Ετικέτες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Παγκοσμιοποίηση και… Παγκοσμιοποίηση


undefined
του Στέργιου Ζυγούρα

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή το αξιόλογο άρθρο του Γεράσιμου Γερολυμάτου “Η Τέχνη και ο Πολιτισμός υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης”. Ξεκίνησε ως σχόλιο επί του άρθρου, κατέληξε σε μια ευρύτερη τοποθέτηση, όχι όμως σε μια εκτενή ανάλυση του διάσημου όρου.

Ως προς την σχέση των πυλώνων της παγκοσμιοποίησης: Η πολιτική παγκοσμιοποίηση φαίνεται να έχει ως όχημα την πολιτισμική παγκοσμιοποίηση. Πολιτική ενοποίηση δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν εμπεδωθεί η αντίστοιχη πολιτισμική (σ’ αυτό φαίνεται ότι συμπίπτουμε). Είναι όμως ζήτημα προς διερεύνηση ποιος είναι ο στόχος της πολιτικής ενοποίησης, όταν η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, που γίνεται κάτω από έναν ιστό δηλωμένων αγαθών προθέσεων και μέσα σ’ ένα πλαίσιο δηλωμένης θεσμικής υπεροχής, μοιάζει στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας και όχι ενέργεια που προκύπτει μέσα από έναν μαθηματικό υπολογισμό. Μήπως τότε ανατρέπονται τελείως το όχημα και ο προορισμός;

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ



undefined
         
Νίκος ΚατσαρόςΠ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Η Ευρωπαίκή Επιτροπή μετά απο σειρά διαβουλεύσεων πρότεινε: ολα τα εστιατόρια της Ευρωπαίκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μιας χρήσεως,με σύστημα που δεν θα επιτρέπει να το γεμίζουν πάλι.

Επι πλέον με την απόφαση αυτή καθιερώνονται κανόνες επισήμανσης της φιάλης με ευδιάκριτα γράμματα (ανάλογα του όγκου της φιάλης) που περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες πληροφορίες για την ποιότητα, την καταγωγή και τα άλλα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Η απόφαση αυτή της Ευρωπαίκής Επιτροπής πέρασε απο πολλά στάδια δυσκολίας κυρίως απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ακολούθησε σκληρή μάχη με την Διαχειριστική Επιτροπή.

Οι αιτίες της ρωμαϊκής παρακμής



undefined
Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που στην ουσία υπήρξε κληρονόμος αυτής της κρίσης, υπέφερε από τα ίδια κοινωνικά συμπτώματα του ψευδούς εξανθρωπισμού, που εξάντλησε τη δυναμική του σε προσχηματικές αξίες και ατομικά ιδεώδη, άδεια από κάθε πνευματικό περιεχόμενο, χωρίς όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Επόμενο ήταν να ακολουθήσει ο ξεπεσμός και η κατάπτωση.

Σύμφωνα με τον ErnstFischer,[1] η παρακμή της αρχαιότητας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφειλόταν στην έλλειψη «μιας κοινωνικής σκοποθεσίας ανερχόμενων κοινωνικών δυνάμεων». Η προκληθείσα από αυτή την έλλειψη κοινωνικών αγώνων ολοκληρωτική αποκοινωνικοποίηση του ατόμου, που υποβιβάστηκε σε παρασιτικό προλετάριο διψασμένο για άρτο και θεάματα, έφεραν την ακατάσχετη παρακμή της αρχαιότητας, Προσθέτει ότι η έλλειψη αυτή δε μπόρεσε να αναπληρωθεί από νέους κοινωνικούς σκοπούς καθώς το άτομο: τόσο από την ειδωλολατρική, όσο και από τη χριστιανική φιλοσοφία αντλεί αξιώματα, όχι όμως και κοινωνικές προοπτικές. Έτσι που η χριστιανική φιλοσοφία ερμηνευόμενη στη βάση της πνευματικής της σκοποθεσίας μοιάζει με μια: θέα προς ένα ανέφικτο χριστιανικό Υπερπέραν, χωρίς ελπίδες ν΄αλλάξει η ζωή πάνω στη γη.

Μετεκλογικό εθνικιστικό παραλήρημα Μπερίσα: Θα δώσω αλβανική υπηκοότητα στους Αρβανίτες, όσοι φοβούνται την ψήφο τους πάσχουν από αλβανοφοβία


Ο Μπερίσα ζητά τηλεοπτική εκπομπή για τους αλβανούς στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση τι ζητάει για τους Βορειοηπειρώτες;!
Μετεκλογικό εθνικιστικό παραλήρημα Μπερίσα: Θα δώσω αλβανική υπηκοότητα στους Αρβανίτες, όσοι φοβούνται την ψήφο τους πάσχουν από αλβανοφοβία
Tο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι Αλβανοί και δεν έχουν δικιά τους εκπομπή!
Βαριά φαίνεται πως έκατσε η εκλογική ήτα στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μπερίσα θέλει να κάνει πραγματικότητα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και ειδικά αυτήν για την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους αλβανούς της Διασποράς εξαιρώντας τους πολίτες του Κοσόβου που βρίσκονται στη διαδικασία της απελευθέρωσης της βίζας με τις χώρες της ΕΕ.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η αλβανική ιθαγένεια θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και στους Αρβανίτες τονίζοντας πως όσοι φοβούνται την ψήφο τους πάσχουν από αλβανοφοβία.
“Είναι μια απόφαση, η οποία είχε αποκλειστεί για περισσότερο από τέσσερις μήνες, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών. Η απόφαση αυτή αφορά την αναγνώριση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους Αλβανούς, με την εξαίρεση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς είναι πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το Κοσσυφοπέδιο είναι τώρα σε μια πολύ υγιής κατάσταση μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία, μια ιστορική συμφωνία για την περιοχή στο σύνολό της. Η απόφαση αυτή επεκτείνει την επίδρασή της σε όλους τους Αλβανούς που ζουν στην περιοχή Σένγκεν. Έτσι, με την απόφαση αυτή, η Αλβανία είναι η τελευταία χώρα που δίνει στους συμπατριώτες της, εκείνο που άλλα κράτη της περιοχής το έχουν δώσει πριν από χρόνια. Η παρούσα πράξη δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτε άλλο εκτός από μια πράξη προς το συμφέρον του λαού, της ειρήνης και της σταθερότητας”, δήλωσε ο Μπερίσα.

Η αιγυπτιακή δημοκρατική φάρσα

Ο Σαμίρ Αμίν, Αιγύπτιος φιλόσοφος και οικονομολόγος, διευθυντής του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου  στο Ντακάρ (Σενεγάλη), μίλησε για το περασμένο έτος στην Αίγυπτο με τους  Αδελφούς  στην εξουσία, σε συνέντευξη που έδωσε στον Giuseppe Acconica.    (Μτφ. Κριστιάν)
undefined
Έμβλημα των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο ιδρυτής τους Χασάν ελ-Μπαννά (1953)
Στις 30 Ιουνίου 2012, ο Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε την εξουσία ως διάδοχος του Μουμπάρακ. Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου των εκλογών, όταν έλαβε χώρα αυτή η συνέντευξη, σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. 

Turkish Deputy PM: Jewish diaspora ignited Gezi Park protests


By JPOST.COM STAFF
07/02/2013 11:50

Official cites jealousy of Turkey as motive for sparking unrest.

Anti-government protesters shout slogans as they stand on barricades in Istanbul June 16, 2013.
Anti-government protesters shout slogans as they stand on barricades in Istanbul June 16, 2013. Photo: REUTERS/Serkan Senturk
A deputy of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan accused the Jewish diaspora and foreign powers of setting off the unrest that has hit the country in the last month, Turkish daily Hurriyet reported on Tuesday.
Deputy Prime Minister Beşir Atalay was quoted by the paper as saying, "There are some circles that are jealous of Turkey’s growth. They are all uniting, on one side the Jewish diaspora. You saw the foreign media’s attitude during the Gezi Park incidents; they bought it and started broadcasting immediately, without doing an evaluation.”
The protests broke out in early June in Istanbul when police used force and tear gas to disperse environmental activists demonstrating against a government plan to develop a mosque and shops at Istanbul's' Gezi Park in the city's Taksim Square.
The Turkish government, however, has suggested that the protests are part of a plot against the country, involving foreign governments and financial institutions.
Earlier this month, Hurriyet quoted Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan as hinting that Israel was "delighted" with the protests.
According to Hurriyet, Erdogan said that "we had foreseen these events [the protests] as a series of conspiracies three months ago," even if the way in which the events unfolded was not predicted. "We had received some intelligence reports," he said.
Officials in Ankara have said that foreign governments are helping to foment unrest in order to slow down the political and economic rise of Turkey.
Hurriyet reported last week that Turkey's intelligence service (MIT) has begun investigating alleged foreign links to the anti-government protests.

Tο χρονικό διόγκωσης του δημόσιου χρέους, 1980-2005 ( Άρθρο του 2005 )

O εφιαλτης, που ακόμα ταλανίζει την οικονομία, έχει τις ρίζες του στην οικονομική πολιτική του 1980
undefinedTου Iωαννη Δ. Kαμαρα*
Δεκαετία του 1980: η ρίζα του κακού
H διόγκωση του δημόσιου χρέους ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980, επί «σοσιαλιστικής» διακυβέρνησης και υπήρξε ραγδαία. Aπό 28,6% του AEΠ (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης) το έτος 1980 (από τα χαμηλότερα τότε μεταξύ των χωρών-μελών της μετέπειτα E.E.-15 και 10 εκατ. μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών αυτών) ανήλθε σε 54,7% του AEΠ το 1985. Δηλαδή, σε πέντε μόλις χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκε.
Mετά τη ραγδαία αυτή άνοδο και αφού οι δυσμενείς επιπτώσεις από την υπερχρέωση της χώρας είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές (ενδεικτικά: η δαπάνη για πληρωμή τόκων από 2,0% του AEΠ το 1980 είχε ανέλθει στο 4,9% το 1985), η τότε κυβέρνηση αντελήφθη το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει, αλλά δεν το ομολόγησε. Περίμενε πρώτα να κερδίσει τις εκλογές του 1985 και αμέσως μετά αποφάσισε να ασκήσει περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ξέφρενος ρυθμός διόγκωσης του δημόσιου χρέους, κατά την επόμενη τετραετία.
Eν συνεχεία όμως, λόγω των εκλογών του 1989, η περιοριστική πολιτική ανεστάλη (γνωστό το «Tσοβόλα δώσ’ τα όλα») και το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στο 80,7% του AEΠ το έτος 1990. (Aν και, όπως απεδείχθη αργότερα, το ποσοστό αυτό ήταν πλασματικό.)

Aπό τις πιο πάνω εξελίξεις γίνεται φανερό ότι ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική οικονομία, έχει τις ρίζες του στην οικονομική πολιτική που ασκήθηκε στη δεκαετία του 1980. H οποία, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, υπήρξε η πιο καταστρεπτική για την ελληνική οικονομία κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ποια όμως ήταν η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τότε και ποιοι ήταν οι στόχοι της;

Χαρτονόμισμα κοπής 1939 του Αφγανιστάν με Ελληνικά σύμβολα


undefined
Μην παραλείψετε να δώσετε βάση και στους Ελληνικότατους Μαιάνδρους στο πάνω μέρος. Εδώ σε μεγέθυνση το δεξιό μέρος του πάνω χαρτονομίσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ…
ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ”!!!

Τουρκία: Τίμησαν τους αλεβίτες καλλιτέχνες που δολοφονήθηκαν το 1993-Κάηκαν ζωντανοί 33 διανοούμενοι στη Σεβάστεια από εμπρησμό των Γκρίζων Λύκων και σαλαφιστών



undefined
Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων του φοβερού εμπρησμού που είχε θύματα 33 Τούρκους Αλεβίτες διανοούμενους.
Χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο Μαντιμάκ, στην Σεβάστεια της Τουρκίας, για να τιμήσουν την μνήμη των 33 αλεβιτών διανοουμένων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που κάηκαν ζωντανοί πριν από ακριβώς 20 χρόνια σε έναν εμπρησμό που οργανώθηκε από ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους», φανατικούς σαλαφιστές και παρακρατικούς.

Και επίσημα η ήττα Ερντογάν στο Ταξίμ – Το δικαστήριο σταμάτησε τα έργα


undefined
Στην ακύρωση του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ προχώρησε η τουρκική δικαιοσύνη, θέτοντας εκ νέου στο επίκεντρο ένα ζήτημα το οποίο αποτέλεσε τη σπίθα η οποία άναψε τη φωτιά μαχητικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εβδομάδων σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις.

