Ετικέτες

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο «πυρηνάρχης» του Βελγίου στην Αθήνα

Ο «πυρηνάρχης» του Βελγίου στην Αθήνα

1/2/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 33 εμφανίσεις
Από την Αθήνα διηύθυνε τον πυρήνα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Βέλγιο, ο καταζητούμενος τρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Οπως προκύπτει από νέα στοιχεία, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο και δύο 24ωρα πριν από την προσαγωγή Αλγερινών υπόπτων από το Παγκράτι, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των υπόπτων στην πόλη Βερβιέρ κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο από αυτούς και συλλαμβάνοντας έναν τρίτο. Οπως ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές, οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικού στόχου. Προ ημερών, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε ότι για τις ανάγκες της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Ομάρ», είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα αξιωματούχος της Europol.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ. Ελληνες αστυνομικοί ζήτησαν εσπευσμένα στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαπίστωσαν πως μία από τις συνδέσεις, που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του πυρήνα των Βέλγων τζιχαντιστών, ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου. Δύο ημέρες μετά την πρώτη έρευνα στην Ομόνοια, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim. Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου ζήτησε την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Ομάρ Νταμάς βρισκόταν στη χώρα από το 2011, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές. Αυτή τη στιγμή η Αντιτρομοκρατική διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του 33χρονου αφενός με τον Αμπααούντ και αφετέρου με συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, που έχει προσχωρήσει στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Ο τελευταίος φέρεται να σύχναζε σε καφενείο Σύρων στην περιοχή του Νέου Κόσμου και να έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, επίσης μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
www.kathimerini.gr

Οι Κροάτες «φρουροί»-δολοφόνοι στη κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία

ι

Adolf Hitler συναντά τον Ante Pavelić το 1941
Adolf Hitler συναντά τον Ante Pavelić το 1941
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Στις 6 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Γιουγκοσλαβία.
Οι Κροάτες είδαν τη γερμανική επίθεση ως ευκαιρία απελευθέρωσης από τη Γιουγκοσλαβία, στην οποία είχαν ενταχθεί, ακούσια, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ελληνορωσικές σχέσεις – Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια


Ερμής Σούλης*
fe34f6ac-c508-446a-b7a6-d2ac66edc9c3Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τους ομολόγους του από την Γερμανία και την Αυστρία |REUTERS / Francois Lenoir
Ένας καταιγισμός πληροφοριών, δημοσευμάτων,αναλύσεων, απόψεων, ¨τιτιβισμάτων¨ κατακλύουν την καθημερινότητά μας τις τελευταίες δύο ημέρες. Ανάλογα την κομματική χροιά της κάθε ιστοσελίδας παρατηρούμε και μία διαφορετική πραγματικότητα. Σημείο εκκίνησης ο νέος ΥΠΕΞ  κ. Κοτζιάς και η ανακοίνωση δυσαρέσκειας της ελληνικής πλευράς προς την ΕΕ, σχετικά με την ανακοίνωση για τη Ρωσία.
Η λογική αναζητείται διακαώς στον καθημερινό βίο μας. Από τη μία είναι πράκτορας των Ρώσων ο κ.Κοτζιάς! Είναι Ρωσολάγνος;! Εθνομπολσεβίκος! Και από την άλλη, επιτέλους κάποιος τους αντιστάθηκε, είπε ΟΧΙ, χάραξε ελεύθερη πολιτική! This is madness, όπως λένε αγγλιστί. Η κατάντια του δημόσιου διαλόγου αντικατοπτρίζει και την πολιτική ηλικία μας – βρέφη!!!, αλλά και την ψυχολογική μας σύγκρουση, απόρροια παλαιάς κοπής τεθνεώτων κομματικών διαχωρισμών, που πεισματικά προσπαθούμε, εν είδει βρικολάκων, να ξυπνήσουμε!!! Το πως στέκεται η χώρα ετούτη με όλο το θέατρο του παραλόγου να εξελίσσεται, ίσως να αποτελέσει case study για τις μελλοντικές γενεές, πλην όμως μετά βεβαιότητος συνιστά δείγμα θαυμαστού γεγονότος ή κατά το κοινώς γνωστό θαύματος!!!.

ΟΙ ΑΝΕΛ τίμησαν την Μνήμη του Ολοκαυτώματος


ανελ
Την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Συγκεκριμένα την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου το πρωί παρέστη στο

Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πόλη του Βόλου, εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ με την κατάθεση στεφάνου στο χώρο μνήμης.
Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας για το Ολοκαύτωμα.

«Ιλιάδα και Διεθνής Πολιτικής: Μια Θεωρητική Προσέγγιση» το νέο βιβλίο του Σπύρου Λίτσα


CoverIliada

Το νέο βιβλίο του Σπύρου Λίτσα, επίκουρου καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αρθρογράφου στη δημοκρατία κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της έχει τίτλο «Ιλιάδα και Διεθνής Πολιτικής: Μια Θεωρητική Προσέγγιση» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποιότητα.
Από την πρώτη σελίδα είναι φανερό ότι ο συγγραφέας θέτει το δύσκολο στόχο της συγγραφής μιας πρωτότυπης μονογραφίας που ανάλογη της δεν υφίσταται σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στο χώρο της διεθνούς πολιτικής ΄όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που η Ιλιάδα αποτελεί τη βάση της θεωρητικής ανάλυσης κομβικών ζητημάτων που διαμορφώνουν τη σύγχρονη διεθνοπολιτική σκέψη. Για παράδειγμα, ο Σπύρος Λίτσας μέσα από τη σύγκρουση μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνονα για τη Βρισηίδα αναλύει την έννοια της αρπαγής στη διεθνή πολιτική αλλά και τους ανταγωνισμούς που προκύπτουν ακόμα και μεταξύ συμμάχων για την κατανομή κερδών. Ή μέσα από την καταδρομική επιχείρηση του Διομήδη και Οδυσσέα στο στρατόπεδο των Τρώων ο συγγραφέας αναλύει τη θεωρία του ανορθόδοξου πολέμου που κυριαρχεί σήμερα στη στρατηγική ανάλυση.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ( Διονύσιος Βούτος +Αμετανόητος)

Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1925. Με άλλα λόγια σήμερα είναι 89 ετών. Η αγάπη του για τη μεταλλουργική έρευνα στο χώρο της αρχαιολογίας είναι εκείνη που τον διατηρεί αιώνια νέο, λέει.
Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Χαλυβουργικής και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), σύμφωνα με το crashonline.gr,ασχολείται από το 1959 με την αρχαία τεχνολογία και ιδιαίτερα με τα μέταλλα και το ρόλο που έπαιξαν στο ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας. Οι τελευταίες του έρευνες έδειξαν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας εφάρμοζαν πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές και προέβλεπαν αυστηρές ποινές για όποιον τολμούσε να τις παραβεί. Στον τομέα αυτό ανήκουν οι μελέτες «Ο έλεγχος ποιότητας του άκρατου οίνου στην κλασική Μακεδονία και Θράκη», «Η επιγραφή της Ελευσίνας. Τεχνικές επιγραφές του 4ου αιώνα π.Χ.» και «Ο έλεγχος ποιότητας των αττικών αργυρών νομισμάτων κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.».

Ρικ Τζέιμς 1948 – 2004



Ρικ Τζέιμς






Κορυφαίος μουσικός του funk. Γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1948 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και το πραγματικό όνομά του ήταν James Ambrose Johnson jr. Σε μικρή 15 ετών αποφάσισε να καταταγεί στο ναυτικό. Πήγε στον Καναδά κι εκεί, στο Τορόντο, έγινε μέλος για πρώτη φορά ενός μουσικού γκρουπ, τους Mynah Birds, που απάρτιζαν ο Neil Young, ο Bruce Palmer (και οι δυο αργότερα μέλη των Buffalo Springfield) και ο Goldie Mc John, μετέπειτα μέλος των Steppenwolf.
Αλλάζει το όνομά του σε Ρικ Τζέιμς (Rick James) και στα μέσα της δεκαετίας του '60 υπογράφουν συμβόλαιο με τη θρυλική Motown. Όμως, εξαιτίας πολλών προβλημάτων, ενώ ηχογραφούν κάποια τραγούδια, δεν κυκλοφορούν ποτέ δίσκο. Έτσι, ο Τζέιμς μετακομίζει στο Ντιτρόιτ και τα υπόλοιπα μέλη στο Λος Άντζελες.

