Ετικέτες

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία ίδρυσαν την Ομάδα Κραϊόβα




Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας είχαν συνάντηση στις 24 Απριλίου, στην πόλη Κραϊόβα της Ρουμανίας προκειμένου να εντείνουν τη συνεργασία των χωρών τους, ιδρύοντας την Ομάδα Κραϊόβα.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός  της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπυργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, κατά τη συνάντησή τους εντόπισαν  τις διάφορες προτεραιότητες που οι τρεις χώρες έχουν, προκειμένου να εφαρμόσουν κοινούς στόχους με αλληλοϋποστήριξη.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ¨BILD¨: Η Ελλάδα είχε 1000 φορτηγά με 40 τόνους νεκρούς το καθένα κατά τον Β’ΠΠ


κατοχη-620x412
Είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Ελλάδα 240δισ. ευρώ σαν δάνειο, το οποίο ισοδυναμεί με 100 φορτηγά από τα οποία το καθένα έχει 40 τόνους χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.
Η Ελλάδα έχει 1.000.000 νεκρούς εξ’αιτίας των γερμανών ναζί στο Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Αν ο καθένας τους ζύγιζε 40kgr.κατά μέσο όρο (υπήρχαν ανάμεσά τους και πολλά παιδιά ) τότε μιλάμε για 40.000 τόνους νεκρούς, 1000 φορτηγά με 40 τόνους νεκρούς το καθένα. Αν για κάθε νεκρό χύνονταν 4 – 5 λίτρα δάκρυα θλίψης και δυστυχίας, τότε αυτό ισοδυναμεί με 100 φορτηγά με 40 τόνους δάκρυα το καθένα από αυτά.

Μία υπενθύμιση από το «1984»

 

«Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει και το μέλλον. Και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν«
Είναι δύσκολο να συναντήσεις κάποιον που δεν έχει διαβάσει το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ. Το έργο αυτό, που δημοσιεύτηκε το 1949 κι έγινε ταινία το 1956, περιγράφει ένα σκοτεινό μέλλον, όπου η σκέψη γίνεται το μεγαλύτερο έγκλημα και τιμωρείται με θάνατο. Για να καταπολεμήσει το έγκλημα της σκέψης, το Κόμμα αλλάζει την ιστορία, παραμορφώνει τη γλώσσα αλλάζοντας ή εξαφανίζοντας τις έννοιες που βλάπτουν την εξουσία του, ελέγχει τα ανθρώπινα αισθήματα.
Οι τεχνικές που περιγράφει ο Όργουελ είχαν ήδη εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό τόσο στη ναζιστική Γερμανία όσο και στην Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Η προπαγάνδα αυτών των καθεστώτων θύμιζε έντονα στον αναγνώστη τον κόσμο που περιγράφει το «1984» και οι αλλαγές που επήλθαν μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τον έκαναν να τον ξεχάσει.
Αν και η φανταστική «Ωκεναία» με την Αστυνομία της Σκέψης και το Υπουργείο Αλήθειας που λέει πάντα ψέματα, δεν έγιναν πραγματικότητα, δεν βλάπτει να τις θυμόμαστε πότε -πότε και να έχουμε τον νου μας.

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥ GUANTANAMO

 


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ  Ε.Ε. ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΔΑΦΟΣ
 του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Εβδομήντα ακριβώς χρόνια μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. χτίζουν και λειτουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Ήδη σε Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία ,πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο και Βουλγαρία έχουν λειτουργήσει καικατασκευαστεί φυλακές του ΝΑΤΟ και της CIA , στα πλαίσια του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας».
Η φυλακή στο Βουκουρέστι  βρίσκεται σε ένα κτίριο που στεγάζει το Ρουμανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών- ORNISS, στην οδό Mures 4.  Η Κωδική ονομασία της CIA για τη μυστική φυλακή στο Βουκουρέστι ήταν «Φωτεινό Φως».(“Bright light”).
Την τοποθεσία αποκάλυψαν δημοσιογράφοι της Süddeutsche Zeitung .

1922: Όταν οι ντόπιοι έβγαζαν την σκατοψυχιά τους σε φουκαράδες που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου…

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Ό,τι και να πουν οι σημερινοι ρατσιστές, οι παππούδες τους το είχαν πει καλύτερα (και εναντίον Ελλήνων)

141924-11
Γενικά είναι μάλλον η χειρότερη περίοδος έβερ να είσαι πρόσφυγας στη Μεσόγειο: 1000 πνίγονται στη Λαμπεντούζα, 90 ναυαγούν στη Ρόδο όπου 3 τουλάχιστον πνίγονται και αμέτρητα άλλα τραγικά περιστατικά τέτοιου είδους.
saerge_der_verunglueckten_in_lampedusa_reuters

Το γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, από τη Συρία και τη Λιβύη κατά βάση, προτιμούν να θαλασσοπνιγούν από το να μείνουν σπίτι τους και να ζήσουν τη ζωή τους σαν όλους τους υπόλοιπους εξηγείται συνοπτικά εδώ.
Φυσικά, κάποιοι άλλοι δεν δίνουνε δεκάρα για όλα αυτά και ξεκίνησαν ήδη να βγάζουν τόνους ρατσισμού και σκατοψυχιάς από μέσα τους

