Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

09/02/1857 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, 09/02/2012 ΘΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


09/02/1857 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, 09/02/2012 ΘΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 10, 2012

Γράφει η Σοφία Τ.

Μια μαύρη μέρα για την Ελλάδα του 21ου αι., είναι και η επέτειος θανάτου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Κύριος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής, αξιοποίησε την προγενέστερη παράδοση(δημοτικό τραγούδι, κρητική λογοτεχνία) και χρησιμοποίησε στην ποίησή του την δημοτική γλώσσα.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την τουρκική ταινία «Φετιχ 1453»


Αντιδράσεις στη Γερμανία για την τουρκική ταινία «Φετιχ 1453»

undefined
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Γερμανία η τουρκική ταινία «Φετίχ 1453». Στη Κολωνία η Χριστιανική Οργάνωση Via Dolorosa ανέλαβε πρωτοβουλία μποϋκοταρίσματος της ταινίας.Δήλωσαν ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να ντρέπονται για όσα έκαναν στους Χριστιανούς στο παρελθόν, αντί απλά να εορτάζουν την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης παροτρύνουν του Χριστιανούς να μην παρακολουθήσουν την ταινία. Επιπλέον, θα μοιράσουν φυλλάδια μπροστά από κάθε κινηματογράφο για να πληροφορήσουν τους πολίτες που θα ήθελαν να δουν την ταινία, τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία έγινε τζαμί μετά την κατάληψη από τους Οθωμανούς.
Οσο για τους Τούρκους ξόδεψαν περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια για να κάνουν ταινία την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία υπερπαραγωγή «Άλωση 1453» (Φετίχ 1453) έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία, ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, τον Φεβρουάριο του 2012 και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φαρούκ Ακσόι. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Η «Άλωση» μας δείχνει πως ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», τόσο οι πολεμικές σκηνές του έργου όσο και οι ερωτικές σκηνές αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου έως και τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453. Εκτός όμως από το πολεμικό κομμάτι, κύριο θέμα της ταινίας είναι και ο έρωτας του Ουλούμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστιανιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.
http://www.imerisia.gr