Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η Επιστολή του Πάπα Πίου του Β' προς τον Μωάμεθ, δέκα χρόνια μετά την Άλωση


Ο  Μωάμεθ Β΄
Eίχαν περάσει δέκα περίπου χρόνια από την Άλωση, οι σχέσεις της Kαθολικής Eκκλησίας με την (ανθενωτική) Eκκλησία της Aνατολής είχαν στην πραγματικότητα διακοπεί, όταν ο τότε πάπας της Pώμης Πίος ο B΄, ο κατά κόσμο Aeneas Sylvius Piccolomini, αποφασίζει να συντάξει μια επιστολή στα λατινικά, αποδέκτης της οποίας ήταν ο Mεχμέτ, ο Πορθητής της Kωνσταντινουπόλεως.

Nα σημειωθεί αμέσως πως δεν είναι βέβαιο αν στάλθηκε τελικά το επιστολικό αυτό κείμενο στην Kωνσταντινούπολη, καθώς μάλιστα στα 1464 πέθανε ο επιστολογράφος, αλλά κανείς στην έρευνα δεν αμφισβητεί πως η επιστολή γράφτηκε (πιθανότατα στα τέλη του 1461) και πως αποτελεί ένα κείμενο που απηχεί τις απόψεις τού τότε πάπα· και ακόμα είναι εξακριβωμένο πως το κείμενο της επιστολής τυπώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, πριν πάντως πεθάνει ο Πορθητής, στην Kολωνία, στο Tρεβίζο και στη Pώμη. Kατά συνέπεια τα περιεχόμενά της, ακόμα και αν η επιστολή δεν επιδόθηκε στον υπαρκτό παραλήπτη της, έγιναν -μπορούσαν να γίνουν- γνωστά στην Kωνσταντινούπολη με μια από τις πολλές εκδόσεις που γνώρισε το κείμενο της επιστολής. Διότι είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ένα έντυπο με τον βαρύγδουπο τίτλο Pii Secundi Pontificis Maximi: Ad Illustrem Mahumetem, Turcorum Imperatorem, Epistula (Πίος ο B΄, Mέγας Ποντίφικας, προς τον Eκλαμπρότατον Mωάμεθ, αυτοκράτορα των Tούρκων, Eπιστολή), όπως τιτλοφορείται η επιστολή στην έκδοση για παράδειγμα του Tρεβίζο του1475, δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον κάποιου· και αυτός ο κάποιος, είτε ήταν πρεσβευτής είτε μέλος της κοινότητας των καθολικών που ζούσαν στην Kωνσταντινούπολη είτε υπέρμαχος των συμφερόντων της Πύλης, δεν θέλησε να προσφέρει αυτό το έντυπο -ή απλώς να το καταστήσει γνωστό- στον δηλούμενο αποδέκτη της περιεχόμενης επιστολής. Mε άλλα λόγια, μοιάζει απίθανο ο Πορθητής να μην έμαθε την πρόταση της Kαθολικής Eκκλησίας, έστω και αν ο πάπας που την συνέταξε είχε στο μεταξύ πεθάνει.

Θα είναι η Βουλγαρία η νέα "Ουκρανία"; - Οργανώνει ιδιωτικό στρατό για λογαριασμό ΗΠΑ-ΕΕ ο Μ.Μπορίσοφ


Θα είναι η Βουλγαρία η νέα "Ουκρανία"; - Οργανώνει ιδιωτικό στρατό για λογαριασμό ΗΠΑ-ΕΕ ο Μ.Μπορίσοφ

Επικίνδυνες καταστάσεις, που αγγίζουν πλέον τα ελληνικά σύνορα απεργάζεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην γειτονική Βουλγαρία μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Σόφιας να "παγώσει' τον South Stream όπως απαίτησε το Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Ο.Ετινγκερ 

Καταστάσεις που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε ανάλογες με αυτές της Ουκρανίας, δεδομένης και της πρωτοφανούς και συνεχιζόμενης επί 25 χρόνια τώρα, εξαθλίωσης του βουλγαρικού πληθυσμού.

Σαν σήμερα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος εκτελέστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών



Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά την διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι Ελληνικό.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιός του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας.
Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του.

Οι καθαρές και οι επικίνδυνες παραλίες της Αττικής!



Για ακόμα μια χρονιά το Cleanbeaches.gr μάς παρουσιάζει σε έναν διαδραστικό χάρτη τις καθαρές και τις πλήρως ακατάλληλες παραλίες όλης της Αττικής, χωρισμένες σε τέσσερις κλίμακες.

