Ετικέτες

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

1843: Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας…




Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά….Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.

Michel Foucault, Η γέννηση της βιοπολιτικής



Michel Foucault
Η γέννηση της βιοπολιτικής
Διαλέξεις στο Collège de France, 1978-1979
Διάλεξη 7 Μαρτίου 1979
Μτφρ.: Radical Desire
διάλεξη 7/3/1979 (το πλήρες κείμενο)
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τα φαινόμενα, είχα πράγματι τον σκοπό να σας μιλήσω για την βιοπολιτική, και μετά, με τα πράγματα να είναι όπως είναι, κατέληξα να μιλήσω εκτεταμένα —και ίσως για υπερβολικά πολύ χρόνο— για τον νεοφιλελευθερισμό, και τον νεοφιλελευθερισμό στην γερμανική του μορφή. Πρέπει όμως να εξηγήσω κάπως αυτή την αλλαγή στην κατεύθυνση που ήθελα να δώσω σ’ αυτές τις διαλέξεις. Προφανώς, δεν μίλησα τόσο αναλυτικά για τον νεοφιλελευθερισμό, πόσο μάλλον για τον γερμανικό νεοφιλελευθερισμό, επειδή ήθελα να ιχνηλατήσω το ιστορικό ή θεωρητικό “υπόβαθρο” της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας. Ούτε το έκανα για να αποκηρύξω ό,τι μη σοσιαλιστικό στις κυβερνήσεις των Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ. Επέμεινα τόσο στο πρόβλημα αυτό του γερμανικού νεοφιλελευθερισμού επειδή, σε συνέχεια όσων άρχισα να λέω πέρυσι, ήθελα να δω τι απτό περιεχόμενο μπορεί να δοθεί στην ανάλυση των σχέσεων ισχύος — νοουμένου βέβαια, και αυτό το επαναλαμβάνω και πάλι, ότι η ισχύς δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εννοηθεί είτε σαν αρχή αυτή καθαυτή, είτε ως κάτι που έχει επεξηγηματική αξία η οποία να λειτουργεί εξ αρχής. Ο ίδιος ο όρος, ισχύς, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να οριοθετεί ένα πεδίο σχέσεων οι οποίες απομένει εξ ολοκλήρου ακόμα να αναλυθούν· και αυτό που έχω προτείνει να ονομάσουμε κυβερνητικότητα, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να οργανώσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν είναι παρά ένα προτεινόμενο αναλυτικό πλαίσιο για αυτές τις σχέσεις ισχύος.

Κίνημα για τον Σπύρο που κινδυνεύει με εκτέλεση

Κίνημα για τον Σπύρο που κινδυνεύει με εκτέλεση

Posted by Cassandra στο Αυγούστου 23, 2015
Ο Σπύρος χαμογελαστός ανάμεσα σε φίλους και συμφοιτητές του στα περίφημα πάρτι της Νομικής.

«Σας ευχαριστώ όλους στην Ελλάδα. Περιμένω από την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τον άντρα μου και να προστατεύσει την οικογένειά μου.

Μ’ έχει «φάει» το άγχος όσο περιμένω τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει τον σύζυγό μου Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος δεν δικάστηκε ποτέ. Είναι φυλακισμένος από τις 27 Ιουνίου». Δραματική έκκληση και προς τις ελληνικές αρχές απευθύνει η Οσάνα, σύζυγος του Σπύρου, η οποία μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» από άγνωστη τοποθεσία όπου βρίσκεται μαζί με τον γιο της. Ο Σπύρος πρόλαβε να φυγαδεύσει την οικογένειά του, τρεις ημέρες πριν τον συλλάβουν και τον πετάξουν σ’ ένα κελί.

Η ζωή του Ελληνα πολίτη, με τις σπουδές στη Νομική Αθηνών, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το δικτατορικό καθεστώς του Μπουρούντι Αφρικής τον συνέλαβε όταν αρνήθηκε ως συνταγματάρχης της αστυνομίας να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Εκτοτε, έχει υποστεί φρικτά βασανιστήρια και κρατείται παράνομα υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει δικαστεί, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποίησε πραξικόπημα. Το Μπουρούντι βυθίστηκε στο χάος και στους δρόμους ξεχύθηκαν χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, το οποίο απάντησε με πολιτικές διώξεις και δολοφονίες.

Ο Σπύρος έλαβε την εντολή να ανοίξει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών και να καταστείλει βίαια τις εξεγέρσεις. Αψήφησε τις εντολές και έγινε μισητός εχθρός του καθεστώτος. Οταν συνελήφθη, δεν προέβαλε αντίσταση και είχε διώξει τη φρουρά του για να μην κινδυνέψουν. Στα κρατητήρια της προεδρικής αστυνομίας βασανίστηκε για δέκα ημέρες, αλλά δεν υπέκυψε.Κάθε ώρα μετράει
Εχουν περάσει 18 ημέρες που το «Εθνος» δημοσιοποίησε την υπόθεση του Σπύρου, ωστόσο οι ελληνικές αρχές κινούνται… νωχελικά και ας είναι καθοριστικό κάθε λεπτό που περνάει ο συμπολίτης μας στις φυλακές. Πλέον, τη φροντίδα της γυναίκας του Οσάνα και του γιου του, έχουν αναλάβει φίλοι και συγγενείς του Σπύρου. Η αγωνία της για την τύχη του άντρα της έχει «χτυπήσει» κόκκινο, ωστόσο στην τηλεφωνική μας συνομιλία σπεύδει να ευχαριστήσει όλους όσοι την έχουν βοηθήσει όλο αυτό τον καιρό, οι οποίοι ήταν και πάρα πολλοί.

«Ενα τεράστιο ευχαριστώ για τη βοήθεια. Οι σκέψεις μου είναι και μαζί με τις χιλιάδες των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι για πολλούς μήνες, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του παράνομου καθεστώτος του απερχόμενου προέδρου. Επίσης, η σκέψη μου πάει σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες», λέει η Οσάνα, από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες από τη χώρα της είναι άκρως ανησυχητικές καθώς οι εξοντώσεις των διαφωνούντων έχουν πάρει μορφή γενοκτονίας. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να σταματήσει τη νέα αυτή καταστροφή και τις παραβιάσεις των εγχώριων και διεθνών νόμων.

    Περιτριγυρισμένος από παιδιά στο Μπουρούντι.

Οι δικηγόροι του Σπύρου στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, κλιμακώνουν τη διεθνή δικαστική παρέμβαση για την υπόθεση του συμπολίτη μας. Προσεχώς θα υποβάλουν προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη. Οπως αναφέρουν, το καθεστώς αρνείται τώρα τη δικαστική διερεύνηση, ενώ ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από την αυθαιρεσία της παράνομης φυλάκισής του.

«Η απελευθέρωση του Σπύρου είναι θέμα τιμής για τις αξίες του οικουμενικού νομικού πολιτισμού. Αυτή πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Επιβάλλεται η διεξαγωγή μιας Δίκαιης Δίκης με ανεξάρτητους και αντικειμενικούς δικαστές, κάτι που αυτή τη στιγμή διατηρούν δικαιολογημένους φόβους ότι μπορεί να του παρασχεθεί στη χώρα του», δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι δικηγόροι του Σπύρου, χάρη στους οποίους φαίνεται πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η είδηση της παράνομης φυλάκισης του Σπύρου προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από συμφοιτητές του στη Νομική και φίλους του από την ΑΣΟΕΕ. Στα social media έχει δημιουργηθεί η σελίδα «FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA» η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές στο Διαδίκτυο για την άμεση αποφυλάκισή του. Είναι οι φίλοι του, που αυτήν τη στιγμή κινούν Γη και Ουρανό για να σωθεί. Ανάμεσα στους φίλους και συμφοιτητές που έχουν κινητοποιηθεί είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τον γνώριζαν από την ΑΣΟΕΕ, όπου εργαζόταν ο Σπύρος στη βιβλιοθήκη.

Η επιστολή
Η ιστορία της ζωής του Σπύρου – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα φαντάζει σαν ταινία. Ωστόσο, προκύπτει με ανάγλυφο τρόπο από την επιστολή που απέστειλαν στο «Εθνος της Κυριακής» και υπογράφουν πάνω από 170 φίλοι και συμφοιτητές του από τη Νομική και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

«Για όλους εμάς ο Σπύρος ήταν συμφοιτητής μας, συμμαθητής, φίλος, ένας εξαιρετικός χαρισματικός άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και ένα χαμόγελο για όλους. Εμείς γνωρίσαμε ένα γελαστό παιδί, που δεν σου άφηνε περιθώριο παρά να γίνεις φίλος του. Οι συμφοιτητές του στη Νομική το 1996 δεν γνωρίζαμε ότι ο Σπύρος ήταν πολιτικός πρόσφυγας, αξιωματικός του στρατού στη χώρα του που είχε έρθει να σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το γνώριζαν οι συμμαθητές του στη ΣΝΔ.

Ο Σπύρος εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού εμφυλίου μεταξύ Χούτου και Τούτσι, αλλά ως θετικός άνθρωπος αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του σπουδάζοντας νομικά και παράλληλα έπιασε δουλειά στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ. Και στη Νομική και στην ΑΣΟΕΕ, όπως νωρίτερα στη ΣΝΔ, έγινε αγαπητός σε όλους, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές, όλους τους άγγιξε, όλοι τον θυμούνται και αγωνιούν.

Ο Σπύρος «εξόριστος» από τη χώρα του, ανέπτυξε δράση ανθρωπιστική, ευαισθητοποιώντας πρώτα εμάς τους συμφοιτητές του και στη συνέχεια χτύπησε κάθε δυνατή πόρτα στην Ελλάδα. Πέτυχε να φέρει πολλά παιδιά από το Μπουρούντι να σπουδάσουν στην Ελλάδα γιατί πίστευε ότι μόνον η παιδεία μπορεί να σβήσει τα φυλετικά μίση και ότι για να ανασυγκροτηθεί η χώρα του χρειαζόταν πρωτίστως πνευματικό κεφάλαιο. Ο Σπύρος αγάπησε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, έμαθε και μιλά τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα, πήρε υπηκοότητα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και πριν από έναν χρόνο έφερε στην Ελλάδα και βάπτισε τον μικρό του γιο, τον Μάρκο, τώρα 3,5 ετών.

Οταν δόθηκε η ευκαιρία ο Σπύρος επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, προσφέροντας όλο του το είναι και πάντα προσανατολισμένος στα παιδιά – στο Μπουρούντι είναι γνωστός για το σημαντικό κοινωνικό του έργο. Στο νέο δημοκρατικό Μπουρούντι έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, σταδιοδρόμησε, έκανε οικογένεια και έναν γιο.

Δεν μας εξέπληξε η στάση του, ο Σπύρος θα έκανε πάντα αυτό που υπαγόρευε η ηθική και η βαθιά χριστιανική του συνείδηση. Ο Σπύρος είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, που αγγίζει όσους είναι γύρω του».

Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής είναι οι: Ευθύμης Τσίγκας, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Αννα Σηφάκη, creative director σε διαφημιστική εταιρεία, δημιουργός του Group FREE SPIROS Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Κώστας Κομπότης, συντάκτης του ψηφίσματος Call for release of Spiros Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Γιώργος Παπανικολάου, δικηγόρος, δήμαρχος Γλυφάδας, Φερενίκη Παναγοπούλου, νομική ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και νονά του μικρού γιου του Σπύρου, Στέλιος Κουτνατζής, δικηγόρος, λέκτορας Νομικής στο ΔΠΘ, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Αγκαθα Καρρά, αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος, Φώτης Κωτσής, δικηγόρος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος και συγγραφέας, Διονύσης Αρτεμάκης, αξιωματικός ΠΝ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Today in Military History: August 22, 1138:Battle of Northallerton; Outnumbered English Forces Defeat Scottish Invaders

