Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Καντάφι: Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός!


Καντάφι: Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός!

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*
Επανερχόμαστε στο θέμα της Λιβύης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτικό ή κοινωνικό μνημόσυνο στον νεκρό ηγέτη και δικτάτορα της Λιβύης επί 42 χρόνια, αλλά γιατί διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, ενδεχομένως θα υπάρξουν παρενέργειες, που έχουν σχέση με τον Καντάφι. Συγκεκριμένα, τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας , ιδιαίτερα στον Αιγυπτιακό τύπο, πληροφορίες για την ύπαρξη κάποιου μυστικού σχεδίου «εκδίκησης» των υποστηρικτών του Καντάφι, που βέβαια ακόμη υπάρχουν στην Λιβύη, όπως η φυλή του νεκρού ηγέτη, για όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο σχέδιο ανατροπής του και την διάλυση της χώρας του, η για να το δούμε με άλλο οπτικό πρίσμα με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανάληψη της ηγεσίας από το Επαναστατικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ώσπου με ελεύθερες εκλογές να εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Meir Dagan: “Σκεφτείτε καλά την επόμενη μέρα”


 post on Geopolitics & Daily News

Meir Dagan: “Σκεφτείτε καλά την επόμενη μέρα”

by Λουκάς Δ. Συμπεράς
Ο πρώην Αρχηγός της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Meir Dagan, μιλώντας στη λέσχη βιομηχάνων και επιχειρηματιών του Τελ Αβίβ δήλωσε πως για κανένα λόγο το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν. "Σκεφτείτε καλά την επόμενη μέρα", τόνισε χαρακτηριστικά. Η Ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να μην διαρρεύσει στον Τύπο η συγκεκριμένη δήλωση, χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Η Ισραηλινή εφημερίδα HAARETZ δημοσίευσε την είδηση σχετικά με τη δήλωση του Meir Dagan, όπως και μία δημοσκόπηση όπου η κοινή γνώμη μόνο θετική δεν είναι στην προοπτική μίας προληπτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. 
GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Γιατί κατεβαίνει τώρα η Ρωσία στην Μεσόγειο;


Γιατί κατεβαίνει τώρα η Ρωσία στην Μεσόγειο;

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Νοεμβρίου 13, 2011
undefinedΤι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο;
Το 1947 στην αρκτική Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια υποθαλάσσια οροσειρά, που έφτανε μέχρι την Γροιλανδία και την ονόμασαν Λομονόσοφ.
Αυτή η οροσειρά γεωλογικά είναι συνέχεια της Σιβηρίας.
Το 1982 υπογράφτηκε στον ΟΗΕ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που καθορίζει τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικά μίλια από της ακτές.
Με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν έχουν συμφωνήσει και δεν το έχουν υπογράψει δυο χώρες οι ΗΠΑ (λόγω αρκτικής) και η Τουρκία (λόγω Αιγαίου).

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ…


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝ Α…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 13, 2011
Από την Σοφία Τ.

Σήμερα, μέσα στην μαυρίλα και ενώ το καθεστώς πανηγυρίζει την «υποστήριξη» στον νέο «πρωθυπουργό» του, η Αθήνα είναι το κέντρο της γης, όχι για κάτι κακό(π.χ. επεισόδια). Σήμερα διεξάγεται ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών. Ο αγώνας είναι ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη(ή όχι θα το δούμε παρακάτω) από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, για να αναγγείλει με το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ στους Αθηναίους, μετά την μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.. Μια μάχη που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία και έσωσε την Ευρώπη. Οι αθλητές που συμμετέχουν θεωρούν χρέος να τρέξουν σε αυτή την ιερή διαδρομή. Αυτά είναι τα χρέη προς την Ελλάδα και ΔΕΝ ξεπληρώνονται ΠΟΤΕ. Σύμφωνα όμως με τις πηγές ο οπλίτης που έφερε την είδηση της νίκης ήταν ο Ευκλής ή ο Θέρσιππος και όχι ο Φειδιππίδης.

Σχέδιο B’: ΗΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ


Σχέδιο B’: ΗΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανάμεσα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ υπάρχουν δύο και μόνο δρόμοι. Από την ώρα που αποφάσισαν οι δύο βασικοί σύμμαχοι/άξονες (Τουρκία-Ισραήλ) της υπερδύναμης (ΗΠΑ) να γίνουν οι ίδιες ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ στην ίδια περιοχή (ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ), μοιραία αυτό θα φέρει και τη σύγκρουσή τους, είτε στο άμεσο, είτε στο έμμεσο μέλλον.

Μέσα ή έξω από το ευρώ; – Ο λαός δεν κοιμάται πια και ούτε μαζί τα φάγαμε…


Μέσα ή έξω από το ευρώ; – Ο λαός δεν κοιμάται πια και ούτε μαζί τα φάγαμε…

Αισχρή πολιτική μειοδοσίας από τα πολιτικά κόμματα στη Θράκη


Αισχρή πολιτική μειοδοσίας από τα πολιτικά κόμματα στη Θράκη

Με αυτό που ακολουθεί, εάν ήμασταν στοιχειωδώς σοβαροί, θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί οι πάντες και τουλάχιστον να κατήγγειλαν τον ΟΗΕ για ύποπτα παιχνίδια, καθώς επίσης και συμμετοχή σε σενάρια περαιτέρω αποσταθεροποίησης της βαλκανικής χερσονήσου με επόμενο στάδιο την «κοσοβοποίηση» της Θράκης.

Spiegel: Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ


Spiegel: Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει να μην συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με το Spiegel. Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που βασίζονται σε διαφορετικές υποθέσεις.

Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση στην Τεχεράνη


Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση στην Τεχεράνη

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τελικά από την έκρηξη, που προφανώς ήταν τυχαία, σε μια αποθήκη πυρομαχικών η οποία βρίσκεται σε μια βάση των Φρουρών της Επανάστασης κοντά στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος αυτής της επίλεκτης δύναμης, η οποία είχε νωρίτερα αναφέρει ότι οι νεκροί ήταν 27.

AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση.


AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση.

Αναρτήθηκε από τον/την isnogood03 στο Νοεμβρίου 12, 2011
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα χιλίων και πλέον ατόμων ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε και συντόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, με θέμα:
AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση.
Ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε πως
« η ΑΟΖ αποτελεί αναγκαιότητα που διασφαλίζει πλούτο και εθνική κυριαρχία για τη χώρα. Οι ενέργειες της Κύπρου πρέπει να μας παραδειγματίσουν».
Ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης υπογράμμισε πως «Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «Κλειδί σ’ αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελλόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της Ε.Ε».
Ο Νίκος Λυγερός σημείωσε πως «η ΑΟΖ ως στρατηγική κίνηση προσφέρει μια διέξοδο για την Ελλάδα και μάλιστα της δίνει την δυνατότητα να βρει μια οικονομική και πρακτική λύση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Τέλος, αυτή η υπερκομματική διαδικασία εξαρτάται μόνο από εμάς και η ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Αθάνατη Ελληνικότητα


undefined

Η Αθάνατη Ελληνικότητα

by Βισάλτης
Ότι αρνητικό βαρύνει σήμερα την ανθρώπινη ζωή,το δόγμα,ο εξουσιασμός,η θεοκρατία,το παράλογο το σκοτεινό,το βάρβαρο είναι αποκλειστικά προϊόν μη Ελληνικών τρόπων Σκέπτεσθαι και Ζην.
Αν μπορούμε να φανταστούμε μια ανθρωπότητα στερημένη της Ελληνικότητας,η εικόνα που θα προέκυπτε θα ήταν εκείνη ενός κοσμοβυθισμένου στην άγνοια,την δυστυχία την πείνα,την εξαθλίωση,την τυραννία ,την αγριότητα την παράνοια...
undefined

δημοκρατία = ισονομία.