Η ιστορία του Χόλιγουντ




Όταν οι ισπανοί εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Χόλιγουντ (Hollywood), οι ιθαγενείς αμερικανοί κατοικούσαν στην κοιλάδα της Σάντα Μόνικα. Λίγο αργότερα, οι Ινδιάνοι μετακινήθηκαν νότια και η ισπανική διοίκηση χώρισε την έκταση στα δύο. Γύρω στα 1870, μία αγροτική κοινότητα εγκαταστάθηκε στο δυτικό τμήμα και γνώρισε μεγάλη ευημερία, καλλιεργώντας μπανάνες και ανανάδες.
Το 1886 έφτασε στην περιοχή ο Χάρβεϊ Χέντερσον Γουίλκοξ, ένας κτηματομεσίτης από το Κάνσας. Αγόρασε μία έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων και πολύ σύντομα ανέπτυξε ένα πλάνο για τη νέα κοινότητα που οραματίστηκε. Το όνομα Χόλιγουντ ήταν έμπνευση της συζύγου του Νταΐντα. Της φάνηκε αρκετά καλό για το ράντζο του άνδρα της, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο άκουσε μια συνταξιδιώτισσα να μιλά με αυτό το όνομα για την πατρίδα της στο Οχάιο.

Εορτάζοντες την 1ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ και προεόρτια της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

ι

Εορτάζοντες την  1ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ και προεόρτια της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ και προεόρτια της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Ό Άγιος αυτός ήταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των βασιλέων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου και Δεκίου. Φτωχότατος στην παιδική του ηλικία, αναγκάσθηκε για κάποιο καιρό να βόσκει χήνες, για να μπορεί να ζήσει. Ενώ εξασκούσε την ταπεινή του δουλειά, συγχρόνως μελετούσε και την Αγία Γραφή και με πολύ ζήλο εκτελούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ή Άγια Γραφή, πού διάβαζε ο Τρύφων, μεταξύ άλλων λέει: «Ό Θεός ύπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν»1. Πού σημαίνει, ο Θεός τίθεται αντιμέτωπος στους υπερήφανους, στους ταπεινούς, όμως, δίνει χάρη. Πράγματι, ο ταπεινός Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του έγινε σιγά-σιγά Ικανός όχι μόνο να ξέρει πολλά ο ίδιος, αλλά και να τα διδάσκει. Τόσο δε ευνοήθηκε από τη θεία χάρη, ώστε και ασθένειες θεράπευε θαυματουργικά. Μάλιστα, ο βασιλιάς Γορδιανός, όταν έμαθε αυτά για τον Τρύφωνα, έστειλε και τον έφεραν να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Πράγματι, τη θεράπευσε και αφού αρνήθηκε τις τιμές και τα αξιώματα πού του πρόσφερε ο Γορδιανός, έφυγε ευγενικά. Στην εποχή, όμως, του Δεκίου (249-251), ο Τρύφων συλλαμβάνεται. Όμολογεί θαρραλέα το Χριστό, και χωρίς να φοβηθεί, εκφράζεται φλογερά κατά της ειδωλολατρίας. Τότε ο έπαρχος της Ανατολής Άκυλίνος, στη Νίκαια, διατάζει και τον δέρνουν σκληρά. Κατόπιν τον δένουν σ” άλογο και σε καιρό χειμώνα, τον σύρουν κατά γης σε δύσβατα και τραχεία μέρη. Έπειτα τον σύρουν γυμνό επάνω σε σιδερένια καρφιά, καίνε τις πλευρές του με αναμμένες λαμπάδες και τέλος τον καταδικάζουν σε αποκεφαλισμό. Άλλα πριν αποκεφαλιστεί, παραδίδει στον Θεό την μακάρια ψυχή του.

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 01-2-2015 (Κυριακὴ τοῦ Τελώνου καὶ τοῦ Φαρισαίου)



Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 01-2-2015 (Κυριακὴ τοῦ Τελώνου καὶ τοῦ Φαρισαίου)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Αρχαίο κείμενο
ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ Η´ 28 – 39

28 Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν, τοῖς κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν· 29 ὅτι οὓς προέγνω, καὶ προώρισε συμμόρφους τῆς εἰκόνος τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ, εἰς τὸ εἶναι αὐτὸν πρωτότοκον ἐν πολλοῖς ἀδελφοῖς· 30 οὓς δὲ προώρισε, τούτους καὶ ἐκάλεσε, καὶ οὓς ἐκάλεσε, τούτους καὶ ἐδικαίωσεν, οὓς δὲ ἐδικαίωσε, τούτους καὶ ἐδόξασε. 31 Τί οὖν ἐροῦμεν πρὸς ταῦτα; εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ’ ἡμῶν; 32 ὅς γε τοῦ ἰδίου υἱοῦ οὐκ ἐφείσατο, ἀλλ’ ὑπὲρ ἡμῶν πάντων παρέδωκεν αὐτόν, πῶς οὐχὶ καὶ σὺν αὐτῷ τὰ πάντα ἡμῖν χαρίσεται; 33 τίς ἐγκαλέσει κατὰ ἐκλεκτῶν Θεοῦ; Θεὸς ὁ δικαιῶν· 34 τίς ὁ κατακρινῶν; Χριστὸς ὁ ἀποθανών, μᾶλλον δὲ καὶ ἐγερθείς, ὃς καὶ ἔστιν ἐν δεξιᾷ τοῦ Θεοῦ, ὃς καὶ ἐντυγχάνει ὑπὲρ ἡμῶν. 35 τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα; 36 καθὼς γέγραπται ὅτι ἕνεκά σου θανατούμεθα ὅλην τὴν ἡμέραν· ἐλογίσθημεν ὡς πρόβατα σφαγῆς. 37 ἀλλ’ ἐν τούτοις πᾶσιν ὑπερνικῶμεν διὰ τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς. 38 πέπεισμαι γὰρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωὴ οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαὶ οὔτε δυνάμεις οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα, 39 οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν.

Άγιος Τρύφων


 Άγιος Τρύφων






Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 10 Νοεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τρύφων και Τρυφωνία.
Ο Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας (σημερινό Λαψέκι Τουρκίας) και έζησε στα χρόνια των ρωμαίων αυτοκρατόρων Γορδιανού Γ' (238-244), Φιλίππου του Άραβος (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Η αλήθεια μιας φωτογραφίας



«Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.

Γεώργιος Κονδύλης 1879 – 1936


Γεώργιος Κονδύλης
Στρατιωτικός και πολιτικός, που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Γεννήθηκε 14 Αυγούστου 1879 στον Προυσσό Ευρυτανίας και στα 18 του χρόνια κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό.
Συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση (1896), στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) και τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) ως οπλαρχηγός. Το 1910 ονομάζεται ανθυπολοχαγός και συμμετέχει με το βαθμό του υπολοχαγού στους Βαλκανικούς Πολέμους, προαχθείς κατ' εκλογήν μετά το τέλος τους στο βαθμό του Λοχαγού. Το 1915 τοποθετείται ως αξιωματικός επιτελείου της 6ης Μεραρχίας, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων που επέδειξε στα πεδία των μαχών. Σπάνια περίπτωση για έναν αξιωματικό που δεν είχε αποφοιτήσει από την Ευελπίδων.

