Η Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας (Journée de la langue française) καθιερώθηκε το 2010 από την γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμήσει τη γαλλική γλώσσα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.
Ετικέτες
- -Παράδοση (140)
- Αμερική-Η.Π.Α (148)
- Αμερική-Η.Π.Α. (2675)
- Ανταρκτική (7)
- Άρης (15)
- Ασία-Μ.Ανατολή (2763)
- Αστρονομία- Επιστήμη (895)
- Αυστραλία (82)
- Αφρικη (307)
- Αφρική (199)
- Αφροδίτη (3)
- Διεθνή (6429)
- Εναλλακτική Ιστορία (274)
- Εξ. Πολιτική (Αρχές) (152)
- Επιστήμη-Διάστημα (170)
- Εσωτερική πολιτική (3342)
- Ευρώπη (7882)
- Ζητήματα Ελληνισμού (12750)
- Ζητήματα Στρατηγικής (3077)
- Ζητήματα Στρατηγικής Μονάδες (2)
- Ζητήματα Στρατηφικής (365)
- Ζωικό Βασίλειο (102)
- Θρησκευτικά Ζητημάτα (1706)
- Ιατρικά (384)
- Ιστορία-Μέθοδολογία (278)
- Ιστορικά (9668)
- Κοινωνία (3026)
- Κουρδικό (301)
- Κρόνος (1)
- Κύπρος (743)
- Μαγειρική (123)
- Μεθοδολογία (33)
- Μονάδες (3570)
- Οικονομία (2581)
- Οπλικά συστήματα (1523)
- Οχήματα (270)
- Παιδεία (540)
- Περιβάλλον (122)
- Πλούτωνας (5)
- Πολιτισμός (1389)
- Ρομαντισμός (220)
- Σελήνη (6)
- ση (2)
- Σημαντική Ανάρτη (2)
- Σημαντική Ανάρτηση (199)
- Συγκριτική Ιστορική Ανάλυση (772)
- Τέχνη (1)
- Τεχνολογία (2)
- Τουρκία (2462)
- Τρομοκρατία (760)
- Φιλοσοφία (336)
- Χ.Α. (748)
- ΧΑ (1)
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015
Νεβρόζ: Πρωτοχρονιά, Άνοιξη, Αντίσταση, Αξιοπρέπεια…
by Mαν.Αρκάς
1 Vote
Οι Κούρδοι συνεχίζουν να γιορτάζουν και να αγωνίζονται!
Γράφουν : Ελευθερία Ψυχογιού – Θάνια Βέζου
_________________________________________
Η κουρδική γιορτή «Νεβρόζ» αποτελεί σύμβολο αγώνα για την ελευθερία του κουρδικού λαού και βασίζεται σε μια ιστορία περίπου πριν 4.350 χρόνια. Σύμφωνα με την ιστορία στις 21 Μαρτίου το 612π.Χ, ο Κούρδος σιδεράς Κάβα επαναστάτησε ενάντια στον τύρρανο Ντεχάκ, που είχε καταλάβει τα εδάφη τους και ασκούσε μια βάρβαρη κατοχή.
Ορυχείο Βεύης: το πρώτο από τρία σκάνδαλα στο λιγνίτη της Φλώρινας, που εμπλέκουν ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ και περιμένουν μέτρα απ’ το Λαφαζάνη.
Posted by Lignite is Gold στο Μαρτίου 20, 2015
Τρεις μέρες πριν τις εκλογές αποκαλύψαμε πως στη ΔΕΗ κάποιοι δεν εννοούσαν να καταλάβουν πώς μέσα στις εκλογές δεν γίνονται μεταβολές προσωπικού, το απαγορεύει η εκλογική νομοθεσία. Τώρα μαθαίνουμε πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην παραίτηση Ζερβού και τον ορισμό της νέας διοίκησης για να στήσουν προσωπικούς μηχανισμούς και να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η νοοτροπία που χρεοκόπησε τη χώρα είναι πάντα παρούσα κι όσα γράψαμε στην τελευταία παράγραφο της χθεσινής ανάρτησης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Και δεν πρέπει ποτέ κανείς να ξεχνά πως παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με παλιές νοοτροπίες, με «παλιά υλικά», απλά δεν γίνεται …
Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση της λιγνιτικής βιομηχανίας της χώρας δεν γίνεται και μια που το ΥΠΑΠΕΝ ανακοίνωσε επίσκεψη Λαφαζάνη την επόμενη εβδομάδαστη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούμε από σήμερα μια αναφορά σε τρία σκάνδαλα του πολύπαθου νομού Φλώρινας, αυτού που ήθελαν να ξεπουλήσουν» επιπλωμένο» στον «επενδυτή» της «μικρής ΔΕΗ». Κάθε μέρα θα κάνουμε και μια αναφορά σε συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, ζημίωσαν τον Έλληνα καταναλωτή, ζημίωσαν τη χρεοκοπημένη χώρα. Κι αν ενδιαφερθεί κανείς αρμόδιος, ας πούμε π.χ. το ΥΠΑΠΕΝ, εδώ είμαστε να πούμε και περισσότερα …
Γ.Δελαστίκ: Έτσι μαζεύει η Γερμανία όλο το χρήμα απο το 2009
Ο δείκτης DAX κερδίζει… 1.000 (!) μονάδες κάθε μήνα
