Ετικέτες

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ:ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ… ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922


ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ… ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 oι Τσέτες είχαν ήδη μπει στην Σμύρνη, η πόλις καίγονταν και οι χριστιανοί σφάζονταν στην προκυμαία, πολλοί έπεφταν στην θάλασσα να σωθούν από τις φλόγες, πνίγονταν και τα πτώματα σκέπαζαν τα νερά.

Greece’s Excess Burden

krugmanBy Paul Krugman. NYTimes.com


Credit
What’s the state of the Greek crisis? I have no idea, or at any rate no idea beyond what any diligent reader of press reports might glean. I do, however, have a pretty good idea of what Greece is asking for on the fiscal side, and it might be useful to talk about the arithmetic behind that position.
Here’s the basic point: Greece has, through incredible sacrifice, managed to achieve a primary budget surplus — a surplus excluding interest payments — despite a depression-level slump. That surplus is believed to be currently running at about 1.5 percent of GDP. The Greek government is not calling for a return to primary deficits; as I understand it, it is merely proposing that it be allowed to stabilize the surplus at that level, as opposed to raising it to 4.5 percent of GDP, a number that has few precedents in history.

Εορτάζοντες την 15ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ ο απόστολος



Εορτάζοντες την  15ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ ο απόστολος
Ο ΑΓΙΟΣ ΟΝΗΣΙΜΟΣ ο απόστολος
Ήταν δούλος στο σπίτι του πλουσίου Φιλήμονα, στα χρόνια του Απ. Παύλου. ο Φιλήμων, με όλους τους ανθρώπους του σπιτιού του, είχε προσέλθει στο χριστιανισμό και ήταν στοργικότατος στους δούλους του. ο Όνήσιμος όμως, ήθελε να πάει στη Ρώμη, για να κάνει όπως του άρεσε τη ζωή του. Καταχράται, λοιπόν, τον κύριο του, εξοικονομεί τα ναύλα και δραπετεύει. Εκεί στη Ρώμη αλήτευε, εργασία δεν έβρισκε, ούτε στοργή και βοήθεια από πουθενά. Τον κατέλαβε μεγάλη στενοχώρια. Τι να έκανε; Θυμήθηκε τότε, από το σπίτι του κυρίου του, τους χριστιανούς, πού ήταν φιλάνθρωποι. Πλησιάζει τη ρωμαϊκή χριστιανική κοινότητα, και πράγματι ή βοήθεια πού παίρνει ήταν μεγάλη. Συγχρόνως μαθαίνει ότι στη Ρώμη είναι υπόδικος ο Απ. Παύλος. Τον γνώρισε όταν είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του κυρίου του. ο Όνήσιμος, αν καί ειδωλολάτρης, είχε εντυπωσιασθεί από την ψυχή του μικρόσωμου εκείνου χριστιανού.

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 15-2-2015 (Της Απόκρεω)


Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 15-2-2015 (Της Απόκρεω)
Το Αποστολικό Ανάγνωσμα
(Α´ Κορ. η΄8 – θ΄2)
Ἀδελφοί, βρῶμα ἡμᾶς οὐ παρίστησι τῷ Θεῷ· οὔτε γὰρ ἐὰν φάγωμεν περισσεύωμεν, οὔτε ἐὰν μὴ φάγωμεν ὑστερούμεθα.
Βλέπετε δὲ μήπως ἡ ἐξουσία ὑμῶν αὕτη πρόσκομμα γένηται τοῖς ἀσθενοῦσιν. Ἐὰν γάρ τις ἴδῃ σε, τὸν ἔχοντα γνῶσιν, ἐν εἰδωλείῳ κατακείμενον, οὐχὶ ἡ συνείδησις αὐτοῦ ἀσθενοῦς ὄντος οἰκοδομηθήσεται εἰς τὸ τὰ εἰδωλόθυτα ἐσθίειν; Καὶ ἀπολεῖται ὁ ἀσθενῶν ἀδελφὸς ἐπὶ τῇ σῇ γνώσει, δι᾿ ὃν Χριστὸς ἀπέθανεν. Οὕτω δὲ ἁμαρτάνοντες εἰς τοὺς ἀδελφοὺς καὶ τύπτοντες αὐτῶν τὴν συνείδησιν ἀσθενοῦσαν εἰς Χριστὸν ἁμαρτάνετε.
Διόπερ εἰ βρῶμα σκανδαλίζει τὸν ἀδελφόν μου, οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα, ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω. Οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος; Οὐκ εἰμὶ ἐλεύθερος; Οὐχὶ Ἰησοῦν Χριστὸν τὸν Κύριον ἡμῶν ἑώρακα; οὐ τὸ ἔργον μου ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ; Εἰ ἄλλοις οὐκ εἰμὶ ἀπόστολος, ἀλλά γε ὑμῖν εἰμι· ἡ γὰρ σφραγὶς τῆς ἐμῆς ἀποστολῆς ὑμεῖς ἐστε ἐν Κυρίῳ.