δημοκρατία = ισονομία.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 13, 2011
Γράφει ο Νικόλαος Μουτσόπουλος.
Η δημοκρατία είναι ο ευρύτερος δυνατός επικοινωνιακός, ελεγκτικός, επικυρωτικός και ακυρωτικός μηχανισμός έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας, κατ’ αρχήν επιλογής πολιτικών προτάσεων και αιρετής ηγεσίας. Σε καθεστώς ισονομίας και σαφούς διακρίσεως των τριών εξουσιών όλες αυτές οι ιδιότητες λειτουργούν πλήρως και αρμονικά. Η δημοκρατία κατακτήθηκε επειδή προηγουμένως είχε κατακτηθεί η ισονομία. Προήλθε μέσα από την ισονομία της αγοράς. Λειτουργούσε μέσα στην αγορά. Ήταν η ίδια η αγορά σε επίπεδο ιδεών. «Τις αγορεύσειν βούλεται»έλεγαν οι Αθηναίοι. Αγορά: εκ του «αγείρω» = συγκεντρώνω πλήθος. Με πολλά παράγωγα: αγορεύω, συνηγορώ, κατηγορώ,δημηγορώ, αλληγορώ και άλλα. Συνεπώς η αγορά όχι μόνο δεν είναι το αντίπαλο δέος της πολιτικής, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτικού και νομικού μας πολιτισμού. Όσα καθεστώτα αντιμετώπισαν τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα της αγοράς σαν αντίπαλο της ανελεύθερης μονολιθικής ιδεολογίας τους, εκτός του ότι απέτυχαν οικονομικά, ταυτόχρονα κατέλυσαν ή τραυμάτισαν σοβαρά την δημοκρατία.

UAV Predators στην βάση Ινσιρλίκ και Ισραηλινό Heron στα δίχτυα Τούρκου ψαρά


UAV Predators στην βάση Ινσιρλίκ και Ισραηλινό Heron στα δίχτυα Τούρκου ψαρά

undefined
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει τέσσερα UAV Predator στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ΝΑ Τουρκία και η είδηση επιβεβαιώθηκε. Τα UAV Predator έφθασαν στην αεροπορική βάση την 16 και 23 Οκτωβρίου 2011, λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της Συνόδου των G20 πρόσφατα, την αγορά τέτοιων μη επανδρωμένων Α/Φ , για την καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, που δρουν στην ΝΑ Τουρκία.

WSJ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να περάσουν στο Ιράν εκρηκτικούς μηχανισμούς


WSJ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να περάσουν στο Ιράν εκρηκτικούς μηχανισμούς

undefined
Σύμφωνα με την Αμερικανική THE WALL STREET JOURNAL οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει να περάσουν μέσω Σαουδικής Αραβίας στο εσωτερικό του Ιράν εκρηκτικούς μηχανισμούς με σκοπό να ανατινάξουν γέφυρες και αποθήκες πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης που σχεδιάζουν από κοινού με το Ισραήλ

Η προφητεία ενός ναζί


Η προφητεία ενός ναζί

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 13, 2011

Γερμανός καθηγητής δείχνει στην Ελλάδα τον "άλλο δρόμο"!ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 11 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Γερμανός καθηγητής δείχνει στην Ελλάδα τον "άλλο δρόμο"!

Deutscland ist der größte Schuldensünder des 20. Jahrhunderts
Συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.
Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : "λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε". Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η "δανειακή Πυραμίδα" κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;
Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα "Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Πως είπατε;
Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δάνεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel: Τι εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)
SPIEGEL

March of the FreshmenMarch of the Freshmen

Each year, China's incoming university students must partake in a ritual of patriotic military training. Is it brainwashing? Do they care?

BY ERIC FISH | NOVEMBER 10, 2011

undefined
BEIJING — Under the hot September sun, columns of university freshmen in army fatigues march into Tsinghua University's main stadium. The tallest young man in a company of 170 leads with a red flag as his classmates train their eyes forward, trying to keep perfectly synchronized. Patriotic music blares, and an announcer yells, "Make sure to practice the good thoughts, good behavior, and good habits you learned during the military training in your future study and life!"