Ετικέτες

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τρία εκ. οι μουσουλμάνοι στην Αγγλία!



ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ «ΤΡΕΧΕΙ» Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στην Αγγλία ζουν πλέον πέραν των τριών εκατομμυρίων μουσουλμάνων, σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση του Τμήματος Εθνικής Στατιστικής, που δημοσιεύθηκε στη «Μέιλ» της Κυριακής στις 31 Ιανουαρίου 2016.
Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε μια δεκαετία, λόγω της αυξανόμενης μετανάστευσης και μεγάλου αριθμού γεννήσεων. Σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου, σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι σήμερα μουσουλμάνοι και αυτό θα πυροδοτήσει συζητήσεις για τη δημογραφική αλλαγή στη Βρετανία, ενόψει και των αυξανόμενων εκκλήσεων προς τους μουσουλμάνους να ενσωματωθούν στην κοινωνία εγκαταλείποντας τον διαχωρισμό.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΝΩ0Σ ΜΑΤΣΑ



Την ερχόμενη Δευτέρα (15.2.2015) , η οικογένεια του Γεωργίου και Αθηνάς Βλάχου θα βραβευθεί με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για την διάσωση της οικογένειας του Μίνωος Μάτσα από τη θηριωδία του Ναζισμού σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπέν –’Αμπα, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, γιός του Μίνωος και Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, εκ μέρους της οικογένειας Μάτσα, και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Δημήτριος Βλάχος, εκ μέρους της οικογένειας της Αθηνάς και Γεωργίου Βλάχου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima που θα ερμηνεύσει έργα των John Williams, Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy και Nicola Piovan.
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το Yad Vashem, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προκειμένου να αποδοθεί η εν λόγω διάκριση, απαιτείται διεξοδική έρευνα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Το όνομα των τιμηθέντων αναγράφεται σε ειδική μαρμάρινη στήλη, ενώ φυτεύεται και ένα δένδρο εις μνήμη τους στον Κήπου των Δικαίων στο Yad Vashem. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.

Τράπεζα της Ελλάδος (12) Η περίοδος Βαρβαρέσου…



_____________________________________________________________
Πριν συνεχίσουμε, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά παραπάνω σ’ αυτή την πολυσχιδή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που λεγόταν Κυριάκος Βαρβαρέσος. Μπορώ, πάντως, να πω εκ προοιμίου ότι εκτίμησή μου είναι πως ο Βαρβαρέσος, τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένου υπ’ όψη ότι επρόκειτο περί ακραιφνούς αστού, δεν άφησε άσχημο αποτύπωμα στα οικονομικά -και όχι μόνο- πράγματα της χώρας.
Είπαμε ήδη ότι ιδέα του Βαρβαρέσου ήταν η φυγάδευση του ελληνικού χρυσού πριν μπουν οι γερμανοί στην Αθήνα. Βέβαια, η κατοχική κυβέρνηση απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τον διοικητή Βαρβαρέσο και τον υποδιοικητή Μαντζαβίνο, πλην όμως η αυτοεξόριστη νόμιμη διοίκηση της ΤτΕ, αφού περιπλανήθηκε για λίγον καιρό στην Νότια Αφρική, κατέληξε στο Λονδίνο όπου έστησε κατάστημα με έξι άτομα όλα κι όλα.
Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος (μέσον) στην διάσκεψη του Μπρέττον Γουντς (1944).

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο Βαρβαρέσος έκανε σημαντικό έργο στα χρόνια του πολέμου. Κατ’ αρχάς, πολέμησε με νύχια και με δόντια την απαγόρευση αποστολής τροφίμων στην κατεχόμενη Ελλάδα, που είχε επιβάλει στον Ερυθρό Σταυρό η βρεττανική κυβέρνηση. Πράγματι, ενώ ο κόσμος λιμοκτονούσε (κατά βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα και, κυρίως, στην Αθήνα), οι άγγλοι πίστευαν ότι δεν πρέπει να στείλουν βοήθεια ώστε, τελικά, οι πεινασμένοι να ξεσηκωθούν κατά των κατακτητών. Ο Βαρβαρέσος κατάφερε να πείσει τον σουηδικό Ερυθρό Σταυρό να εναντιωθεί στην βρεττανική απαγόρευση.

Αθώος ο Ρίχτερ αλλά «ένοχη» η Βουλή που αναγνώρισε τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα


Της Ελένης Μπελλου
Αθώος μεν, αλλά όχι επί της ουσίας, κρίθηκε ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ, η αναγόρευση του οποίου σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες πολλών ρίχτερ στο νησί. «Ένοχος» στη δίκη… η Βουλή. Και ο λόγος; Ότι αναγνώρισε τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα της Κατοχής!
Η σύγχρονη μάχη της Κρήτης

To 14,5% της έχασε η Deutsche Bank σε 2 ημέρες


Η Deutsche Bank θα προχωρήσει στην επαναγορά χρέους αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην προσπάθειά της να μειώσει το ρίσκο της μετά την μεγάλη απώλεια της αξίας της τις τελευταίες ημέρες στα χρηματιστήρια που συμμετέχει. Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις από τη Δευτέρα αλλά ο γερμανικός κολοσσός βρέθηκε στο επίκεντρο αφού κατέχει πάνω από 50 τρισεκατομμύρια αβέβαιου χρέους.
Η ανακοίνωση όμως του CEO για το πρόγραμμα επαναγοράς όχι μόνο δεν καθησύχασε τους μετόχους της αλλά αντίθετα οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα των μετοχών της. Η αντίδραση των αγορών οδήγησε την Τρίτη τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφαγκ Σόιμπλε, να παρέμβει διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κάτι που δεν εμπόδισε πάντως την πτώση της μετοχής της κατά 4 μονάδες επιπλέον μετά τη δήλωση του, γυρίζοντας την μετοχική αξία της Deutsche Bank στα επίπεδα του 2009.
Το κύμα δυσπιστίας για την Ευρώπη δεν επηρέασε μόνο τον γερμανικό κολοσσό. Ο δείκτης Stoxx Europe 600, για παράδειγμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Bank, την Barclays και την HSBC έχασε σήμερα 3,7%, καταγράφοντας πτώση μέσα σε ένα χρόνο 27%. Η Credit Swiss έχασε σήμερα 8% της αξίας της και η UniCredit άλλο ένα 7%.

Οι Ελληνίδες στις κάλπες



Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Cicero and the Forgotten Tomb of Archimedes

(Read the article on one page)
The Romans were great admirers of the Greeks and their civilization. The emperor Nero, for instance, was a Philhellene who travelled extensively around Greece and even gave a huge tax-exemption to the province. Another Roman emperor, Caracalla, was obsessed with Alexander the Great, and sought to emulate his idol in many ways. These imitations, however, were not very successful, and at times even comical. Another way that Roman admiration for the Greeks could be expressed was through visiting the tombs of famous Greeks. Incidentally, this tradition itself has its precedence in the Greek custom of visiting the tombs of Homeric heroes. One famous example of a Roman visiting a Greek tomb was that of the Republican orator, Cicero. As a matter of fact, Cicero claimed that not only did he visit the tomb of Archimedes, but he actually re-discovered it after it had long been forgotten.

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη μυστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

 Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη μυστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας


 

Την κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος

Βρυξέλλες
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Μίλτος Κύρκος, ρωτά αν αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις μυστικές συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για το προσφυγικό. «Αν ισχύουν οι σχετικοί διάλογοι ανάμεσα στους κοινοτικούς αξιωματούχους και τον τούρκο Πρόεδρο διαφαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχει διαστάσεις που σκοπίμως απεκρύβησαν και ότι ίσως ο λόγος της μη εφαρμογής της είναι οι συνεχιζόμενοι εκβιασμοί και τα παζάρια. Θέλουμε αμέσως απαντήσεις για το αν ισχύουν οι αποκαλύψεις και για το από που αντλεί νομιμοποίηση η Κομισιόν να διαπραγματεύεται χρησιμοποιώντας ως ατού την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» δήλωσε ο Μ. Κύρκος.