Ετικέτες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Social Democracy, the Radical Left and the spectre of populism



Marliere-Philippe-4f6e5aedPhoto: Philippe Marlière.
Political scientist Giorgos Katsambekis talks with distinguished professor at UCL,
Philippe Marlière, who specializes in European and French politics
Giorgos Katsambekis: You have devoted a large part of your research and writing to the European Social Democracy. How would you assess today the role of Social Democratic parties in the ongoing crisis? Are they a part of the European problem or a part of the solution?

Iστότοπος δολοφονιών πολιτικών προσώπων έχει θορυβήσει τις αρχές στον κυβερνοχώρο.


 

To σάιτ «Assassination Market» είναι ένας crowdfunding ιστότοπος στον «Βαθύ Ιστό», στα βαθιά δηλαδή νερά του διαδικτύου, πολύ κάτω από τη συμβατική επιφάνεια της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης, όπου εκτός από την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών υπάρχει και πολλή παρανομία: από παιδοφιλία μέχρι παράνομο εμπόριο φαρμάκων και σκληρών ναρκωτικών.

Ακαδημαϊκοί Αυστρίας: Οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς


undefined
 
«Επίθεση Σλάβων Σκοπίων κατά Αλβανών: Δεν κατάγεστε από τους Ιλλυριούς- ήρθατε μετά από εμάς»…
 
Δήλωση ιστορικών αυστριακών ακαδημαϊκών έχει συγκλονίσει το αρχαιόπληκτο κατεστημένο της Αλβανίας με τη δήλωσή τους ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαίο λαό των Ιλλυριών, δημοσιεύσει σήμερα  η σκοπιανή Ρεπούμπλικα στην online έκδοσή της, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων.

Η Ευρώπη μισεί τους άστεγους


 
 
 
 
 
 
1 Vote

«Ο Φωτεινός Άστεγος», εγκατάσταση από νέον, Μπρούκλιν
Βίδες σε σκαλοπάτια σπιτιού για να μη μπορούν να κοιμηθούν άστεγοι
 
Σκηνές για άστεγους, στις όχθες του Σηκουάνα, Παρίσι
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ: Με πρόστιμο που θα αγγίζει τα 750 ευρώ θα τιμωρείται η αστεγία στη Μαδρίτη. Στην Ισπανία, οι περιφέρειες είναι ελεύθερες να νομοθετούν κατά το δοκούν για την επαιτεία. Η Ana Botella, δήμαρχος της Μαδρίτης, αποφάσισε να ποινικοποιήσει τη φτώχεια και να επιβάλλει «συνταγματικό σαδισμό» σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα. Ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου, που θα επιφέρει κυρώσεις στους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο, να ζητιανεύουν ή να πλένουν παρμπρίζ αυτοκινήτων για να επιβιώσουν. 

Η νεοελληνική ταυτότητα μεταξύ αισθητικής και ιδεολογίας



undefined
“Σε μένα η Ελλάς συνάπτεται με το θέμα της πραγματικότητας, είναι σεβαστή ως πραγματικότης και όχι ως ιδεαλιστικό σύμβολο….”  Γιάννης Τσαρούχης1
“…όλη η αιτία που κάτι περνάει από την ανυπαρξία στην ύπαρξη είναι η σύνθεση ή ποίηση…”  Πλάτων, Συμπόσιον, 205c
“Η δουλειά μου δεν είναι οι αφηρημένες ιδέες, αλλά ν’ ακούω τι μου λένε τα πράγματα του κόσμου, να κοιτάζω πώς συμπλέκονται με την ψυχή μου και με το σώμα μου, και να τα εκφράζω.” Γ. Σεφέρης, Μια σκηνοθεσία για την “Κίχλη”

Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη ύστερα από την επιτυχία της χώρας μας στο φεστιβάλ τραγουδιού της Γιουροβίζιον ήταν κατηγορηματική: “Άκουσα τα τραγούδια της Γιουροβίζιον και διαπίστωσα ότι όλα είναι καρμπόν… Όλες οι χώρες εκπροσωπήθηκαν από τραγούδια με αγγλικό στίχο και ίδιες μουσικές φόρμες. Δεν υπάρχει το ιδιαίτερο μουσικό χρώμα κάθε εθνικότητας…”. Και ο Γιάννης Μαρκόπουλος παίρνοντας θέση σε αυτό το ζήτημα δήλωσε: “Μακάρι να μπορούσε να αλλάξει κάτι στη Γιουροβίζιον, να δώσουμε ιδέες και εχέγγυα για να συμμετέχουν χώρες όπως η δική μας που έχει μια ταυτότητα…“2. Το ζήτημα θα περνούσε απαρατήρητο, αν το τραγούδι με το οποίο εκπροσωπήθηκε η χώρα μας βρισκόταν ως συνήθως στις τελευταίες θέσεις. Το γεγονός ότι σε ένα φεστιβάλ “εθνικών” συμμετοχών η Ελλάδα βραβεύτηκε με ένα “αγγλο-ελληνικό” τραγούδι αποτέλεσε για αρκετούς πραγματικό σκάνδαλο, επαναφέροντας πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το ζήτημα της ταυτότητας ανακύπτει κάθε φορά εκεί που δεν το περιμένουμε. Είτε πρόκειται για τη συνταγματικότητα αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες είτε αφορά στην απόκλιση από τον κανόνα της γνήσιας εθνικής τέχνης, η συζήτηση για τη νεοελληνική ταυτότητα πυροδοτεί ακόμη και σήμερα έντονες αντιπαραθέσεις.  

To ψυγείο στην πλάτη



Εχοντας, εκτός από το όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, σαρώσει καιόποιο άλλο βραβείο του αντιστοιχούσε στην πιάτσα, αυτού των περσινών Νυχτών Πρεμιέρας μη εξαιρουμένου, το «Ψάχνοντας τον Sugarman» του Μαλικ Μπεντζελουλ είναι μια ταινία όπου ένας Σουηδός σκηνοθέτης καταγράφει την -πολύ απίστευτη για να είναι αληθινή, κι όμως αληθινή- ιστορία της αναζήτησης δυο Νοτιοαφρικάνων θαυμαστών ενός Αμερικάνου μεξικανικής καταγωγής ροκ σταρ, που όμως δεν υπήρξε ποτέ σταρ στην πατρίδα του. Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα ο Ροντρίγκεζ ανακαλύφθηκε από δυο σημαντικούς μουσικούς παραγωγούς να παίζει μουσική σε ένα μπαρ υποβαθμισμένης περιοχής στο Ντιτρόιτ, υπέγραψε με σημαντική δισκογραφική εταιρία κι έβγαλε δύο άλμπουμ, το ”Cold Fact” το 1970 και το “Coming From Reality” το 1971. Τρίτο δεν πρόλαβε να βγάλει, μολονότι το δούλευε και βρισκόταν στη μέση του, ακριβώς επειδή τα δύο πρώτα πήγαν άπατα. Στην ασφυκτικά περίκλειστη και απομονωμένη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ όμως, ο θρύλος λέει πως μια κοπέλα έφερε μια κασέτα να ακούσει, και από στόμα σε στόμα τα τραγούδια του άρχισαν να γνωρίζουν τρελή επιτυχία.

ΣΟΚ! Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία ως πειραματόζωα


Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Όταν πριν λίγο καιρό έγραφα ένα άρθρο για την «διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στο εξωτερικό: η Ελλάδα που ματώνει» δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν στην κυριολεξία πραγματικότητα.
 Το ρεπορτάζ του BBC στις 23 Νοεμβρίου αναφερόταν σε Έλληνες φοιτητές που γίνονται πειραματόζωα φαρμακευτικών και εταιρειών καλλυντικών για να δοκιμάζουν σαπούνια, αφρόλουτρο, κρέμες, παρασκευάσματα καλλυντικών και φαρμακευτικών ουσιών και κάθε άλλου είδους ματζούνια. Οι φοιτητές αυτοί δοκιμάζουν στο σώμα τους ή καταπίνουν πολλά από τα σκευάσματα αυτά για να διαπιστώσουν οι εταιρείες τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Βεβαίως οι φοιτητές αυτοί προσφέρονται εθελοντικά και έναντι αμοιβής και εάν δεχθούν να δοκιμάσουν τέσσερις ή πέντε φορές τον μήνα τα σκευάσματα αυτά ανάλογα με την κατηγορία εαν είναι για επαφή με το δέρμα ή κατάποση ή φαρμακευτικό παρασκέυασμα κλπ η αμοιβή μπορεί να φθάνει και τα εφτακόσια ευρώ.Παρά το γεγονός οτι στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρονταν οτι τα σκευάσματα αυτά εχουν μικρές πιθανότητες εως μηδενικές να εμφανίσουν επιπτώσεις στην υγεία τους.Εδώ διαφωνώ για τρείς βασικούς λόγους:

Βουλή κλώνων


undefined
Kάθε μέρα ένα θέατρο, μία κοροϊδία με πρωταγωνιστές τα χρυσοπληρωμένα κοινοβουλευτικά πιόνια. Κάθε αλλαγή προς το χειρότερο για τον λαό που νομοθετικά θεσπίζει η κυβέρνηση, αντί να γίνει έναυσμα για τους σωτήρες της αντιπολίτευσης να σπάνε έδρανα μέσα στο κοινοβούλιο, να σταματάνε κάθε διαδικασία ψηφοφορίας, γίνεται η αφορμή να πουλήσουν κι αυτοί την μαγκιά τους ότι έχουν επιχειρήματα που θα κάνουν την ανατροπή.

Κατασκοπεία (και) μεταξύ συζύγων-Οι υποκλοπές είναι παντού. Γιατί όχι και στο σπίτι της διπλανής πόρτας;


undefined
Βαρδάκη Ερη  
Η ιστορία είχε κυκλοφορήσει ευρέως στους κύκλους των επιχειρηματιών των νοτίων προαστίων πριν από μερικά χρόνια. Ζηλότυπος σύζυγος υποπτευόταν από καιρό τη νέα και όμορφη συμβία του. Αποφάσισε να λάβει τα μέτρα του και το smartphone τελευταίας τεχνολογίας που της χάρισε με όλη του την αγάπη δεν ήταν και τόσο αθώο: παγιδευμένο με λογισμικό παρακολούθησης, μπορούσε να την καταγράφει και να στέλνει τις συνομιλίες της κατευθείαν στον υπολογιστή του. Το κόστος της υπηρεσίας δεν ξεπερνούσε τα 700 ευρώ.

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με 6ης γενεάς όπλα λέιζερ



undefined
Από ότι διαφαίνεται εισερχόμαστε πολύ γρήγορα σε μια άλλη εποχή όσο αφορά το δόγμα αλλά και τα νέα οπλικά συστήματα. Με βάση αυτή την λογική το αμερικανικό πεντάγωνο αυτήν την στιγμή διαθέτει προγράμματα κατασκευής και τοποθέτησης νέας γενιάς όπλων λέιζερ, σε πλοία , UAV και τώρα σε μαχητικά αεροσκάφη.

Καταδίκη Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δήλωση ότι «δεν υπάρχει Κύπρος»!


“H δήλωση του κ. Ερντογάν είναι βαθύτατα λυπηρή και έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο καθώς και με τις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όπως αυτές καταγράφονται στη Συνθήκη της Άγκυρας.”

Έρευνα για τα οικονομικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ



undefined
Προκαταρκτική έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να διενεργήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από σχετικές μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί με αφορμή τα πορίσματα ελεγκτικών φορέων.

Γερμανία: Συνασπισμός με σφραγίδα Μέρκελ



Συνασπισμός με σφραγίδα Μέρκελ
Με πολλά χαμόγελα και εμφανή ικανοποίηση παρουσίασαν χθες οι Ανγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Χορστ Ζεεχόφερ την κυβερνητική συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό, που ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων επί πέντε εβδομάδες.


Η ευφορία, όμως, των αρχηγών, μάλλον περιορίζεται σε εκείνους και τις ηγετικές ομάδες αυτών. Το “πόνημα” των δύο παρατάξεων, το οποίο θα τεθεί στην κρίση των μελών του SPD το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει, μεν, ορισμένες παραχωρήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της Γερμανίας, όμως στην ουσία του είναι ένα διευρυμένο… μνημόνιο αλά Μέρκελ για ολόκληρη την Ευρώπη.
Προσήλωση στο ευρώ
Παρουσιάζοντας την προγραμματική τους συμφωνία, οι τρεις αρχηγοί επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ, ενώ η καγκελάριος επανέλαβε ότι “η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για τη Γερμανία”. Πώς, όμως, μεταφράζεται αυτή η “προσήλωση” στο κείμενο της μεταξύ τους συμφωνίας; Ουσιαστικά το SPD αποδέχτηκε τη γραμμή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και απορρίπτει κατηγορηματικά την αμοιβαιοποίηση του χρέους, δηλαδή τα ευρωομόλογα.
“Η ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και η υπερεθνική, κοινή ανάληψη ευθυνών είναι ασυμβίβαστα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ακόμη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά ισορροπημένες.
Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ (SPD), Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν (CDU), Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), Πέτερ Αλτμάγιερ (CDU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU),Τόμας Οπερμαν (SPD), Αντρέα Νάλες (SPD), Πέτερ Ραμσάουερ (CSU.
Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ (SPD), Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν (CDU), Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), Πέτερ Αλτμάγιερ (CDU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU),Τόμας Οπερμαν (SPD), Αντρέα Νάλες (SPD), Πέτερ Ραμσάουερ (CSU.
Ο ρόλος της Γερμανίας θα είναι να επιδιώξει έναν καλύτερο και πιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τη μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. “Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία καταφυγή και να παρέχεται όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της”, τονίζεται, και μάλιστα θα δίνεται μόνο έναντι αυστηρών όρων για τις χώρες που προστρέχουν στον μηχανισμό. Βασική προϋπόθεση, δε, θα είναι να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Για τις τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, τα κόμματα συμφώνησαν πως πρέπει να διακοπεί η αλληλεξάρτηση μεταξύ ιδιωτικού χρέους τραπεζών με το δημόσιο χρέος, καθώς και πως μελλοντικά την πρωταρχική ευθύνη για τη διάσωση των τραπεζών θα την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Σχετικά με τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η κυβέρνηση τις καλεί να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια, ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειωθεί η ανεργία. Ειδική αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα, όπου υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει ως εταίρος τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Η κυβερνητική συμφωνία δεν κρύβει πολλά “δώρα” ούτε για τους Γερμανούς, οι οποίοι επίσης θα έχουν λιγότερες παροχές από ό,τι προέβλεπαν τα προσχέδια των διαπραγματεύσεων, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι σχεδόν απίθανο να μην επιβληθούν νέοι φόροι.
Παρότι η Μέρκελ αποδέχτηκε την καθιέρωση κατώτατου μισθού, θα ισχύσει από το 2017, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις και για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους. Οι επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα σχέδια των κομμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων “ψαλιδίστηκαν” στα 23 δισ., χωρίς να υπάρχει επαρκής επεξήγηση της πηγής χρηματοδότησής τους.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Οι ασάφειες και τα βάρη για τη νέα κυβέρνηση
Με ορισμένα κρίσιμα ζητήματα να έχουν διατυπωθεί με αρκετή ασάφεια στην κυβερνητική συμφωνία, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των έργων υποδομής και η επιβολή διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, το βάρος των διευκρινίσεων θα πέσει στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.
Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται κυβερνητική συμφωνία χωρίς αυτή να περιλαμβάνει και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, γεγονός που οφείλεται στο ότι εκκρεμεί το δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD για να δοθεί το τελικό “πράσινο φως” στον Μεγάλο Συνασπισμό.
“Διαφορετικά η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα”, εξήγησε ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του. Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά χαλαρή στην κοινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας “γιατί να μην περιμένω άλλες 14 μέρες; Κάθομαι ήσυχη και κάνω τη δουλειά μου”, ενώ ήταν γνωστό πως πίεζε για άμεση κατανομή των υπουργικών θώκων. Τα υπουργεία Οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν πέντε υπουργεία, μεταξύ των οποίων -όπως όλα δείχνουν- και το υπουργείο Οικονομικών, και την καγκελάριο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν έξι υπουργεία εκ των οποίων το Οικονομίας, που κατείχε μέχρι τώρα ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το συγκεκριμένο υπουργείο θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και ο ηγέτης του SPD θα είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το CSU, θα αποκτήσει τον έλεγχο τριών υπουργείων. Ο αρχηγός του CSU Χορστ Ζεεχόφερ έχει πιέσει πολύ για να πάρει υπουργεία-κλειδιά, ωστόσο μάλλον συνάντησε σθεναρή αντίσταση από το SPD, που προκειμένου να υποχωρήσει στο θέμα των διοδίων που ήθελαν οι Χριστιανοκοινωνιστές προέβαλε απαιτήσεις στο μοίρασμα των χαρτοφυλακίων.
Οι υποψήφιοι για τα χαρτοφυλάκια
  • Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ (SPD): Το υπουργείο Εξωτερικών τού ταιριάζει γάντι, από τη στιγμή που δεν είναι κενό το υπουργείο Οικονομικών
  • Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν (CDU): Η στενή σύμμαχος της Μέρκελ θα απομακρυνθεί από το υπ. Εργασίας. Πιθανότατα θα τοποθετηθεί στο Υγείας
  • Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU): Παρά το σκάνδαλο για το Euro-hawk, το κόμμα του κρίνει ότι είναι ο πιο κατάλληλος και θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας
  • Πέτερ Αλτμάγιερ (CDU): Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και ισχυρός άνδρας στο CDU προετοιμάζεται για υπουργός παρά τη καγκελαρίω
  • Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU): Ο Ντόμπριντ θέλει να βρεθεί στο υπουργείο Μεταφορών για να επιβάλει τα διόδια. Πιθανότατα όμως θα βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας
  • Τόμας Οπερμαν (SPD): Το «πολυεργαλείο» του CDU προτιμά το υπουργείο Εσωτερικών, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί στο Δικαιοσύνης
  • Αντρέα Νάλες (SPD): Εφόσον ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτιμήσει το Οικονομίας, η Νάλες θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας
  • Πέτερ Ραμσάουερ (CSU): Μόλις εξελέγη αντιπρόεδρος του CSU και πιθανότατα θα αναλάβει το υπ. Γεωργίας για να στηρίξει τους Βαυαρούς αγρότες
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΤΣΑΡΟΣ»
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι Χριστιανοδημοκράτες άφηναν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν στους κυβερνητικούς τους εταίρους το υπουργείο Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να παραμείνει “τσάρος” της γερμανικής οικονομίας και το έχει δείξει με κάθε τρόπο και κυρίως με τις ηγετικές του εμφανίσεις στις ομάδες εργασίας που διαπραγματεύονταν τα θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο τόνος του, οι προτάσεις και τα σχόλιά του για την ΕΕ ήταν με τον αέρα του υπουργού. Επιπλέον, ο Σόιμπλε έχει αποκλείσει τη μετακίνησή του σε κάποιο άλλο υπουργείο: ή το Οικονομικών ή δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, φέρεται να διεμήνυσε στην καγκελάριο. Η “παλιά καραβάνα” της πολιτικής ξέχασε τα προβλήματα υγείας που τον είχαν κάνει να υποβάλει την παραίτησή του πριν από λίγα χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων στο ευρωπαϊκό παρκέ. Πάντως και το SPD έχει αναγνωρίσει ότι δύσκολα θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον υποψήφιο που θα είχε μεγαλύτερο διεθνές κύρος και ικανότητες από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οπότε η παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πλέον δεδομένη.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63925715

Παντρευόμαστε ή όχι τον μεγάλο έρωτα της ζωής μας;


Ας σκεφτούμε αρχικά κάπως αποστασιοποιημένα, σαν μεροληπτικοί παρατηρητές:

Βλέπουμε μια σειρά στην τηλεόραση και μας αρέσει πολύ. Κάποιος την έχει δει ολόκληρη και δεν αντέχει να μη κάνει τον εξυπνάκια. Μας λέει το τέλος ή κάτι που θα μας κόψει την αγωνία απ' το να δούμε το επόμενο ή πολλά απ' τα επόμενα επεισόδια . Δεν το εκτιμούμε καθόλου αυτό! Θα θέλαμε να μη ξέρουμε! Δε μας νοιάζει τί θα γίνει στη συνέχεια γιατί ακριβώς μας νοιάζει να το δούμε εμείς οι ίδιοι.

Ο λιμός της Ουκρανίας, ο ρατσισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός Παιδείας κ. Λάσκαρης, "φίλος" του Μιχάλη Λιάπη!


Είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο
undefined
Του Στέφανου Κασιμάτη
Περιέργως, θα έλεγα από συνήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι δεν είδα να δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο τίποτε αφιερώματα ή έστω μια απλή μνεία στον φοβερό λιμό της Ουκρανίας, που κόστισε τη ζωή 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων πριν από 80 χρόνια.
Κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο αντικομμουνισμός, το οποίο στην Ελλάδα θεωρείται πολύ κακό πράγμα. Επειδή όμως του χρόνου τέτοια εποχή μπορεί να έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενδέχεται οι αναφορές στα εγκλήματα του κομμουνισμού να διώκονται βάσει του αντιρατσιστικού, ας προλάβω να θυμίσω τι ήταν αυτή η τρομερή υπόθεση...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ



undefined
       Επιγραφή στην Μασσαλία:  ΕΔΩ, περίπου το 600 Π.Χ.αποβισβάστηκαν Έλληνες ναυτικοί από τη Φωκέα, ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας.   Ίδρυσαν τη Μασσάλία από την οποία ακτινοβόλησε ο πολιτισμός σε όλη τη Δύση.
«Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό χρωμόσωμα, μια πραγματικότητα, απτή σε όλο τον Νότο της Γαλλίας. Εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις υπάρχουν και πολλοί Φιλέλληνες που τρέφουν μια άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού αλλά και ως μια μακρινή πατρίδα».

Αποχαιρετούμε την Ελίνα


Η Ελίνα υπογράφει το βιβλίο της για τον Βησσαρίωνα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Η Ελίνα Γαληνού ήταν από τους τακτικούς συνεργάτες της ιστοσελίδας μας, με άρθρα που αφορούσαν την ελληνική και αθηναϊκή επικαιρότητα. Τα κείμενά της διαπνέονταν από ευγένεια και ευαισθησία, με κοινό παρονομαστή την αγάπη της για την Πατρίδα.

Η Ελίνα ήταν επίσης φίλη του βιβλιοπωλείου. Βιβλιοφάγος, πολύ τακτικά ερχόταν στο βιβλιοπωλείο και έκανε τις παραγγελίες της, για τα βιβλία που την ενδιέφεραν.
Σε μια από τις συζητήσεις μας μιλήσαμε για τον Βησσαρίωνα.
Η ίδια είχε κάνει μια ομιλία για τον Πλήθωνα τον Γεμιστό, εκ των διδασκάλων του μεγάλου Τραπεζούντιου διανοούμενου, και είχε μελετήσει τη ζωή του. Καταλήξαμε στη συγγραφή ενός βιβλίου από την ίδια για τον Βησσαρίωνα.
Μελέτησε επί μακρόν τις πηγές, ταξίδεψε στην Ιταλία, επισκέφθηκε την περιοχή που έζησε και τον τάφο του, και αφού ολοκλήρωσε την έρευνα, έγραψε το βιβλίο "Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος -
Ο σταυροφόρος του ελληνικού πολιτισμού" το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό μας οίκο.
Η Ελίνα τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και μια μέρα μετά το τελευταίο της άρθρο με τίτλο "Το ξένο ή το ελληνικό;", έπεσε σε κώμα, για να αφήσει την τελευταία της πνοή σήμερα το πρωί.
Αύριο το πρωί η αττική γη, που τόσο αγαπούσε, θα δεχθεί το λείψανό της.
Καλό ταξίδι Ελίνα...




Ελίνα Α. Γαληνού





Η Ελίνα Α. Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε γυμνάσιο και λύκειο στη Σχολή Χιλλ και σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree).
Εργάστηκε για μια δεκαετία σε φαρμακευτική εταιρεία ως διοικητική υπάλληλος.
Από το 1999 έγινε τακτική συντάκτης-αρθρογράφος στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Ελεύθερος" ως το 2007 και μετά με την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", το περιοδικό "Τότε" και το ιστολόγιο "Ινφογνώμων Πολιτικά".

Παράλληλα συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τη ΧΕΝ Αθηνών, στο τμήμα ελληνικών για ξένους, ως ενισχυτική εκπαιδεύτρια.
Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ κατέχει το δίπλωμα Σορβόννης 2ης βαθμίδας και επάρκεια διδασκαλίας γαλλικής γλώσσας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών-Ανταποκριτών, του Συλλόγου Αθηναίων και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

              Τα βιβλία που έγραψε και έκδωσε η Ελίνα


Γαληνού, Ελίνα Α. Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος : Ο σταυροφόρος του ελληνικού πολιτισμού / Ελίνα Α. Γαληνού. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2012. - 151σ. · 21x14εκ. - (Ιστορικά · 5)

ISBN 978-960-8362-51-2 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
€ 12,00 (Τελ. ενημ: 7/5/2012) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Πατέρες της Εκκλησίας [DDC: 281]
Γαληνού, Ελίνα Α. Πλακιώτισσες : Διακόσια χρόνια της νεώτερης ιστορίας μας / Ελίνα Α. Γαληνού. - 1η έκδ. - Αθήνα : Αρσενίδης, 2009. - 170σ. · 24x17εκ.

ISBN 978-960-253-217-1 [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
€ 18,35 (Τελ. ενημ: 7/10/2009) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες [DDC: 920]
Γαληνού, Ελίνα Α. Οι παγίδες του κακού : Διηγήματα / Ελίνα Α. Γαληνού. - 1η έκδ. - Αθήνα : Αρσενίδης, 2006. - 160σ. · 21x14εκ.

ISBN 960-253-203-3, ISBN-13 978-960-253-203-4 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 10,65 (Τελ. ενημ: 9/6/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα [DDC: 889.3]
Γαληνού, Ελίνα Α. Σταυροδρόμια στην ομίχλη : Αφηγήματα / Ελίνα Γαληνού. - 1η έκδ. - Αθήνα : Αρσενίδης, 2001. - 141σ. · 21x14εκ.

ISBN 960-253-083-9, ISBN-13 978-960-253-083-2 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 10,65 (Τελ. ενημ: 9/6/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Νεοελληνική πεζογραφία - Αφήγημα [DDC: 889.3]
Γαληνού, Ελίνα Α. Δωρίστε μας τη φωνή σας : Αφήγημα / Ελίνα Α. Γαληνού. - Αθήνα : Αρσενίδης, 1999. - 144σ. · 21x14εκ.

ISBN 960-253-069-3, ISBN-13 978-960-253-069-6 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 10,65 (Τελ. ενημ: 9/6/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Νεοελληνική πεζογραφία - Αφήγημα [DDC: 889.3]
Γαληνού, Ελίνα Α. Ο σύντροφος μιας Μαργαρίτας : Αφήγημα / Ελίνα Α. Γαληνού. - Αθήνα : Αρσενίδης, 1999. - 96σ. · 21x14εκ.

ISBN 960-253-067-7, ISBN-13 978-960-253-067-2 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 9,59 (Τελ. ενημ: 9/6/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Νεοελληνική πεζογραφία - Αφήγημα [DDC: 889.3]
Γαληνού, Ελίνα Α. Το παραμύθι της Έλλης : Νουβέλα / Ελίνα Α. Γαληνού. - 1η έκδ. - Αθήνα : Αρσενίδης, 1998. - 96σ. · 21x14εκ.

ISBN 960-253-055-3, ISBN-13 978-960-253-055-9 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 9,59 (Τελ. ενημ: 9/6/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Νεοελληνική πεζογραφία - Νουβέλα [DDC: 889.3]