Ετικέτες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η Φλώρινα κατασκεύασε το δικό της αεροπλάνο -Αμερικανοί θέλουν να το αγοράσουν (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ


florina-aeroplano708

Ύστερα από κοπιαστική δουλειά και τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, χρησιμοποιώντας αεροπορικό αλουμίνιο, ο «Άρχων» έκανε το πρώτο του ταξίδι στους αιθέρες.
Το αεροσκάφος «Άρχων» ή «ARCHON SF 1» κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Φλώρινα και πωλείται σε ιδιαιτέρως ικανοποιητική τιμή.

Σκηνικό αναμέτρησης Κάμερον με Μέρκελ-Ολάντ στήνεται στις Βρυξέλλες




Έχοντας συγκροτήσει κοινό μέτωπο για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης χωρίς να «ανοίξουν» προς επαναδιαπραγμάτευση οι Συνθήκες της ΕΕ θα προσέλθουν Γαλλία και Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, βάσει σχετικής συμφωνίας που «έκλεισαν» Μέρκελ και Ολάντ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Monde. 


Η γαλλογερμανική συμφωνία έρχεται ως «χαστούκι» για τον Ντέιβιν Κάμερον, ο οποίος θα φθάσει στις Βρυξέλλες ακριβώς για να παρουσιάσει τις αλλαγές που ζητά πριν θέσει στην κρίση των Βρετανών την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ.

«Γεωθρησκεία» του Νίκου Τοπούζη


ΓΕΩΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η εξωτερική πολιτική, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις είναι έννοιες που συνεχώς εξελίσσονται. Στην πραγματικότητα τρέχουν με γεωμετρικούς ρυθμούς και πολύ συχνά, σοβαροί αναλυτές έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Με βάση αυτή την αρχή, οι ασκούντες εξωτερική πολιτική ενός κράτους δεν θα πρέπει ποτέ να αρκούνται σε παθητική στάση ή να προσπαθούν να μείνουν απλώς θεατές των εξελίξεων «παίζοντας άμυνα». Ο ρυθμός των διεθνών εξελίξεων είναι πάντοτε μεταβαλλόμενος. Κανένα κράτος, κανένα think tank ή ίδρυμα στρατηγικών μελετών δεν μπορεί να σαφήνεια να εγγυηθεί πότε θα πραγματοποιηθεί κάποια μεγάλη μεταβολή στους παγκόσμιους συσχετισμούς. Πρόσφατο παράδειγμα η αποτυχία όλων σχεδόν των δυτικών διπλωματών και μελετητών να προβλέψουν την θεαματική προσέγγιση Ιράν-ΗΠΑ.

Η Ζηνοβία, η Βαρβάρα, η Χριστίνα και η κόρη του στρατηγού


Νίκος Κωνσταντάρας ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Εάλω και η πανέμορφη Παλμύρα από την ορδή των μαυροντυμένων ζόμπι και ο λαός της σφαγιάζεται ενώ η αρχαία πόλη περιμένει τη δική της καταστροφή. Είναι Παρασκευή απόγευμα, και από το παράθυρό μου βλέπω την κίνηση του τέλους της εβδομάδας· οι άνθρωποι πηγαίνουν σπίτι ή φεύγουν για το Σαββατοκύριακο, σε μια πόλη και μια χώρα που όσο και αν έχει πληγεί από την κρίση βρίσκεται σε ειρήνη. Η θάλασσα χάνεται στο βάθος του ορίζοντα· μακριά, αόρατοι πρόσφυγες ψάχνουν με αγωνία τη στεριά. Στην οθόνη μου, σε ανταπόκριση των New York Times από τη Βηρυτό, διαβάζω για έναν νεαρό Σύρο στρατιώτη που βρισκόταν σε άδεια όταν η μονάδα του χάθηκε μέσα στην επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους». «Το χειρότερο, είπε, ήταν η φωτογραφία με το ακέφαλο κορμί μιας φίλης – η 19χρονη κόρη Σύρου στρατηγού».
Σκέφτομαι τη Ζηνοβία, τη γενναία βασίλισσα της Παλμύρας, που, τον τρίτο αιώνα μ.Χ., κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατέλαβε μεγάλη έκταση, από τη σημερινή Αγκυρα έως και την Αίγυπτο. Οι κατακτήσεις δεν κράτησαν παρά λίγα χρόνια· τα ρωμαϊκά στρατεύματα ανακατέλαβαν την περιοχή και το 271 η Ζηνοβία βρέθηκε κρατούμενη στη Ρώμη. Εκεί οι διηγήσεις διίστανται: μια λέει ότι θανατώθηκε (και δη διά αποκεφαλισμού), άλλη ότι ο αυτοκράτορας ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τη γενναιότητα και την ομορφιά της που της χάρισε τη ζωή και αυτή παντρεύτηκε και άφησε απογόνους.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα αμερικανικά MME για παρέμβαση στις τουρκικές υποθέσεις

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα αμερικανικά MME για παρέμβαση στις τουρκικές υποθέσεις

26/5/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 13 εμφανίσεις


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ότι με άρθρα της παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έγινε αντικείμενο σχολιασμού στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, είπε ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν εντολές μέσω μιας εφημερίδας που δεν γνωρίζει τον τόπο μας», όπως είπε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Το Μέγαρο Μουσικής και ένα σχολείο υπό κατεδάφιση… η εποχή των Φαραώ…


 




Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ας ξεκινήσουμε αυτό το πεζό κείμενο με μια ερώτηση: Ποιος είναι πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης;
Ο κύριος κύριος Αλέξανδρος Μπακατσέλος.
Δεν τον γνωρίζετε; Ίσως να γνωρίζετε την κόρη του, την κυρία κυρία Βασιλική Μπακατσέλου, τη σύζυγο του κυρίου κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου.
Και φυσικά όλοι γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις που έχει ο κύριος κύριος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον “αναρχικό” δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, τον κύριο κύριο Μπουτάρη.

Swedish Armed Forces not welcome at National Day celebration


Swedish Armed Forces
The Swedish National Day should be for the “new Swedes”, according to Swedish politicians. Therefore the Swedish Armed Forces are no longer welcome at the celebration. At the same time the Swedish soldiers are recommended not to show themselves in uniform publicly, as it might be dangerous for them.
The 6th of June is the Swedish National Day, celebrating the uniting of the Swedish kingdom by Gustav Vasa in 1523. Since 2005 it’s a publicHOLIDAY, and around the country it’s celebrated in various forms.

T-129 Lightweight attack helicopter


T-129
The T-129 is a new Turkish attack and reconnaissance helicopter


Entered service2013
Crew2 men
Dimensions and weight
Length13.45 m
Main rotor diameter11.9 m
Height3.4 m
Weight (empty)2.35 t
Weight (maximum take off)5 t
Engines and performance
Engines2 x LHTEC CTS800-4N turboshaft engines
Engine power2 x 1 362 shp
Maximum speed278 km/h
Cruising speed269 km/h
Service ceiling6 km
Range561 km
Ferry range1 000 km
Armament
Cannon20-mm cannon (500 rounds)
Missiles12 x UMTAS anti-tank missiles
Otherunoperated rockets
   The T-129 lightweight attack helicopter was jointly developed by AugustaWestland of Italy and Turkish Aerospace Industries (TAI) of Turkey. This programe was intended to meet a Turkish armed forces requirement for a new attack and reconnaissance helicopter. In 2007 a contract was signed between AugustaWestland and TAI for development of new attack helicopter. Originally 51 helicopter was ordered with an option for 40 more. Under the agreement Turkey has full marketing and intellectual property rights for the T-129. The first prototype made its first flight in 2009. First operational helicopters were entering service with the Turkish Army in 2013. By 2014 nine T-129 helicopters were delivered. Turkish Army also operates a fleet of ageing AH-1 Cobra and AH-1W SuperCobra attack helicopters and is in desperate need for new machines. The T-129 attack helicopter is also being offered for export.

Αγορά και ψώνια στην αρχαία Αθήνα


Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος
• Η Αγορά της αρχαίας Αθήνας ήταν χωρισμένη σε διάφορα τμήματα, που ονομάζονταν «κύκλοι». Κάθε τμήμα είχε επίσης μια ονομασία σχετική με το είδος που πουλιόταν σ’ αυτό. Ένας Αθηναίος νοικοκύρης ρωτούσε, ας πούμε, έναν φίλο του, που τον συναντούσε το πρωί στο δρόμο: Πού πηγαίνεις; – Στην αγορά. Στον «Χλωρόν τυρόν».

Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, δείτε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, λέει ο Ματέο Ρέντσι


Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, δείτε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, λέει ο Ματέο Ρέντσι
Στις ισπανικές και τις πολωνικές εκλογές, αλλά και στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρθηκε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν, αντιθέτως, προς αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και εγώ ελπίζω η Ιταλία να φέρει, να στηρίξει δυνατά την φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στην τοπική τηλεόραση της Τοσκάνης Rtv 38.

Τα Ρωσικά αεροσκάφη δοκιμάζουν τους χρόνους αντίδρασης των Δυτικών


Το avionist δημοσίευσε έναν ενδιαφέρον χάρτη που απεικονίζει τις κινήσεις των Ρωσικών αεροσκαφών. Image credit: de Volkskrant/The Aviationist
 
To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι παραβάσεις και παραβιάσεις των Ρωσικών Αεροσκαφών και ειδικότερα των στρατηγικών βομβαρδιστικών στους Ευρωπαϊκούς εναέριους χώρους.



Ενδεικτικά, στις στις 14 Μαίου τα Ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στα όρια του εναέριου βρετανικού χώρου αναχαιτίστηκαν από τη βασιλική πολεμική αεροπορία. Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Bear H πλησίασαν τα όρια του εναέριου χώρου, με αποτέλεσμα να απογειωθούν βρετανικά μαχητικά τύπου Typhoon. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η αντίδραση ήταν άμεση με τα Typhoon να απογειώνονται μετά τον εντοπισμό των ρωσικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως τα ρωσικά αεροσκάφη συνοδεύονται από αεροσκάφη της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία), τα οποία απογειώθηκαν από το Λόσιμαουθ της Σκωτίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια περιοχή σημειώθηκε το επεισόδιο.
infognomonpolitics@gmail.com

Κυβέλη Ανδριανού 1887 – 1978



Κυβέλη Ανδριανού
  





Ηθοποιός και θιασάρχης, που έγινε γνωστή κυρίως με το μικρό της όνομα και κυριάρχησε στο ελληνικό θέατρο κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Καρπός παράνομου έρωτα, η Κυβέλη ήρθε στον κόσμο το 1887. Καταγόταν από τη Σμύρνη, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν γεννήθηκε εκεί ή στην Αθήνα.
Σε ηλικία 2,5 ετών τη συνάντησαν στο βρεφοκομείο Αθηνών ο Αναστάσης και η Μαρία Αδριανού. Παρότι ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές, οι θετοί γονείς της φρόντισαν να την αναθρέψουν με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό συνέδραμε και η οικογένεια γνωστού αθηναίου δικηγόρου, που αφότου έχασε το μονάκριβο παιδί της, έβρισκε τη χαρά στην τρισχαριτωμένη «Κυβελίτσα». Έτσι, η Κυβέλη παρακολούθησε μαθήματα στο παρθεναγωγείο Χιλ, όπου διακρίθηκε για την εξυπνάδα της. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα απαγγελίας και μάλιστα το 1901 βραβεύτηκε για την επίδοσή της.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 26 Μαΐου


μ. Χ.
1770
Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. (Ορλοφικά)
1879
Ρωσία και Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Γκανταμάκ, με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.

Σύμμαχοι και Θεσσαλονικείς 1916-18

Σύμμαχοι και Θεσσαλονικείς 1916-18


Έγχρωμες καρτ ποστάλ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Γαλλικές και 1 αγγλική, απεικονίζουν την καθημερινότητα σε μια πολυεθνική Θεσσαλονίκη.
Εβραίοι, Έλληνες, Τούρκοι...χανούμισες, παπάδες και μικροπωλητές, ανακατεύονται με Γάλλους ναύτες, Σομαλούς στρατιώτες και Εύζωνες.
Σκωπτικές λεζάντες συνοδεύουν κάποιες από τις εικόνες.

 πλούσιες Τουρκάλες κυρίες, παπάς, εφημεριδοπώλης, ένας Γάλλος κι ένας Βρετανός αξιωματικός

Mε καλυμμένο το πρόσωπο: Προσωπίδες και Παραπετάσματα (byzantine aventails and visors)



Σε αντίθεση με την εικόνα που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους για τους δυτικούς ιππότες και τους αρχαίους Έλληνες οπλίτες, στην αντίστοιχη εικόνα, ο βυζαντινός στρατιώτης έχει συνήθως το πρόσωπο ακάλυπτο.
Ήταν όμως πάντοτε έτσι, ή κάλυπταν και οι Ρωμιοί το πρόσωπό τους στη μάχη; 
Κι αν ναι πώς;

