Ετικέτες

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ 1867 – 1957

Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ
1867 – 1957

Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ


Αμερικανίδα συγγραφέας, δασκάλα και δημοσιογράφος. Είναι γνωστή για την αυτοβιογραφική σειρά παιδικών βιβλίων με πιο γνωστό «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», που μεταφέρθηκε με επιτυχία στην μικρή οθόνη το 1974.
Η Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ (Laura Ingalls Wilder) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1867 στο Πέπιν της πολιτείας Ουισκόνσιν, σ’ ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, που το περιγράφει η ίδια στο «Μικρό Σπίτι στο Μεγάλο Δάσος», το πρώτο βιβλίο της σειράς. Σε ηλικία δεκατριών ετών με την οικογένειά της εγκατέλειψε τα πυκνά δάση του Ουισκόνσιν για τα λιβάδια του Κάνσας, κι από εκεί στην εύφορη κοιλάδα της Μινεζότα, μέχρι μια ολοκαίνουρια πόλη, στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην περιοχή της Ντακότα.

Τόμας Μορ 1478 – 1535


Τόμας Μορ
Νομικός, συγγραφέας και πολιτικός, δημιουργός του όρου «ουτοπία». Γιος του δικαστή σερ Τζον Μορ, ο Τόμας Μορ (Thomas More) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1478 στο Λονδίνο. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, προσέφερε για ένα διάστημα τις υπηρεσίες του στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζον Μόρτον. Ακολούθως, σπούδασε Λατινικά και Λογική στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα με τις σπουδές του, μελετούσε λατινική κι ελληνική γραμματεία, ενώ κατά το διάστημα αυτό έγραψε και τις πρώτες του κωμωδίες. Το 1494 επέστρεψε στο Λονδίνο και διδάχτηκε τη νομική επιστήμη από τον πατέρα του. Τον δυσαρέστησε, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δικηγορία για να γίνει μοναχός.

Σοφοκλής Βενιζέλος 1894 – 1964

Σοφοκλής Βενιζέλος
Δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεννήθηκε στα Χανιά στις 3 Νοεμβρίου 1894. Μετά την περάτωση των γυμνασιακών του σπουδών, το 1911, εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Παραιτηθείς του στρατεύματος, εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.
Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποχώρησε από την Ελλάδα, τον ακολούθησε στη Νίκαια της Γαλλίας. Μετά την επάνοδό του το 1922 επανήλθε στο στράτευμα και διορίσθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στο Παρίσι, όπου παρέμεινε επί οκταετία, αποστρατευθείς με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1936, μετά το θάνατο του Εθνάρχη, εξελέγη στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ιωάννης Δομπόλης 1769 – 1850


Ιωάννης Δομπόλης
Ελληνορρώσος εθνικός ευεργέτης, που διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Ιωάννης Δομπόλης γεννήθηκε στην Νίζνα της Ρωσίας (νυν Ουκρανίας) το 1769. Ήταν γιος του δερματέμπορου Τριαντάφυλλου Δομπόλη, με καταγωγή από την Κρεστούνιτσα (νυν Δεσποτικό) Ιωαννίνων. Τις εγκύκλιες σπουδές του τις ολοκλήρωσε στη γενέτειρά του, μαθαίνοντας, παράλληλα, γαλλικά και ρωσικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εμπόριο και με τραπεζικές επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη, επεκτείνοντας την ήδη μεγάλη περιουσία που είχε αποκτήσει ο πατέρας του.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 7 Φεβρουαρίου

 Π
μ. Χ.
1828

Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ' επιθυμίαν του.
1946

Τα κόμματα που συγκροτούν το ΕΑΜ αποφασίζουν να απόσχουν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.
1956

Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ' Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Ήταν ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

Κάρολος Ντίκενς 1812 – 1870


Κάρολος Ντίκενς
Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος, που ανέδειξε η βικτωριανή Αγγλία κι ένας από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας, την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων.
Ο Τσαρλς Τζον Χάφαμ Ντίκενς (Charles John Huffam Dickens) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο νησί Πόρτσι, που περιβάλλεται από την πόλη Πόρτσμουθ της Νότιας Αγγλίας. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Τζον και της Ελίζαμπεθ Ντίκενς. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Υπηρεσία Μισθοδοσίας του Ναυτικού. Αμειβόταν ικανοποιητικά, αλλά οι σπατάλες και η άσωτη ζωή του οδήγησαν πολλές φορές την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο ή και στην καταστροφή, με αποκορύφωμα το 1824, όταν ο Τζον Ντίκενς φυλακίστηκε για χρέη.

Ξαναζεί η ΕΡΤ και τελειώνει η ΝΕΡΙΤ


Ξαναζεί η ΕΡΤ και τελειώνει η ΝΕΡΙΤ
Η προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου πριν από λίγες μέρες, με την οποία σχημάτισε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ Α.Ε. και αποφάσισε την «μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της Α.Ε. με ευθύνη του προτεινομένου Δ.Σ.»
είναι το πρώτο γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας μετά από την πτώση του Σαμαροβενιζελοκουβέλικου καθεστώτος. Είναι γεγονός. Αναγνωρίζεται επίσημα από τη Δικαιοσύνη ότι η ΕΡΤ υπάρχει (άρα χρειάζεται Διοικητικό Συμβούλιο) και ανοίγει το έδαφος για τη ΝΕΡΙΤ διότι υπάρχει πάνω … στην κατάργηση της ΕΡΤ!!!

Μυκηναϊκές ακροπόλεις εκτός των Μυκηνών


Μυκηναϊκές ακροπόλεις εκτός των Μυκηνών
Η ακρόπολις του Γλα
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Σε απόσταση 15 χλμ. από τις Μυκήνες ήταν κτισμένη η ακρόπολη της Τίρυνθας. Από τη θέση της μπορούσε να ελέγχει ολόκληρο τον Αργολικό κόλπο. Η ακρόπολη υπάρχει στο σημείο αυτό από την προ-μυκηναϊκή περίοδο.
Τα σωζόμενα σήμερα ερείπια είναι της μυκηναϊκής περιόδου. Η ακρόπολη είναι κτισμένη επί μικρού λοφίσκου, μεγίστου ύψους 22 μέτρων. Το συνολικό μήκος των τειχών έφτανε τα 700 μέτρα ,περικλείοντας έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Η Τίρυνθα, μαζί με την Ασίνη, τα Πρόσυμνα, το Άργος, τα σημερινά Δενδρά και άλλες θέσεις, αποτελούσε μέρος του αμυντικού-φρουριακού συστήματος προστασίας των Μυκηνών.

Εσύ Άδωνι….και το προδοτικό σου κόμμα, της Σαμαρικής Νέας Ελλάδας, θα βουλιάξετε.


Εσύ Άδωνι….και το προδοτικό σου κόμμα, της Σαμαρικής  Νέας Ελλάδας, θα βουλιάξετε.
«4.000.000 πραγματικοί, άνεργοι, ύφεση χειρότερη από αυτήν του μεγάλου κρα;χ της Αμερικής του 390 («μπάβο Αντωνάκη), πάνω από μισοί Έλληνες φτωχοί, ληστρική φορολογία, γενοκτονία, εξόντωση, υποδούλωση κτλ»
«Φτάνει να μην ρίξει το καράβι στα βράχια».
Το επιμύθιο, κοινώς νεοταξικό παραμύθι, του κόμματος που κρατά, μέσω Χριστοφοράκου και «Κύριος οίδε» ποίων άλλων λιστών και ληστών, η Μέρκελ.