Ετικέτες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η Μαγεία και η μαγική αντίληψη στην τέχνη

 



undefined
ο θάνατος του Τάλω

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Η πνευματική δράση της μαγικής δύναμης, αποκαλύπτεται χαρακτηριστικά στο μύθο<!--[if !supportFootnotes]-->[1], που διασώζει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, και διηγείται το θάνατο του χάλκινου γίγαντα Τάλω στην Κρήτη από τη βασκανία της μάγισσας Μήδειας. Ας παρακολουθήσουμε την τρομερή σκηνή:

«...βάσκανε με τα ολέθρια βλέμματά της μόνο
Τα μάτια του χαλκόφτιαχτου του Τάλω
Κι από άγριον θυμόν έβραζε μέσα της,
και του΄στειλε με μίσος ακράτητον,
αγνώριστες, πλάνες φαντασιώσεις.
Δία πατέρα, θαμασμός αληθινά μεγάλος
μες στην καρδιά μου θρόνιασε!
δεν είναι οι αρρώστιες κι οι πληγές μόνον ολέθριες
στη ζωή μας κι άλλος ένας οχτρός μας
κάνει το κακόν από μακριά σαν τούτο το πλάσμα,
που κι αν χάλκινον, αφέθηκε απ΄της Μήδειας της μάγισσας
τη δύναμη να πέσει κάτω. Τι ήταν αυτό το θάμα!...»

Ισραηλινοί επιστήμονες κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ


Ισραηλινοί επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην δημιουργία μιας εξέτασης αίματος που θα εντοπίζει το πρώιμο στάδιο, χωρίς ακόμα συμπτώματα, του Αλτσχάιμερ.

Τα πρώτα σημάδια, λένε οι επιστήμονες, φαίνονται στις μεταβολικές διαδικασίες που ήδη μπορεί να εντοπιστούν στον εγκέφαλο.

Η σοκολάτα κρύβει το γιατρικό του βήχα

 

 

Μία χημική ουσία που υπάρχει στο κακάο μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκου...

Η σοκολάτα κρύβει το γιατρικό του βήχα
ενάντια στον επίμονο βήχα. Επιστήμονες βρίσκονται στα τελευταία στάδια των κλινικών μελετών του φαρμάκου που περιέχει θεοβρωμίνη, ένα στοιχείο που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο.

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι άνθρωποι «σεληνιάζονται» στην πανσέληνο


Σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα...


Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Σελήνη, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, δημιουργεί ή εντείνει τα ψυχολογικά προβλήματα αρκετών ανθρώπων, με συνέπεια ακόμα και την παροδική αύξηση της εγκληματικότητας, μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει αυτή την αντίληψη, καθώς δεν διαπίστωσε καμία ένταση των ψυχικών διαταραχών στη διάρκεια των πανσελήνων ή σε άλλο σημείο του σεληνιακού κύκλου.

Σοκ στην Ιταλία από την αυτοκτονία 15χρονου που έπεσε θύμα διαπόμπευσης


«Εγώ φοράω ροζ παντελόνι»

Οργή και κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην ομοφοβία έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αυτοκτονία του 15χρονου Αντρέα, ο οποίος αγαπούσε να ντύνεται εκκεντρικά και έβαλε τέλος στη ζωή του έπειτα από έναν χρόνο διαπόμπευσης και ομοφοβικών επιθέσεων που υφίστατο στο σχολείο του, αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επειτα από επανειλημμένες επιθέσεις και προσβολές (στο facebook είχε δημιουργηθεί σελίδας με τίτλο «Το αγόρι με το ροζ παντελόνι» η οποία περιείχε χλευαστικά σχόλια και φωτογραφίες του Αντρέα παραποιημένες μέσω Photoshop), ο 15χρονος κρεμάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι του, μπροστά στον μικρό αδελφό του.

Οταν τον βρήκε ο πατέρας του ήταν πια αργά.

Ο μαθητής του επιστημονικού Λυκείου Cavour, που απέχει λίγα μέτρα από το Κολοσσαίο, φορούσε ρούχα σε ροζ χρώμα και έβαφε τα νύχια του. Ο εκκεντρικός Αντρέα έμοιαζε δυνατός.

Η αυτοκτονία του 15χρονου σόκαρε την Ιταλία και έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Χιλιάδες Ιταλοί τον αποχαιρετούν με στοργή και διακηρύσσουν ότι θα πολεμήσουν κάθε μορφή έλλειψης ανεκτικότητας. Βγαίνουν στους δρόμους με κεριά για τον Αντρέα, φωνάζουν «ντροπή» και ζητούν νομοθεσία κατά της ομοφοβίας. «Αν όχι τώρα, πότε;» ρωτούν.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα αλληλεγγύης για τον Αντρέα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Μια μεγάλη εκστρατεία με σύνθημα «Φοράω ροζ παντελόνι» γεννήθηκε στο Διαδίκτυο. Στο hashtag στο twitter με το όνομα #portoipantalonirosa, αναρτώνται αμέτρητα σχόλια συμπαράστασης και καταδίκης της ομοφοβίας.