Στα "Τακτικά" του Νικηφόρου Φωκά, στο κεφάλαιο για τους κατάφρακτους, αναφέρεται πως το κράνος τους θα πρέπει να φέρει προσαρμοσμένη αλυσιδωτή θωράκιση που θα καλύπτει το πρόσωπο εκτός από τα μάτια. Μάλιστα αυτή θα πρέπει να είναι διπλή! [1]

Προστατευτική θωράκιση, προσαρμοσμένη στο κράνος ήταν ο κανόνας για το βυζαντινό κασίδιον. Από δέρμα, μεταλικά πλακίδια ή αλυσιδωτό πλέγμα, κάλυπτε τον αυχένα και ονομαζόταν "καταυχένιον".
Για το βαρύ ιππικό, τις επίλεκτες μονάδες και τους αξιωματικούς, φαίνεται πως η προστασία περιλάμβανε και το πρόσωπο.

China Focus: 181 terror groups busted in Xinjiang


(Xinhua)    
Anti-terrorism drill held in Xinjiang, [Photo: China News Service/Zhou Jianling]
URUMQIMay 25 -- A total of 181 terror groups were dismantled after a sweeping campaign by police in northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region waslaunched a year ago.
According to data revealed by the publicity office under the regional committee of theCommunist Party of China, 96.2 percent of the terror groups were thwarted at theplanning stage and 112 suspects turned themselves in to the police.

Ο Φασισμός ως το αντίθετο και ταυτόχρονα απαραίτητο κομμάτι της Δημοκρατίας…



 



για τον φασισμό και την δημοκρατία τους
Εκεί βαθιά στη κόλαση, φυλάνε το πιο καυτό μέρος γεμάτο φλόγες, για αυτούς που σε καιρό κρίσης παρέμειναν ουδέτεροι.
(Δάντης Αλιγκιέρι)

Σημερα το GOOGLE αφιερωμένο στην πρώτη Αμερικανίδα Αστροναύτη Σάλι Ράιντ Sally Ride


sally-rideΗ Σάλι Ράιντ είχε τέσσερα πανεπιστημιακά διπλώματα, περιλαμβανομένου ενός διδακτορικού φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και ήταν μέλος της πρώτης τάξης αστροναυτών της NASA που περιελάμβανε γυναίκες, το 1978.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1983, η Σάλι Ράιντ επελέγη μαζί με τέσσαρες άνδρες αστροναύτες να υπηρετήσει ως μέλος του πληρώματος της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ.
Η αποστολή εκείνη την έκανε είδωλο πολλών νεαρών κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για το επίτευγμα της Σάλι να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα που επισκέφθηκε το διάστημα.

Ένας όμορφος άνθρωπος ανάμεσα μας… Ο άνεργος που ταΐζει 6000 άπορους το μήνα…


Ένας όμορφος άνθρωπος ανάμεσα μας… Ο άνεργος που ταΐζει 6000 άπορους το μήνα…
Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ 
Τον φιλοξενήσαμε τον Οκτώβριο του 2013.  Οι πράξεις του άφησαν και αφήνουν σημάδια σε ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Μας δίδαξε και μας διδάσκει  τι πάει να πει ανθρωπιά, αγάπη κι αλληλεγγύη ,  στον τερατόμορφο κόσμο του σήμερα. Τελικά ναι,  υπάρχουν ακόμα άνθρωποι… Άλλοι άνθρωποι, όμορφοι άνθρωποι, όπως ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ο άνεργος  που μέχρι πρότινος τάιζε 3.000 άτομα  το μήνα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας και σήμερα το  παρέχει για 6.000 άπορους το μήνα. «Δεν είναι συσσίτιο … Δεν είναι ελεημοσύνη… Είναι απλά ένα γεύμα, που το τρώνε όλοι μαζί στο δρόμο, όπως παλιά, που τρώγανε όλοι μαζί στις γειτονιές… Που δυστυχώς πια, τις πλείστες φορές, το βλέπουμε, μέσα από ασπρόμαυρες ταινίες…» Κι αυτές τις αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές, λοιπόν, ο σεφ της αγάπης,  τις ζωντάνεψε, τους έδωσε, χρώμα, οσμή, γεύση, και τις συναντάμε στη γειτονιά ,  τη δικιά του αλλά και σε κάθε γειτονιά ή νησί που επισκέπτεται … και μαγειρεύει καθημερινά ζωντανά, και επί τόπου τρώνε όλοι μαζί…