«Γιατί η Αμερική έχει πόλεμο εναντίον μας;», ρωτούν οι χριστιανοί της Συρίας


Οι Χριστιανοί της Συρίας ρωτούν γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές που θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα ισλαμικό κράτος.
Η μαρτυρία αυτή ήρθε κατά τη διάρκεια ακρόασης του Κογκρέσου σχετικά με τις θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας.
Ο ρεπουμπλικάνος Chris Smith, (R-N.J.), ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής του Λευκού Οίκου για την Αφρική, την Παγκόσμια Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Χριστιανών της Συρίας.
Στην εναρκτήρια δήλωση στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Smith είπε ότι οι στατιστικές δείχνουν «ότι οι Χριστιανοί είναι ακόμη πιο φοβισμένοι για τη ζωή και την ασφάλειά τους από ότι άλλα τμήματα του πληθυσμού της Συρίας».

Ακραίες, ανορθολογικές φωνές μίσους και βίας κερδίζουν συνεχώς ακροατήριο


Φώτης Γεωργελές
undefined

Φταίει το 1981 και ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ελληνική χρεοκοπία του 2009; Όχι βέβαια. Φταίει ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και τα 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. Ίσως και η Ωραία Ελένη. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με «σκληρές» ανακοινώσεις, ο δημόσιος διάλογος «πήρε φωτιά», «σκηνικό έντασης» δημιουργήθηκε αμέσως που «δυναμίτισε το συναινετικό κλίμα». Μετά από 48 ώρες, μέγιστο διάστημα διατήρησης της προσοχής του τηλεοπτικού κοινού, ο Βύρων Πολύδωρας, ο πολιτικός που έμεινε στην ιστορία γιατί ως πρόεδρος 24 ωρών της Βουλής πρόλαβε να διορίσει την κόρη του, «έσπασε τη σιωπή του» και με «βαρυσήμαντες δηλώσεις» αναστάτωσε την πλατεία του μικρού χωριού.

Ομιλία του Glenn Greenwald, του δημοσιογράφου που απεκάλυψε την υπόθεση Snowden στον κόσμο (1) – Ποιος είναι ο Edward Snowden;



Réseau International (Γαλλία)    (μτφ. Κριστιάν)
Κατά την ετήσια διάσκεψη του σοσιαλισμού στο Σικάγο, ο Glenn Greenwald (TheGuardian) εκφώνησε μια ομιλία στην οποία περιέγραψε πώς είχε έρθει σε επαφή και συναντήθηκε με τον Edward Snowden τη πρώτη φορά. 
Μίλησε για την έκπληξη του όταν είδε έναν τόσο νέο και πώς η αποφασιστικότητα και η πεποίθησή του να αποκαλύψει τις εσωτερικές λειτουργίες της NSA του έδωσε το θάρρος να δημοσιεύσει τα έγγραφα που θα του στέλνονταν στη διάρκεια των 3-4  μηνών που ακολούθησαν.
Ο Greenwald περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αποκαλύψεις για την NSA δεν εξέθεσαν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κράτος υπό επιτήρηση, αλλά και προσεγγίσει το θέμα της διαφθοράς και της ηθικής παρακμής του δημοσιογραφικού κατεστημένου στη χώρα αυτή. 
Άφησε, επίσης, στο κοινό το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε  το «κλίμα εκφοβισμού» που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία της. 
Τα παρακάτω είναι η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του, μετά από μια εισαγωγή και τα προκαταρκτικά  με τα οποία αποτίει φόρο τιμής στον Jeremy Scahill που μόλις τον είχε παρουσιάσει στο κοινό. Στη συνέχεια, μετά από κάποιες σκέψεις, αποφάσισε να καθίσει σε μια καρέκλα και έκανε την ομιλία που ακολουθεί.
Ποιος είναι ο Edward Snowden;

