Ετικέτες

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η δίκη των ναζί στη Νυρεμβέργη. Η απολογία των δειλών συνεργατών του Χίτλερ, που κλαψούριζαν και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο

Η δίκη των ναζί στη Νυρεμβέργη. Η απολογία των δειλών συνεργατών του Χίτλερ, που κλαψούριζαν και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο
20 Νοεμβρίου 1945: Στη Νυρεμβέργη, εκεί που γεννήθηκε ο εθνικοσοσιαλισμός, την πόλη απ’ όπου θα ξεκινούσε η εποποιία του «χιλιόχρονου Ράιχ», 22 πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος έρχονται αντιμέτωπα με τη Νέμεση.
Πρόκειται να δικαστούν από Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο των Συμμάχων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά της ειρήνης και εγκλήματα πολέμου.

Ο Βενιζέλος καταδίκασε τη χώρα στο αγγλικό Δίκαιο, ενώ είχαν βρει λύση οι Αμερικανοί…ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ..

Ο Βενιζέλος καταδίκασε τη χώρα στο αγγλικό Δίκαιο, ενώ είχαν βρει λύση οι Αμερικανοί…ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ..

 
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο PSI και να εντάξει τη διαδικασία στο Αγγλικό Δίκαιο, υποθηκεύοντας την ανεξαρτησία της χώρας και τα περιουσιακά της στοιχεία (έσοδα από ενέργεια, αποθέματα χρυσού, πλουτοπαραγωγικές πηγές) παρά τις αντίθετες προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας συμβούλου, που προσέλαβε και πλήρωσε για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Όταν γεννήθηκαν οι λαϊκές αγορές το 1929


laikes agores (4)
 
Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες σχεδόν όλων των επαγγελματικών οργανώσεων που πίστευαν ότι θα ζημιώνονταν τα μέλη τους, ξεκινούσε στις 18 Μαΐου 1929 η λειτουργία του θεσμού των λαϊκών αγορών. Η πρώτη λαϊκή αγορά στήθηκε στην πλατεία Θησείου, ημέρα Σάββατο, και η παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, με το καλάθι στο χέρι να ψωνίζει προϊόντα, έδειχνε την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει το νέο μετρό. Εξάλλου, η κερδοσκοπία των μεσαζόντων είχε καταντήσει μάστιγα και η οικονομική κρίση βρισκόταν προ των πυλών.

Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών/ΓΕΕΘΑ: “Σκοπιανοί με αλβανικά διαβατήρια έκαψαν την Πελοπόννησο το 2007″


Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας Σκοπιανών πρακτόρων με αλβανικά διαβατήρια, οι οποίοι ευθύνονταν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόνννησο, διαβιβάστηκε από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκη και από εκεί προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη». Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, με καθυστέρηση 4,5 ετών βέβαια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Δημοκρατία”. «Ένα πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων».

Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών. 

Μνήμες θαμμένες στο σκοτάδι: Αυτά είναι τα άγνωστα πολεμικά καταφύγια της Αττικής [εικόνες]



Μνήμες θαμμένες στο σκοτάδι: Αυτά είναι τα άγνωστα πολεμικά καταφύγια της Αττική
Κατάλοιπα του πολέμου, τα καταφύγια της Αττικής βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, κρύβοντας αθέατες μνήμες από μία άλλη σκοτεινή εποχή.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα το Εθνος, τη δεκαετία του ’30, με τον πόλεμο προ των πυλών ειδικό διάταγμα του Ιωάννη Μεταξά καθιστά υποχρεωτική η κατασκευή καταφυγίων σε σπίτια και στο εσωτερικό λόφων στην πόλη της Αθήνας.
Τα πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια με τουαλέτες και χώρους αποθήκευσης, φάνηκαν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αθήνα βομβαρδίζεται από τους ναζί.
Το 1999 υπολογιζόταν ότι στην Ελλάδα σώζονταν περίπου 200 δημόσια καταφύγια. Τα περισσότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα του «Εθνους», βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης κι όμως έχουν ακόμη έντονα τα σημάδια του παρελθόντος με χαραγμένα συνθήματα στους τοίχους ή και παλαιά αντικείμενα.
Το Εθνος, σε συνεργασία με την Αστική Σπηλαιολογία, ξεναγεί τους αναγνώστες στα άγνωστα καταφύγια της Αττικής.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΠΙΠΙΝΟΥ, ΚΥΨΕΛΗ
Χτίστηκε το 1938, χωράει έως και 63 άτομα
Ενα από τα 800 πανέμορφα μεσοπολεμικά κτίρια που σώζονται ακόμη στην Αθήνα, η πολυκατοικία των οδών Πιπίνου και Επτανήσων στην Κυψέλη, χτίστηκε το 1938 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λεωνίδα Μπόνη για την οικογένεια του εφοπλιστή Βούλγαρη.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
Εκτείνεται 100 μέτρα μέσα στον βράχο
Ενα από τα καλύτερα συντηρημένα δημόσια καταφύγια της Αθήνας κατασκευάστηκε το 1936 κοντά στη σπηλαιοεκκλησία των Αγίων Ισιδώρων. Σήμερα δεν είναι προσβάσιμο στα κοινό και τα κλειδιά του φυλάσσονται στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνακίου όπου και υπάγεται.

ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΒΟΥΛΑΣ – ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Συνθήματα στους τοίχους από στρατιώτες
Στα υπόγεια των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα βρίσκεται ένα καλοδιατηρημένο καταφύγιο με διπλή είσοδο και «φωλιά» για πολυβόλο, πανομοιότυπο με κάποιο άλλο που ανακαλύφθηκε εγκαταλελειμμένο και αφρόντιστο σε ιδιωτική έκταση στη Γλυφάδα.
aggaleto.blogspot.com