ΤΟ 1823 ΟΡΙΣΘΗΚΕ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΩΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΙΕΙ & ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ


«Το 1823, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, η Β΄ Εθνική Συνέλευση, που κατοχύρωσε το Σύνταγμα (Νόμος) της Επιδαύρου, ορίστηκε η Γαλανόλευκη ως σημαία της Ελλάδας.
Σε αυτήν την σημαία ορκιζόμαστε, αυτήν την σημαία τιμούμε και διαφυλάττουμε και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την καίει ή να την καταστρέφει.
σημαια ελλην συννεφα
Είναι ένα μήνυμα, που στέλνω ως πολίτης αυτής της χώρας σε όσους νομίζουν, ότι μπορούν να εξουσιάζουν με την αναρχία τους καίγοντας και τη σημαία μας.
Ποτέ μου – όπως έχω ξαναπεί – στα δημοσιογραφικά μου χρόνια δεν στήριξα την αναρχία. Ήμουν απέναντι της και θα εξακολουθώ να το κάνω και ως πολιτικός».
Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Επικρατείας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στον χαιρετισμό που απηύθυνε (17.04.15) στο ΄Αστρος Κυνουρίας, στην 192η Επέτειο της ιστορικής Β΄ Εθνοσυνέλευσης.

Αδιέξοδη Ναυσικά και εφηβεία



Ο γενάρχης της Ελληνικής γλώσσας και γενικά του Ελληνικού Πολιτισμού,
Θεωρεί την εφηβεία ως την ωραιότερη και σημαντικότερη περίοδο της ζωής του
ανθρώπου. Με μιά προϋπόθεση: Αυτή, και των προσωπικών επιλογών.
Πέρα από τις συγκεκριμένες «εκφράσεις» που θα δούμε λίγο πιο κάτω, ο
Όμηρος πραγματεύεται το σημαντικό θέμα «εφηβεία- νιότη» σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
με την «παιδαγωγική της ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ»
μέσα από τα εκπληκτικής ΣΥΝΘΕΤΟΤΗΤΑΣ «πορτρέτα» (ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ)

25/4: Σαν σήμερα ξεκίνησε στην Πορτογαλία η Επανάσταση των Γαρυφάλλων


Σαν σήμερα υπό τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Grândola, vila morena», που ήταν το συνθηματικό που ακούστηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Λισαβόνας, ξεκίνησε στις 12.20 το μεσημέρι, η λεγόμενη «Επανάσταση των γαρυφάλλων» .
Πριν από 41 χρόνια ξεκινά στην Πορτογαλία η ονομαζόμενη «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», μια εξέγερση με σκοπό την ανατροπή της χούντας του  Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και την επαναθέσπιση του δημοκρατικού καθεστώτος.

ΕΙΠΕ Ο ΑΦΡΩΝ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΥΤΟΥ:ΠΑΡΑΛΟΓΗ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ»!

image

Ο αποκαλούμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου» εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο Hub.

Ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, προκειμένου να συζητήσει με το κοινό για την εκκοσμίκευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και θέματα που αφορούν την θεωρία της εξέλιξης και τον ίδιο.

Το βασικό του μήνυμά του ήταν πως η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο. Στη συζήτηση για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως δεν υπάρχει Θεός και πως η πίστη είναι μια ψευδαίσθηση.

Seventeenth and Eighteenth century whalers’ knitted caps



Figure 1
In the Nova Zemlya gallery at the Rijksmuseum is a case of seventeenth and eighteenth century whalers’ knitted caps which come not from Nova Zemlya but from Spitsbergen. Between 1979 and 1981 there were a series of archaeological expeditions to sites of Dutch whaling camps in the Arctic. Excavations took place at Smeerenburg on Amsterdam Island in the north-west corner of the Spitsbergen archipelago and at the nearby cemetery at Zeeuwse Uitkijk.   The sites produced a large quantity of textiles, including whole garments and a number of knitted caps. (Hacquebord, 2005)

Ο μικρός Αντώνης, το νεογέννητο της μετανάστριας από την Ερυθραία -Toυ δίνει το όνομα του σωτήρα τους



ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

wegasi-708_0
Το όνομα «Αντώνης» θα πάρει το μωράκι της μετανάστριας από την Ερυθραία -που ήρθε στον κόσμο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο νοσοκομείο της Ρόδου και χαίρει άκρας υγείας- προς τιμήν του ανθρώπου που τους έσωσε τη ζωή στην περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου.
Μεγάλη ήταν η συγκινησιακή φόρτιση, χθες το μεσημέρι, όταν η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου Πέπυ Παπαπαύλου, μπήκε στο δωμάτιο της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου της Ρόδου, συνοδευόμενη από τον λοχία ΕΠΟΠ Αντώνη Ντεληγιώργη, ο οποίος έσωσε τη ζωή της μετανάστριας από την Ερυθραία την ημέρα του ναυαγίου. Η 26χρονη γυναίκα δάκρυσε βλέποντας τον άνθρωπο στον οποίο χρωστά τη ζωή της αλλά και τη ζωή του παιδιού της και με πολύ χαρά έκανε γνωστό ότι το αγοράκι της θα το ονομάσει Αντώνη.
Μητέρα και βρέφος χαίρουν άκρας υγείας, ενώ ήδη ο Ερυθρός Σταυρός Παράρτημα Ρόδου έχει αναλάβει την φροντίδα και των δύο, που θα φιλοξενηθούν σε ειδικό διαμέρισμα στη Ρόδο.
Η νεαρή μητέρα, σε δηλώσεις της, εξιστόρησε την περιπέτεια που έζησε όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να φθάσει από την πατρίδα της στη χώρα μας. Όπως είπε για περίπου τρεις εβδομάδες, κυριολεκτικά ετοιμόγεννη, ταξίδευε (το περισσότερο διάστημα πεζή) μέσα στην έρημο για να φθάσει, από την Ερυθραία, στο Σουδάν. Από εκεί μετέβη στην Τουρκία για να επιβιβαστεί στο ξύλινο σκάφος που έμελλε να τσακιστεί στα βράχια, ανοικτά της παραλίας Ζέφυρος στη Ρόδο, στις 20 Απριλίου.
Πηγή: iefimerida.gr

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΡΩΜΑ!ΒΙΝΤΕΟ!



Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ενυδρειου

Την καρδιά και τα βλέμματα των επισκεπτών ενός ενυδρείου στην Ιαπωνία έχει κλέψει ένα ξεχωριστό δελφίνι σπάνιας ομορφιάς. Πως να μη συμβαίνει αυτό όταν ενώ οι άνθρωποι συνηθίζουν να κοκκινίζουν από… ντροπή, το αλμπίνο αυτό δελφίνι γίνεται… ροζ! Το συμπαθές θηλαστικό… χαμαιλέοντας ανάλογα με τα συναισθήματά του, πιάστηκε από ψαράδες κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού δελφινιών στην πόλη Taiji, ενώ πιστεύεται ότι είναι μόλις το δεύτερο που εκτίθεται δημοσίως.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα αλμπίνο δελφίνια, λόγω της εμφάνισής τους, αποτελούν εύκολη λεία για τους θηρευτές τους στο φυσικό τους περιβάλλον και ως εκ τούτου έχουν πολύ μικρότερο μέσο όρο ζωής, ενώ σπάνια γίνονται αντιληπτά από τον άνθρωπο. Γι΄ αυτό άλλωστε προκάλεσε και εντύπωση ότι το σπάνιο ρινοδέλφινο είχε ζήσει ήδη πολλά χρόνια ελεύθερο πριν αιχμαλωτιστεί.

Η περίπτωση της Αμφίπολης


Του Δημήτρη Γαρούφα*
Η Αμφίπολη το καλοκαίρι του 2014 απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην τοποθεσία «Καστά».Μπορεί να υπήρξαν υπερβολές στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ήδη ένα μνημείο με περίβολο 497 μέτρων, ύψους 3 μέτρων και αξιόλογα ευρήματα στο εσωτερικό (αγάλματα, μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο κλπ) που το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά από αυτά θα περίμενε κάποιος ότι θα υπήρχε σπουδή να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα σε όλο τον τύμβο και να επιδιωχθεί να είναι σύντομα επισκέψιμο το μνημείο, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον επίσκεψης από εκατομμύρια ανθρώπων από τα πέρατα της γης ,με παράλληλη προβολή και των άλλων μνημείων της Αμφίπολης(αρχαίο Γυμνάσιο, τα τείχη που περιγράφει ο Θουκυδίδης, Ελληνιστικές οικίες, παλαιοχριστιανικές Βασιλικές στην αρχαία ακρόπολη κλπ.) που είναι πολύ σημαντικά.

Πώς πέθανε ο ποιητής Ομηρος που αψήψησε το χρησμό;

Πώς πέθανε ο ποιητής Ομηρος που αψήψησε το χρησμό;

Posted by Cassandra στο Απριλίου 23, 2015
ΌμηροςΟ μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε ένα χρησμό της Πυθίας. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει την Πυθία ποιοι ήταν οι γονείς του και η καταγωγή του. Η Πυθία απάντησε με τον εξής χρησμό: «Πατρίδα της μητέρας σου είναι η νήσος Ίος, η οποία θα σε δεχθεί όταν πεθάνεις, αλλά φυλάξου από το αίνιγμα των νεαρών παιδιών».
Ο ποιητής όμως παράκουσε τον χρησμό και ταξίδεψε μέχρι την Ίο. Εκεί είδε μερικά μικρά παιδιά που ψάρευαν στην ακτή. Τα ρώτησε τι έπιασαν και τα παιδιά του απάντησαν: «Όσσ’ έλομεν λιπόμεσθα, όσ’ ουχ έλομεν φερόμεσθα». Δηλαδή, ότι πιάσουμε το αφήνουμε, ότι δεν πιάσουμε το φέρουμε μαζί μας.
Τα παιδιά αναφέρονταν στις ψείρες. Όσες έβρισκαν, τις σκότωναν, αλλά όσες δεν έβρισκαν, τις έφεραν στο κεφάλι τους. Ο Όμηρος δεν κατάφερε να βρει την απάντηση, αλλά θυμήθηκε την προειδοποίηση της Πυθίας. Τρομοκρατήθηκε και απομακρύνθηκε γρήγορα.

«Ο δρόμος ήταν λασπωμένος και ο ποιητής στη βιασύνη του, γλίστρησε και έπεσε. Χτύπησε το κεφάλι του και πέθανε σχεδόν ακαριαία.»
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Όμηρος πέθανε από τη στενοχώρια του που δεν έλυσε τον γρίφο, ενώ μία τρίτη εκδοχή λέει ότι ήταν ήδη βαριά άρρωστος και πήγε στην Ίο γιατί γνώριζε ότι θα πεθάνει.
Βέβαια ο θάνατος του μεγάλου ποιητή δεν βασίζεται σε ιστορικές μελέτες, αλλά σε μύθους και παραδόσεις που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Ο Παυσανίας απλώς κατέγραψε μία λαϊκή αφήγηση.
«Οι ιστορικοί αμφισβητούν όχι μόνο το πού έζησε και πέθανε ο ποιητής, αλλά ακόμα και την ύπαρξή του».
Η μυστηριώδης ζωή του Ομήρου έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές ανά τους αιώνες. Αρχικά υπολόγιζαν ότι έζησε την εποχή του Τρωικού πολέμου τον 12ο αιώνα π.Χ., αλλά νεότεροι μελετητές κατέληξαν ότι γεννήθηκε τον 8ο ή τον 7ο αιώνα π.Χ. Όσο για τον τόπο καταγωγής του, επικρατεί χάος. Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει συνδεθεί με τη γέννηση του ποιητή, από την Αθήνα και την Ιθάκη μέχρι τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Κύπρο.
IOS_OMHROS_TAFOS-533x400Ίος – Τάφος του Ομήρου
Οι περισσότεροι μελετητές όμως συμφωνούν ότι η Ίος ήταν το μέρος όπου πέθανε. Εκεί θεωρείται ότι βρίσκεται και ο τάφος του, στα βόρεια του νησιού.[mixanitouxronou.gr]

Ο Σοσιαλισμός ως φορέας πατριωτισμού, αλήθειας και κοινωνικής δικαιοσύνης


sosialismos-630x400Ο σοσιαλισμός γεννήθηκε στα χρόνια της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης ως ένα κίνημα πατριωτικό και κοινωνικό. Δηλαδή ως ένα κίνημα που αγωνιζόταν για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο σοσιαλισμός είναι το πρωτότοκο τέκνο του Διαφωτισμού…

του Στεφάνου Μυτιληναίου
Ο σοσιαλισμός δεν υπήρξε ποτέ ένα κίνημα της εργατικής τάξης με τη «στενή» έννοια που δίνουν σε αυτή οι κομμουνιστές.
Είναι ένα κίνημα που εκφράζει ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας απέναντι στην ολιγαρχία, τους κηφήνες, δηλαδή απέναντι σε εκείνους τους ολίγους που ζουν εις βάρος των πολλών.

Το «ΓΕΕΘΑ» τιμά τον Πολίτη -Οπλίτη …Σε πλήρη εξέλιξη η Άσκηση «Μακεδονομάχος 2015″ (vid)



Με μια κίνηση «ΜΑΤ» που τιμά το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ,ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ετήσια Πανελλήνια Άσκηση των Εφέδρων στα βουνά της Ξάνθης με την επωνυμία «Μακεδονομάχος 2015″!
Συγκεκριμένα η Μεγαλύτερη Πανελλήνια άσκηση των Εφέδρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα χαράματα της Παρασκευής με την (επιστράτευση των ομάδων να έχει ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης )!
Διάφορα επεισόδια να εξελίσσονται κατά την διάρκεια της Ασκήσεωςν και τις Ομάδες Πεζικού των Εφέδρων να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της Μάχης!
Να σημειωθεί οτι οι Επιστρατευμένοι Οπλίτες -Πολίτες ενεργούν και εκτελούν όλες τις φάσεις της Ασκήσεως με πλήρη φόρτο ,οπλισμό και εικονικά πυρομαχικά ,αλλά και φόρτο τροφής και νερού καθ όλην την διάρκεια της Ασκήσεως !

Ο «αιρετικός» της πατρίδας μας!Καζαντζάκης, Νίκος, 1883-1957


Λίγα λόγια για τον πιο μεταφρασμένο Έλληνα λογοτέχνη!