Πιερ Μπασλέ 1944 – 2005


Πιερ Μπασλέ
Δημοφιλής γάλλος τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1944 στην πόλη Ρουμπέ της Βόρειας Γαλλίας. Έγινε γνωστός έξω από τα σύνορα της χώρας του για τη μουσική των ταινιών του Ζιστ Ζεκέν «Εμμανουέλλα» (1974) και «Ιστορία της Ο» (1975), δύο ταινίες ανθολογίας του ερωτικού κινηματογράφου.
Ο Πιερ Μπασλέ (Pierre Bachelet) ξεκίνησε ως κινηματογραφιστής τη δεκαετία του 1960. Μετά τις σπουδές του έφυγε για τη Βραζιλία, όπου γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τη χώρα της σάμπας. Επιστρέφοντας στο Παρίσι ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και γνώρισε δύο μέλλοντες σκηνοθέτες τον Ζαν Ζακ Ανό και τον Πατρίς Λεκόντ, με τους οποίους συνεργάστηκε αργότερα. Στη συνέχεια δούλεψε ως ηχολήπτης σε δημοφιλή προγράμματα της γαλλικής τηλεόρασης.

Take The “Α” Train



Από τις πιο αναγνωρίσιμες συνθέσεις της τζαζ, σήμα κατατεθέν της ορχήστρας του Ντιουκ Έλινγκτον. Γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1939 από τον νεαρό συνθέτη, πιανίστα και ενορχηστρωτή Μπίλι Στρέιχορν και χρειάστηκε μεγάλη δόση τύχης και ευτυχών συμπτώσεων για να θεωρείται στις μέρες μας ένα από τα κλασσικά κομμάτια της τζαζ.
Στα τέλη της δεκαετίας του '30 ο Έλινγκτον ενθουσιάστηκε από τις μουσικές ιδέες του Στρέιχορν, σε μια τυχαία συνάντησή τους. Του υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξανασυναντηθούν. Ο χρόνος περνούσε και ο νεαρός μουσικός ανυπομονούσε. Όταν πληροφορήθηκε ότι ο «Δούκας» θα έπαιζε με την ορχήστρα του σε ένα κλαμπ του Χάρλεμ αποφάσισε να κάνει το ταξίδι από το Πίτσμπουργκ στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 1939.

Αντώνιος Γεωργαντάς 1799 – 1884

Αντώνιος Γεωργαντάς
1799 – 1884

Αντώνιος Γεωργαντάς
Αγωνιστής του '21 και πολιτικός. Πληρεξούσιος και Βουλευτής Λιβαδειάς κατ’ επανάληψη και Πρόεδρος της Βουλής από τις 21 Δεκεμβρίου 1849 έως τις 27 Ιουλίου 1850.
Ο Αντώνιος Γεωργαντάς γεννήθηκε στη Θήβα τον Μάρτιο του 1799 και μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821 διατηρούσε με δικά του έξοδα στρατιωτικό σώμα 120 ανδρών και πήρε μέρος σχεδόν σε όλες τις μάχες στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Έως το 1826 υπηρέτησε υπό τους Αθανάσιο ΔιάκοΟδυσσέα Ανδρούτσο, του οποίου διετέλεσε «γραμματικός» και τον Ιωάννη Γκούρα, ενώ ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα του επαρχιακού ταμείου. Το 1827 ακολούθησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Δημήτριο Υψηλάντη, ενώ από το 1828 έως το 1830 ήταν ενταγμένος στο επιτελείο του στρατηγού Τζωρτζ στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Πήρε μέρος ως πληρεξούσιος Λειβαδιάς σε όλες τις εθνοσυνελεύσεις της Επαναστάσεως, καθώς και στην Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1831.

