Ετικέτες

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ελληνες πρωθυπουργοί που πέθαναν στην ψάθα -Εζησαν λιτά, χάρισαν περιουσίες, «έφυγαν» πάμφτωχοι

''


Ελληνες πρωθυπουργοί που πέθαναν στην ψάθα -Εζησαν λιτά, χάρισαν περιουσίες, «έφυγαν» πάμφτωχοι

-A+A
Μπορεί τη σημερινή εποχή να κυριαρχεί η γενική καχυποψία για τους πολιτικούς και πόσους από αυτούς βάζουν το... χέρι στο μέλι, αλλά υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, ακόμη και πρωθυπουργοί, που πέθαναν πάμφτωχοι, είτε γιατί χάρισαν την περιουσία τους είτε γιατί επέλεξαν σε όλη τους τη ζωή ένα λιτό τρόπο διαβίωσης.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος, όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.

5 Things You Didn't Know About 'The Lord Of The Rings'



90733782


If you're a dedicated fan and essentially consider Middle Earth a second home, you probably have your own extensive knowledge of trivia surrounding J.R.R. Tolkien's work. Since The Hobbit was released in 1937 and The Lord of the Rings 17 years later in 1954, Tolkien has garnered an extensive following, and has sold hundreds of millions of books. It'd be a decent bet to guess you own at least one of those copies.
Maybe you're a close reader and know that in the book, Gandalf the Grey actually says, "You cannot pass" rather than the iconic, "You shall not pass!" from the movie. The trivia below, however, actually comes from outside sources, such as widely forgotten interviews and profiles. Hopefully these will be facts you truly haven't come across before.

Ένας χημικός διαβάζει Όμηρο


[…] Αλήθεια τι το ξεχωριστό θα μπορούσε να βρει στα έπη του Ομήρου ένας χημικός; Και τι θα παρουσίαζε κάποιο γενικότερο ενδιαφέρον; […]
Πολλές αναφορές συναντά κανείς στα έπη του Ομήρου για τα δύο κυριότερα μέταλλα της εποχής του, το χαλκό και το σίδηρο, τα οποία ο άνθρωπος έχει ήδη μάθει να εξάγει από τα μεταλλεύματα τους, να τα λιώνει, να τα χύνει σε καλούπια, να τα σφυρηλατεί και να τα διαμορφώνει σε αντικείμενα […]
Αν κρίνουμε από τη συχνότητα αναφορών, το πιο διαδεδομένο μέταλλο στην ομηρική εποχή πρέπει να ήταν ο χαλκός. Τα μεταλλεία του βρισκόταν κυρίως στην Κύπρο, στην οποία το μέταλλο οφείλει το λατινικό του όνομα (cuprum),καθώς και το συσχετισμό του από τους αλχημιστές με την Κύπρη, δηλαδή την Αφροδίτη. Από την Οδύσσεια μαθαίνουμε ότι χαλκός υπήρχε επίσης στην Ετρουρία, όπου σκόπευε να πάει ο ψευτο-Μέντης, για ν’ ανταλλάξει με χαλκό το φορτίο σιδήρου του πλοίου του.
Στις πολυάριθμες συναντήσεις με το χαλκό, θα τον βρούμε συχνά ως διακοσμητικό-χρηστικό υλικό, οπότε είναι “θεσπέσιος”. Άλλοτε πάλι αναφέρεταιως πολεμικό-φονικό υλικό με την έννοια του όπλου, και χαρακτηρίζεται με τηπληθώρα επιθέτων, όπως κρύος, άσπλαχνος, κοφτερός, φοβερός κτλ. Ένας πολεμιστής, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, είναι “χάλκεος” ή “παγχάλκεος” ή “χαλκοχίτων”. Πραγματικά, οι “εύχαλκες” περικεφαλαίες, οι ασπίδες, οι ζωστήρες, οι κνημίδες και γενικά οι πανοπλίες ήταν δερμάτινες, με χάλκινη επένδυση. Όταν πρόκειται για θεϊκά όπλα, τα υλικά αναβαθμίζονται: συνήθως είναι χρυσός και άργυρος. Από την ανταλλαγή όπλων μεταξύ Γλαύκου και Διομήδη, όπου τα χρυσά έχουν αποτιμηθεί σε 100 βόδια και τα χάλκινα σε 9, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αξία του χρυσού ήταν περίπου δεκαπλάσια από του χαλκού, ό,τι ισχύει δηλαδή και σήμερα.