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, πρωτότοκος γιος του εμποροκτηματία Μιχάλη Καζαντζάκη. Είχε δυο αδερφές. Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια ως το 1902, οπότε τέλειωσε το Γυμνάσιο, τα πέρασε στο Ηράκλειο με ενδιάμεσα σύντομα διαστήματα παραμονής στον Πειραιά (το 1889 – έναρξη της Κρητικής Επανάστασης- για έξι μήνες) και τη Νάξο (1897-1899 – ο Καζαντζάκης φοίτησε στην εκεί Γαλλική Εμπορική Σχολή). Το 1902 έφυγε για την Αθήνα και γράφτηκε στη Νομική Σχολή, από όπου αποφοίτησε το 1906 με άριστα. Το 1906 σημειώθηκαν και οι πρώτες δημοσιεύσεις κειμένων του στο περιοδικό «Πινακοθήκη» με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβανή, με το οποίο εξέδωσε και το πρώτο βιβλίο του «Όφις και κρίνο», αφιερωμένο στη Γαλάτεια Αλεξίου. Τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στη Μασονική Στοά Αθηνών και έφυγε για σπουδές νομικής στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και μαθήματα φιλοσοφίας με τον Ανρί Μπεργκσόν. Από το 1907 ως το 1909 έγραψε τα πρώτα θεατρικά του έργα (ανάμεσά τους τα «Ξημερώνει» [έπαινος στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα] , «Φασγά», «Ο πρωτομάστορας» [ βραβείο στο Λασσάνειο Δραματικό Αγώνα] ,το μυθιστόρημα «Σπασμένες ψυχές», καθώς επίσης μελετήματα και δοκίμια, όλα δημοσιευμένα σε περιοδικά της εποχής («Νουμάς», «Παναθήναια»). Το 1909 εξέδωσε στο Ηράκλειο την εναίσιμη επί υφηγεσία διατριβή του με τίτλο «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας». Το 1910 εγκαταστάθηκε με τη Γαλάτεια στην Αθήνα την οποία παντρεύτηκε τον επόμενο χρόνο στο Ηράκλειο και πήρε μέρος στην ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


Υπό Ιωάννου Κόντου
ομότιμου καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΠΑ
Επικροτώ θερμώς την πρόσφατη πρόταση που δημοσιεύθηκε στην Ολυμπία να γίνουν μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια εξωτερικού και με αναφορά στον Αριστοτέλη όπως έχω και εγώ στο παρελθόν θίξει.
Είναι παγκοσμίως εδραιωμένο ότι ο Αριστοτέλης ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μέγιστος στον κόσμο διανοητής και στην Φιλοσοφία αλλά και στην Επιστήμη του πλανήτη μας.
Πρέπει όμως να μελετηθούν εις βάθος τα συγκριτικά χαρακτηριστικά των δύο τόπων ως πιθανές έδρες των εν λόγω σπουδών ήτοι Στάγειρα και Αθήνα

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ


Στο εδώλιο ο λογιστής του Άουσβιτς

Ο πρώην λογιστής του Αουσβιτς προσάγεται ενώπιον δικαστηρίου αύριο στη Γερμανία και πιθανόν να είναι ο τελευταίος στρατιώτης του Γ΄Ράιχ που δικάζεται για ναζιστικά εγκλήματα, θέτοντας τέλος σε μία δικαστική εποποιία με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος θα γίνει 94 ετών στις 10 Ιουνίου, θα δικαστεί για «συνέργεια σε διακεκριμένες δολοφονίες» από το δικαστήριο του Λούνεμπουργκ. Κατηγορείται ότι συνέβαλε στην αποστολή, την άνοιξη 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

Μεγαλώνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας


140510-kim-jong-un-mn-1130_8bb8bcac0ef6526ade5d8107c4848c54Κινέζοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα πιθανόν διαθέτει ήδη 20 πυρηνικές κεφαλές και έχει την δυνατότητα να παράγει αρκετό ουράνιο για να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της ως το 2016, γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal.
Οι εκτιμήσεις των Κινέζων ειδικών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες διαβιβάστηκαν σε ειδικούς για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών στις ΗΠΑ, ξεπερνούν τις αμερικανικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο περί 10 ως 16 πυρηνικών κεφαλών, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικοί στο Ινστιτούτο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας της Σχολής Προχωρημένων Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς παρουσίασαν νωρίτερα φέτος τρία σενάρια για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, τα οποία προέβλεπαν ότι αυτό θα φθάσει τις 20, τις 50 και κατόπιν τις 100 πυρηνικές κεφαλές μέσα σε πέντε χρόνια.
Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις πυρηνικές δοκιμές, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2013.

olympia.gr

Το τέλος της Ιστορίας: Μια κριτική στις θέσεις των Φουκουγιάμα και Χάντιγκτον


11160003_10153214782329410_9100920558185054164_nΌσοι ισχυρίζονται ότι τελείωσε η Ιστορία, ας είναι βέβαιοι ότι η Ιστορία τους περιμένει πίσω στη γωνία.

