Ετικέτες

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ενωσης για τον Ελεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μιας επιστημονικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και στους κόλπους της περιλαμβάνει επιστήμονες από 50 χώρες του κόσμου.

Στέφανος Σκουλούδης 1838 – 1928


Στέφανος Σκουλούδης

Έλληνας τραπεζίτης, διπλωμάτης, πολιτικός και υψηλόβαθμος τέκτων. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 25 Οκτωβρίου 1915 έως τις 9 Ιουνίου 1916.
Ο Στέφανος Σκουλούδης γεννήθηκε στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης στις 23 Νοεμβρίου 1838, από γονείς κρητικής καταγωγής. Ο πατέρας του, Ιωάννης Σκουλούδης, ήταν έμπορος. Το 1852 εστάλη από τους γονείς του στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1856 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά πολύ σύντομα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με το εμπόριο στην οικογενειακή επιχείρηση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Νικόλαος Κασομούλης 1795 – 1872


Νικόλαος Κασομούλης

Μακεδόνας αγωνιστής του '21 και ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Νικόλαος Κασομούλης γεννήθηκε στη Σιάτιστα της Κοζάνης το 1795. Ήταν γιος του εμπόρου και προεστού της περιοχής Κώστα Κασομούλη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Νάουσας από τους Τούρκους τον Απρίλιο του 1822. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στις Σέρρες για να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση. Εκεί μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του Γεώργιο, Δημήτριο και Ιωάννη.
Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, ο Νικόλαος Κασομούλης συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Όλυμπο και τη Χαλκιδική. Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Μακεδονία, κατέβηκε και πολέμησε στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο. Το 1826 βρέθηκε κλεισμένος στο Μεσολόγγι κατά τη μεγάλη πολιορκία. Έλαβε μέρος στην έξοδο και σώθηκε, όχι όμως και ο αδελφός του Δημήτριος. Στη συνέχεια, πολέμησε κοντά στον Καραϊσκάκη στην Αττική.

Η ιστορία της μοιχείας

Η ιστορία της μοιχείας

Σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, το αδίκημα της μοιχείας τιμωρείται ακόμα και με θάνατο!Σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, το αδίκημα της μοιχείας τιμωρείται ακόμα και με θάνατο!
Η σεξουαλική σχέση ενός παντρεμένου ατόμου με άτομο διαφορετικό από τον ή την σύζυγό του είναι μοιχεία ή όπως την ορίζουν οι νομικοί η παράβαση της συζυγικής πίστης που συνίσταται στην εξώγαμη κατά φύση συνουσία μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι έγγαμο. Η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Η κοινωνική της απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Ο κώδικας του Χαμουραμπί (18ος αιώνας π.Χ.) στη Βαβυλώνα προέβλεπε για τη μοιχεία την ποινή του θανάτου με πνιγμό. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τιμωρούσαν ακόμη και με την ποινή τον θανάτου τη μοιχαλίδα, ενώ η ποινή για τον μοιχό δεν ήταν αυστηρή.
Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός) είναι κατηγορηματικές στην καταδίκη της μοιχείας, υπακούοντας στην έβδομη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή: Ου μοιχεύσεις. Κι ενώ Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός αρκούνται σε εκκλησιαστικά επιτίμια, στα κράτη όπου εφαρμόζεται η Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός νόμος), οι ποινές είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες, κυρίως για τις γυναίκες (ραβδισμοί ή λιθοβολισμός).
Πιο ανεκτικοί εμφανίζονται οι Ινδουιστές, οι Εσκιμώοι και ορισμένοι λαοί της Αφρικής και της Πολυνησίας. Στην Ευρώπη και την Αμερική η μοιχεία αποτελούσε ή και εξακολουθεί να αποτελεί λόγο διαζυγίου. Η γενικότερη τάση για ισότητα των δύο φύλων έχει οδηγήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες αυτών των περιοχών σε αποποινικοποίηση της μοιχείας.
Σκηνή από τη Βίλα των Οργίων
Στη χώρα μας, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα. Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου. Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ' αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία, γι' αυτό συνέβαιναν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τη διαπίστωση του εγκλήματος (χαρακτηριστική είναι η κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου Η βίλα των οργίων, παραγωγής 1964, με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο).Η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα μας από την κυβέρνηση της Αλλαγής, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης του πλέγματος των διατάξεων που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι «η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου» (21 Ιανουαρίου 1982). Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έκανε πίσω και κατάργησε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982.
Όσον αφορά στις αστικές συνέπειες, με το Νόμο 1329/1983 η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου. Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ).