Ενισχύεται η ρωσική Μοίρα Μεσογείου


Ενισχύεται η ρωσική Μοίρα Μεσογείου. Στρατηγική κινήση Πούτιντου Παντελή Καρύκα
Με τρία ακόμα πλοία ενισχύσει την παρουσία του στη Μεσόγειο το Ρωσικό ναυτικό. Μετά την έλευση των πλοίων αυτών η ρωσική ναυτική Μοίρα Μεσογείου θα διαθέτει 10 συνολικά σκάφη.
Τα επιπλέον πλοία είναι η φρεγάτα «Ladny», κλάσης «Krivak» και δύο πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, τα «Saratov» και «Yamal». Τα πλοία θα ενωθούν με τη ρωσική μοίρα που βρίσκεται αγκυροβολημένη στην Ταρτούς της Συρίας.
H ρωσική Μοίρα Μεσογείου συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2013, με την αποστολή πλοίων του Στόλου Ειρηνικού στην περιοχή. Τα πλοία που την αποτελούν εναλλάσσονται από τους τρεις ρωσικούς στόλους, της Βαλτικής, του Ειρηνικού και της Μαύρης θάλασσας.

Δημήτριος Βικέλας 1835 – 1908

Δημήτριος Βικέλας
Συγγραφέας, έμπορος και αθλητικός παράγων, που υπηρέτησε με επιτυχία, τόσο τον Κερδώο, όσο και τον Λόγιο Ερμή.
Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου 1835. Ο πατέρας του ήταν έμπορος με καταγωγή από τη Βέροια και ονομαζόταν Εμμανουήλ Μπικέλας ή Μπεκέλας, μέχρις ότου μετέτρεψε το επίθετό του σε Βικέλας. Η μητέρα του Σµαράγδα ανήκε στη μεγάλη ηπειρώτικη οικογένεια των Μελάδων, με δράση στο εμπόριο και τα γράμματα. Θείος του ήταν ο συγγραφέας Λέων Μελάς, ο οποίος με το μυθιστόρημά του Ο Γεροστάθης γαλούχησε γενεές ελληνοπαίδων.

Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) 1564 – 1642


 Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι)
Ιταλός αστρονόμος και φυσικομαθηματικός, που συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Στίβεν Χόκινγκ τον έχουν χαρακτηρίσει ως «τον πατέρα της σύγχρονης επιστήμης».
Ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι (Galileo Galilei) γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1564 στην Πίζα. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του μουσικού Βιτσέντζο Γκαλιλέι (1520-1591) και της Τζούλια Αμανάτι. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο μοναστήρι Βολομπρόζα, κοντά στη Φλωρεντία και στη συνέχεια σπούδασε φυσικομαθηματικά στα πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Πίζας, χωρίς να πάρει πτυχίο, ελλείψει χρηματικών πόρων.

Υπόθεση Χατζηπάνου


Εφημερίδα “Ελευθερία”, 16/2/1951
Εφημερίδα “Ελευθερία”, 16/2/1951
Γνωστό και ως Σκάνδαλο των Καυσίμων, που έστειλε έναν Υπουργό στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και τελικά στην καταδίκη.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1949 κι ενώ η Ελλάδα βίωνε την τελική φάση του Εμφυλίου Πολέμου με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά καυσίμων ανά την επικράτεια.

Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα!

Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα!



Την άποψη ότι Τρωικός Πόλεμος διεξήχθη περίπου 150 χρόνια πριν από το 1200 π.Χ. εκφράζει ο μαθηματικός ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ. Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος με τη συνεργασία του αστροφυσικού Ξενοφώντα Μουσά, παρουσιάζει στοιχεία βάσει των οποίων πιθανολογείται ότι το Τρωικός Πόλεμος ξεκίνησε το 1347 π.Χ.
«Η προσέγγιση αυτή είναι πιθανό να αμφισβητηθεί από τις γνωστές ιστορικές αντιλήψεις που μαθαίνουμε στο σχολείο και θέλουν τον Τρωικό Πόλεμο περίπου το 1200 π.Χ. Τα συμπεράσματά μας μεταφέρουν χρονολογικά τα γεγονότα 150 χρόνια πίσω από την καθιερωμένη άποψη. Έτσι, πιθανότατα ο Τρωικός Πόλεμος ξεκινά το 1347 π.Χ. και η γέννηση του Ηρακλή είναι το 1406 π.Χ.» επισημαίνει ο κύριος Τσικριτσής.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 15 Φεβρουαρίου



μ. Χ.
1854

Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
1941

Ο Ντιουκ Έλινγκτον ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Take The A Train.