Mία έκθεση που αποδεικνύει γιατί τα Σκόπια δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Χαρτογραφική προσέγγιση της Μακεδονίας             
της Ελίνας Γαληνού
Η ύπαρξη θαλάσσιων λιμανιών που χρησιμοποιούνταν από προσκυνητές και άλλους περιηγητές, καθώς και οι εμπορικές ευκαιρίες που είχαν σαν αποτέλεσμα τους ανταγωνισμούς διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών για τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, πρόσφεραν μια συγκεκριμένη οπτική γωνία για την εξέταση χαρτών. Όμως κάθε περιοχή επηρεάστηκε διαφορετικά από  τις ιστορικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωγράφων και χαρτογράφων, με το πέρασμα των αιώνων αλλάζουν τα όρια που προσδιορίζουν τον χώρο που αποκαλείται Μακεδονία, ενώ όρια άλλων περιοχών όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες, παραμένουν σταθερά.  Το ενδιαφέρον του Δυτικού κόσμου για την ελληνική αρχαιότητα, εκδηλώνεται πολύ αργότερα για τη Μακεδονία σε σχέση με την νότια και νησιωτική Ελλάδα. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ιστορική, γεωγραφική και χαρτογραφική προσέγγιση της Μακεδονίας.
Η Μακεδονία δεν βρισκόταν σε δρόμο προσκυνητών όπως συνέβαινε με πολλά λιμάνια του Μοριά. Τα λιμάνια στις ακτές της, κυρίως της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τοπικό εμπόριο. Οι νίκες των Βενετών εναντίον των Τούρκων στο Μοριά και την Αττική, δεν μπόρεσαν να επαναληφθούν και στη Μακεδονία, παρά τις σχετικές προσπάθειες. Ενας χάρτης δηλώνει βασικά δύο πράγματα. Αφ΄ ενός αναπαριστά τον φυσικό κόσμο σύμφωνα με την αντίληψη του χαρτογράφου και αφ΄ ετέρου, αντανακλά την περίοδο στην οποία κατασκευάστηκε. Επομένως, η χρονολογική παρουσίαση κάποιων χαρτών μιας περιοχής, μοιάζει να αποτελεί τον προσφορότερο τρόπο κατανόησης των χαρτών, κυρίως όταν μέσα σε κάθε χρονολογική ενότητα, υπάρχουν και θεματικές υποδιαιρέσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η χώρα εξάγει και παππούδες ή "No country for old men"


 Haarhoff Heike  [Παπακριβόπουλος Βασίλης (μτφ)]
Το 2012, χάρη στη μαζική άφιξη μεταναστών, ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Ωστόσο, συνολικά η χώρα γερνάει με γρήγορο ρυθμό. Καθώς δε η κοινωνία δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, οι οικογένειες καταφεύγουν σε παράξενες λύσεις.

Το άβατο του Μεγάρου Μουσικής – Θα ελέγξει κανείς επιτέλους ποιοί και πώς διαχειρίστηκαν 200 εκ. ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων;


Όσοι νομίζουν ότι στην Ελλάδα «άβατο» έχει μόνο το Αγιο Όρος, γελιούνται. Άβατο έχει και το… ιερό Μέγαρο Μουσικής. Και δεν εννοούμε την πρόσβαση στα πανέμορφα φουαγιέ και τις εκπληκτικές αίθουσες που πλήρωσε από την τσέπη του ο ελληνικός λαός. Εννοούμε τη διαχείριση των οικονομικών που επί χρόνια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ένα «ιερατείο» ανθρώπων που επελέγησαν κατά κύριο λόγο από το Σωματείο Φίλων της Μουσικής λύνει και δένει και λογαριασμό δε δίνει.
Όταν υπήρχαν λεφτά και αφειδώς χρηματοδοτούνταν το Μέγαρο φέρεται να δόθηκαν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το κράτος μέσα σε μια δεκαετία. Που πήγαν τα λεφτά; Στον Πολιτισμό και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, λένε οι διαχειριστές. Πανάκριβο σπορ αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χιλιάδες εστίες πολιτισμού στην Ελλάδα που υποχρηματοδοτούνται. Όμως, η παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη και οι γνωριμίες του εξασφάλιζαν την κρατική χρηματοδότηση και τα πάντα κυλούσαν υπέροχα. Χωρίς φυσικά ποτέ να ξέρει ο κόσμος τι πληρώνει και ποιους. Μην ξεχνάμε άλλωστε την κάλυψη δανείου 95 εκατ. ευρώ που έγινε μέσα στην κρίση, το 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν ούτε και για το Μέγαρο ξαφνικά μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο. Εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί 2 και 3 μήνες την ώρα που πανάκριβες παραγωγές έρχονται από το εξωτερικό. Το ιερατείο που κυβερνά μάλιστα έχει στείλει επιστολές παντού ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση των τεράστιων χρεών του Μεγάρου, χρέη για τα οποία έχουν παγώσει και οι επιχορηγήσεις. Έτσι, το Μέγαρο είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το αν υπήρξε κακοδιαχείριση, αφού κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει με τα οικονομικά.

Monde: Δεν υστερούν των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της Γαλλίας



Διαθέτουν παρόμοιο σύστημα με αυτό της αμερικανικής NSA
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν στη διάθεσή τους ευρύ σύστημα παρακολουθήσεων που είναι παρόμοιο με το Prism της αμερικανικής NSA αλλά και τα προγράμματα από τις βρετανικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει ο Monde.

Tα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια στην ιστορία τους ξεκίνησαν Ρωσία και Κίνα



undefined
Τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια στην ιστορία τους ξεκίνησαν οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας, ένδειξη της ενισχυόμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. 
Οι ασκήσεις γίνονται από την Παρασκευή στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και θα συνεχίστουν για σχεδόν όλο τον Ιούλιο.
Το ρωσικό ναυτικό συμμετέχει με 18 πλοία, ένα υποβρύχιο, τρία μαχητικά, πέντε ελικόπτερα και δύο μονάδες ειδικών δυνάμεων.  Η Κίνα συμμετέχει με συνολικά επτά πλοία.
Πρόκειται για τη μακράν μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας σε στρατιωτικές ασκήσεις με ξένη χώρα. Η χώρα ήταν εδώ και καιρό σημαντικός αποδέκτης των ρωσικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε τα κοινά γυμνάσια.
infognomonpolitics@gmail.com

Η Χρυσή Αυγή διοργανώνει Φεστιβάλ και σηκώνει στο πόδι την Καλαμάτα


Χρυσαυγίτες από όλη την Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν τον Αύγουστο στην Καλαμάτα, αφού ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει Πανελλήνιο Φεστιβάλ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η Χρυσή Αυγή έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την διοργάνωση του διήμερου φεστιβάλ στο Πάρκο του Λιμενικού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Αυγούστου με αφορμή και τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά.

Έντονες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις τοπικών συλλόγων και φορέων οι οποίοι καλούν το λαό της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις κατά του φεστιβάλ.

«Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην Καλαμάτα»

Η αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας με ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της αναφέρει : «Απαιτούμε από τις αρχές που χορήγησαν άδεια στο νεοναζιστικό μόρφωμα, προφασιζόμενοι ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και δεν μπορούν να αρνηθούν, να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Όσα λέει (και κάνει) η Χρυσή Αυγή δεν συνιστούν απόψεις, αλλά εκφράσεις μίσους που πλήττουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες.

Εγώ θα είμαι εκεί


undefined
Ονομάζομαι Στέλιος Κυμπουρόπουλος και έχω την ηλικία των 28 χρονών (παρά λίγων ημερών). Είμαι ένας νέος ειδικευόμενος ψυχίατρος, είμαι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, είμαι ερευνητής, είμαι υποστηρικτής, και με κάθε τρόπο, προαγωγός των ανθρώπινων δικαιωμάτων… και τέλος είμαι ένας άνθρωπος με σοβαρή κινητική αναπηρία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 2012...


ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ, ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ 4,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...
undefined
Έναν χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ή μάλλον άλλαξε προς το...ακροδεξιότερο.
Η τρομοκρατία του ελληνικού λαού συνεχίζεται καθημερινά από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ.
Το μόνο που άλλαξε είναι η απουσία της ΕΡΤ.
Κατά τα άλλα, σαν σήμερα πέρσι, σου λέγανε τα ίδια ακριβώς πράγματα παίζοντας ακριβώς το ίδιο θέατρο τρομοκρατίας.

Egypt’s Christians face arson, beatings, and forced conversions amid upheaval


Gunmen shoot dead Coptic priest in Northern Sinai; shooting - believed to be sectarian strike by Islamist insurgents - follows Muslim Brotherhood condemnation of priest for supporting Morsi's removal.

Cairo's main Coptic Cathedral.
A car burnt in clashes between Muslims and Coptic Christians in April lies in front of Cairo's main Coptic Cathedral. Photo by Reuters
Violent clashes across Egypt have been taking place not just between the supporters and opponents of deposed President Mohammed Morsi of late. During times of upheaval, the Coptic Christians in Egypt always suffer abuse, and now is no exception. The Coptic community comprises roughly 10 percent of Egypt's population of 80 million. They belong mostly to the Coptic Orthodox Church although some subscribe to Greek Orthodoxy. The Copts live primarily in Egypt’s largest cities, Cairo and Alexandria.
Since the beginning of the 2011 revolution that toppled Hosni Mubarak, they have suffered constant harassment, and dozens have lost their lives to violence. Their churches have been torched. Coptic women have been beaten, forced to wear hijabs, or forcibly converted to Islam, according to human rights organizations.