Νίκος Θέμελης 1947 – 2011


Νίκος Θέμελης

Έλληνας πεζογράφος, με εμπορική και κριτική αποδοχή.
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά τη στρατιωτική του θητεία συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου έκανε το διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1975).
Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 ταύτισε την επαγγελματική του καριέρα με την πολιτική, καθώς υπήρξε συνεργάτης επί σειρά ετών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη· από το 1981, όταν ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση της «Αλλαγής» έως τον Μάρτιο του 2004, όταν παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Κώστα Καραμανλή.
Στο χώρο της πεζογραφίας εμφανίστηκε το 1998 με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση», που ήταν το πρώτο του συγγραφικό έργο εκτός του πεδίου της επιστήμης του. Συγγραφέας με ιδιαίτερη ιστοριογραφική ευαισθησία, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη μοίρα του ελληνισμού, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι ήρωές του αναζητούν απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν οράματα, ψάχνουν το παρελθόν για να καταλάβουν το σήμερα, για να σχεδιάσουν το μέλλον.

Νικόλας Άσιμος 1949 – 1988


Νικόλας Άσιμος

Ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Ασημόπουλος. Οι γονείς του ήταν από την Κοζάνη, όπου ο Νικόλας έζησε τα παιδικά του χρόνια και τελείωσε το σχολείο. Ως έφηβος, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στους μαθητικούς αγώνες σχολείων της Μακεδονίας το 1965, καθώς και στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, του έγινε επίσημη πρόταση από την ομάδα της Κοζάνης, αλλά τελικά η συμφωνία ναυάγησε.
Στα δεκαοχτώ του έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Αρχικός στόχος του ήταν να περάσει στο τμήμα δημοσιογραφίας, την οποία άσκησε ερασιτεχνικά παράλληλα με τις σπουδές του. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος κι έκτοτε το καθιέρωσε. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με το θέατρο. Έφτιαξε ένα φοιτητικό θεατρικό εργαστήρι, παίζοντας Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο.

Εισαγωγή 1812



Μουσικό έργο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893), του τύπου της ορχηστρικής εισαγωγής. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του σπουδαίου ρώσου μουσουργού.
Γράφτηκε μέσα σε έξι εβδομάδες, αρχής γενομένης από τη 12η Οκτωβρίου του 1880, με προτροπή του φίλου του πιανίστα Άντον Ρουμπινστάιν (1835-1881) και αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις, που επρόκειτο να γίνουν δύο χρόνια αργότερα για να τιμηθούν τα 70 χρόνια από τη συντριπτική ήττα του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 20 Αυγούστου 1882 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM


500EYRO plaka mas kanoun etsi

Εγκρίθηκε και επίσημα το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε πρώτος μέσω Twitter πως η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε με θετικό τρόπο για την Ελλάδα και ότι έπεσαν οι υπογραφές για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Νάρκη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στην Αλόνησο



narki-630x400

Αντιαρματική νάρκη ξηράς εντοπίστηκε στην περιοχή της Κυρά Παναγιάς της Αλοννήσου, σε βάθος 3,5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σαν σήμερα το 1954 κατατίθεται στον ΟΗΕ η πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό


Σαν σήμερα το 1954 κατατίθεται στον ΟΗΕ η πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό

Το καλοκαίρι του 1954 η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου έλαβε την απόφαση της διεθνοποίησης του Κυπριακού.

Η έξαψη της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και η διαπίστωση της βρετανικής αδιαλλαξίας να συζητήσει το θέμα σε διμερές επίπεδο ή έστω να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής μεταβολής του καθεστώτος του νησιού ασκούσαν ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα να εγκαταλείψει την τακτική των ήπιων τόνων. Εξίσου καθοριστική προς την ίδια κατεύθυνση ήταν η απειλή του αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ΄ ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έθετε το Κυπριακό ενώπιον του ΟΗΕ, τότε ο ίδιος θα αναζητούσε κυβέρνηση τρίτου κράτους (αραβικού ή ανατολικού) που θα ήταν πρόθυμη να το πράξει.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 20 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1897
Ο άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακαλύπτει ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια. Θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1902 και θα γίνει «σερ». Η 20η Αυγούστου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών.