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζει βαθύ προβληματισμό «για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες ομοφοβικές συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου».

Η Εισαγγελία της Ρώμης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο του 15χρονου και εξετάζει τα μηνύματα που είχαν αναρτηθεί για τον Αντρέα στο Facebook, χωρίς να αποκλείεται να καταλήξει στην υπόθεση της υποκίνησης σε αυτοκτονία, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο νεαρός ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το έκρυβε σύμφωνα με αρκετές εκδοχές. Και στο σχολείο κάποιος τον χλεύαζε.

O παππούς του λέει στον ιταλικό Τύπο πως ο εγγονός του «δολοφονήθηκε από τη λάσπη» και είχε φλερτ με μία κοπέλα. «Σταύρωσαν το γιο μου σαν τον Ιησού. Τώρα θέλω δικαιοσύνη» δήλωσε η μητέρα του Αντρέα στην κηδεία του γιου της.

Πηγή : http://www.tanea.gr


Η (αν)ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

Η (αν)ελευθερία του λόγου στην Τουρκία
Η αλήθεια είναι ότι τα κοσμογονικά γεγονότα που ταλανίζουν την πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα, έχουν απορροφήσει - και δικαιολογημένα βέβαια - τελείως την προσοχή μας. Ωστόσο, έξω από την πόρτα μας εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλά και διάφορα, τα οποία πολύ συχνά περνούν στα ψιλά των εφημερίδων και μάλλον παραμένουν απαρατήρητα.

Η ιστορία του διεθνούς φήμης Τούρκου πιανίστα, Φάζελ Σάι, σίγουρα αξίζει λίγα λεπτά από το χρόνο μας. Ο Σάι, ένας από τους σημαντικότερους κλασικούς συνθέτες της σύγχρονης Τουρκίας και διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας, συνηθίζει να ασκεί σκληρή κριτική κατά της συντηρητικής κυβέρνησης Ερντογάν. Έχει εκφράσει δημόσια την αθεΐα του, θεωρεί τους ευλαβικούς μουσουλμάνους της κυβέρνησης καταστροφικούς για την Τουρκία και έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεση του να μεταναστεύσει.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Φάζελ Σάι είχε αναρτήσει διάφορα καυστικά σχόλια στο Twitter για το Ισλάμ: «Το κάλεσμα του μουεζίνη για την βραδινή προσευχή διαρκεί μόλις 22 δευτερόλεπτα. Presstissimo con fuoco! Γιατί τόση βιασύνη; Κάποια ερωμένη; Ή μήπως περιμένει η ρακή στο τραπέζι;». Σχετικά με τον Παράδεισο, άλλωστε, όπως τον οραματίζεται το Ισλάμ, όπου ρέει άφθονο κρασί και οι παρθένες περιμένουν τους πιστούς, αναρωτήθηκε «αν ο παράδεισος είναι μπαρ ή μπορντέλο». Τα λόγια πάντως αυτά δεν είναι καν δικά του, αλλά ανήκουν στον Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ που έζησε στον Μεσαίωνα.

Φωτο: Ο πιανίστας Φάζελ Σάι

Το αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί μήνυση εις βάρος του Σάι και η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης να κατηγορήσει τον πιανίστα για προσβολή θρησκευτικών αξιών, ζητώντας 18 μήνες φυλάκιση. Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα ο κατηγορούμενος δεν θα βρεθεί στη φυλακή, αφού στην Τουρκία οι ποινές κάτω των δύο ετών εφαρμόζονται κυρίως με αναστολή.
Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ωστόσο, διαμαρτύρονται και τάσσονται στο πλευρό του Σάι, ενώ εκφράζουν φόβους για διασυρμό της Τουρκίας στο εξωτερικό. Η δίκη του πιανίστα είχε προγραμματιστεί για τις 18 του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Φεβρουάριο. (Στοιχεία από Deutsche Welle).

