Ετικέτες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πού χάθηκαν τα… ίχνη του Μ. Αλεξάνδρου



ΕΡΕΥΝΕΣ

H ζωή του Μεγάλου Αλε­ξάνδρου υπήρξε περιπετειώδης. Το ίδιο ο θάνατός του στη Βαβυλώνα, το 323 π.Χ., και κυρίως η ταφή του.

Κατά τον Κούρτιο, ο Πτολεμαίος μετέφερε τη μούμια του Αλεξάνδρου πρώτα στη Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια. Το μαυσωλείο έγινε γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα»
Κατά τον Κούρτιο, ο Πτολεμαίος μετέφερε τη μούμια του Αλεξάνδρου πρώτα στη Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια. Το μαυσωλείο έγινε γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα»

Η ανεύρεση του τάφου αποτελεί σήμερα όνειρο ζωής πολλών αρχαιολόγων και ακόμα περισσότερων Ελλήνων. Ισως γι’ αυτό οι δεύτεροι, με κάθε νύξη γύρω από το όνομά του, πανηγυρίζουν πιστεύοντας πως εντοπίστηκε.

O Ισπανός ποιητής Federico Garcia Lorca (1898 – 1936)


Γεννήθηκε στην νότια επαρχία της Γρανάδα το 1898. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Γρανάδα και της Μαδρίτης όπου εντάχθηκε στους κύκλους της ισπανικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Το 1929-30 έζησε στην Νέα Υόρκη.
Το ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν μια προσπάθεια να ξεφύγει από την κατάθλιψή του που συνεχώς μεγάλωνε -και που γινόταν χειρότερη από τη διαρκή αποτυχημένη του προσπάθεια να κρύψει την ομοφυλοφιλία του από την οικογένεια και τους φίλους του. Όσο πιο διάσημος γινόταν ως συγγραφέας, τόσο πιο οδυνηρή γινόταν η αντίφαση της ζωής του -ένας διάσημος επιτυχημένος συγγραφέας και ένα βασανισμένο άτομο που μπορούσε να αποκαλυφθεί μόνο στην ιδιωτική του ζωή. Η σειρά των ποιημάτων αυτής της περιόδου που δημοσιεύτηκαν σε μια ποιητική συλλογή της Νέας Υόρκης, είναι τα πιο δυνατά και πολιτικά της καριέρας του.

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 26, 2013

Ηλέκτρα: ‘’Ω! νύχτα, νύχτα που χαρίζεις, εσύ κυρά, τον ύπνο στους πολύπαθους ανθρώπους, έλα φτάσε από το Έρεβος, φτερούγισε με τα πολλά φτερά σου στο σπίτι του Αγαμέμνονα. Χανόμαστε, χανόμαστε από συμφορές και πόνους…..’’

‘’…….Χώρα των Πελασγών, πιάνω το θρήνο, νύχια λευκά στα μάγουλά μου μπήγοντας και το κεφάλι μου χτυπάω για ματωμένη συμφορά, καθώς  ταιριάζει στην πανέμορφη θεά των πεθαμένων, την Περσεφόνη του Άδη. Η γη ν΄αντιλαλήσει των Κυκλώπων που σίδερο έκοψε την κόμη μου, πένθος για τα δεινά του παλατιού. Θλίψη και θλίψη για όσους θα πεθάνουν μα και γι  αυτούς που κάποτε ήταν οι στρατηλάτες των Ελλήνων’’.

Τὸ σωτήριο ἑλληνικὸ μπόλι!


undefined
MYNDE,J. – Constantinople
Ἡ λαίδη Montagu ἦταν σύζυγος τοῦ Ἄγγλου Edwart Wortley Montagu, ποὺ διατέλεσε πρεσβευτὴς στὴν Κωνσταντινούπολη τὰ ἕτη 1716-1717. Ἡ λαίδη ἦταν διανοούμενη, μὲ κλασσικὴ μόρφωση, παρατηρητικότητα, πνευματικὴ ἀνησυχία καὶ γνώση τῶν διεθνῶν πραγμάτων τῆς ἐποχῆς της.
Ἀλληλογραφοῦσε μὲ διάφορες ἀριστοκράτισσες τοῦ Λονδίνου μεταδίδοντας ἐντυπώσεις ἀπὸ τὶς περιοδεῖες της καὶ πληροφορίες γιὰ τὸν δημόσιο καὶ ἰδιωτικὸ βίο τῶν Ὀθωμανῶν, γιὰ τοὺς πολέμους, γιὰ τὴν πολιτικὴ τοῦ σεραγιοῦ καὶ κάπου κάπου σημείωνε καὶ μερικὲς παρατηρήσεις γιὰ τὸν Ἑλληνισμὸ τῆς Πόλης.