Ετικέτες

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το τέλος του Φρανσουά Ολάντ


hollandeΤι κι αν ο Ολάντ πήρε μερικές ανάσες δημοφιλίας με το να παρουσιαστεί ως ο εθνικός εραστής μέσω της περιπέτειας του με γνωστή ηθοποιό πέρσι και με το να παρουσιαστεί ως εθνικό σύμβολο με την τρομοκρατική ενέργεια στη Charlie Hebdo φέτος.

Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτές οι μικρές ανάσες δεν θα μπορούσαν να σώσουν τον πολιτικά ασθματικό και πιο αντιδημοφιλή Γάλλο πρόεδρο όλων των εποχών.

Κι αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της Γαλλίας όπου για τρίτη φορά μέσα σε μια χρονιά το κόμμα του καταβαραθρώθηκε.

Ηττήθηκε μάλιστα από ένα πολιτικό φάντασμα, τον Νικόλα τον Σαρκοζί, ο οποίος παρά τα σκάνδαλα μοιάζει πλέον ικανός να ξαναπάρει το προεδρικό χρίσμα του 2017.

Είναι επίσημο πλέον, ο Σαρκοζί Σαρκο-ζεί.

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της Κύπρου


Ο Γεώργιος Γρίβας με αγωνιστές της ΕΟΚΑ
Ο Γεώργιος Γρίβας με αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας τους έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.
Το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη της βρετανικής κατοχής στη Μεγαλόνησο και την ένωση με την Ελλάδα ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο το 1950, με το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου (το διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου και το 95,7% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα) και την εκλογή του Μακαρίου Γ' ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου. Ήταν η εποχή που η αποικιοκρατία έπνεε τα λοίσθια και η μία μετά την άλλη οι κατακτημένες χώρες επιζητούσαν δυναμικά την ανεξαρτησία τους.

Πρωταπριλιά


Συγκομιδή... σπαγγέτι στην Ιταλία (BBC, 1957)
Συγκομιδή... σπαγγέτι στην Ιταλία (BBC, 1957)

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

«Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη…»


Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη
μέσα στα κύματα, αναθρεμμένη
Εσύ δεν ήσουνα, γι’ αυτό το προξενιό
πώς γίνεται να μη σε φτάνω
να σε γλιτώσω απ’ τον καημό
Όμορφη θλιμμένη κόρη
πού να’ ναι εκείνοι οι κανταδόροι
που σε γλέντησαν παλιά
Τώρα με σύρματα και τείχη
ορίζουν τη δική σου τύχη
κι όλο σου σφίγγουν τη θηλιά
Κόρη μου όμορφη… αναθρεμμένη
μέσα σ’ αυτόν εδώ, το δρόμο δεν ξεχνώ
Ψάχνω τα πρώτα βήματά σου
μέσα απ’ της πίκρας τον καπνό
Οι Αρχαίοι έλεγαν πως το σχήμα της Κύπρου μοιάζει με ένα βοϊδοτόμαρο τεντωμένο. Αν κοιτάξει κανένας στο χάρτη το ελληνικό μεγαλονήσι, που ζει απομονωμένο στην πιο απόμακρη μεριά της Μεσογείου, θα δει πόσο ακριβής είναι αυτη η ρεαλιστική παρομοίωση. Ενα πελώριο φύλλο που πλέει πάνω στα κύματα…. Η Κύπρος μέσα σ’ ένα φύλλο δέντρου, που αρμενίζει πάνω στο πέλαγο…., το νησιώτικο πρόσωπο της Αφροδίτης στην Μεσόγειο. Ενα νησί της Ρωμιοσύνης ακόμα σκλαβωμένο και πληγωμένο. Ενα γαλανόλευκο ολομόναχο ακρογιάλι μεταξύ ουρανού και ονείρου. Μια πανάρχαια Ελληνική περιπέτεια που ανακόπηκε από την Τουρκία και έγινε τραγωδία. Ο αντικατοπτρισμός της Ρωμιοσύνης μέσα σε ανθόφυλλα κυμάτων.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 1 Απριλίου



π. Χ.
334

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή..
μ. Χ.
1824

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».
1849

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

Μαρία Πολυδούρη 1902 – 1930


Μαρία Πολυδούρη

Ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής από την Καλαμάτα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1902 και ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές ανησυχίες. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, αφού προηγουμένως είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών.
Στα γράμματα εμφανίζεται σε ηλικία 14 ετών, με το πεζοτράγουδο «Ο πόνος της μάνας». Αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού, τον οποίον ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια που άκουγε στο Γύθειο. Σε ηλικία 16 ετών διορίζεται στη Νομαρχία Μεσσηνίας, κατόπιν διαγωνισμού και παράλληλα εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Το 1920 χάνει, σε διάστημα σαράντα ημερών, τον πατέρα και τη μητέρα της.

Χρήματα για την Ελλάδα συγκεντρώνουν Γάλλοι διανοούμενοι


gallia

Με σύνθημά τους «από το λαό για το λαό», η επταμελής ομάδα διανοούμενων «Interdemos» επιχειρεί να συγκεντρώσει χρήματα για τον ελληνικό λαό.