Οι νέες περικοπές θα «αφοπλίσουν» το Πολεμικό Ναυτικό

 

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Νοεμβρίου 25, 2012

Οι νέες περικοπές θα «αφοπλίσουν» το Πολεμικό Ναυτικό
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες περικοπές στα κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων και στους μισθούς των ένστολων κρούει ο αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.
O αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης κάνει λόγο για «δυσβάστακτες και δυσανάλογες περικοπές» στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στα κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού.
«Το Πολεμικό Ναυτικό επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ο αρχηγός του ΓΕΝ, για να συμπληρώσει όμως ότι «η περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού θα την επηρεάσει μέσο-μακροπρόθεσμα».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον εάν έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο της παραίτησης ως αντίδραση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια που οδηγούν στην αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Χρηστίδης δηλώνει ότι αν και έχει διαπαιδαγωγηθεί να μην εγκαταλείπει τη μάχη, «είναι έτοιμος να παραιτηθεί, θέτοντας το συμφέρον του έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από τον εαυτό του».

Η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο




Όταν ο Κάρολος έκλαιγε (*)

Για τον Σλαβόι Ζίζεκ, το παιδί του Μακαβέγιεφ, η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο δια του οποίου ο παγκόσμιος καπιταλισμός επιχειρεί την μετάλλαξη του συστήματος στην επόμενη φάση του. Δηλαδή της απόλυτης κυριαρχίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ποιοι κινούν τα νήματα της ευρωζώνης

 

 
Τα νήματα στην κρίση της ευρωζώνης κινούν προσωπικότητες με αντικρουόμενα κατά βάση συμφέροντα και εν πολλοί αποκλίνουσες επιδιώξεις.
Η επίκληση κοινών στόχων, όπως η επιβίωση του ευρώ ή η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μάλλον συσκοτίζει αυτές τις διαφορές μέσα στην αοριστία της.
Γι’αυτό αξίζει να φωτιστεί η ατζέντα του κάθε παράγοντα της κρίσης και οι επιμέρους βλέψεις του, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα. Ας δούμε λοιπόν τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των προσώπων – κλειδιά για την κρίσιμη δόση, όπως παρουσιάζονται από τον Τύπο της Κυριακής.

Έτοιμη η Τουρκία να κάνει το λάθος και να ποντάρει σε Ιρακινό “εμφύλιο”, Κουρδιστάν δηλαδή.

 

 
20121125-200800.jpgΗ Τουρκία καταλαβαίνει τι πάει να γίνει στο Β. Ιράκ με την ντε φάκτο ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν. Έτσι ετοιμάζει σενάρια ¨ ”εμφυλίου” τύπου Συρίας, ώστε να βρει αφορμή για να εισβάλλει και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της. Γνωρίζει ότι όσο το Ιρακινό Κουρδιστάν παραμένει ανεξάρτητο και “αστακός” με Αμερικανικα όπλα, είναι θέμα χρόνου η διχοτόμηση της.
Κρατήστε και δύο ειδήσεις: Οι μαχητές του PKK, χρησιμοποιούν πλέον απροκάλυπτα το Κουρδικό Ιράκ για εφαλτήριο.
Και το δεύτερο: Σε λίγο, το κόμμα εξουσίας των Κούρδων του Ιράκ, θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν. Θέμα που χρησιμοποιείτο πάντα για την διάσπαση των Κούρδων σε κομματικά φέουδα. Με το που γίνει αυτό, οι Κούρδοι γίνονται ένα και πολιτικά.
Αναμείνατε και διαβάστε τους λεονταρισμούς της Τουρκίας,

«Πέρα από μια διαδογματική σύγκρουση αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας καβγάς για
το πετρέλαιο… … Το σενάριο τρόμου είναι η μετατροπή της πετρελαϊκής έντασης σε ένα εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ». Με αυτά τα λόγια είχε σχολιάσει ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan την ένταση που επικρατεί μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ εξέφρασε την αντίδραση της στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με μια γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Στην εν λόγω ανακοίνωση κάνει λόγο για αναταραχές στην Τουρκία και πως θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στις δικές της εσωτερικές υποθέσεις. «Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει ο πετρελαϊκός πόλεμος που προφητεύεται», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με σκληρό τρόπο στην ανακοίνωση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης.
Στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνονται τα εξής: «Στην εν λόγω ανακοίνωση φαίνεται ότι η ιρακινή πρωθυπουργία, με τον πιο απλούστερο τρόπο, έχοντας αποκοπεί από την πραγματικότητα συγχέει την κατάσταση στο Ιράκ με την κατάσταση στην χώρα μας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά να γίνονται υπόβαθρο οι δικαιολογημένες ανησυχίες που διατύπωσε ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός μας έχοντας κατά νου μονό και μόνο το καλό του ιρακινού λαού, για να εκτοξεύει ο Ιρακινός Πρωθυπουργός αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας».
Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μαλίκι, θα πρέπει να εισακούσει τις προτάσεις αντί να κάνει φανταστικές παρατηρήσεις. «Προτείνουμε στον Ιρακινό Πρωθυπουργό αντί να κάνει φανταστικές παρατηρήσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες του τουρκικού λαού, να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην χώρα του, τις ανησυχίες που διατυπώνουν και τα ιρακινά πολιτικά κόμματα, να υιοθετήσει μια προσέγγιση με την οποία θα αγκαλιάσει όλο τον ιρακινό λαό, εγκαταλείποντας τις πολιτικές που κλιμακώνουν την ένταση στην χώρα του και να εισακούσει με ειλικρίνεια τις προτάσεις που του γίνονται στα συγκεκριμένα θέματα αντί να προσπαθήσει να δώσει απάντηση με αβάσιμους ισχυρισμούς».
Η γραπτή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει ως εξής: «Είναι πλήρης η βούληση μας να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε σε κάθε πεδίο τις διμερείς μας σχέσεις με το γειτονικό μας Ιράκ. Η Ιρακινή Κυβέρνηση υπό την Προεδρία του Μαλίκι είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει με πράξεις και με λόγια ότι έχει αυτήν την βούληση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό δεν θα απομείνουν εμπόδια για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ιράκ.»
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT – Infognomonpolitics.gr

McCain softens opposition to Rice as secretary of state

 


WASHINGTON -- The top Republican to oppose a nomination of Susan Rice as new secretary of state softened his opposition and said Sunday he was open to hearing her explain why she declared the burning of the U.S. Consulate in Benghazi, Libya, was part of a protest rather than a terrorist attack.
"I'd give everyone the benefit of explaining their position and the actions that they took," Sen. John McCain, R-Ariz., said on "Fox News Sunday." "I'd be glad to have the opportunity to discuss these issues with her."
Also Sunday, Sen. Lindsey Graham, R-S.C., a critic of how the administration handled fallout from the Benghazi attack, said President Barack Obama more than Rice is responsible for her television comments claiming the Sept. 11 Libyan attack was a spontaneous eruption from protesters angry over an anti-Islam video.
"I blame the president above all others," Graham said on ABC's "This Week."
But if Obama sends Rice's nomination to the Senate for confirmation as secretary of state, Graham said, "There will be a lot of questions asked of her about this event and others."
Rice, the U.S. ambassador to the United Nations, has been highly praised by Obama in his first term, and his White House has signaled that the president is considering her to replace outgoing Secretary of State Hillary Rodham Clinton.
Rice appeared on several Sunday talk shows after the consulate attack and said that the deaths of four Americans, including U.S. Ambassador J. Christopher Stevens, were prompted by the video. Republicans immediately suggested the administration was trying to cover up the incident in the weeks before the presidential election.

“ΟΧΙ” των Ελλήνων της Γερμανίας στη Χρυσή Αυγή


Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012


Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Έλληνες της τρίτης γενιάς μεταναστών στρέφονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

17χρονη από τις ΗΠΑ συγκέντρωσε 80.000 δολάρια για τα παιδιά της Ελλάδας


Είναι μόλις 17 ετών, ονομάζεται Χριστίνα Λεβέτη, ζει στις ΗΠΑ, αλλά είναι, όπως απέδειξε, πάνω απ' όλα Ελληνίδα .

Μαζί με συμμαθήτριές της η Χριστίνα, όπως αναφέρει ο «Εθνικό Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, μετέτρεψε την αγάπη και το ενδιαφέρον για τους δοκιμαζόμενους, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανθρώπους στην Ελλάδα, σε έμπρακτο ενδιαφέρον.

Η 17χρονη ήρθε σε επαφή με το "κάνε μια ευχή" και αφού έκανε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και έστειλε άλλα τόσα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση ενθουσίασε τους πάντες, τόσο που το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν τελικά 80.000 δολάρια

Πηγή : palmografos.com

Windows 8: Την «πάτησε» η Microsoft με το Media Ceter

 

\

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η απόφαση της Microsoft να επιτρέψει το δωρεάν «κατέβασμα» του Media Center προκαλεί «πονοκέφαλο» στην εταιρεία, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλά… παράνομα «κατεβάσματα» των Windows 8 παρακάμπτοντας τους κανόνες ασφαλείας.

La Tribune: Ο αποδυναμωμένος Σαμαράς ετοιμάζει ανασχηματισμό

 

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Νοεμβρίου 25, 2012

La Tribune: Ο αποδυναμωμένος Σαμαράς ετοιμάζει ανασχηματισμό
Οι Έλληνες πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και η αποδυνάμωση του κυβερνητικού σχηματισμού είναι περισσότερο από ορατή και στο εξωτερικό.