 

 
Battle of Northallerton; Outnumbered English Forces Defeat Scottish Invaders
"Battle of the Standard, Northallerton" by Sir John Gilbert (1879-80)
Engraving of watercolor; courtesy of University of Toronto (Canada) & Internet Archive
http://www.victorianweb.org/painting/gilbert/paintings/14.html
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

This week's spotlight conflict features a battle most famous for its name. It was the climax of a major Scottish invasion of northern England; it took place during one of the periodic baronial rebellions of that century. The battle itself was of short duration, but it was action-packed, nonetheless.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ… ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ: «Με παρακαλάνε, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ»


lebentis
«Μου χτυπάνε την πόρτα πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παρακαλάνε να τους βάλω στα ψηφοδέλτιά μου. Δεν θα το κάνω. Θέλω να βάλω στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων νέα πρόσωπα, νέα παιδιά».
Αυτό δήλωσε σήμερα με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,Βασίλης Λεβέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο τρόπος που πέτυχε τη συμφωνία ο Τσίπρας, ήταν ο πιο ηλίθιος. Πληρώνουν πάλι οι πιο φτωχοί την κρίση. Τα μνημόνια θα πρέπει να τα κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες, δίκαια και με σωστό καταμερισμό βαρών και να τα στέλνουν στους Ευρωπαίους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Αναφορικά με τις εκλογές δήλωσε ότι εάν μπει στη Βουλή, δεν θα συνεργαστεί μεν με το πρώτο κόμμα, ωστόσο θα στηρίξει συγκεκριμένες επιλογές. «Θα του δώσουμε κάποια σημεία για τις μεταρρυθμίσεις κι αν συμφωνήσουμε σ’ αυτά, εμείς δεν θέλουμε ανταλλάγματα και κυβερνητικές θέσεις. Θα μείνουμε στα βουλευτικά έδρανα, θα στηρίζουμε και θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε το έργο τους». Διευκρίνισε επίσης: «Κάθε 30 του μηνός θα τους ελέγχω. Αν δεν προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις εγώ θα αποσύρω την στήριξή μου. Εγώ δεν είμαι κορόιδο, δεν είμαι Καμμένος. Πρέπει να γίνει οριστική αλλαγή σε κάθε τομέα».
crashonline.gr

Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου



«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους.
Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου. Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, την ημέρα αυτή γιορτάζουν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα.
Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.

Κώστας Γεωργάκης 1948 – 1970


Κώστας Γεωργάκης

Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Γκόλφω



Βουκολικό δράμα του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, ένα από τα εμβληματικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου και αρχέτυπο του εγχώριου μελοδραματισμού. Αναφέρεται σ' ένα προδομένο έρωτα με τραγική κατάληξη, που εκτυλίσσεται σ' ένα ορεινό ελληνικό χωριό του 19ου αιώνα.
Η φτωχή και ορφανή Γκόλφω, μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα που ξενοδουλεύει υπηρετώντας τον τσέλιγκα Ζήση, γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού της περιοχής, του βοσκού Τάσου. Κι ενώ την πολιορκεί το αρχοντόπουλο της περιοχής, ο Κίτσος, εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο. Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα, Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και καταριέται τον Τάσο. Λίγο πριν από τον γάμο τους, η παραλογισμένη πια Γκόλφω σηκώνει την κατάρα και τους εύχεται κάθε ευτυχία. Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτά της, αλλάζει γνώμη και τρέχει στο κατόπι της, είναι όμως αργά. Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του. Ο Τάσος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του


Μνημείο για τα θύματα δουλεμπορίου, στη ΖανζιβάρηΜνημείο για τα θύματα δουλεμπορίου, στη Ζανζιβάρη

Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων.
Η επέτειος αυτή από το 1998 εορτάζεται ως μια ευκαιρία για περίσκεψη και μελέτη για τα ιστορικά αίτια, τις μεθόδους και τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας για το ανθρώπινο γένος.

Η Μάχη του Στάλινγκραντ



Η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500.000 άνθρωποι (στρατιώτες και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους. Όταν κάνουμε λόγο για «Μάχη του Στάλινγκραντ», εννοούμε μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, που έλαβαν χώρα από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ).
Μετά την καταστροφική επιχείρηση του 1941 για την κατάληψη της Μόσχας, οι Γερμανοί σταθεροποίησαν τις θέσεις τους στην Ουκρανία και την άνοιξη του 1942 ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά της Νότιας Ρωσίας. Ο Χίτλερ, με την παρότρυνση των οικονομολόγων του Τρίτου Ράιχ, επιδίωκε να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πετρελαιοφόρες περιοχές του Καυκάσου, προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου, που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει τον πόλεμο.

Νομπελίστα λογοτέχνις στο στόχαστρο της ΜΙ5



Η Ντόρις Λέσινγκ σε τελετή προς τιμήν της στο ινστιτούτο τέχνης Ουάλας στο Λονδίνο, στις 30 Ιανουαρίου του 2008, λίγους μήνες αφότου παρέλαβε το βραβείο Νομπέλ.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη νομπελίστα λογοτέχνιδα, Ντόρις Λέσινγκ, παρακολουθούσε για περισσότερο από 20 χρόνια, η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Βρετανίας ΜΙ5, όπως αποκαλύπτουν προσφάτως αποχαρακτηρισθέντα απόρρητα αρχεία της χώρας.
Η ΜΙ5 υπέκλεπτε τηλεφωνικές της συνομιλίες, άνοιγε την αλληλογραφία της και παρακολουθούσε στενά τις μετακινήσεις της, με τη βοήθεια της ειδικής μονάδας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, αφιερώνοντας επίσης χρόνο στην παρακολούθηση των φιλικών της προσώπων και των συνεργατών της, πολύ χρόνο αφότου η Λέσινγκ εγκατέλειψε τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις, τις οποίες κάποτε είχε, αηδιασμένη από την κατάπνιξη της ουγγρικής εξέγερσης το 1956. Η ΜΙ5, όμως, ανησυχούσε ιδιαίτερα για τη δράση της Λέσινγκ κατά της αποικιοκρατίας, η οποία ουδέποτε έπαψε.
Η Λέσινγκ απασχόλησε για πρώτη φορά τη ΜΙ5 στις αρχές της δεκαετίας του 1940 στη Νότια Ροδεσία, όπου παντρεύτηκε τον πρώτο της άνδρα, τον Γερμανό κομμουνιστή, Γκότφριντ Λέσινγκ. Η συγγραφέας περιέγραψε αργότερα τον γάμο της με τον Γκότφριντ ως «επαναστατικό καθήκον». Διατήρησε το επίθετο Λέσινγκ, παρά το διαζύγιό της.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στη «Συμμαχία του Ειρηνικού» αποκτώντας καθεστώς παρατηρητή


Οι χώρες που συμμετέχουν στην Συμμαχία του Ειρηνικού υπό καθεστώς παρατηρητή. (alianzapacifico.net)
Οι χώρες που συμμετέχουν στην Συμμαχία του Ειρηνικού υπό το καθεστώς παρατηρητή. (alianzapacifico.net)
Του Γιώργου Τζογόπουλου
tzogos@hotmail.com
Σε όλη τη διάρκεια του 2014, οι πρεσβείες των χωρών του Μεξικού, της Κολομβίας, του Περού και της Χιλής στην Ελλάδα ενημέρωναν την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ και την κοινή γνώμη για τη «Συμμαχία του Ειρηνικού», που έχουν δημιουργήσει από το 2011. Πρόκειται για ένα μηχανισμό ενοποίησης και συνεργασία, που έχει σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και τη διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και κεφαλαίου. Στόχο των προαναφερθεισών πρεσβειών ήταν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει αίτηση για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 23 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1893
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το θεατρικό έργο «Γκόλφω».