Καλπάζουν ασυγκράτητες προς τα πάνω οι τιμές των μετοχών των 30 μεγαλύτερων γερμανικών εταιρειών που συγκροτούν τον δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Τη Δευτέρα έσπασαν και το φράγμα των 12.000 μονάδων, πηδώντας κατευθείαν στις… 12.219 μονάδες! Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Μόλις πριν από έναν μήνα ο DAX είχε υπερβεί τις 11.000 μονάδες! Στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 δε ο δείκτης αυτός βρισκόταν στις 9.800 μονάδες, αλλά τις 10.000 μονάδες τις είχε υπερβεί στιγμιαία στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, όπως και κοντά στα τέλη της. Τώρα, τους δυόμισι μήνες του 2015 που έχουν περάσει, ο DAX έχει απογειωθεί, κερδίζοντας… 1.000 μονάδες κάθε μήνα! Καλά, ας μην κάνουμε καλύτερα συγκρίσεις με την αρχή της κρίσης, γιατί τότε θα φανεί πεντακάθαρα πως οι μόνοι που κερδοσκοπούν και κερδίζουν ασύστολα από την κρίση στην Ευρωζώνη είναι πρωτίστως οι Γερμανοί. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τι εννοούμε, τον Μάρτιο του 2009 ο DAX βρισκόταν χαμηλότερα από τις… 3.600 μονάδες, πράγμα που σημαίνει πάνω από τριπλασιασμό εν μέσω κρίσης! Αύξηση 240%! Στα μέσα του 2012 ο DAX έπαιζε γύρω στις 6.000 μονάδες. Στις 26 Ιουλίου 2012 ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει το ευρώ». Μετά τη δήλωση αυτή, ο DAX ανέβηκε ταχύτατα και ουδέποτε ξαναπλησίασε τις 6.000 μονάδες, κυμαινόμενος το 2013 εν γένει μεταξύ 8.000 και 9.000 μονάδων, ενώ το 2014 μεταξύ 9.000 και 10.000 μονάδων, με ελάχιστες αποκλίσεις. Στις 22 Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ αποφάσισε να παράσχει ρευστότητα ως τον Σεπτέμβριο του 2016 ύψους 1,14 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων τον μήνα. Με το που ανακοινώθηκε αυτό, ο DAX έγινε… πύραυλος και κερδίζει 1.000 μονάδες κάθε μήνα!
«Ο Μανδαρίνος Κοστέλο προκαλεί την οργή των Ελλήνων»
Οι Irish Times γράφουν για τον ιρλανδό γραφειοκράτη των Βρυξελλών
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επικεφαλής των θεσμών, Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι ένα από τα πιο… μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα.
Όπως γράφουν οι Irish Times ο εν λόγω «μανδαρίνος» είναι ο πιο μισητός για τους Έλληνες και από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν που συνηθίζει να κάνει χοντροκομμένα αστεία ή τον πρωθυπουργό Έντα Κένι που κάνει τον καλό στην Άνγκελα Μέρκελ και συνηθίζει να κάνει διαλέξεις υπέρ της λιτότητας.
Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ
Ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μέγας ανθρωπιστής και φιλέλληνας, Μάλκολμ Φρέιζερ.
Ο Φρέιζερ διετέλεσε ηγέτης των Φιλελευθέρων και ο 22ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το 1975 έως το 1983. Η άνοδός του στην εξουσία έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο το 1975, όταν ο τότε γενικός κυβερνήτης της χώρας, σερ Τζον Κερ, ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Γκοφ Ουίτλαμ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού στράφηκε τότε εναντίον του και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις σε βάρος του.
Ως πρωθυπουργός, όμως, ο Μάλκολμ Φρέιζερ αγκάλιασε τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αυστραλίας και ανάμεσά τους και την ελληνική και σιγά-σιγά τις κέρδισε.
Σαν σήμερα: Κολοκοτρώνης-Πλαπούτας σε δίκη ως…προδότες!
Σαν σήμερα: Κολοκοτρώνης-Πλαπούτας σε δίκη ως…προδότες!
20/3/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 17 εμφανίσεις
1834…. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.1852…. Εκδίδεται το βιβλίο της Χάριετ Μπίτσερ Στόου “Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά”, όπου μέσα σε τρεις μήνες θα πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα.
1916…. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.
1929…. Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στο δικέφαλο αετό.
1933…. Εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος ξεκινά την οικονομική αναστύλωση της χώρας, που μαστίζεται από το κραχ της δεκαετίας του ’20. Η πολιτική που ακολούθησε θα γίνει γνωστή ως “New Deal”.
…. Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, οι Ναζί ανοίγουν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.
Ετικέτες
Αμερική-Η.Π.Α.,
Αστρονομία- Επιστήμη,
Διεθνή,
Ευρώπη,
Ζητήματα Ελληνισμού,
Ιστορικά,
Μονάδες,
Πολιτισμός
Ο ρόλος των ΗΠΑ στη διένεξη Ελλάδας – Γερμανίας
Συνήθως τα πιο σύνθετα πράγματα είναι απλά. Επειδή όμως το μυαλό μας δεν μπορεί να τα συλλάβει, γιατί έτσι έμαθε από το σχολείο να λειτουργεί, δηλαδή όχι ανεξάρτητα και δημιουργικά, τα θεωρεί περίπλοκα και αδύνατα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν όμως βάλουμε κάποια κριτήρια, τότε πιο εύκολα μπορούμε να βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως μετά την εκλογική νίκη και την δημιουργία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος προπαγάνδας, που παίρνει τη μορφή του γνωστού ήδη σοκ και δέους, αν τελικά η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων ή θα την αναγκάσουν οι «εταίροι μας» να εγκαταλείψει το Ευρώ και να πάει στην δραχμή. Αυτή η συζήτηση, όταν δεν πρόκειται για παρασκηνιακή πολιτική και πολιτική νεύρων, γίνεται με διάφορους τρόπους και απειλές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Δημιουργείται λοιπόν μια απέραντη σύγχυση, που μας αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα και μας αποδιοργανώνει και εξουθενώνει και ψυχολογικά, παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση. Ζούμε σε μια διαρκή ένταση και τρομοκρατία. Αυτή η καταστρεπτική αβεβαιότητα πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατό, γιατί οι αντοχές του κόσμου σε όλα τα επίπεδα έχουν φτάσει στο ναδίρ.
Αλμανάκ Βασική Έκδοση 20 Μαρτίου
- Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, Διεθνής Ημέρα της Γης, Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους, Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας, Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού, Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.
μ. Χ.
1815
1835
Κατοχικό δάνειο: Μια ισχυρότατη νομική τεκμηρίωση
Του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου*
Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα των ελληνογερμανικών σχέσεων, η οποία βέβαια κυριαρχείται από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας και τον κεντρικό ρόλο που παίζει η Γερμανία γι’ αυτές.
Ακόμη όμως και αν το ευρύτερο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων δεν ευδοκιμήσει στο νομικό ή το διπλωματικό επίπεδο (κυρίως λόγω των διεθνών κειμένων που υπογράφηκαν,
π.χ. ελληνογερμανική συμφωνία 1960, συνθήκη 4+2 για την επανένωση της Γερμανίας), το ζήτημα που αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως διμερούς σύμβασης Ελλάδος-Γερμανίας έχει τη δική του αυτοτέλεια και η ελληνική νομική τεκμηρίωση είναι ισχυρότατη.
π.χ. ελληνογερμανική συμφωνία 1960, συνθήκη 4+2 για την επανένωση της Γερμανίας), το ζήτημα που αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως διμερούς σύμβασης Ελλάδος-Γερμανίας έχει τη δική του αυτοτέλεια και η ελληνική νομική τεκμηρίωση είναι ισχυρότατη.
Συμβιβασμός στις Βρυξέλλες: Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον Τσίπρα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η βάση για συμφωνία ήταν και παραμένει η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα κέρδισε λίγο ακόμη χρόνο και καλείται να παραδώσει πλήρη, κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση.
Εαρινή Ισημερία
Αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και τις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου για το νότιο ημισφαίριο.
Οι πρώτες εκλογές του Δήμου Αθηναίων
Οι πρώτες κάλπες στην Αθήνα για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων στήθηκαν από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου του 1835. Τότε η πόλη αριθμούσε λίγα σπίτια -τα περισσότερα κατεστραμμένα- σε έκταση 90 εκταρίων γύρω από την Ακρόπολη, και ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τους 14.000 κατοίκους.
Ο δήμαρχος δεν εκλεγόταν απευθείας από το λαό. Οι ψηφοφόροι εξέλεγαν το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πρότεινε τρεις υποψήφιους δημάρχους. Η τελική επιλογή γινόταν από την κυβέρνηση.
Η δολοφονία του Γιάννη Ζέβγου
Μία από τις τρεις σημαίνουσες πολιτικές δολοφονίες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι άλλες δύο ήταν του Υπουργού Δικαιοσύνης Χρήστου Λαδά (Πρωτομαγιά του 1948) και του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ (16 Μαΐου 1948).
Ο διαλλακτικός και μετριοπαθής Γιάννης Ζέβγος (Γιάννης Ταλαγάνης το πραγματικό του όνομα) υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, έχοντας διατελέσει Υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Γεννήθηκε στο χωριό Δόριζα της Αρκαδίας το 1897 και ήταν δάσκαλος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)