ΚΥΝΟΣ ΚΕΦΑΛΕΣ 197 π.Χ. – ΠΥΔΝΑ 168 π.Χ. – ΟΙ ΜΑΧΕΣ


ΟΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ -ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε΄ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΑΣ

Στον κύριο  ελληνικό γεωγραφικό κορμό  στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα το κυρίαρχο κράτος ήταν η Μακεδονία. Η Μακεδονία είχε έρθει αντιμέτωπη με τους Ρωμαίους κατά τον Α΄ Μακεδονικό πόλεμο. Μια δύναμη της εποχής ήταν και η Αιτωλική Συμπολιτεία η οποία ήταν εχθρός της Μακεδονίας και το 211 π.Χ. έκλεισε συμμαχία με τη Ρώμη στην οποία περιήλθαν και οι σύμμαχοί της. Έτσι οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με τους Μακεδόνες του Φίλιππου Ε’ να πετυχαίνουν νίκες σε βάρος των Αιτωλών. Τελικά το 206 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι σύμμαχοί τους συνθηκολόγησαν τερματίζοντας τον Α΄ Μακεδονικό πόλεμο. Οι Ρωμαίοι όμως άρχισαν να επεμβαίνουν στα ελληνικά πράγματα και μετά τη νίκη τους στη Ζάμα επί των Καρχηδονίων (202 π.Χ.), έστρεψαν το ενδιαφέρον τους για επέκταση αποκλειστικά στον Ελληνικό κυρίως γεωγραφικό κορμό , αφού είχαν κατακτήσει όλη τη Δυτική Μεσόγειο. Έτσι το 200 π.Χ. άρχισε ο Δεύτερος Μακεδονικός Πόλεμος με τους Ρωμαίους να έχουν την υποστήριξη των συμμάχων τους.

Πυρσεία, ο τηλέγραφος της αρχαιότητας


slide_8
Σύμφωνα με τον Πολύβιο, την πυρσεία, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση σημάτων με φλόγες, εφεύραν οι Κλεόξενος και Δημόκλειτος γύρω στο 150 π.Χ. και τη βελτίωσε ο ίδιος. Όμως ο Αισχύλος, στο έργο του Αγαμέμνων, περιγράφει την είδηση της πτώσης της Τροίας, η οποία μεταδόθηκε ως τις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα). Ενδιάμεσοι σταθμοί μεταδόσεως υπήρχαν στην Ίδη της Μυσίας, στο Ακρωτήρι της Λήμνου (σημερινή Πλάκα), στον Άθω, στο βουνό Μάκιστο και στις πλαγιές του Αραχναίου.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έκαναν… σκουπίδια τους τζιχαντιστές…


Προσοχή, Πολύ Σκληρές Εικόνες

Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου! Αυτό που δεν τολμούν να κάνουν ΗΠΑ και Ευρώπη, που υποτίθεται πως πολεμούν τους τζιχαντιστές τουισλαμικού κράτους (ISIS)… Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν αναλάβει δράση το τελευταίο διάστημα και… καθαρίζουν την περιοχή τους από τους δολοφόνους τρομοκράτες που ευθύνονται για χιλιάδες σφαγές ανθρώπων ανά τον κόσμο.. Οι δολοφόνοι βρήκαν τον δάσκαλο τους…
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!1
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!2
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!3
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!4
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!5
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!6
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!7
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!8
Το κεφάλι μου με το κεφάλι σου!9

Χριστόδουλε Ξηρε πως το κατάφερες; Η αμφίεση που θα κανει θραύση τις αποκριες…


Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 4, 2015

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ 2015



¨πάει ο κακός ο χρόνος ας διαλέξουμε σωστά και της μνημονιακής σκλαβιάς ο πόνος ας μας φωτίζει την καρδιά¨
Τα παρακάτω λόγο τον πήρε το ποτάμι των προηγούμενων χρόνων της ζωής μας και τον έριξε με πάταγο δυστυχίας στους καταρράκτες των μνημονίων .
Συμπληρώθηκε μια δεκαετία (8/2/2005 ) όταν η τότε πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής προσφώνησε τον απερχόμενο σήμερα Πρόεδρο με λόγια παράξενα, ουσιαστικά γρίφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταμορφώσει την ΕΕ, αν τον αφήσει η Ευρώπη …

 

ΛαπαβίτσαςΚώστας Λαπαβίτσας
Παραθέτω την ελληνική μετάφραση άρθρου μου στην Γκάρντιαν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2014.
Την μετάφραση έκανε το ThePressProject, το οποίο και ευχαριστώ. Ο τίτλος που χρησιμοποίησε το ThePressProject ήταν «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει» που δεν απέχει από την κεντρική ιδέα του άρθρου μου. Αρκεί βέβαια να έχει κανείς πλήρη επίγνωση του τι μέλλεται να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

2010-2014: Πέντε χρόνια συλλογικής καθυπόταξης και φοβικής εξουσίας…

 

