Ετικέτες

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Γεράσιμος Μαρκοράς 1826 – 1911


Ελαιογραφία του Νικηφ. Λύτρα (Αθήνα, Συλλογή Κουτλίδη - Εθνική Πινακοθήκη)
Ελαιογραφία του Νικηφ. Λύτρα (Αθήνα, Συλλογή Κουτλίδη - Εθνική Πινακοθήκη)
Κερκυραίος ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής. Είναι γνωστός για τα ποιήματά του Μάνα και Εργασία, που ανέθρεψαν γενιές ελληνοπαίδων μέσα από τα σχολικά Αναγνωστικά. Μείζον έργο του θεωρείται το επικολυρικό ποίημα Ο Όρκος, που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Ο Γεράσιμος Μαρκοράς γεννήθηκε το 1826 στην Κεφαλληνία, όπου ο πατέρας του Γεώργιος Μαρκοράς υπηρετούσε ως εισαγγελέας. Καταγόταν από παλαιά αρχοντική οικογένεια της Κέρκυρας, πολλά μέλη της οποίας διέπρεψαν στις επιστήμες, τα γράμματα και τις καλές τέχνες. Ο πατέρας του ήταν στενός φίλος του Διονυσίου Σολωμού και διακρίθηκε και ως πολιτικός. Μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864 εξελέγη βουλευτής και διατέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής το 1865.

Ζυγούρης Τζαβέλλας ? – 1823


H Μάχη της ΚαλιακούδαςH Μάχη της Καλιακούδας

Ήρωας της Ελληνικής Επανάσταση, που «έπεσε» στη Μάχη της Καλιακούδας (28 Αυγούστου 1823). Έδρασε στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Ο Ζυγούρης Τζαβέλλας γεννήθηκε στο Σούλι και ήταν ο τριτότοκος γιος του Λάμπρου Τζαβέλλα (1745-1795), αρχηγού της ονομαστής σουλιώτικής φάρας των Τζαβελλαίων και της Μόσχως, αδελφός του Φώτου και Κίτσου Τζαβέλλα. Μετά την πτώση του Σουλίου (1803) κατέφυγε στην Κέρκυρα, όπου υπηρέτησε ως εκατόνταρχος στον ρωσικό στρατό και παρέμεινε στο νησί ως το 1820.
Κατά την περίοδο της σύγκρουσής του με τον σουλτάνο, ο Αλή Πασάς παραχώρησε στον Ζυγούρη το αρματολίκι της Χασιάς, που το κράτησε ως τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης. Πολέμησε στο πλευρό του Αλή κατά των σουλτανικών στρατευμάτων και μετά τη συντριβή του Αλή (25 Ιανουαρίου 1822) και τη συνθηκολόγηση του Σουλίου (28 Ιουλίου 1822) κατήλθε στην Αιτωλοακαρνανία και μετείχε της Ελληνικής Επανάστασης. Νωρίτερα, είχε υπερασπιστεί την Κιάφα κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του Χουρσίτ Πασά κατά των χωριών του Σουλίου (15 Μαΐου - 2 Ιουνίου 1822).

Λέων Τολστόι 1828 – 1910

Λέων Τολστόι

Ρώσος συγγραφέας, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του κόσμου. Είναι γνωστός για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.
Ο κόμης Λεβ Νικολάγεβιτς Τολστόι, γνωστός στο ελληνικό κοινό ως Λέων Τολστόι, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 (28 Αυγούστου, με το παλαιό ημερολόγιο) στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας από αριστοκρατική οικογένεια. Ορφάνεψε, όμως, προτού κλείσει τα δέκα του χρόνια και από πατέρα και από μητέρα.

Γεωργία: Μπέρδεψαν τα τουρκικά ελικόπτερα με τα ρωσικά




Το γεωργιανό  υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι στην περιοχή Σίντα Καρτλί στη Νότια Οσετία, πέταξε ένα ελικόπτερο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και όχι των ρωσικών, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής  της  ρωσικής εφημερίδα ‘vzglyad’ από την Τιφλίδα.
Το υπουργεί Άμυνας της Γεωργίας εξήγησε ότι εδόθη άδεια σε τουρκικά ελικόπτερα να πετάξουν από την Τιφλίδα στο Αζερμπαϊτζάν και απέρριψε τις πληροφορίες ότι επρόκειτο για ρωσικα ελικόπτερα.

Αλίκη Διπλαράκου 1912 – 1993


Αλίκη Διπλαράκου

Καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του.
Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου


Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου

Ανωτάτη δικαστικός, 42η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από τις 29 Ιουνίου 2015 και μόλις η δεύτερη γυναίκα, που κατέχει τη σημαντική αυτή δικαστική θέση. Στις 27 Αυγούστου 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, διαδεχόμενη τον παραιτηθέντα Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα, που αναλαμβάνει πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Παρίσι.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1975 και ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας: Πρόεδρος Πρωτοδικών (1992), Εφέτης (1996), Πρόεδρος Εφετών (2005), Αρεοπαγίτης (2008), Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (2014). Στις 29 Ιουνίου 2015 επελέγη από την κυβέρνηση Τσίπρα ως νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στη θέση του Αθανασίου Κουτρομάνου που συνταξιοδοτήθηκε. Η επιλογή της προκάλεσε αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, επειδή ήταν στην τέταρτη θέση της επετηρίδας.

Σαν σήμερα 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «είχε ένα όνειρο»…


Σαν σήμερα 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «είχε ένα όνειρο»...

Κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200.000 άνδρες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του «I have a dream».

Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ για την Ειρήνη.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος (Martin Luther King Jr) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το οικογενειακό του περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τον κρατήσει μακριά από τον ζόφο της λευκής μισαλλοδοξίας. Πολύ αργότερα θα μιλήσει εκτενώς για τις κουρτίνες που στοίχειωσαν τα παιδικά χρόνια του, εκείνες που χρησιμοποιούσαν στις τραπεζαρίες των τρένων για να χωρίσουν τους λευκούς από τους μαύρους. «Ήμουν πολύ μικρός όταν βίωσα την πρώτη μου εμπειρία πίσω από την κουρτίνα. Ένιωσα σαν να είχε πέσει μια κουρτίνα πάνω σε όλη μου τη ζωή».
Σε ηλικία 15 ετών, ο Μάρτιν Λούθερ άρχισε σπουδές στο Κολέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντας, με βάση ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του εγκατέλειψε δια παντός το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε τη σταδιοδρομία του κληρικού, ύστερα από επιμονή του πατέρα του. Σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ στο Τσέοτερ της Πενσιλβανίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1951 με δίπλωμα θεολογίας.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 28 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1826
Η Μάχη του Πολυαράβου. Οι οπλαρχηγοί της Μάνης νικούν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ. Έτσι, η Μάνη δεν υποκύπτει πλέον στον Ιμπραήμ και μένει ελεύθερη μέχρι τέλους.
1898
Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad's Drink σε Pepsi-Cola.