Ναυπλιακή Επανάσταση ή Ναυπλιακά

Ναυπλιακή Επανάσταση ή Ναυπλιακά

Στασιαστικό κίνημα, που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο την 1η Φεβρουαρίου 1862 κατά του βασιλιά Όθωνα. Παρά την αποτυχία του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξωση του δυνάστη λίγους μήνες αργότερα. Η εξέγερση αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ναυπλιακή Επανάσταση» ή «Ναυπλιακά».
Την αυγή του 1862 το αντιδυναστικό κίνημα είχε φουντώσει στο μικρό ελληνικό κράτος. Η αντιπολίτευση είχε περάσει από την πρωτεύουσα Αθήνα στην επαρχία, όπου η κεντρική εξουσία δεν ήταν σε θέση να ελέγξει στην κατάσταση. Το γενικό αίτημα ήταν να μεταβληθεί το «σύστημα», όρος ασαφής, που σήμαινε το σύστημα της διακυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα το υπάρχον καθεστώς της Βαυαροκρατίας. Ο Όθωνας προσπάθησε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στις 10 Ιανουαρίου, αναθέτοντας την πρωθυπουργία στον δημοφιλή ναυμάχο του ‘21 Κωνσταντίνο Κανάρη, αλλά ο γηραιός ναύαρχος έθεσε όρους για τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος, τους οποίους ο βασιλιάς δεν δέχθηκε.
Το Ναύπλιο είχε εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο του αντιδυναστικού αγώνα, εξαιτίας της φυλάκισης και της εκτόπισης εκεί πολλών αξιωματικών που ήταν αντίθετοι στη Βαυαροκρατία. Ψυχή της αντιδυναστικής κίνησης ήταν ο αντισυνταγματάρχης Αρτέμιος Μίχος, που υπηρετούσε στη φρουρά της πόλης, ο αντισυνταγματάρχης Πάνος Κορωναίος και ο υπολοχαγός Δημήτριος Θ. Γρίβας, που ήταν

Το Πορτρέτο των Μηνών ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Το Πορτρέτο των Μηνών

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Ο δεύτερος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 ημέρες για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου.
Γύρω στο 153 π.Χ, όταν ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως δεύτερος, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο δωδεκάμηνο πολιτικό ημερολόγιο. Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα. Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία μέρα και την προσέθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω), λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου. Τον Φεβρουάριο γιορτάζονταν στην Αρχαία Ρώμη και οι γιορτές:
  • Λουπερκάλια (Lupercalia), γιορτή της γονιμότητας, προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων) στις 15 Φεβρουαρίου. Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Η γιορτή μπορεί να καταργήθηκε από την Καθολική Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ, αλλά την οικειοποιήθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και την Ημέρα των Ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου.
  • Φορνακάλια (Fornacalia), προς τιμή της θεότητας Φόρναξ, που εφηύρε τους φούρνους για το ψήσιμο ψωμιού και φαγητών (17 Φεβρουαρίου).
  • Χαρίστια (Charistia), οικογενειακή γιορτή για διασκέδαση, αλλά και για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών της (20 Φεβρουαρίου).
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Γαμηλιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα. Το διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:
  • Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.
  • Ανθεστήρια, προς τιμή του Διονύσου. Την πρώτη μέρα της γιορτής ανοίγονταν τα πιθάρια με το νέο οίνο, ο οποίος αναμειγνυόταν με νερό για να προσφερθεί ο πρώτος «κεκραμένος οίνος», το πρώτο «κρασί».
Στο λαϊκό καλεντάρι ο Φεβρουάριος ονομάζεται κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειάς του:
  • Μικρός
  • Κουτσός
  • Κουτσοφλέβαρος
  • Γκουζούκης (ατελής)
  • Κούντουρος (κολοβός)
  • Κλαδευτής, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.
  • Φλεβάρης, από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά, που αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών.
  • Φλιάρης (χλιαρός)


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/178#ixzz3QSzkAecI

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 1 Φεβρουαρίου







μ. Χ.
1806

Οι Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους κοντά στη Δημητσάνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διαφεύγει στη Ζάκυνθο.
1862

Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης. Μολονότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα. (Ναυπλιακή Επανάσταση)

Οι Γερμανοί μας γλεντάνε σε σατιρικό σόου: Το feta-phone, οι μεθυσμένοι ρεμπέτες και ο φραγκοφονιάς μάντης


Οι Γερμανοί μας γλεντάνε σε σατιρικό σόου: Το feta-phone, οι μεθυσμένοι ρεμπέτες και ο φραγκοφονιάς μάντης (Βίντεο)
Η σατιρική εκπομπή της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης Heute Show με αφορμή τα όσα εξελίχθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τη διαφαινόμενη ρήξη της Ελλάδας με τους δανειστές αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα της.