του Μάνου Σαββάκη
gap3
Από την αποφράδα εκείνην ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου ο Γ΄ ανακοίνωσε «και καλά» θλιμμένος από το όμορφο Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας των απατεώνων -σύμφωνα με τα δικά του λόγια, της οποίας παρεμπιπτόντως υπήρξε εκλεγμένος με υψηλότατο ποσοστό πρωθυπουργός- σε διάφορους μηχανισμούς «τεχνητής» στήριξης, πέρασαν πέντε χρόνια. Μεσολάβησαν πέντε χρόνια μέσα στα οποία οι περισσότερες υποσχέσεις των κυβερνητικών σχημάτων, με τις ποικίλες μορφές και με τους ανά δυο ή ανά τρεις συνδυασμούς τους που εναλλάχτηκαν στην εξουσία αποδείχτηκαν έωλες, κίβδηλες και εντελώς απατηλές.

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ξυριζόμαστε


Ο Κινγκ Ζιλέτ της λεπίδας ασφαλείας που έσωσε τα μάγουλα των αντρών!

Πριν από την έλευση του 20ού αιώνα, το καθημερινό ξύρισμα ήταν σωστός άθλος, καθώς πέρα από κοπιώδες ήταν και επικίνδυνο!
Όλα όμως άλλαξαν όταν ένας αμερικανός πλασιέ ίδρυσε μια ταπεινή φίρμα το 1901, που την είπε Gillette Safety Razor Company, για να λανσάρει στην αγορά λίγο αργότερα την εφεύρεσή του, το ξυραφάκι με τις εναλλάξιμες λεπίδες ασφαλείας.
Κι αν ο ίδιος θα ήθελε σαφώς να περάσει στην Ιστορία για τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίστηκε, τα παγκόσμια χρονικά τού επιφύλαξαν μια τελείως διαφορετική θέση, αυτή του εφευρέτη δηλαδή που άλλαξε δραστικά τις ζωές των αντρών της οικουμένης.

Tα αυτοκίνητα που «κόπηκαν» (;) στα crash test

Tα αυτοκίνητα που «κόπηκαν» στα crash test

3/1/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 47 εμφανίσεις
ΠΟΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

mazda-708
Παρά την έμφαση που έχει δοθεί τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην παθητική ασφάλεια των καινούργιων αυτοκινήτων εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια που πατώνουν στις δοκιμές πρόσκρουσης, τα γνωστά crash test, που διενεργούν καταξιωμένοι και εξειδικευμένοι οργανισμοί, όπως το EuroNCAP στην Ευρώπη και το IIHS στις ΗΠΑ.
Ποια νέα μοντέλα ήταν τα χειρότερα από πλευράς προστασίας που παρέχουν στους επιβάτες τους; Η λίστα, όπως την κατάγραψε το www.carzine.gr περιλαμβάνει τα εξής:
Mazda 5
Το πολυμορφικό της Mazda χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο όλων στο ιδιαίτερα απαιτητικό Small Overlap Test του αμερικανικού οργανισμού IIHS –επικάλυψη μόλις 25% και ταχύτητα πρόσκρουσης σχεδόν 65 χλμ./ ώρα (40 μίλια/ ώρα).

Suzuki Celerio
Θεωρητικά το μικρό Suzuki δεν τα πήγε ιδιαίτερα άσχημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθός του. Πρακτικά πολλούς πόντους του έκοψε το γεγονός ότι εν έτη 2014 που έγινε η δοκιμή οι πλευρικοί αερόσακοι δεν ήταν στάνταρ. Λογικό επακόλουθο το 61% στην προστασία των επιβατών και τα 3 μόνο αστέρια.

Ο Γκαίμπελς, ο Άδωνις και ο Λαζόπουλος



adonis-skouries

Του Κώστα Βαξεβάνη
Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων δηλαδή, ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να ασκήσει το κοινοβουλευτικό του έργο, καταθέτοντας χρονιάρες μέρες Ερώτηση στη Βουλή. Ο Άδωνις γνώριζε πως αυτή η ερώτηση δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ, αλλά προφανώς και δεν την έκανε για να απαντηθεί. Άλλωστε το τελευταίο δίμηνο το Καρατζαφέρης gate, έχει αποδείξει πως οι ερωτήσεις που γίνονται στη Βουλή έχουν μια σκιώδη λειτουργία. Το ίδιο έχει δείξει και η σχέση του Γιάννη Μιχελάκη με το Κοινοβουλευτικό έργο και τις ερωτήσεις που απ ό,τι φαίνεται υπαγόρευε ο Πάλλης έναντι κάποιων ψιλών κατά τον εισαγγελέα.