Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η G7 καλεί τη Μόσχα να συνεργαστεί με το Κίεβο







H G7 είναι έτοιμη να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν αυτή δεν συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό. Από τη συνάντηση έλειπε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ερωτηθείς για τη συνάντηση των ηγετών της G7, τους ευχήθηκε «καλή όρεξη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η «νωθρή» ρωσική οικονομία έχει γίνει ακόμα πιο αδύναμη, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα έθνη της G7 ήταν ενωμένα απέναντι στο θέμα της Ρωσίας. «Οι πράξεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 ήταν ξεκάθαροι για τρία πράγματα:

Πρώτον, συμφώνησαν ότι η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.

Δεύτερον, ο Πούτιν θα πρέπει να λάβει διάφορα βήματα, ανάμεσά τους και την αναγνώριση του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Τρίτον, εάν η Ρωσία δεν αναλάβει δράση, θα ακολουθήσουν κυρώσεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα αποσταθεροποιεί την περιοχή με άλλους τρόπους.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι σκέφτεται να το πράξει. «Έχω μιλήσει μαζί του και στη διάρκεια αυτής της κρίσης» λέει και τονίζει ότι ίσως ο Πούτιν να έχει εκπλαγεί από την ενότητα που δείχνει η διεθνής κοινότητα.

Προσθέτει ότι το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν έχει αποκηρύξει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως να κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Ομπάμα λέει ότι η ρωσική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση και τονίζει ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας που θα είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν σκληρά τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το να αποκλειστεί ο Πούτιν από την G8 αποτελεί μεγάλο βήμα.

«Καλή όρεξη» εύχεται ο Πούτιν

Έχοντας αποκλειστεί από τη σύνοδο της G7, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με ένα ξερό μήνυμα στους ηγέτες που συμμετείχαν σε γεύμα εργασίας στις Βρυξέλλες: «Καλή όρεξη» είπε ο Πούτιν.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον ρώσο πρόεδρο πώς αισθάνεται που έμεινε εκτός της συνόδου της G7, εκείνος απάντησε: «Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή όρεξη». Στη συνέχεια αποχώρησε βιαστικά.

Ομπάμα για Σκωτία

Ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε και για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας και άφησε να εννοηθεί ότι είναι εναντίον του.

«Εξαρτάται από το λαό της Σκωτίας (τι θα επιλέξει). Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος. Απ' έξω τουλάχιστον, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν κυλήσει πολύ καλά. Και σίγουρα έχουμε ενδιαφέρον να εξασφαλίσουμε ότι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας παραμένει ισχυρός, ρωμαλέος, ενωμένος και αποτελεσματικός» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά τη Σκωτία να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί» πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η Βρετανία εάν εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Είναι πάντα ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι η Βρετανία έχει μία θέση στο τραπέζι ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πρότζεκτ» τονίζει.
πηγή: ΑΠΕ, IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου