Ετικέτες

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα το 1991 το πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ

Σαν σήμερα το 1991 το πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου του 1991, σημειώθηκε το ιστορικό πραξικόπημα κατά του προέδρου της τότε Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές.

Ο Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσώφ γεννήθηκε το 1931 στο Πρίβολγε της Σταυρούπολης. Γόνος αγροτικής οικογένειας, είχε πατροπαράδοτους δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η οικογένειά του ανήκε στους Μπολσεβίκους από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης και ο ίδιος έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) σε ηλικία μόλις 15 ετών, ενώ ήδη εργαζόταν ως οδηγός αγροτικών μηχανημάτων. Στο Κ.Κ.Σ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης) έγινε δεκτός έξι χρόνια αργότερα, ενώ σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 19 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1849
Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.

Σαν σήμερα οι Πεμπτοφαλαγγίτες δολοφόνησαν τον Federico García Lorca – 19 Αυγούστου 1936



Στον Federico Garcia Lorca – που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις φασιστικές ορδές της πέμπτης φάλαγγας, μόλις στα τριανταεφτά του χρόνια, στις 19 Αυγούστου 1936


Στον Federico Garcia Lorca – που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις φασιστικές ορδές της πέμπτης φάλαγγας, μόλις στα τριανταεφτά του χρόνια, στις 19 Αυγούστου 1936…
“…Μηνύστε το στα γιασεμιά
Με την αέρινη ασπράδα.
Η θύμησή μου καίγεται!…”