μία ενιαία διοικητική οντότητα. Εμπόδιο σε αυτή την προοπτική στέκεται η Ρωσία του Πούτιν, προωθώντας την δημιουργία ενός ευρασιατικού κράτους με το Κρεμλίνο κινητήριο δύναμη του όλου εγχειρήματος.

Βρετανία και ΗΠΑ «συνιστούν» ΔΝΤ στην Ουκρανία



Το ΔΝΤ δείχνουν Βρετανία και ΗΠΑ στην Ουκρανία για την απαραίτητη οικονομική στήριξη, ενώ η Ρωσία -που έχει βάλει στον πάγο το πακέτο βοήθειας- ανακάλεσε το Ρώσο πρέσβη από το Κίεβο για διαβουλεύσεις. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, ενώ η χώρα αναζητεί νέα κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

Ερευνα: Τα καλύτερα «μυαλά» της Γερμανίας εγκαταλείπουν την χώρα





Τα καλύτερα «μυαλά» της Γερμανίας εγκαταλείπουν τη χώρα, με προορισμό κυρίως την Ελβετία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδηςισχυρίζεται οτί δεν έχει καμία σχέση με την Aegean Oil



Η εκδίκαση της αγωγής του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη κατά του συντάκτη και υπεύθυνου έκδοσης του περιοδικού Unfollow Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

- Ο Οπλαρχηγός ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ (1759 ή 1767-1834)


Πινακοθήκη ηρωικών μορφών
(9)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============
Στις 10 Απριλίου 1821, περιήλθε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων της Στερεάς Ελλάδας το Κάστρο της Άμφισσας (Σάλωνα). Επρόκειτο για την πρώτη ισχυρή θέση που καταλαμβανόταν και αυτό ήταν κυρίως έργο του μέχρι τότε αρματολού Πανουργιά
===============

Σχετικά με τη γέννηση του Πανουργιά αναφέρονται δύο χρονολογίες. Σύμφωνα με μερικές πηγές γεννήθηκε το 1759. 0 ιστορικός Φιλήμων αναφέρει ως έτος γέννησής του το 1767, που φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο.
Ο πατέρας του Πανουργιά λεγόταν Ξηροδημήτρης, επειδή ήταν εξαιρετικά αδύνατος. Ήταν προεστός του χωριού Δρέμισα της Παρνασσίδας. Όταν βαπτιζόταν ο ανάδοχός του (νονός) τον πέρασε για κορίτσι και του έδωσε το όνομα Πανώρια ή Πανωραία. Αμέσως, θέλησε να διορθώσει το λάθος του αλλά οι γονείς του Πανουργιά, που ήταν πολύ θεοσεβούμενοι, άφησαν το όνομα το οποίο του δόθηκε με το μυστήριο και απλά τον φώναζαν Πανουργιά. Το όνομα αυτό τελικά έγινε οικογενειακό όνομα (επίθετο των Πανουργιάδων).

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821»- Ο Πολέμαρχος ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ (1788-1825)


Πινακοθήκη ηρωικών μορφών 
(8)
  
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============
«Εις άλλους θέλω περιγράψει πόσα κακά πάσχομεν δια την έλλειψιν των ελληνοσωτηρίων διδασκαλιών, προς εσέ δε λέγω ότι η ελληνική παιδεία έλειψε πολύ απ’ την αγωνιζόμενην Ελλάδα… Όθεν ιδού η αρμωδιοτέρα θέσεις συμπολίτα, να διδάξης των Ελλήνων τα τέκνα, την αρετήν την φιλοπατρίαν, και την σοφία των προγόνων μας»
Έγραφε προς τον Νεόφυτο Βάμβα το 1823
====================

Το Λιοντάρι και ο Αετός της Ρούμελης
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 τρεις μεγάλες στρατιωτικές μορφές αναδείχθηκαν στους κόλπους των επαναστατών. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Και οι τρεις σπουδαίοι πολέμαρχοι εκδιώχθηκαν, αφορίστηκαν και φυλακίστηκαν, ενώ οι δύο πρώτοι δολοφονήθηκαν απ’ το νεοχριστιανορωμαίικο κράτος του 1821. Ο τρίτος γλύτωσε αφού μετά τον θάνατο των δύο προσχώρησε και ακολούθησε το κατεστημένο.

Ο τραγικός ποιητής ΣΟΦΟΚΛΗΣ (497/6-406 π.Χ)

Ο τραγικός ποιητής ΣΟΦΟΚΛΗΣ (497/6-406 π.Χ)

 
 
 
Επιμέλεια Γ. Γ. Γ.
================
► Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει.
ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως
=================
Ο Σοφοκλής ήταν γιός του Αθηναίου κατασκευαστή μαχαιριών Σόφιλλου, γεννήθηκε το 497/6 στον Κολωνό και έζησε όλα του τα χρόνια στην Αθήνα.
Ο Σοφοκλής αγαπούσε πολύ την πόλη του και τους κατοίκους της και οι Αθηναίοι του ανταπέδωσαν αυτή την αγάπη με το παραπάνω. Έργο του Σοφοκλή που έπαιρνε μέρος στους αγώνες, ποτέ δεν βγήκε τρίτο. Πάντα oi κριτές τιμούσαν το Σοφοκλή με το πρώτο ή το δεύτερο βραβείο.

Ο Γάλλος ζωγράφος Jacques-Louis David, (1748- 1825)

Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες (1814)
γράφτηκε από την  Κατερίνα Ρουμπέκα
Jacques-Louis David, Γάλλος ζωγράφος, Παρίσι 1748- Βρυξέλλες 1825. Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του νεοκλασικισμού. Οι επιδράσεις από την τέχνη του πρώτου του δασκάλου, Φρανσουά Μπουσέ, διακρίνονται σε έναν από τους πρώτους πίνακές του, «Πάλη του Άρη και της Αθηνάς» (1771).
Αργότερα ο Νταβίντ μαθήτευσε κοντά στον Ζοζέφ-Μαρί Βιέν, που υπήρξε ο πραγματικός του δάσκαλος. Τι καλύτερο έργο της περιόδου αυτής ήταν «Ο Αντίοχος και η Στρατονίκη» του 1774, στο οποίο διακρίνεται η τάση του Νταβίντ να τονίζει το δραματικό στοιχείο της συνθέσεως. Ο πίνακας αυτός εξασφάλισε στον καλλιτέχνη το βραβείο της Ρώμης.

Η ακμή του αττικού μελανόμορφου ρυθμού: Ο «ζωγράφος του Άμαση» και ο Εξηκίας


Αμφορέας του “ζωγράφου του Άμαση”, 
γύρω στο 540 π.Χ.
rzburg, MartinvonWagnerMuseum.
Στο τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. τοποθετείται η δράση των δύο σημαντικότερων αγγειογράφων του αττικού μελανόμορφου ρυθμού, του «ζωγράφου του Άμαση» και του Εξηκία. Το όνομα του πρώτου μάς είναι άγνωστο, καθώς δεν έχει υπογράψει κανένα από τα σωζόμενα έργα του, και γι αυτό τον αποκαλούμε «ζωγράφο του Άμαση» από τον κεραμέα του οποίου διακοσμούσε τα αγγεία. Το όνομα Άμασις είναι αιγυπτιακό και το είχε ένας φαραώ του 6ου αιώνα που είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα· ήταν μάλιστα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, φίλος του τυράννου της Σάμου Πολυκράτη. Δεν ξέρουμε αν το όνομα του κεραμέα Άμαση δηλώνει ότι ο κάτοχός του είχε αιγυπτιακή καταγωγή ή σχέσεις με την Αίγυπτο. Οπωσδήποτε όμως το ρεπερτόριο του ζωγράφου που διακοσμούσε τα αγγεία του ήταν αθηναϊκό. 

Ανταίου ερανίσματα: To ελληνικό εξωτερικό εμπόριο

Ανταίου ερανίσματα: To ελληνικό εξωτερικό εμπόριο

Σεραφείμ_ΜάξιμοςΣτο τεύχος αριθ.10/ 20.10.1945 του Ανταίου ο Σ. Μάξιμος ασχολείται με Το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, επιχειρώντας μια ιστορική σκιαγράφηση. Από αυτό το άρθρο προέρχεται το σημερινό εράνισμα που αναφέρεται στην εμπορική πολιτική.
«Η εμπορική πολιτική των Κυβερνήσεων της Ελλάδας σ’ όλη τη συνέχειά της και μέχρι τα 1932 ήτανε πολιτική που την κυβερνούσε πότε ο αυτόματος λιμπεραλισμός και πότε οι δημοσιονομικές ανάγκες. Και στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο προστατευτισμός ωφελούσε ωρισμένους κλάδους της γεωργίας ή της βιομηχανίας, το κυριώτερο ελατήριο ήτανε η δημοσιονομική ανάγκη, επειδή τα τελωνειακά έσοδα απ’ τις εισαγωγές εμπορευμάτων αποτελούσανε ισχυρή πηγή για τον προϋπολογισμό… Τα δημοσιονομικά ελατήρια της εμπορικής πολιτικής βρήκανε απ’ το 1923 και μετέπειτα μια συνεπέστερη έκφραση στο πεδίο της προστασίας ης βιομηχανίας, που διακρίνεται περισσότερο στο δασμολόγιο του 1925 (Μιχαλακοπούλου). Βαρύτατοι δασμοί σε ανταγωνιστικά της Ελληνικής βιομηχανίας εμπορεύματα άμεσης κατανάλωσης, μειώσανε την εμπορική κίνηση με ωρισμένες χώρες, ενώ η ατέλεια και οι χαμηλοί δασμοί σε ωρισμένες ύλες δώσανε την ώθηση σε σχέση προς άλλες αγορές.

Συνάντηση στο Τολέδο: Μίκης Θεοδωράκης – Νίκος Καζαντζάκης – Ελ Γκρέκο



1 Vote
El_Greco_Ελ_ΓκρέκοΤο 2014 έχει ανακηρυχτεί έτος El Greco – 400 χρόνια από το θάνατό του στο Τολέδο της Ισπανίας. Μια μικρή αφιέρωση κάνομε εδώ, με το προσκύνημα ενός άλλου μεγάλου κρητικού –του Μίκη Θεοδωράκη- στο Τολέδο το 1990, μεταφέροντας ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη «Μίκης Θεοδωράκης, θρησκεία μου είναι η Ελλάδα»

«Ναι» σε δανεισμό των Γλυπτών


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Η Σκoτία κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ο Τζορτζ Κλούνεϊ δηλώνει υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα για τα παρθενώνια γλυπτά και ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου δεν αισθάνεται πολύ ήρεμος τώρα τελευταία.
«Ναι» σε δανεισμό των Γλυπτών
Τι του ήρθε; Μια ζήλια, βλέποντας ότι ο Τζορτζ τραβούσε τις θαυμάστριες όπως τις μέλισσες το μέλι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βρετανική πρωτεύουσα. Προφανώς είπε να δοκιμάσει και τη δική του τύχη…

«Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης» Σωκράτης


Παναγιώτης Βεντίκος
Όποιος πολιτικός πρόδωσε τους Κύπριους, ενδίδοντας στο πρώτο σχέδιο Ανάν, δεν λυπήθηκε τους Κύπριους ποτέ για την πράξη του αυτήν μια που κανείς τους δεν έχει αλλάξει στάση. Οι Ανάν-δοτικοί ενδόμυχα κάκισαν τους Κύπριους γιατί  με το να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν τους εξέθεσαν ανεπανόρθωτα.  Φυσικά κανείς Ανάν-δοτικός δεν καταλαβαίνει ότι είναι μέρος μιας πλεκτάνης όταν συμμετέχει, έστω και παθητικά, σ’ αυτήν. Η πλεκτάνη αυτή τελικά γίνεται αυτοπραγμάτωση.

