Ετικέτες

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Otto von Bismarck.-ΡΗΤΑ


The great questions of the day will not be settled by means of speeches and majority decisions but by iron and blood.
The secret of politics? Make a good treaty with Russia.

Ανεξαρτησία Σκωτίας: Προβάδισμα του «Ναι» με 54%



Νέα δημοσκόπηση

Ανεξαρτησία Σκωτίας: Προβάδισμα του «Ναι» με 54%

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Telegraph, ωστόσο δημοσιεύτηκε ως πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της Sunday Times, πριν την επίσημη δημοσίευσή της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς

Προβάδισμα φαίνεται πως αποκτούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της στη χώρα, κατέγραψε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μόλις 5 ημέρες πριν το δημοψήφισμα, από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times.

Αποκεφάλισαν και τον Βρετανό όμηρο οι τζιχαντιστές



ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Φρίκη και αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσαν για μία ακόμη φορά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς μετά τους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ δημοσιοποίησαν βίντεο με τον αποκεφαλισμό και του βρετανού ομήρου Ντέιβιντ Χέινς.
Αποκεφάλισαν και τον Βρετανό όμηρο οι τζιχαντιστές
Το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει το φόνο του 44χρονου Ντέιβιντ Χέινς, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.
Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στο συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ.

“Έφυγε” ο καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας Γιώργος Δεσπίνης



Έφυγε ο καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας Γιώργος Δεσπίνης

Η αρχαιολογική και ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Δεσπίνη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που “έφυγε” χθες σε ηλικία 78 ετών.
Ο Γ. Δεσπίνης ήταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, ενώ με τις ταυτίσεις αρχαίων θραυσμάτων που έκανε βοήθησε στον αναγνώριση, ακόμα και στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Θυμίζουμε την ταύτιση πριν κάποια χρόνια επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ. από το Πόρτο Ράφτη με αντίστοιχο κομμάτι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης το οποίο και επαναπατρίστηκε το 2008. Επίσης την αναγνώριση της κολοσσικής κεφαλής αγάλματος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως το λατρευτικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που βρισκόταν στο ομώνυμο ιερό κάτω από την Ακρόπολη και το οποίο αποδίδεται στον Πραξιτέλη, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του καλλιτέχνη. Από τις σημαντικότερες συμβολές του ήταν και η ταύτιση θραυσμάτων από το άγαλμα της Νέμεσης στον Ραμνούντα της Αττικής, που φιλοτέχνησε ο μαθητής του Φειδία Αγοράκριτος, και η αναγνώριση του αγαλματικού τύπου σε μια σειρά από αντίγραφα των ρωμαϊκών χρόνων.

Πώς σχολίασε ο Κοραής την κηδεία του Βολταίρου


Ίσως ήκουσας ότι, αποθανόντα τον περίφημον Βολταίρον, ο κλήρος του Παρισιού δεν εσυγχώρησε να θάψωσι εις το Παρίσιον, αλλ’ έκαμαν εις τρόπον ώστε ηναγκάσθησαν οι συγγενείς και φίλοι του να τον θάψωσι πολλάς λεύγας μακράν από το Παρίσιον. Η πρόφασις των καλογήρων ήτον ότι ο Βολταίρος ήτον ασεβέστατος άνθρωπος [...].
Ο λαός, ενθυμούμενος τα όσα κατ’ αυτών [των καλογήρων] είχεν είπει ο Βολταίρος και την κώλυσιν της ταφής του, ηθέλησε να εκδίκηση τον νεκρόν του από τας καλογηρικάς καταδρομάς, και απεφάσισε να κάμη μετακομιδήν του λειψάνου του εις το Παρίσιον.

Κι εμένα τι με νοιάζει αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;



Κάτι σοβαροφανείς λένε ότι μόνο δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε είμαστε τόσο πολιτισμένος λαός που μας συγκλονίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, την ώρα π.χ. που οι Αγγλοι τσακώνονται για το ποιο θα είναι το όνομα του νέου μωρού-πρίγκιπα, οι Γάλλοι ασχολούνται με τα κουτσομπολιά της λυσσασμένης Τριερβελέρ και οι Αμερικανοί με τα τελευταία κατορθώματα του Τζάστιν Μπίμπερ (αλήθεια, η Μάιλι Σάιρους πού ξεχάστηκε;).

The Salafi Switcheroo



4DC4C4B33C6A3D5BD7148B38D04498F3
It now appears certain that Turkey has provided military and medical assistance to ISIS (now Islamic State or IS) fighters over the past couple of years, allowing them refuge in and easy transit through Turkey to Syria. The Turkish IHH organization played a prominent role in this. I have written about IHH on this blog before, here andhere, tracing its origin and links with intolerant Salafi-style Islam (particularly vicious in its IS incarnation — even al-Qaeda distanced itself from ISIS because it was too brutal!). Last year, I wondered how resistant Sufi Turkey was to the Salafi virus.

«Μακεδονικό» ή «Παιονικό» ζήτημα; Μία επιστολή που θα έπρεπε να έχουν διαβάσει όλοι οι Έλληνες


22 Ιανουαρίου 2009
Προς τον Εκδότη του περιοδικού Archaeology Magazine,
33-36 33rd Street, Long Island City, NY 11106,USA
Αγαπητέ Κύριε,
Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Ορβήλος. Η περιγραφή του Livy γιά τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, όπου σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο. Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο έργο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.