Ετικέτες

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μανόλης Αναγνωστάκης, ο εξομολόγος της αριστεράς…


Ο Μανόλης Αναγνωστάκης θεωρείται ως η πλέον εμβληματική φυσιογνωμία της ποιητικής αριστεράς και ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Άφησε πίσω του λίγα ποιήματα και λιγοστά κείμενα. Αν και η καλλιτεχνική του σιωπή ήρθε εκούσια πολύ νωρίς, πριν ακόμα προλάβει να ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, κυριάρχησε στη συνείδηση της γενιάς του και κατάφερε όσο λίγοι να εκφράσουν τον σύγχρονό τους κόσμο. Η αμεσότητά του, η κοινή εμπειρική διάσταση των στίχων του, η ευστοχία στη διατύπωση και η απέριττη γραφή του βοήθησαν στην εποχή του να αναγνωρίσει το δικό της τέκνο. Ήταν ο ποιητής της μελαγχολίας που εξέφρασε ολόκληρες γενιές. Ποιητής της μοναξιάς, ένα νέο για ένα νέο είδος μοναξιάς, τη συλλογική μοναξιά, τη “φοβερή ερημία του πλήθους“. Είναι η απόσταση από τα κέντρα εξουσίας. Ένα βαθύ -και τόσο επίκαιρο- πολιτικό μήνυμα, που αποδόθηκε τόσο δημιουργικά, με έναν ιδιότυπο λυρισμό χωρίς να υποκύπτει το ποιητικό στο πολιτικό. Η κοινωνική απογοήτευση βρίσκεται ακόμη στη ρομαντική της περίοδο. Αυτό που διακρίνει τον Αναγνωστάκη από άλλους ποιητές είναι ότι κατάφερε συνθέτοντας -υπό την υψηλή αισθητική του αντίληψη- να εμφιλοχωρήσουν στοιχεία της πολιτικής του συνείδησης χωρίς αυτό να καταλήξει ποιητική ρητορεία.

Η Γερμανοποίηση της Ευρώπης



DEU Europa Verfassungsgericht Reformvertrag
του Ηλία Φιλιππίδη*
Οι στόχοι της πολιτικής Μέρκελ
Η κ. Μέρκελ δεν πιστεύει στην Ευρώπη αλλά μόνο στην Γερμανία και στο χρήμα και μάλιστα κατά  τρόπο απόλυτο και επιθετικό.  Όσοι πιστεύουν ότι η Μέρκελ έχει ευρωπαϊκές ευαισθησίες και ότι ενδιαφέρεται να βγει από την κρίση η Ευρωζώνη ως σύνολο κρατών, τα όποια λειτουργούν ως αλληλοεξαρτούμενες οικονομίες ή έστω ότι θεωρεί την Ε.Ε. ως απαραίτητο πλαίσιο κατοχυρώσεως των γερμανικών συμφερόντων, το όποιο πρέπει να διαφυλάττει πάση θυσία, δεν γνωρίζουν τους Γερμανούς ούτε έχουν κατανοήσει το φαινόμενο Μέρκελ.Η παραπάνω τοποθέτηση αποτελεί και προϋπόθεση για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής της πατρίδας μας.
Η άποψη μας για την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη συνοψίζεται στις παρακάτω θέσεις:

Μυστική αποστολή εισαγγελέα στη Σουηδία για τις μίζες των ιπτάμενων ραντάρ Erieye


download (13)
Έλληνας εισαγγελέας ταξίδεψε με απόλυτη μυστικότητα στην Σουηδία ,για να εξετάσει μάρτυρα που είχε να δώσει πληροφορίες για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ Erieyeστην Ελληνική ΠΑ.Σύμφωνα με δημοσίευμα από τη Σουηδία, πριν από περίπου 10 ημέρες στην Ελληνική πρεσβεία της Στοκχόλμης “ένας ηλικιωμένος άνδρας κατέθεσε σε Έλληνα εισαγγελέα επί πέντε ώρες για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ”. Το δημοσίευμα αναφέρει και το όνομα του άνδρα είναι Liss Olof Nenzell που κατέθεσε για μίζες εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν σε πρόσωπα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τα χρήματα μοιράστηκαν σε πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους. Ο Nenzell είχε μιλήσει και στο Reuters γι΄ αυτό το θέμα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εισαγγελέας που πήρε την κατάθεση δεν είχε ενημερώσει τις δικαστικές αρχές της Σουηδίας ,κάτι που είναι παράδοξο και το αποδίδει στην προσπάθεια να μείνει μυστική πάση θυσία αυτή η κατάθεση.