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Ο/Η Λεωνίδας λέει:
Παραθέτουμε το κάλεσμα της “κεντρικής διοίκησης” του “Δεξιού τομέα” για σταμάτημα “με κάθε δυνατό διαθέσιμο μέσο” της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο αποκαλούν “εγκληματική συμμορία”

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ…


File:Flag of Ukraine.svgTου  ΛΕΩΝΙΔΑ
Αν προσέξει κάποιος τις φωτογραφίες από το Κίεβο, θα παρατηρήσει χιλιάδες κοκκινόμαυρες σημαίες ανάμεσα στις μπλέ με κίτρινο σημαίες του «Свобода». Οι σημαίες αυτές δεν είναι σύμβολα αναρχοκομουνιστικών ομάδων βέβαια αλλά νοσταλγών- οπαδών του UPA (επαναστατικός στρατός της Ουκρανίας -Українська Повстанська Армія, УПА), και του Stepan Bandera (Степан Андрійович Бандера, 1909-1959) επικεφαλή της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN).
Το Νοέμβριο του 1939,και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, περίπου800 Ουκρανοί εθνικιστές άρχισαν να εκπαιδεύονται από τους Ναζί στο στρατόπεδο Abwehr . Κατά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ο Bandera έστειλε ομάδα στο Lviv με οδηγίες για την προετοιμασία ένοπλης εξέγερσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής. Την άνοιξη του 1940 η OUN έλαβαν 2,5 εκατομμύρια μάρκα για ανατρεπτικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ.
Στις 30 Ιουνίου 1941, με την άφιξη των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Bandera και η OUN-B ανακηρύξαν ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος το οποίο «θα συνεργαστεί στενά με την Εθνική-Σοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία , υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ που σχηματίζει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο» (Όπως αναφέρεται στο κείμενο της « πράξης Διακήρυξης της Ουκρανικής Κρατικής Υπόστασης ”.

Συγκλονίζει η αποκάλυψη του Σαββόπουλου για τον Σάκη Μπουλά.


Όπως σας ενημερώσαμε και χτες το πρόγραμμα στην «Ακτή Πειραιώς» ήταν αφιερωμένο στον Σάκη Μπουλά που ήταν από τις τελευταίες του επιθυμίες.
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα του ο Διονύσης Σαββόπουλος αποκάλυψε πως ο Σάκης Μπουλάς λίγες μέρες πριν τον θάνατό του είχε πάει σε ένα εστιατόριο κοντά στο κοιμητήριο και είχε ζητήσει από τον μαγαζάτορα να πληρώσει το γεύμα της κηδείας για 40 με 50 άτομα. Το γεγονός αυτό το έμαθαν οι δικοί του άνθρωποι από τον μαγαζάτορα και φυσικά δεν πίστευαν στα αυτιά τους.
Πηγή :  ishow.gr

Απέραντο οπλοστάσιο η Ελλάδα




grafima 2
Παρά τη μείωση της εγκληματικότητας που καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, μόνο για το 2013 η ΕΛ.ΑΣ κατάσχεσε 3.618 όπλα και 1.247 εκρηκτικά.
Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο που θα μπορούσε να εφοδιάσει μία στρατιωτική μονάδα, βρέθηκε στα χέρια τρομοκρατών αλλά και αδίστακτων κακοποιών, το 2013 ! Η κατάσταση, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στο θέμα των όπλων και αντικατοπτρίζεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.

Ένας Μακιαβελικός οδηγός για την καταστροφή των Δημόσιων Πανεπιστημίων σε 12 εύκολα βήματα…

του Steven Ward (Μετάφραση: Κωνσταντίνα Παντελή)

