Ετικέτες

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Του Αγίου Πνεύματος



  
Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.
Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση («Μονάς εν τριάδι και τριάς εν μονάδι»). Ο μονοθεϊσμός του Χριστιανισμού είναι τριαδολογικός και όχι μοναδολογικός, όπως του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού.

Οι Έλληνες του Πόντου και η βιοτεχνία της γενοκτονίας…

 
Οι Έλληνες του Πόντου και η βιοτεχνία της γενοκτονίας
Όταν πρωτογνώρισα τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχε φτάσει ψηλά στην κομματική ιεραρχία, η υπόθεση του μικρασιατικού πολιτισμού ήταν εκτός συζήτησης στο δημόσιο χώρο. Μόνο το σμυρνέικο τραγούδι είχε επανέλθει στο προσκήνιο μέσα από την αναβίωση του ρεμπέτικου και τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι νεότερες εκτελέσεις μερικών υπέροχων τραγουδιών από τη Γλυκερία με τη συμβολή του αριστοτέχνη του σαντουριού Αριστείδη Μόσχου. Και η δική μας παρέα, γύρω από το περιοδικό «ντέφι», που πρόβαλε τον πολιτισμό της Ανατολής, είχε κατηγορηθεί για εθνικιστική απόκλιση!

Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς 1780 – 1831



Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς
  
Στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της "πεφωτισμένης δεσποτείας" του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό.
Γεννήθηκε ως Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς (Carl Philipp Gottfried von Clausewitz) την 1η Ιουνίου 1780, στην πόλη Μπεργκ της Δυτικής Πρωσίας, περιοχής που σήμερα ανήκει στη Γερμανία. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο στρατιωτικό.

Η πανούκλα αφανίζει τη Λευκάδα

Η πανούκλα αφανίζει τη Λευκάδα


  
Στις αρχές του 1740, επιδημία πανώλης μάστιζε τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Την άνοιξη του 1743 ένα πλοίο από το Μεσολόγγι μετέφερε στα αμπάρια του μαζί με τα εμπορεύματα και τον θανατηφόρο βάκιλο της νόσου στο λιμάνι της Μεσσήνης (Μεσίνα) στη Σικελία. Αν και η Ιταλική χερσόνησος είχε δοκιμασθεί από επιδημία πανώλης το 1720 και οι μνήμες ήταν ακόμη νωπές, τα μέτρα ασφαλείας στο ιταλικό λιμάνι φαίνεται πως δεν ήταν επαρκή, με αποτέλεσμα να μολυνθεί, πολύ γρήγορα, ένα μεγάλο μέρος της πόλης και να βρει το θάνατο ένα εξίσου μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.
Αμέσως μετά την εκδήλωση του λοιμού, τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στη Μεσσήνη αναχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ένα από αυτά έφθασε στη Λευκάδα (Σάντα Μάουρα εκείνα τα χρόνια), που βρισκόταν υπό ενετική κατοχή. Αμέσως μετά την προσόρμισή του εκδηλώθηκαν και τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα στο νησί. Tον επόμενο μήνα οι νεκροί είχαν φθάσει τους 780. Οι αρχές του νησιού αιφνιδιάστηκαν και άργησαν να αντιδράσουν.

Το Πορτρέτο των Μηνών -ΙΟΥΝΙΟΣ



Πίνακας του Γιάννη ΤσαρούχηΠίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Ο έκτος μήνας του Γρηγοριανού (Νέου) Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημέρες. Αρχικά, ο Junius ήταν ο τέταρτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεά Γιούνο (Juno, Ήρα), σύζυγο του Γιούπιτερ (Jupiter, Ζευς) και προστάτιδα του οίκου και του γάμου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μήνας. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, τον πρώτο Ύπατο που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στη Ρώμη, τον 5ο αιώνα π.Χ. Με την αναμόρφωση του Ρωμαϊκού Ημερολογίου από τον Νουμά Πομπίλιο έλαβε την έκτη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 1 Ιουνίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1495
Η πρώτη καταγεγραμμενη αναφορά για την παραγωγή του σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

Reproduction of Philip’s B’ body armor. Αναπαραγωγή της πανοπλίας του Φιλίππου Β!


αρχείο λήψης (5)By Dimitrios Katsikis.
The original item is being displayed in Vergina Museum (Greece).
The armor is being devoted to the fighting Hellenism in all over the world. HELLENES BE PROUD.SHARE it !!
A big thanks to the veteran Greek painter, artist , mosaic maker and many others Vassilios Stamou for the magnificent place heOFFERED for making the photo session.
A 15 -pages article in Greek about the making of the armor, symbolism and functionality ( soon in English)
Photo courtency Mark Geranios.
Αναπαραγωγή της Πανοπλίας του Φιλίππου Β’ στην πιθανή αρχική της μορφή.Το αυθεντικό αντικείμενο βρίσκεται στο Μουσείου της Βεργίνας.Ο Θώρακας αφιερώνεται στον απανταχού επί γης Μαχόμενο Ελληνισμό. Ισχύς και Δύναμης. Kοινοποιήστε την κατά βούληση.

ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ


Η μόνη πρόταση που προκύπτει από την Ιστορία και την κοινή λογική είναι να στηρίξουμε μεθοδικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα
Η βαλκανική αναταραχή πρέπει να μας απασχολήσει παράλληλα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Τα Σκόπια συνταράσσονται από τις συγκρούσεις Σλάβων αστυνομικών με Αλβανούς ενόπλους και από την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τηλέφωνα αντιπάλων. Στην Αλβανία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα κάνει δηλώσεις υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας», αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο και υποστηρίζει τους Τσάμηδες ανθέλληνες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα του.

Η άλωση και ο θρύλος των Κρητικών πολεμιστών


Στις 29 Μαΐου 1453 έπεφτε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή και η παγκόσμια ιστορία περνούσε σε μια νέα φάση. Οι Τούρκοι αποθανάτισαν αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, φυσικά σύμφωνα με τις φαντασιώσεις τους, σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως ένα μέρος παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν, ποτέ δεν ξεπέρασαν το ελληνορθόδοξο παρελθόν της Πόλης των μυστηρίων και των θρύλων που μιλούν για την μελλοντική της ανάσταση.
Μετά την άλωση της Πόλης κυκλοφόρησαν πολλοί θρύλοι στον λαό με πιο γνωστό τον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, ένας θρύλος που έχει περάσει με παράδοξο τρόπο και στους Τούρκους. Ένας άλλος πιο άγνωστος αλλά πραγματικά συγκλονιστικός θρύλος, είναι ο θρύλος των Κρητικών Πολεμιστών.

Τον αρχιστράτηγο του ΕΛ.ΑΣ. Στ.Σαράφη τίμησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας


58 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Την μνήμη του Στέφανου Σαράφη, Στρατιωτικού Αρχηγού του ΕΛΑΣ στην Αντίσταση, τίμησε με μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
Ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛ.ΑΣ. Στέφανος Σαράφης, δεξιά, δίπλα στον γενικό καπετάνιο Αρη Βελουχιώτη.
Ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛ.ΑΣ. Στέφανος Σαράφης, δεξιά, δίπλα στον γενικό καπετάνιο Αρη Βελουχιώτη.
Στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την 58η επέτειο του θανάτου του, ο κ.Ησυχος αναφέρει ότι «ο Στέφανος Σαράφης υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με διακρίσεις στα πολεμικά πεδία, με δημοκρατικό ήθος και αγώνες και με καθοριστικό ρόλο στη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τιμά τους προερχόμενους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προσφέροντας με το προσωπκό τους παράδειγμα ένα διαχρονικό μάθημα στις επόμενες γενιές. Αποτελεί χρέος της Πολιτείας η αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς στην Εθνική Αντίσταση των προερχομένων από τις Ένοπλες Δυνάμεις αγωνιστών. Σε αυτό το χρέος θα ανταποκριθούμε.
Τιμάμε τη μνήμη του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη και στο πρόσωπο του τους αγώνες της ανυπότακτης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που έγραψε με χρυσά γράμματα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία. Σώζοντας την ιστορική μνήμη, φωτίζουμε το δρόμο στις επόμενες γενιές».