Παναγιώτης Κονδύλη

Αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας, ο Σκιπίων Αφρικανός ο Νεώτερος δάκρυσε αντικρίζοντας το τέλος των εχθρών του, γιατί θυμήθηκε τον ομηρικό στίχο «Ἔσσεται ἧμαρ ὅτ’ ἄν ποτ’ ὀλώλῃ Ἴλιος ἱρή» και αναλογίστηκε ότι και τη Ρώμη μπορεί να τη βρει η ίδια μπίρα. Πολύ μικρότερα πνεύματα και πολύ μικρότερες ψυχές κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Μόλις η δική τους ιδεολογική παράταξη καταγάγει μιαν αποφασιστική νίκη, σπεύδουν να εξαγγείλουν το τέλος της Ιστορίας ούτως ώστε τίποτε να μην μπορεί πλέον να αναιρέσει αυτήν τη νίκη. Ή κάνουν κάτι πρακτικά ισοδύναμο: ζωγραφίζουν το ιστορικό μέλλον έτσι, όπως θα όφειλε να διαμορφωθεί, να ο τρόπος, με τον οποίο ο νικητής αρέσκεται να κατανοεί τον εαυτό του και τη δραστηριότητά του, συνέπιπτε πράγματι με την αντικειμενικά δεδομένη πορεία της Ιστορίας.

Θουκυδίδης ο θεμελιωτής και ιδρυτής της Επιστήμης της Ιστορίας


Ο Μεγάλος επιστήμων, ιστορικός, πολιτικός και στρατηγός, γεννήθηκε στον Δήμο Αλλιμούντα (Άλιμος) της Αττικής.Ήταν γιος του Ολόρου, ο οποίος ήταν συγγενής του μεγάλου στρατηγού ΜιλτιάδηΑυτή η συγγένεια αποδεικνύεται και από το ότι όταν πέθανε, τάφηκε στο επίσημο Κιμώνειο νεκροταφείο, διότι ο πολιτικός και στρατηγός Κίμων ήταν γιος τουΜιλτιάδη.Η μητέρα του Ηγησιούλη, ήταν κόρη του Βασιλιά της ΘράκηςΟλόρου, από αυτήν είχε κτήματα και ορυχεία χρυσού στην Θράκη, στην θέση Σκαπτή Ύλη.

Έτυχε σπουδαίας εκπαιδεύσεως και μορφώσεως, είχε ως δασκάλους τους Φιλοσόφους και παιδαγωγούς Αναξαγόρα και Αντιφώντα. Έφηβος, ενώ παρακολουθούσε τον Ηρόδοτο να διαβάζει ένα μέρος από την ιστορία του, από την μεγάλη συγκίνησή του δάκρυσε. Ο Ηρόδοτος όταν το παρατήρησε, είπε στον πατέρα τουΌλορο: «Οργά η φύσις του υιού σου προς τα μαθήματα Όλορε».

Το 430 π.Χ. που ήταν το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, έπεσε στην Αθήνα φοβερός λοιμός, που τον είχαν μεταφέρει τα πληρώματα των Αθηναϊκών πλοίων, όταν επέστρεψαν από την Πελοπόννησο. Τότε ασθένησε σοβαρά και οΘουκυδίδης και χάρη στην λεπτομερή περιγραφή της ασθένειάς του από τον ίδιο, από την εμφάνισή της έως και την ίασή του, γνωρίζουμε σήμερα το είδος του λοιμού και την τεράστια συμφορά που επέφερε στους Αθηναίους και κατ’ επέκταση στονΕλληνισμό.

Τα βασανιστήρια του ηρωικού αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή από τα ΕΑΤ-ΕΣΑ (βίντεο)


11143159_705008866274995_5169261457509511758_n«Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις». Αυτή ήταν η φράση με την οποία ο διαβόητος βασανιστής Σπανός, μπήκε στο κελί του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που ήταν ένας από τους ελάχιστους στρατιωτικούς που αντιστάθηκε έμπρακτα.

Ένας από τους βασανιστές βάρδιας νόμιζε ότι ήταν καρατέγκα. Χτύπησε άγαρμπα με ένα χτύπημα καράτε τον Μουστακλή και τον άφησε για πάντα ανάπηρο. Δείτε την μαρτυρία του ταγματάρχη στη μοναδική του εμφάνιση στην τηλεόραση. Είναι ένας ήρωας που αγωνίσθηκε για τη δημοκρατία με πράξεις….


21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο παπαδοπουλου γεωργιου

Η ζωή του δικτάτορα και οι παραληρηματικοί λόγοι για τον ελληνοχριστιανισμό, τα χειρουργικά μαχαίρια και τα τσεκούρια!

Kεντρικό πρόσωπο της επταετίας των Απριλιανών ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ήταν ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε το μίσος των δημοκρατικών πολιτών, αλλά και τον θαυμασμό των λιγοστών, αλλά ένθερμων υποστηρικτών του. Ο Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1919 στο Ελαιοχώρι της Αχαΐας. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του δασκάλου, Χρήστου Παπαδόπουλου και της Χρυσούλας.

Ο πατέρας του ήταν μία δυναμική φυσιογνωμία, τίμιος, αλλά εξαιρετικά αυστηρός με τα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Γιώργος, ακολουθούσε κάθε εντολή του με τυφλή υπακοή. Ήταν ένα από τα πιο συνεσταλμένα και πειθαρχημένα παιδιά του χωριού.