Δείτε τις μετρήσεις για την παραλία που σάς ενδιαφέρει και τις πιθανές επιπτώσεις από μόλυνση στην υγεία σας και ενημερώστε τους φίλους σας!!!

Εισβολή ενόπλων στο Μουσείο του Πάλλη στο Κορωπί



Στις 10:30 το βράδυ τέσσερις άγνωστοι εισέβαλλαν στο μουσείο όπλων του ιδρύματος Πάλλη στο Κορωπί και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων και έδεσαν τον φύλακα διέρρηξαν τέσσερα κοντέινερ ψάχνοντας για όπλα. 

Ωστόσο ο οπλισμός που είχε βρεθεί στο μουσείο από την αντιτρομοκρατική -στις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή- είχε κατασχεθεί.

Στη συνέχεια οι άγνωστοι δράστες αφού δεν βρήκαν αυτό που έψαχνα διέφυγαν κλέβοντας ένα από τα αυτοκίνητα που ήταν στο πάρκινγκ του ιδρύματος Πάλλη.

Πηγή : iefimerida.gr

Έτσι πάνε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των υποβρυχίων!




Κράτησαν» τον Αβατάγγελο, ξεπροβόδισαν τον Ματαντό!

Ένα βρώμικο παρασκήνιο εκτυλίσσεται γύρω από το μεγάλο σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομύρια στον Ελληνικό λαό. Πολλά από αυτά κατέληξαν σε τσέπες πολιτικών που για άλλη μία φορά φαίνεται πως μεθοδεύεται η φυγάδευση τους!

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος – κλειδί του σκανδάλου, εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, έφυγε σαν κύριος αν και έχει διακινήσει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια Ευρώ, 50 εκ των οποίων έφυγαν σε «τρίτους»! Και όμως, ο εντιμότατος εφοπλιστής, έφυγε σαν κύριος με …500 χιλιάρικα εγγύηση, όταν ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έβγαλε από την δουλειά 25 εκατομμύρια! Προφανώς επειδή γνωρίζει τους αποδέκτες της μίζας.

Στο περιθώριο αυτής της εξέλιξης, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον προφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, που είχε παραμείνει στην χώρα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με διακίνηση μίζας, αφού το ποσό για το οποίο ελέγχεται δεν το πήρε από την παραγγελία του Ελληνικού δημοσίου αλλά από την πώληση πρώτης ύλης στους Γερμανούς! 

Αποκαλυπτικό: Θέλουν χρονοδιάγραμμα για 3η φάση οι Τούρκοι - Ξεκαθάρισμα Μαυρογιάννη προς Οζερσάι


Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Χρονοδιάγραμμα απο τώρα, για μετάβαση στην τρίτη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, επιχείρησε να θέσει ο Κουτρέτ Οζερσάι, στη συνάντηση των διαπραγματευτών, την πρώτη μετα το τελεσίγραφο που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ντερβίς Έρογλου, για κατάθεση όλων των προτάσεων, μέχρι τον Αυγουστο. Άμεση ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του Προέδρου.
Από εκεί που έμεινε η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου, συνέχισαν το πρωί οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Αντρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι.

Εκείνοι που κρύβονται πίσω από την ελληνό-τουρκική διένεξη


του Κίμωνα Γεωργακάκη 
Αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο έκανε η Άγκυρα κατά συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας με κύριο θέμα το Αιγαίο.
Ωστόσο ο τούρκος αξιωματούχος, Ισμέτ Γιλμάζ, τόνισε πως παράλληλα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Και ποια είναι τα συμφέροντα των Τούρκων;

Το Καστελόριζο να θεωρηθεί επέκταση των τουρκικών ακτογραμμών και άρα η Ελλάδα να μην έχει δικαίωμα ανακήρυξης και εν συνεχεία ορισμού κοινής Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο με βάση εκείνο το σημείο. Στην Θράκη να αναγνωρισθούν όλοι οι μουσουλμάνοι ως Τούρκοι προς αύξηση της τουρκικής επιρροής και σταδιακά να φύγει ο έλεγχος από τα ελληνικά χέρια. Τέλος μέσω του σχεδίου «έρευνα και διάσωση» να αποκτήσει δικαιώματα χωροφύλακα η Άγκυρα στο μισό Αιγαίο, το οποίο οι Τούρκοι διατυμπανίζουν ότι ευαγγελίζονται να μετατραπεί σε «θάλασσα ειρήνης», αφού περάσουν προφανώς οι δικές τους επιδιώξεις εις βάρος των ελληνικών δικαίων.

