Ετικέτες

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Από τις ΗΠΑ με αγάπη: Το μπέρδεμα του να είσαι μεσαία τάξη…



Τι είναι μεσαία τάξη; Να καταφέρνουμε να ζούμε αντέχοντας τα χρέη; Να έχουμε ένα πιάτο φαΐ; Να έχουμε ένα συμπαθητικό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Να έχουμε μήπως τα μέσα παραγωγής όπως προτείνει ιστοσελίδα που μεταφέρει το σχετικό άρθρο στα ελληνικά; Ή μήπως είναι απλώς ένα συναίσθημα – το συναίσθημα του να ανήκεις στη μεσαία τάξη; Μεγάλο μπέρδεμα.
Αποδίδοντας στην ελληνική γλώσσα σχετική έρευνα του CNN* η συντάκτρια – επιμελήτρια του άρθρου που θέλουμε να σχολιάσουμε συμπεραίνει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων ότι «μεσαία τάξη» για εκείνους σημαίνει ένας καλός γάμος, μια δουλειά, ένα μεταχειρισμένο ΙΧ. Είναι να απορεί κανείς διαβάζοντας τις τρεις αυτές φράσεις. Αυτό έχει στο μυαλό του ένας άνθρωπος όταν σκέφτεται τη μεσαία τάξη;
Στην αρχή του άρθρου παρατίθεται ο σχετικός ορισμός ώστε να μη μείνει κανένα περιθώριο να υποθέσει κανείς ότι έχει γίνει κάποια παρανόηση: «Η μεσαία ή αστική τάξη είναι αυτή που στον καπιταλισμό κατέχει τα μέσα παραγωγής και βρίσκεται ανάμεσα στην ανώτερη κοινωνική και την εργατική». Αυτή η φράση, όπως φαίνεται, φτιάχτηκε βάζοντας στο μίξερ τον ορισμό που συναντά κανείς στη Wikipedia με λίγο Μαρξ πειράζοντας τους προσδιορισμούς των κοινωνικών κατηγοριών.

Στο σημείο αυτό παρατηρούμε ότι έστω και άθελά της η συντάκτρια παραδέχεται την ύπαρξη τάξεων στο κοινωνικό σύστημα και όχι μόνο αυτό: αναγνωρίζει και αναφέρεται στην ύπαρξη εργατικής τάξης. Ο ορισμός βέβαια είναι προσθήκη της εγχώριας συντάκτριας και δεν υπάρχει πουθενά στο πρωτότυπο άρθρο.

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου



Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1933, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τη σύζυγό του Έλενα γευμάτιζαν στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά. Παρέμειναν εκεί ως τις 11 το βράδυ, οπότε πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
Το ζεύγος Βενιζέλου επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο τύπου «Πακάρ», ενώ ακολουθούσε ένα «Φορντ» με τους άνδρες ασφαλείας. Τα δύο οχήματα κινούνταν με μέση ταχύτητα 50 χιλιομέτρων στη Λεωφόρο Κηφισίας. Όταν έφθασαν στο ύψος του κέντρου «Παράδεισος» στο νότιο Μαρούσι ένα αυτοκίνητο με σβησμένα τα φώτα έκλεισε το δρόμο του αυτοκινήτου ασφαλείας του Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, ακούσθηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και ο σωματοφύλακας Μαρκάκης, που επέβαινε στο συνοδευτικό αυτοκίνητο, κτυπήθηκε στο κεφάλι και πέθανε λίγο αργότερα.
Οι επιδρομείς στράφηκαν αμέσως κατά του αυτοκίνητου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που εκείνη την περίοδο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, έχοντας μόλις χάσει τις εκλογές. Άρχισαν πυρ ομαδόν. Ο Βενιζέλος διατήρησε την ψυχραιμία του και συμπαρέσυρε τη γυναίκα του στο δάπεδο της «Πακάρ», δίνοντας παράλληλα εντολή στον οδηγό του Ιωάννη Νικολάου να αναπτύξει ταχύτητα για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.
Μετ' ολίγο και παρά την αντίδραση του Βενιζέλου, ο συνοδηγός μοίραρχος Κουφογιαννάκης αποβιβάστηλε, προκειμένου να καθυστερήσει το αυτοκίνητο των δολοφόνων. Το συνοδευτικό αυτοκίνητο, λόγω της παλαιότητάς του, τέθηκε εκτός μάχης και δεν μπόρεσε να παράσχει προστασία στον Εθνάρχη και τη σύζυγό του. Η κούρσα θανάτου με καταιγισμό πυροβολισμών διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ώσπου το «Πακάρ» του Βενιζέλου κατόρθωσε να ξεφύγει από τους διώκτες του στο ύψος του Γηροκομείου. Κατευθύνθηκε προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στην Έλενα Βενιζέλου, που είχε τραυματισθεί ελαφρά.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 6 Ιουνίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1850
Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.
1923
Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.

Ο άγνωστος Ναπολέων: Γιατί έβαζε το χέρι στο στήθος και πώς επέβαλε την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα του δρόμου


Μέγας Ναπολέων
του Γιάννη Μπαζού
Πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Επίσης μερικά απ’ αυτά που ξέρουμε γι’ αυτόν δεν είναι αλήθεια. Φερ’ ειπείν, δεν ήταν τελικά τόσο κοντός όσο νομίζουμε. Το λάθος αυτό οφείλεται στο ότι το καταγεγραμμένο ύψος του ήταν 5 πόδια και 2 ίντσες της γαλλικής κλίμακας, δηλαδή 5,6 αγγλικά πόδια σημερινά, που αντιστοιχούν σε 1 μέτρο και 68 εκατοστά, κάτι που για την εποχή εκείνη ήταν σχετικά καλό. Για παράδειγμα, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεβ έχει ύψος 1, 63, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν ύψος 1,65. Του άρεσε όμως να περιστοιχίζεται από πανύψηλους άντρες της προσωπικής του φρουράς, κάτι που σίγουρα τόνιζε την υψομετρική διαφορά. 

Μέγας Ναπολέων
Από μικρός ήταν καλός στα μαθηματικά, ενώ η συναναστροφή του με τους συνομηλίκους του ήταν δύσκολη λόγω του αυταρχικού χαρακτήρα του. Οι Γάλλοι τον λάτρεψαν. Ακόμα και τώρα, υπάρχει νόμος στη Γαλλία που απαγορεύει σε κάποιον να βαφτίσει το γουρούνι του «Ναπολέοντα»