Ενός λεπτού σιγή για την γενοκτονία των Αρμενίων και από την Αυστριακή Βουλή!




armenia

To αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, για πρώτη φορά στη χώρα αυτή που ήταν σύμμαχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και όπου ο όρος «γενοκτονία» δεν είχε ποτέ υιοθετηθεί επίσημα.
«Η 24η Απριλίου 1915

σηματοδότησε την έναρξη των διώξεων που ολοκληρώθηκαν με γενοκτονία», δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ντόρις Μπούρες, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πριν καλέσει όλους τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Η τελετή πραγματοποιείται μετά τη σύνταξη από τις έξι κοινοβουλευτικές ομάδες, κοινής δήλωσης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία.

Ο λοχίας της Ρόδου που έσωσε είκοσι ναυαγούς! #SOSEurope #Ροδο


thumb_640Για εύφημη μνεία  από το Στράτευμα αναμένεται  να προταθεί ο Λοχίας ΕΠΟΠ Αντώνης Ντ
εληγιώργης, που σύμφωνα με αυτόπτες μαρτύρες βούτηξε στα νερά στο Ζέφυρο Ρόδου και βοήθησε να σωθούν περί τους 20 πρόσφυγες  όταν το ξύλινο δουλεμπορικό τσακίστηκε στα βράχια.
Ο Επαγγελματίας Οπλίτης που κατάγεται από την Λέρο και υπηρετεί στην Ρόδο, είναι ένας από τους ψύχραιμους και με αυταπάρνηση περαστικούς που αμέσως  έπεσαν στα κρύα νερά για να βοηθήσουν τους παράνομους μετανάστες που κινδύνευαν  μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτή- ενώ τρεις από αϊτούς πνίγηκαν.
Ο ΕΠΟΠ, όπως όλοι λένε,με μιας έβγαλε την μπλούζα του, βούτηξε  και λόγω  γνώσεων και θάρρους πρωτοστάτησε καταφέρνοντας να σώσει 20 από τους ναυαγούς .Η δε φωτογραφία του την ώρα που προσπαθούσε να σώσει μία από τις ναυαγούς έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρο του διαδικτύου.
«Έπινα καφέ με φίλους, όταν ξαφνικά άκουσα φωνές. Αμέσως μετά είδα ασθενοφόρα και περιπολικά. Όταν έφτασα, αυτό που αντίκρισα ήταν εφιαλτικό. Η θάλασσα ήταν γεμάτη από τα συντρίμμια του παλιού ξύλινου σκάφους. Οι ναυαγοί ήταν σκορπισμένοι, άλλοι αριστερά, άλλοι δεξιά. Κάποιοι είχαν γαντζωθεί σε ό,τι υπήρχε και επέπλεε και εκλιπαρούσαν σε βοήθεια. Ορισμένοι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν, όμως τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στη περιοχή δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν την ακτή. Αλλά και τα κοφτερά βράχια τούς εμπόδιζαν» περιγράφει o Αντώνης Ντεληγιώργης, σύμφωνα με την εφημερίδα »δημοκρατία».
Η θάλασσα ήταν γεμάτη από το πετρέλαιο του δουλεμπορικού και η μυρωδιά ήταν αποπνικτική. Κατάφερε, ωστόσο, να φτάσει κάποιους από τους ναυαγούς, που βρίσκονταν πάνω σε μια σανίδα. Ομως ήταν δύσκολο να τους μεταφέρει στη στεριά, καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.Μέσα από την αφήγησή του προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία  που συνθέτουν την όλη εικόνα.
Όπως και η σεμνότητα του νεαρού που δεν παραλείπει να πει ότι τον βοήθησαν και άλλοι:
«Υπήρχε και μια γυναίκα 9 μηνών έγκυος, την οποία με βοήθησαν και άλλοι να βγάλω έξω. Με το ζόρι, στην αρχή, κατάφερα να μεταφέρω δυο τρία άτομα στη στεριά. Ήταν καμιά δεκαριά στο ίδιο σημείο. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας 40χρονος άνδρας, που ανέπνεε με δυσκολία. Είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις του. Αργότερα έμαθα ότι, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, τελικά δεν τα κατάφερε. Εκείνο που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εικόνα του παιδιού που ανασύρθηκε νεκρό στα χέρια ενός διασώστη» περιγράφει σοκαρισμένος.
Παράδειγμα για μίμηση
Ο ΕΠΟΠ υπηρετεί στο Στρατιωτικό Πρατήριο Ρόδου στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου και εκείνη την ήμερα ήταν εκτός υπηρεσίας. Σήμερα στο ΓΕΣ, όπως και στην Ρόδο,  συζητούσαν πολλοί το περιστατικό  και σημείωναν ότι θεωρείται βέβαιο πως η μονάδα του μέσω του ανώτερου Σχηματισμού θα τον προτείνει στον Αρχηγό ΓΕΣ κ. Τελλίδη για εύφημο μνεία. Κάτι που  όσο και αν για τους »απέξω» μπορεί να είναι μια λεπτομέρεια, ωστόσο πρέπει να γινονται και ως ηθική ανταμοιβών αλά κυρίως ως παραδείγματα για μίμηση.
Πηγή: news4people.gr

Operation Power Pack: Dominican Republic, 1965-1966


 

Operation Power Pack: Dominican Republic, 1965-1966
In our May edition of The American Legion, Alan Dowd wrote an article titled "America at War" which can be read by clicking here if you didn't see it in the magazine.  It's generated a lot of angry letters from personnel involved in Operation Power Pack, which was the US invasion of the Dominican Republic.  I'll be honest, I really don't know that much about it, and the Wikipedia page is super long, and alas I have a VA appointment this afternoon, but I assure you I will read up on it.  For now, there is this snippet to show what it was about:

Ημέρα του DNA


Οι βιολόγοι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον
Οι βιολόγοι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον

Η 25η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα του DNA (DNA Day), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1953, οι βιολόγοι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA, τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το 2003 από τις ΗΠΑ και από το 2012 έλαβε διεθνή χαρακτήρα.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/266#ixzz3YI0jYAl7

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου για να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την ελονοσία, την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.
Η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προσβάλλει κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο τελικά υποκύπτει στην ασθένεια, το 90% στην Υποσαχάρειο Αφρική.

Η Ημέρα των ANZAC




Αποφράδα ημέρα η 25η Απριλίου 1915 για την Αυστραλία, αλλά και ημερομηνία - σταθμός για τη σφυρηλάτηση της εθνικής της ενότητας.
Το πρωινό της 25ης Απριλίου του 1915, 15.000 άπειροι αυστραλοί και νεοζηλανοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους ρώσους συμμάχους τους στην «Αντάντ» να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απειλούσε άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Αυστραλίας, η τότε κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, ως μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας και λόγω συνταγματικής της υποχρέωσης απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, να λάβει μέρος στον πόλεμο. Στην Καλλίπολη θα ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ονομάστηκε η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών που στάλθηκε στην Ευρώπη, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική αναμέτρηση.
Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1914, όταν από το λιμάνι Όλμπανι της Δυτικής Αυστραλίας έφυγαν η 1η Μεραρχία Πεζικού και η 1η, η 2η και η 3η Ελαφρά Ταξιαρχία Ιππικού. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Βρετανία, όπου και θα εκπαιδεύονταν. Η έλλειψη υποδομής, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε εκπαιδευτικά στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων στην Αίγυπτο. Παρέμειναν εκεί για περίπου τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, έφταναν στην Αίγυπτο και άλλοι αυστραλοί στρατιώτες

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 25 Απριλίου



μ. Χ.
1719

Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Ντάνιελ Ντεφό.
1850

Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη


Νέος μεσολαβητής του ΟΗΕ αναλαμβάνει να συμβάλλει στον τερματισμό της σύρραξης

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία συνέχισε χθες Πέμπτη τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει εναντίον των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου του μεσολαβητή, που καλείται να συμβάλει να τερματιστεί η σύρραξη στην οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.
Ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ θα αντικαταστήσει τον Τζαμάλ Μπενομάρ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και τους συμμάχους του στον Κόλπο. Ο διορισμός του θα ισχύσει τη Δευτέρα, εάν κανένα κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εκδηλώσει την αντίθεσή του σε αυτόν.

Βασιζόμενοι στους Κούρδους



Kurdistan-syrien-2-67070Denise Natali

Οι προοπτικές των Peshmerga κατά του ISIS 24/04/2014 (www.foreignaffairs.gr)

Στο Ιράκ και στην Συρία, η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους [1] (ISIS) βασίζεται ιδιαίτερα στους Κούρδους Peshmerga [2], ως συμμαχική στρατιωτική δύναμη. Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι διεθνείς αεροπορικές επιδρομές τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Peshmerga απέκτησαν [3] περίπου 25-30% των εδαφών που έχασε το ISIS. Τα εδαφικά κέρδη περιόρισαν επίσης την πρόσβαση του ISIS σε πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, στραγγίζοντας μερικές από τις ροές εσόδων του. Αλλά οι Peshmerga δεν αποτέλεσαν μια ξεκάθαρη ιστορία επιτυχίας˙ οι δυνάμεις Peshmerga χρησιμοποιούν συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές για να οικοδομήσουν εδαφικές και δημογραφικές αλλαγές που ανταγωνίζονται τους Σουνίτες Άραβες –ακριβώς ˙εκείνες τις κοινότητες που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλευρό τους για να υποβαθμίσουν το ISIS. Η συμμαχική στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους Peshmerga στην Συρία ενοχλεί επίσης την Τουρκία, μια σημαντική περιφερειακή σύμμαχο, και κάνει ακόμα δυσκολότερη την δημιουργία ενός κοινού περιφερειακού πλαισίου δράσης.