Σύμβουλος του προέδρου Πούτιν συνιστά Συλλογική Εγκατάλειψη του Δολαρίου για την Ματαίωση Σχεδίων Πολέμου



Του Μιχαήλ Στυλιανού 
Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών, στις ΗΠΑ και διεθνώς, η δημοσίευση στους  Τάϊμς της Νέας Υόρκης άρθρου Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος απέδιδε την διαπιστούμενη αδυναμία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του 2008 στην…μακρά απουσία ενός μεγάλου πολέμου!
Το άρθρο παράλληλα υπενθύμιζε ότι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σημειώθηκαν άλματα προόδου στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αναφέροντας τα παραδείγματα της πυρηνικής ενέργειας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών…

New York Times: “Χρειαζόμαστε έναν πολύνεκρο παγκόσμιο πόλεμο για να συνέλθει από την ύφεση η παγκόσμια οικονομία”!


“H παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόνο με παγκόσμιους πολέμους”υποστηρίζουν σε άρθρο-σοκ οι New York Times,η ναυαρχίδα των Δημοκρατικών που είναι και το κυβερνών κόμμα στις ΗΠΑ αυτή την εποχή, την επαύριο τουάρθρου του πρώην ΥΠΟΙΚ επί κυβερνήσεων Ρ.Ρήγκαν, Paul Craig Roberts ο οποίος δήλωσε ότι “Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Ρωσίας και να καταφέρουν να γλιτώσουν από τις συνέπειες μιας πιθανής ανταπόδοσης”.

Σαν σήμερα: η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Βουλγαρία


download (12)
1734…. Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η αφρικανή σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.1749…. Ιδρύεται από βρετανούς αποίκους (Άγγλους και Σκώτους) το Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στα ανατολικά παράλια του Καναδά. 1908…. Πάνω από 250.000 γυναίκες συγκεντρώνονται στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου για να ζητήσουν δικαίωμα ψήφου.

Το ΙSIL κήρυξε τον πόλεμο και στην Τουρκία: «Ίνσαλλαχ θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη»



 
Αντιμέτωπη με τις πράξεις της είναι τώρα η Τουρκία, αφού το τέρας που εξέθρεψε μεθοδικά τρία χρόνια η ISIL, τώρα που γιγαντώθηκε στρέφεται εναντίον της, και έχει ως στόχο την διάλυσή της και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.
Ο “χάρτης” του υπό δημιουργία από την οργάνωση ισλαμικού εμιράτου περιλαμβάνει και την ίδια την Τουρκία.
Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης είναι στα σχέδια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Taraf» η οποία επικαλείται μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στις οποίες φέρονται να λένε «Ίνσαλλαχ θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη» και όπως δημοσιεύει ο κυπριακός “Φιλελεύθερος”.

Κρις Τουμάζου: Κορυφαίος ερευνητής – εφευρέτης στην Ευρώπη για το 2014



ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Κρις Τουμάζου: Κορυφαίος ερευνητής - εφευρέτης στην Ευρώπη για το 2014
Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής, Βρετανός πλέον, επιστήμονας και ερευνητής Χριστόφορος (Κρις) Τουμάζου, ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος εφευρέτης της χρονιάς, καθώς τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «EuropeanInventor Award 2014» στο πεδίο της έρευνας. Το βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (EPO) και η σχετική τελετή έλαβε χώρα χθες στο Βερολίνο.
Ο 53χρονος Τουμάζου, ο οποίος είναι καθηγητής μηχανικής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμων στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής (που ο ίδιος δημιούργησε το 2003), βραβεύτηκε για την εφεύρεση μιας γρήγορης γενετικής εξέτασης. Το καινοτομικό τεστ DNA μπορεί σε λιγότερα από 30 λεπτά να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, χωρίς πλέον να χρειάζονται χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις.