Ετικέτες

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Δεσποτικό: Τα νέα ευρήματα στον τόπο λατρείας του Απόλλωνα


Δεσποτικό: Τα νέα ευρήματα στον τόπο λατρείας του Απόλλωνα
Νέα σημαντικά και διαφωτιστικά στοιχεία για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, το οποίο είναι ένα από τα μοναδικά ακατοίκητα νησιά στις Κυκλάδες, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου.

Σε ιστορικό ρεκόρ το λιώσιμο των παγετώνων


Καμπανάκι από την επιστημονική κοινότητα για το λιώσιμο των παγετώνων. Τι αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology
Το λιώσιμο των παγετώνων έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και θα συνεχισθεί έστω κι αν υπάρξει μια ανάπαυλα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology.
Μια ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, συγκέντρωσε επιτοπίως δεδομένα από το 2001 έως το 2010 για μερικές εκατοντάδες παγετώνων σε όλο τον κόσμο. Τις μετρήσεις αυτές συνέκρινε στη συνέχεια με προηγούμενα δεδομένα από δορυφόρους ή με πηγές –φωτογραφίες και κείμενα– από ακόμη παλαιότερες περιόδους.

Έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό του Συριακού στρατού οι Κούρδοι


kurds assadΈνα βήμα πριν την δημιουργία ενός μεγάλου απελευθερωτικού στρατού απέναντι στην τουρκοκίνητη βαρβαρότητα.

Οι Κούρδοι της Συρίας βλέποντας ότι η ναζιστική τουρκία σφάζει ανενόχλητη, αποφασίζουν να συνταχθούν με τον Συριακό στρατό. Μία απόφαση που αναμένεται να ανατρέψει την ισλαμοφασιστική λαίλαπα και να δώσει πάλι την ελπίδα για επικράτηση του ανθρωπισμού και της ελευθερίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να διστάσει ούτε στιγμή. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον αγωνιζόμενο λαό της Συρίας που πολεμά και για εμάς.

Η στάση των Αρχαίων Ελλήνων έναντι των προδοτών


Η στάση των Αρχαίων Ελλήνων έναντι των προδοτών
Η ΑΝΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παίρνοντας για βάση το έντονο πολιτειακό αίσθημα των Αρχαίων Ελλήνων και τις ιεροπραξίες τους, καταλαβαίνουμε, γιατί ή προδοσία χαρακτηριζόταν σαν το πιο βαρύ έγκλημα. Κι αν εμβαθύνουμε στο γεγονός, ότι όλοι οι προδότες, μετά την ατιμωτική εκτέλεση τους, δεν επιτρεπόταν να ταφούν, θα καταλάβουμε πόσο μεγάλη, πόσο συντριπτική ήταν η ποινή πού τους επιβαλλόταν.
Με την προδοσία στην αρχαία Ελλάδα προσβαλλόταν, ανίερα κι ανεπανόρθωτα, η βαθύτατη ηθική αντίληψη για την πολιτειακή ευδαιμονία και σταθερότητα. Ακόμα κι αν δεν είχε έμπρακτα αποτελέσματα η προδοσία. Έφτανε η πρόθεση, η απλή διάθεση. Έτσι, ό προδότης δεν είχε θέση ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο. Δεν τον
θεωρούσαν ούτε και τυπικά ούτε «κατ” ανοχήν» άνθρωπο, παρά κάτι σαν απαίσια τερατικό για την ιερή παράδοση κι αφάνταστα επικίνδυνο για τις ομαλές σχέσεις της πολιτείας. Κι έπρεπε, φυσικά, όχι μόνο να χαθεί, άλλα κι η εφιαλτική μνήμη του να γίνεται πάντα αντικείμενο «μαύρης κατάρας». Έπρεπε, με το «κατακουρέλιασμα της «βρωμερής» υπόστασης του», να θεωρηθεί χτυπητό «παράδειγμα προς αποφυγήν».