Ετικέτες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821»- Ο Πατριάρχης ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄ (1745-1821)

Πορτραίτα ηρωικών μορφών (7)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============

«Εσείς όμως να θεωρήτε ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ θελήσεως του Πατριάρχου»

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προς τον Θ. Κολοκοτρώνη,
σχετικά με τους "αναθεματισμούς" εναντίον της Επαναστάσεως
=======================

Στο έγγραφο της καταδίκης του (τουρκιστί «γιαφτάς»), αναφέρεται η αιτία του απαγχονισμού του: 

«.…
λλ’ πιστος πατριάρχης τν λλήνων… ξ ατίας τς διαφθορς τς καρδίας του, χι μόνον δν εδοποίησεν οδ’ παίδευσε τος πατηθέντας, λλ καθ’ λα τ φαινόμενα το κα ατός, ς ρχηγός, μυστικς συμμέτοχος τς παναστάσεως… ντ ν δαμάσ τος ποστάτας κα δώση πρτος τ παράδειγμα τς ες τ καθήκοντα πιστροφς τν, πιστος οτος γινεν πρωταίτιος λων τν νεφυεισν ταραχν.

Ε
μεθα πληροφορημένοι τι γεννήθη ν Πελοποννήσ κα τι εναι συνένοχος λως τν ταξιν, σας ο ποπλανηθέντες ραγιάδες πραξαν κατ τν παρχίαν Καλαβρύτων…

πειδ πανταχόθεν βεβαιώθημεν περ τς προδοσίας του χι μόνος ες βλάβην τς ψηλς Πύλης, λλ κα ες λεθρον ατο το θνους του, νάγκη το ν λείψη νθρωπος οτος π το προσώπου τς γς κα δι τοτο κρεμάσθη πρς σωφρονισμ τν λλων».

Οικονομικές κρίσεις και χρεωκοπία της Ελλάδας (19ος – 20ος αιώνας)


Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πτώχευσης της Ελλάδας, εξαιτίας του τεράστιου εξωτερικού δημόσιου χρέους, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στις αντίστοιχες περιπτώσεις του 19ου κα του 20ου αιώνα. Η μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και, ενδεχομένως, να «προβλέψουμε» τις εξελίξεις που έρχονται.

Πλάκα Μέρος Β΄ (Ιστορική αναδρομή στην Αθήνα μας)


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Μενδρεσές
Αποτέλεσε ένα πρώιμο θα λέγαμε πανεπιστήμιο των Τούρκων στα χρόνια της οθωμανικής δουλείας. Ευρίσκετο στην συμβολή των οδών Αιόλου και Πελοπίδα και συνεστήθη το 1721 απο τον Μεχμέτ Φαχρή. Στο Μενδρεσέ διδάσκονταν φιλολογία, θεολογία και φιλοσοφία τουρκική, αραβική και περσική. Είχε χαρακτήρα εκείνη την περίοδο σπουδαστηρίου και σ΄αυτό έμπαιναν οικότροφοι φοιτητές που αποκαλούνταν «Σοφτάδες». Την δαπάνη την φοίτησης ανελάμβανε το τουρκικό κράτος και με την αποπεράτωση των σπουδών τους οι Σοφτάδες, ένεκα της υψηλής τους μόρφωσης ανελάμβαναν  υψηλά αξιώματα στο τουρκικό δημόσιο. Με αυτές τις δυνατότητες λοιπόν ικανοποιούσε τις σπουδαστικές ανάγκες των Μουσουλμάνων που ήταν στην Αθήνα και εξ αυτού του λόγου η ζήτηση για φοίτηση σ΄αυτόν ήταν μεγάλη.

Ουκρανία: Τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα της κρίσης


Photo: Sergey Ponomarev, The New York Times
Mέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια:

1. Η Ουκρανία γίνεται ένα ακόμη αυταρχικό μετασοβιετικό κράτος. Αυτή η πρώτη εναλλακτική είναι και η πιθανότερη έκβαση της κρίσης. Αν και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι βαθιά αντιδημοφιλής, είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Οι ακραίοι διαδηλωτές έχουν προκαλέσει φόβους σε ένα ευρύ κομμάτι του πληθυσμού. Θα μπορούσε, λοιπόν, η απειλή επικράτησης των ριζοσπαστικών αυτών στοιχείων να γίνει πρόσχημα για την εδραίωση του ελέγχου του.

Ουκρανία: Υπογράφηκε η τελική συμφωνία για πολιτική λύση του προέδρου Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση – Αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο




Προεδρικές εκλογές, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, έρευνα για τα επεισόδια με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες – Χαιρετίζουν την υπογραφή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ – Παρεμένουν οι διαδηλώτες στην πλατεία ΑνεξαρτησίαςΟυκρανία: Υπογράφηκε η τελική συμφωνία για πολιτική λύση του προέδρου Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση - Αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο
Διαδηλώτριες με λουλούδια στα κράνη τους, φωτογραφίζονται χαμογελαστές στους δρόμους του Κιέβου, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης
Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη συμφωνία για έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, που οδήγησε στις αιματηρές συγκρούσεις στην καρδιά του Κιέβου με δεκάδες νεκρούς.

Διαβιβάστηκε στη Βουλή το αίτημα της άρσης της ασυλίας 16 βουλευτών της Χρυσής Αυγής


Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το αίτημα άρσης της ασυλίας δεκαέξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης,
(Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Κούζηλος, Μιχάλης Αρβανίτης- Αβράμης, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Δημήτρης Κουκούτσης και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος) και της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης (Ν. Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος, Ιω. Λαγός, Γ. Γερμενής, Στ. Μπούκουρας).

«ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ»…

 ΜπογιόπουλοςΤου Ν.Μπογιόπουλου
H Ουκρανία σπαράσσεται. Ορισμένες σκόρπιες σκέψεις (ίσως όχι και τόσο σκόρπιες…):
1) Ο τίτλος του άρθρου ήταν: «`Η τώρα ή ποτέ για την Ουάσιγκτον». Ιδού μερικά αποσπάσματα:
«Ο αμερικανικός στόχος στην Ουκρανία και τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι να επιβάλουν τον έλεγχό τους στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους αυτών των χωρών (…). Η ελίτ της Ουάσιγκτον βλέπει όλον τον κόσμο όπως ο πρώην πρόεδρος Ρίγκαν έβλεπε τη Λατινική Αμερική (…). Οι μέθοδοι του ψυχρού πολέμου εξακολουθούν λίγο πολύ να χρησιμοποιούνται (…). Την ώρα που ξεκινούσε η “βελούδινη επανάσταση” του 1989 ήμουν ο ίδιος βαποράκι, που μετέφερα βαλίτσες σε διαφωνούντες στην Ανατολική Ευρώπη με περιεχόμενο δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Έχω λοιπόν μια καλή ιδέα για το πόσα πολλά χρήματα και πόση ξένη βοήθεια χρειάστηκαν ώστε να ξεκινήσουν οι “αυθόρμητες επαναστάσεις” που εγκαθιστούσαν την “εξουσία του λαού” (…).

Οι ευρωεκλογές απειλούν να γίνουν ο… «τάφος» της κυβέρνησης. Του Γ. Δελαστίκ

Του Γ. Δελαστίκ

Πανικός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου του 2014.Όλες οι μυστικές δημοσκοπήσεις προκαλούν αναστάτωση και απερίγραπτο εκνευρισμό στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνουν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας η εκλογική συντριβή των δύο κυβερνητικών κομμάτων –με κατεξοχήν αδύναμο κρίκο το ΠΑΣΟΚ φυσικά– θα προσλάβει πρωτοφανείς και πολιτικά καταστροφικές διαστάσεις.

Δικό τους το κράτος, δική τους και η βρωμία του!

  του Νίκου Μπογιόπουλου




Δεν είναι ότι δε ντρέπονται. Αυτό το ξέρει και η «κουτσή Μαρία». Είναι ότι πλέον δεν έχουν να πιαστούν από πουθενά αλλού πέρα από την ίδια τους την ξεδιαντροπιά! Που την κάνουν σημαία! Την κάνουν έμβλημα!


Την χρησιμοποιούν σαν προπέτασμα καπνού! Αφού τους τελειώσανε τα «καθρεφτάκια», τώρα βγάζουν στο μεϊντάνι τον ίδιο τους τον καθρέφτη και πουλάνε για «καθρεφτάκι» την ίδια τους την ασχήμια!

Ανακαλύφθηκε ελληνική γραφή σε σχολείο 1700 ετών στην Αίγυπτο




Οι ανασκαφές στη θέση Αμέιντα, στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, έφεραν στο φως μια ελληνική πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, γνωστή με το όνομα Τρίμιθις. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικές γραφές σε οίκημα που χρονολογείται περίπου 1.700 ετών στην Αίγυπτο.

Το άρθρο-παραλήρημα του Γιάννη Λαγού

Με ένα άρθρο γεμάτο ύβρεις και απειλές ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός απαντά μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο αίτημα των ανακριτριών για άρσης ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ουκρανία: ‘Σύγκρουση πολιτισμών’ φέρνει αλλαγές συνόρων;




Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Αφήνοντας κατά μέρους και για την ώρα την Τουρκία αλλά και την περίπτωσή μας, θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην Ουκρανία. Όπως έγραφε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο μεγάλος αυτός διανοητής και «statesman» των ΗΠΑ, η Ουκρανία αποτελεί την πλέον ενδεικτική περίπτωση κράτους το οποίο θα βίωνε την επερχόμενη «Σύγκρουση των Πολιτισμών» σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει ένα αρχετυπικό παράδειγμα των πολέμων του 21ου αιώνα.
Η μοίρα δε της χώρας αυτής επρόκειτο να σημαδέψει και την Ιστορία αλλά και την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρασία για τα επόμενα 100 έτη. Τα γεγονότα όπως αυτά εκτυλίσσονται στην Ουκρανία από τον περασμένο Νοέμβριο – ίσως και από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» πριν από δέκα περίπου έτη – τείνουν να επιβεβαιώσουν για ακόμα μία φορά τον διανοητή με τον… χειρότερο τρόπο.