ΜΑΡΩΝΕΙΑ-ΠΥΛΗ ΣΤΙΣ ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ


Η εντυπωσιακή Μεγαλιθική Πύλη της ακρόπολης του Αγίου Γεωργίου,
 της Ισμαρου των ομηρικών Κικόνων
ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΓΛΗ
 Μνημεία ανέγγιχτα, δρόμοι χωμάτινοι, περιπλάνηση σε αρχαία μονοπάτια. Στη Μαρώνεια των Κικόνων, των εμπόρων, των περιπατητών πατάς στα χνάρια του Οδυσσέα και ανοίγεις ένα κεφάλαιο αυτόνομο που δεν θα σε ένοιαζε να σε κράταγε αιχμάλωτο, ποτέ του να μην κλείσει.

Πώς να δείξεις τη γλυκύτητα; Πώς να περιγράψεις έναν τόπο προικισμένο, λαμπερό από την αρχαιότητα; Πώς να μεταδώσεις την ενέργεια που αποπνέει; Στην αρχή δεν το περιμένεις. Πως στη γωνιά της Θράκης θα βρεις έναν άρτιο και αυτοτελή τουριστικά προορισμό. Φιλικό προς τον επισκέπτη, πλούσιο σε πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα και -το κυριότερο;- σηματοδοτημένο επαρκώς.

Ξεχωρίζει από μακριά. Το όρος Ισμαρος επιβάλλεται στον κάμπο, αγκαλιάζει τη σύγχρονη Μαρώνεια, κρύβει μέσα του αρχαία και βυζαντινά σπαράγματα, μνημεία της φύσης και μια ακτογραμμή που δεν αποκαλύπτει μονομιάς τα μυστικά της. Ιχνηλατείς αρχαία μονοπάτια, γίνεσαι μέρος του μυστικισμού, των αρχαίων μαρμάρων, των αρχαίων ελαιώνων, των γρανιτένιων όγκων του λόφου του Αγίου Γεωργίου που σαν να ‘πεσαν απ’ τον ουρανό, φτιάχνουν πάνω απ’ το Θρακικό τον δικό τους σεληνιακό κόσμο.

Ένας υδραυλικός κάνει ανάπηρα σκυλάκια να ξαναπερπατήσουν!


Posted by Cassandra στο Αυγούστου 19, 2015

3vita.gr

Βασίλης Τζιγκούρας, υδραυλικός στο επάγγελμα και φιλόζωος…στην ψυχή, αποφάσισε με τις γνώσεις και τις δεξιότητές του να βοηθήσει ανάπηρα τετράποδα…..Και το πέτυχε.

Δεν είναι κάτι νέο τα ανάπηρα σκυλάκια (είτε από ατύχημα, είτε από ασθένεια ή ηλικία) να περπατούν ξανά, με τη βοήθεια αναπηρικού καροτσιού, ειδικά σχεδιασμένου για σκυλιά ή με πρόσθετα ορθοπεδικά μέλη (πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό).

Δελφοί: Ο Θησαυρός των Σιφνίων


thesaurus_delphoi

Αναπαράσταση του Θησαυρού των Σιφνίων στους Δελφούς

Ο θησαυρός που αφιέρωσαν στους Δελφούς οι κάτοικοι της Σίφνου ήταν από τα πιο λαμπρά και πλούσια διακοσμημένα κτήρια στο ιερό του Απόλλωνα. Ήταν από τους πρώτους θησαυρούς που συναντούσε κανείς ανηφορίζοντας την Ιερά οδό και βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της, δίπλα στο θησαυρό της πελοποννησιακής Σικυώνας και απέναντι από αυτόν των Μεγάρων. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν τα πολύτιμα αναθήματα που προσέφεραν κατά καιρούς οι Σίφνιοι στο ιερό.

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του σε κίονα #Syria #RefugeesGR



Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του σε κίοναΤζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου αποκεφάλισαν αρχαιολόγο στην αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου, είπε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας την Τρίτη.
Το Χαλιφάτο, του οποίου μέλη έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβαν την Παλμύρα στην κεντρική Συρία από κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάιο, αλλά δεν φαίνεται να έχουν καταστρέψει τα μνημειώδη ερείπια της ρωμαϊκής εποχής παρά τη φήμη που έχουν ως καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων τα οποία θεωρούν ειδωλολατρικά, υπό τη συντηρητική ερμηνεία της θρησκείας του Ισλάμ.
Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές τη Δευτέρα. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για πάνω από μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές, πρόσθεσε.

La Thaïlande à l’aube de nouveaux conflits intérieurs ?


L’attentat n’a pas été revendiqué, mais la junte pointe du doigt l’opposition “rouge”. Si l’hypothèse se vérifiait, de nouvelles violences pourraient surgir.

En mai 2014, plusieurs manifestations anti-gouvernement avaient secoué la Thaïlande avant le coup d'État militaire.
En mai 2014, plusieurs manifestations anti-gouvernement avaient secoué la Thaïlande avant le coup d’État militaire.

Οι Αναρχικοί Των Τροπικών Και Ο Δίδυμος Πλανήτης…



Χρειάστηκαν τρία χρόνια να φτάσουν στον Δίδυμο Πλανήτη. Αυτό το όνομα είχε διαδοθεί απ” την αρχή, καθώς το άλλο, το επιστημονικό, ήταν πολύ άχαρο και κανείς δεν το θυμόταν: Γ8111.
Ο Δίδυμος πλανήτης ήταν λίγο μικρότερος, απείχε 8111 έτη φωτός, κι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει ζωή. Οι αναλύσεις της τροχιάς του έδειξαν ότι είχε νερό σε υγρή κατάσταση.
Το πρόβλημα της απόστασης λύθηκε εύκολα. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να εργαστούν πάνω στο θέμα όλοι οι υπολογιστές του πλανήτη. Οι εξισώσεις που θα οδηγούσαν στην κατασκευή της σκουληκότρυπας, της χρονικής παράκαμψης που θα τους οδηγούσε πιο γρήγορα μέσα στον χώρο, μοιράστηκαν σε όλους τους προσωπικούς υπολογιστές, όλων των ανθρώπων, ως ένα λογισμικό-παιχνίδι που θύμιζε Κύβο του Ρούμπικ (με άπειρες επιφάνειες).

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ψάχνει τα αρχεία της Βέρμαχτ σχετικά με τις καταστροφές των Ναζί στην Ελλάδα


Posted by netakias.com στο Αυγούστου 18, 2015
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έρευνα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, πάνω στο υλικό που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται επί των αρχείων της Βέρμαχτ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -τα οποία αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ- μετά την πρώτη επεξεργασία και αξιολόγησή τους παρουσιάσθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψής του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ).

Διάβαζαν Ιλιάδα επί δεκαπέντε ώρες στο Βρετανικό Μουσείο!


Posted by netakias.com στο Αυγούστου 18, 201

Ένα εύστοχο σχόλιο, ανήκε στην Έμα Κόουλ: «Ποιος θα το φανταζόταν», αναρωτιόταν η Βρετανή συγγραφέας στο twitter, «ότι οι άνθρωποι θα περίμεναν στην ουρά για να παρακολουθήσουν μια δεκαπεντάωρη ανάγνωση της Ιλιάδας;».


Κι όμως, το περασμένο Σάββατο το πρωί, έξω από το Βρετανικό Μουσείο στοΛονδίνο, γινόταν το αδιαχώρητο. Αιτία, μια από τις εκδηλώσεις του Almeida Greeks, του φεστιβάλ που το ομώνυμο θέατρο πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η οποία έγινε ανάρπαστη.

Όχι χωρίς λόγο: πίσω από το αναλόγιο, έχοντας αναλάβει ο καθένας από ένα απόσπασμα, βρέθηκαν εκτός από ερευνητές ή δημοσιογράφους και δεκάδες ηθοποιοί, όπως ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ, ο Μπεν Γουίσο (ο «Q» στα τελευταία Τζέιμς Μποντ αλλά και εκ των πρωταγωνιστών στο «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου) ή ο Μπράιαν Κοξ.