του Steven Ward (Μετάφραση: Κωνσταντίνα Παντελή)
«Όσοι θέλουν να γίνουν αρεστοί σε έναν Ηγέτη διαλέγουν για να του κάνουν δώρο ό,τι είναι σίγουροι πως θα τον ευχαριστήσει ιδιαιτέρως, όπως άλογα, όπλα, βαρύτιμα ωραία υφάσματα, κοσμήματα με πολύτιμους λίθους και πάντα, φυσικά, κάτι αντάξιο της μεγαλοπρέπειάς του ως Ηγέτη. Επιθυμώντας κι εγώ να λάβω την ευχαρίστηση να σας παρουσιάσω ένα ελάχιστο δείγμα της εκτίμησής μου, σκέφτηκα να σας προσφέρω κάτι. Όμως, ανάμεσα στα υπάρχοντά μου δε βρήκα κάτι πολυτιμότερο, αλλά και ικανότερο να εκφράσει την αγάπη μου σε σας, από την εμπειρία μου για το πώς κινούνται και λειτουργούν οι ηγέτες, εμπειρία που απέκτησα όχι μόνο ζώντας για πολλά χρόνια δίπλα τους, αλλά και μελετώντας προσεχτικά ιστορία και αρχαία κείμενα. Την όποια εμπειρία μου την συγκέντρωσα σε ένα μικρό κειμενάκι το οποίο και στέλνω στην Εκλαμπρότητά Σας».
Νικολό Μακιαβελι, Ο Ηγεμόνας

Μεταξύ Μαρξ και Μπένγιαμιν, μια διαφορετική ανάγνωση της προόδου…



του Barikat
Υπάρχουν φορές που η άρνηση του ανθρώπινου νου να δεχτεί την πραγματικότητα είναι εντυπωσιακή. Μια πραγματικότητα που συνεχώς “κοπανάει” πάνω σε θεωρητικά σχήματα που περισσότερο έχουν να κάνουν με επιθυμίες και σχεδόν πάντα με την λήθη. Η συχνή επαναφορά του ερωτήματος “συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στον 21ο αιώνα;” ακριβώς αυτό αποδεικνύει.

71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ!… Σαν σήμερα…





71 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ηρωικής ΕΠΟΝ!
Στη σύσκεψη για την ίδρυση της ΕΠΟΝ, που έγινε στην Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας στους Αμπελόκηπους πήραν μέρος οι εξής Οργανώσεις:

Άσα Τζένινγκς , ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% των Ελλήνων της Μικρασίας το 1922.


Γενοκτονία Ποντίων 3
Άσα Τζένινγκς , λίγοι στην Ελλάδα και την Τουρκία γνωρίζουν το όνομά του,ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.
.Σεπτέμβρης του 1922. Τελειώνει ο πόλεμος της Ελλάδας με την Τουρκία. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την πόλη και οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη,
Αρχίζουν πογκρόμ, ληστείες και δολοφονίες, στις οποίες παίρνουν ενεργό μέρος και οι ντόπιοι Μουσουλμάνοι.

Η Αλβανία παραιτείται από την «Τσαμουριά»


 
Το θέμα των τοπωνυμιών, το οποίο έχει γίνει εμπόδιο στην κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών παραμένει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η επίλυση αυτού του αδιέξοδου,  μοιάζει να τελειώνει με την καταφυγή στις διεθνείς συμβάσεις.

H Ουκρανία εν κινδύνω-5 (Μικρή συλλογή άρθων)


Α)H Ουκρανία δεν μπορεί να διαχωριστεί σαν λύση. Η Κριμαία ίσως — Συνέντευξη Alexander Dugin.


23.2.2014

Σε μια συνέντευξη τον Ιανουάριο του 2014 ( !!! ) η άποψη του γνωστού Ρώσου Γεωπολιτικού , Alexander Dugin , (σ.σ. κατά πολλούς , κύριο σύμβουλο γεωπολιτικής της Ρωσίας) για την Ουκρανία έχει δώσει ήδη το μέγεθος του προβλήματος.

ΤΕΤΡΗΡΗΣ, ΠΕΝΤΗΡΗΣ, ΔΕΚΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥΗΡΕΙΣ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΩΝ)

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 23, 2014

Hepteres

Περί το 500 π.Χ., η τριήρης, επινόηση των Κορινθίων, έγινε το βασικό σκάφος των ελληνικών, των φοινικικών, των ετρουσκικών, κ.α. μεσογειακών πολεμικών στόλων. Στην τριήρη στηρίχθηκαν μεγάλες ή μικρές «θαλασσοκρατορίες» όπως αυτές της Αθήνας, της Καρχηδόνας, της
Κορίνθου, των Συρακουσών, κ.α.