Σοκ: Ο Αχμέτ Νταβούτογλου που θέλει να αλλάξει τα σύνορα στο Αιγαίο διάδοχος του Ρ.Τ.Ερντογάν στη Τουρκία!



Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον διάδοχο του Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρωθυπουργία του τουρκικού κράτους.

Μια εξέλιξη η οποία μόνο ως αρνητική μπορεί να αντιμετωπιστεί για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου ατόμου: Ο θεωρητικός των "μηδενικών προβλημάτων" με τις γειτονικές χώρες τελικά απέδειξε ότι εννοούσε ότι οι γειτονικές χώρες ή θα δορυφοροποιηθούν ή θα υποκύψουν σε μία "φινλανδοποίηση a la τούρκα", όπως τείνει να συμβεί με την Ελλάδα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρουσίασε την επιλογή του στο κόμμα του το ΑΚΡ, το οποίο αποδέχτηκε και πλέον θα δούμε τον άνθρωπο που "κωδικοποίησε" την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας σε τουλάχιστον 16 νησιά του Αιγαίου!

Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ



Χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, μέχρι στιγμής, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν δόθηκε χθες το βράδυ η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, η έκθεση θα δινόταν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα (στη μία σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), αλλά θα δημοσιοποιείτο στις 12 το μεσημέρι (στις 7 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

«American dream»; Όχι πια, για το 60% των Αμερικανών



Η ανεργία στις τάξεις των νέων Αμερικανών, κυρίως, εντείνει την απαισιοδοξία τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «CNN Money»

Άπιαστο φαίνεται πως είναι το περίφημο «αμερικανικό όνειρο» για την πλειοψηφία των συμπολιτών του Μπαράκ Ομπάμα, με την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία να είναι διάχυτες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως όμως στους νέους.

Το πρόστιμο στην BNP Paribas επιβαρύνει τις σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ

 

 
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
 Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει τηλέφωνο και να διαμαρτύρεται έντονα στον Λευκό Οίκο για ένα υπέρογκο πρόστιμο σε βάρος ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας, επειδή η τελευταία παραβίασε το εμπάργκο εναντίον χωρών που συγκαταλέγονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ; Για τους Γάλλους φαίνεται πως η προαναφερθείσα εικόνα είναι απολύτως θεμιτή, για τους Αμερικανούς πάλι όχι.
Είναι ζήτημα διαφορετικής κουλτούρας. Σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον «ένοικο» του Ελιζέ, Φρανσουά Ολάντ, έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία άσκησης πιέσεων στις αμερικανικές αρχές με στόχο τη μείωση του «ανορθολογικού», όπως το χαρακτηρίζουν, προστίμου ύψους 10 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα BNP, η οποία κατηγορείται ότι είχε συναλλαγές με το Σουδάν, το Ιράν και άλλες χώρες που τελούν υπό αμερικανικό εμπάργκο. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις τους, αν υλοποιηθεί η ποινή θα μπορούσε να πληγεί άμεσα η λειτουργία της τράπεζας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Η υπόθεση τείνει να λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς Γάλλοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται πως «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο στους συμμάχους τους», ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατηγορεί τους Αμερικανούς εισαγγελείς ότι έχουν στήσει «μια συμμορία εκβιασμού».

Nigel Farage: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα υποτιμήσει το νόμισμά της!


Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προέβλεψε με αυτοπεποίθηση ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) Nigel Farage, λέγοντας ότι έτσι θα υποτιμήσει το νόμισμά της και θα γίνει «καυτός» τουριστικός προορισμός.

Μιλώντας στο ετήσιο τουριστικό συνέδριο ΙΤΤ στη Μάλτα, ο Farage δεσμεύτηκε μάλιστα να αγοράσει ένα «πακέτο» διακοπών στην Ελλάδα από βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο όταν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Travel Weekly.

Η Ευρώπη έχει αλωθεί από τους μαφιόζους τοκογλύφους, οι κακοποιοί, νίκησαν τους στρατηγούς.

.


Χρειάστηκαν τρεις παγκόσμιοι πόλεμοι, δεκάδες εκατομμύρια νεκροί και περίπου εκατό χρόνια, για να κατακτήσουν οι Αμερικανοί την Ευρώπη.

Στη σημερινή ναζιστική Γερμανία βρίσκεται η γιάφκα της συμμορίας


Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Ευρώπη απόλυτα σοκαρισμένη. Μόλις είχε βιώσει την απόλυτη ανθρωποσφαγή.

 Στην εποχή εκείνη, που ήλπιζε ότι η τεχνολογία θα έλυνε όλα της τα προβλήματα, την είδε να «στήνεται» απέναντί της να την «πυροβολεί» χωρίς έλεος. 

Αναβρασμός στη γαλλική δεξιά από την επάνοδο Σαρκοζί




Η επιστροφή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η οποία χαρακτηρίσθηκε "αναγκαία" από έναν από τους στενούς συνεργάτες του, δημιουργεί αναβρασμό στο αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), καθώς πολλοί εν δυνάμει αντίπαλοί του δεν έχουν καμιά πρόθεση να επιτρέψουν την επιστροφή αυτή χωρίς αντίσταση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους πρόκειται να μιλήσει "γύρω στο καλοκαίρι", δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ο από τεσσαρακονταετίας στενός φίλος του, πρώην υπουργός Μπρις Ορτφέ, υπογραμμίζοντας πως η επιστροφή του είναι "προς το γενικό συμφέρον".

Συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον





Για τον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης ο βρετανός πρωθυπουργος, Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά το δείπνο των G7 και οι συζητήσεις τους αφορούσαν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προτεραιότητές της και τον επόμενο πρόεδρο.

«Η συζήτησή τους ήταν φιλική, ειλικρινής και εποικοδομητική, όπως συμβαίνει συνήθως, και διεξήχθη με τη βούληση να βρεθεί μια συναίνεση» έγινε γνωστό από πηγές του Κάμερον.

Διμερείς συναντήσεις με την Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάν, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Πούτιν: Είμαι έτοιμος για διάλογο με τον Ομπάμα



Δηλώσεις και "μπηχτές" του Ρώσου προέδρου, λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο ηγετών στη Γαλλία

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο - οπότε και η Ρωσίαπροσάρτησε την Κριμαία και οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης πάγωσαν- ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στις 6 Ιουνίου στην Γαλλία με τον Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ηγέτες, με αφορμή την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι θέλει να διεξαγάγει άμεσες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του , κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στα τηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας Europe 1 και TF1.

Η G7 καλεί τη Μόσχα να συνεργαστεί με το Κίεβο







H G7 είναι έτοιμη να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν αυτή δεν συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό. Από τη συνάντηση έλειπε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ερωτηθείς για τη συνάντηση των ηγετών της G7, τους ευχήθηκε «καλή όρεξη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η «νωθρή» ρωσική οικονομία έχει γίνει ακόμα πιο αδύναμη, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα έθνη της G7 ήταν ενωμένα απέναντι στο θέμα της Ρωσίας. «Οι πράξεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 ήταν ξεκάθαροι για τρία πράγματα:

Σημειολογική ανάλυση της συνάντησης των Hollande, Putin, Obama, Poroshenko



06.06.2014

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας , η Γαλλία διά του ηγέτη της Hollande, μπήκε στην διαδικασία να γίνει «διαιτητής» στο θέμα της Ουκρανίας εκ μέρους της Ε.Ε. καθώς έχει καλές σχέσεις ακόμα τόσο με ΗΠΑ όσο και με Ρωσία.


Στην προσπάθεια αυτή έγινε μια ερώτηση έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνεύρεση με τον B.Obama, τον V.Putin και τονP.Poroshenko , στο αν θα μπορούσαν οι ηγέτες να καθίσουν στο ίδιο γεύμα , έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποιο σημείο επαφής στο φλέγον θέμα. Αυτό όμως απέτυχε αφού ο B.Obama δεν δέχτηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον V.Putin.

Μπαίνοντας λίγο στα σημειολογικά χαρακτηριστικά της παραπάνω κίνησης έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθούν τα εξής: 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας απαντά στο Geopolitics.




5-6-14

Με αφορμή τη γιορτή της Ελληνικής Ναυτιλίας το Geopolitics and Daily News συνάντησε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του έθεσε ερωτήματα για την Cosco, τις επενδύσεις, την Ελληνική Ναυτιλία και τους Έλληνες εφοπλιστές. 

Geopolitics: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία.Μια επίσκεψη που έχει άμεση σχέση με την Cosco.

Πόσο σημαντική είναι μια συμφωνία με τον κινεζικό κολοσσό, καθώς είναι γνωστό ότι την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει ποιοι όμιλοι από τους έξι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Πειραιά θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού;

Στο σφυρί» το 55% των Ελληνικών Αλυκών


Στην πρόσληψη νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Έργο τους θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας του Δημοσίου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.

Θα εξεταστεί εάν δύναται το Δημόσιο να αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών, καθώς πιθανώς να πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.