Στόχος είναι η συγκέντρωση 300.000 ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής το ποσό που έχουν καταβάλει όλοι οι συμμετέχοντες στην καμπάνια αυτή ξεπερνάει τις 108.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους Γάλλους διανοούμενους, τους ιστορικούς, τους κινηματογραφικούς παραγωγούς που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι η ιστορικός Σοφί Βανίς και η συγγραφέας Μαρί Κοσνέ, οι οποίες χάρη στην διαδικτυακή πλατφόρμα KissKissBankBank, καλούν όσους επιθυμούν να προσφέρουν από 5 έως 1.000 ευρώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ


Σαν σήμερα ξεκινάει η δίκη του Γ. Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα.

Στα 18 του πέφτει στα χέρια του Αλή Πασά, ο οποίος εκτιμώντας τον ισχυρό του χαρακτήρα τον προσλαμβάνει στη σωματοφυλακή του. Στην Αυλή των Ιωαννίνων όχι μόνο έμαθε τη στρατιωτική τέχνη, αλλά και στοιχειώδη γράμματα, γραφή και ανάγνωση.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου, ο Μαυροκορδάτος τον κατηγορεί για πράξη εσχάτης προδοσίας και τον σύρει σε δίκη στο Αιτωλικό (1 Απριλίου 1824). Παρότι διαπιστώνεται η ανακρίβεια των κατηγοριών, ο Καραϊσκάκης θα αποστερηθεί όλων των αξιωμάτων του και θα αναγκασθεί να καταφύγει στο Καρπενήσι. Στα μέσα του 1824 μεταβαίνει στο Ναύπλιο, έδρα της κυβέρνησης, με σκοπό να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο γερμανικός Τύπος για την ελληνο-ρωσική προσέγγιση

MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Προσφέρεται η Μόσχα ως εναλλακτική για την Αθήνα στο πόκερ διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της; Κατά τον γερμανικό Τύπο, «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»…
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή ότι επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές αναπαράγεται σήμερα από όλα τα γερμανικά ΜΜΕ. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους αρθρογράφους παραμένει, αν επαρκούν τα χρονικά περιθώρια όταν ο νέος κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις δεν κρίνεται ολοκληρωμένος.

1η Απριλίου 1955 – Εξήντα χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚΑ

1η Απριλίου 1955 – Εξήντα χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚΑ

31/3/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις

Ιδρύθηκε με  παρότρυνση του Παπάγου, όταν καταψηφίστηκε η ελληνική προσφυγή στον ΟΗΕ για την Κύπρο
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Σήμερα, πρωταπριλιά, συμπληρώνονται εξήντα χρόνια  ( 1955-2015), από τότε που ιδρύθηκε στην Κύπρο η ΕΟΚΑ και ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα κατά της αγγλικής κατοχής και την ΄Ενωση της νήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Την απόφαση για ίδρυση της ΕΟΚΑ  πήρε προσωπικά ο στρατάρχης πρωθυπουργός Αλέξ. Παπάγος, μετά την αποτυχία της διπλωματικής μάχης στον ΟΗΕ. ΄Ηταν ένας αγώνας σκληρός,  που οδήγησε στις Συμφωνίες της Ζυρίχης το 1959, χωρίς βεβαίως να επιτευχθεί  το όνειρο της ΄Ενωσης, γιατί ηρνούντο οι Άγγλοι κατακτητές.
Στο παρελθόν, κάθε φορά που ετίθετο το Κυπριακό, οι Αγγλικές κυβερνήσεις αντιδρούσαν έντονα αρνητικά. Το 1939 η Αγγλία, έχοντας  την ανάγκη της Ελλάδος εν όψει του Πολέμου με τον Χίτλερ, εξαπατά τους Έλληνες υποσχόμενη, ότι μετά την συντριβή του άξονα, η Κύπρος θα γίνει ελληνική!.. Αυτό το δέλεαρ έκανε χιλιάδες κυπρίους να πάρουν μέρος στον πόλεμο…

ΙΕΚ ανδρισμού »Αντουάν»..





»Εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής», δήλωσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καλά Αντώνη μας! Ποιός σε αμφισβήτησε όσο αφορά την ευθεία σουνα του πάρουμε το κεφάλι;
Μήπως εκείνος ο παλιο-Ντάϊσελ-κάπως, με το μαλλί το δαχτυλίδι; Πέστο μας να του γυρίσουμε φούσκο να του ισιώσει  η περμανάντ!

Ο ιδιότυπος αποστάτης, κ. Σταύρος Θ.

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Ο ιδιότυπος αποστάτης, κ. Σταύρος Θ.
Ρεκόρ κερδών σημείωσε το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Να το ιδιωτικοποιήσουμε!Οπως και τα αεροδρόμια. Πριν να τα απαγάγουν οι εξωγήινοι και να μην έχουν πού να προσγειωθούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, «τρελών» πιλότων και πάμφθηνης ανθρώπινης ζωής. Η τριλογία του «εκσυγχρονισμού».