Ετικέτες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το Άουσβιτς μέσα από τα μάτια ενός παιδιού


Όταν ήταν παιδί στάλθηκε στο Άουσβιτς. Δεν ξέχασε ποτέ τις εικόνες και τα όνειρα που στιγμάτισαν αυτή την περίοδο της ζωής του. Ο ακαδημαϊκός στην Ιερουσαλήμ, Otto Dov Kulka, έχει γράψει ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τη ζωή του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, με τίτλο «Τοπία της Μητρόπολης του Θανάτου: Σκέψεις για τη Μνήμη και τη Φαντασία».
«Αυτό είναι το τοπίο των παιδικών μου χρόνων», λέει ο Kulka. Στην ερώτηση αν νοσταλγεί το Άουσβιτς απαντά: «Λοιπόν ναι! Το Άουσβιτς ήταν η παιδική μου ηλικία! Έμαθα πώς να γίνω ανθρωπιστής στο Άουσβιτς».

Οικονομικοί δωσίλογοι-Οικογένεια Αγγελόπουλοι


Οικονομικοί δωσίλογοι-Οικογένεια Αγγελόπουλοι

Πώς το μαύρο παρελθόν επηρεάζει το παρόν και το μέλλον
Η ιστορία της κατοχής και των μεταπολεμικών χρόνων που γράφεται και ανασυντίθεται στις ύστερες πλευρές της, έγινε «μόδα» στις μέρες μας λόγω των πολιτικών συνειρμών των κατά πολλούς προδοτικών μνημονίων. Συζητείται ευρέως πάλι και πολλές φορές είναι πικρή. Όπως πικρή είναι και η αλήθεια.
Στην περιβόητη λίστα με τους «163 οικονομικούς μεγαλοδωσίλογους, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν επί Κατοχής», δεύτερο όνομα στη σειρά είναι αυτό των προγόνων της ιστορικής επιχειρηματικής δυναστείας των καθόλα ευυπόληπτων σύγχρονων συνεχιστών της μεταπολεμικής «Χαλυβουργικής» και των δορυφορικών ενασχολήσεων τους. «Αγγελόπουλος Θ. & Υιοί, επιχειρηματίες», αναγράφεται στο βιβλίο-ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε στις αρχές της περσινής χρονιάς, δημιούργησε σάλο- παρά την άρνηση κάποιων διαπλεκόμενων καναλαρχών να το γνωστοποιήσουν – πλην όμως δημόσια το περιεχόμενό του δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ο συγγραφέας και ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας, ξετυλίγει σε ξεχωριστό κεφάλαιο, τα απαράμιλλα κατορθώματα της οικονομικής συνεργασίας της οικογένειας Αγγελόπουλων με τους Ναζί της κατοχής, 1941-44.

Το Τρίτο Ράιχ πήρε από την Ελλάδα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, δανεικά και αγύριστα


Το Τρίτο Ράιχ πήρε από την Ελλάδα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, δανει

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη διαβίωση των γερμανικών στρατευμάτων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.

Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε αποκαλύψει (Ο απόρρητος φάκελος του δανείου, «Το Βήμα», 2 Ιουνίου 1991) ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ’ Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει εντολή και είχε αρχίσει η διαδικασία εξόφλησής τους».
Η Ελλάδα από τη λήξη του Πολέμου δεν έπαυσε να «υπενθυμίζει» στη Γερμανία την εκκρεμότητα του κατοχικού δανείου. Το 1964 συγκροτήθηκε και επιτροπή νομικών, η οποία αποφάνθηκε ότι τα κατοχικά δάνεια αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, άσχετη με τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Είς μνήμην της Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 31, 2013

Ο χώρος αναπαύσεως της Ηγουμένης Ευγενίας

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Πρίν κάποιες ημέρες, συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα μετα την επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, εκοιμήθη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Ευγενία Κλειδαρά, γνωστή σε όλους και ως “Μανούλα”.
Η σχέση μου μαζί της, άκρως προσωπική, ξεκινάει το 1986, όταν η οικογένεια μου βίωσε μέγα θαύμα από τον Άγιο Ραφαήλ. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδαιτέρως τυχερό, διότι μου εδόθη η ευκαιρία να αναπτύξω μία τόσο στενή και πνευματική σχέση με μία τόσο χαρισματική προσωπικότητα, της οποίας η απουσία μόνο κενό μπορεί να αφήσει στον Ορθόδοξο κόσμο.
Δικαιολογημένα θεωρείται παγκοσμίως η πλέον αναγνωρισμένη Ηγουμένη του αιώνα, τόσο για το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και θεολογικό της έργο, όσο και το πνευματικό και συγγραφικό της έργο.

Η Ευρώπη είναι σε παρακμή – Ο αμερικανός ιστορικός Γουόλτερ Λακέρ δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον της


Η Ευρώπη είναι σε παρακμή
Για το «τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου» και την παρακμή της Ευρώπης μιλάει ο γνωστός αμερικανός ιστορικός Γουόλτερ Λακέρ, στο τελευταίο βιβλίο του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel», ο 92χρονος Λακέρ εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον της «ανήσυχης ηπείρου», όπως την αποκαλεί, ως παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής δύναμης. Ακολουθούν αποσπάσματα: